Items filtered by date: Wednesday, 22 March 2017 - Like - stiri Alba Iulia

Ora pamantului la Alba Iulia - Concert sustinut de 300 de copii

Alba iulia va marca și în acest an printr-o modalitate ineditită Ora Pământului. Printr-un concert susținut de un grup de aproximativ 300 de copii, pe terasa Sălii Unirii. Corurile de copii reunite sunt sunt parte dintr-o mișcare culturală amplă, "Nicio Școală fara Cor", susținută de Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu. Programul național este coordonat pe bază de voluntariat de către membrii Corului Madrigal.

Pe 25 martie, de la ora 20.30, timp de o oră, cei aproape 300 de copii vor avea câte o brățară fluorescentă pe tot parcursul recitalului susținut în absența luminii artificiale generată de iluminatul public.

Coordonatorul proiectului la nivel local este dirijorul Călin Bulac.

Read more...

Italia, desemnata cea mai sanatoasa tara din lume in 2017

Bloomberg Global Health Index a dat publicităţii topul ţărilor listate ca fiind cele mai sănătoase din lume. În fruntea clasamentului, se află Italia, pentru că atunci când vine vorba de trăit o viaţă lungă, acesta este locul în care trebuie să fii, scrie Gustarte.ro.

"Cizma" Europei, înconjurată de cinci mări, este ţara cu cei mai sănătoşi oameni de pe Pământ. 163 de state au fost analizate de cei de la Bloomberg, iar concluzia a fost că un copil născut în Italia are cele mai mari şanse să ajungă octogenar.

Italia este unul dintre cele mai dezvoltate state din lume, însă creşterea ei economică a stagnat de câteva decenii, aproape 40% dintre tinerii italieni sunt şomeri, iar ţara are una dintre cele mai mari datorii din lume, raportată la economia sa. Şi cu toate acestea, italienii sunt în cea mai bună formă. Americanii, canadienii şi britanicii, de exemplu, suferă de tensiune arterială mare sau colesterol.

Dintre factorii care au contribuit decisiv la punctarea favorabilă a Italiei se află sistemul de sănătate care este deja foarte eficient, dar care - chiar şi aşa - este îmbunătăţit de la an la an. Italia are "exces de medici", spune Tom Kenyon, medic şi CEO al Project Hope. Iar unul dintre cele mai vizionate şi de lungă durată show-uri tv din ţară se numeste "A Doctor in the Family" (Un doctor în familie).

Dar, desigur, până la sistemul de sănătate, un alt factor major este dieta mediteraneană a italienilor, cea mai sănătoasă din lume, bazată pe ulei de măsline, peşte, fructe şi legume proaspete, chiar şi când e vorba de preparate tradiţionale, precum pizza sau paste.

Adam Drewnowski, director al Center for Public Health Nutrition de la Universitatea din Washington, a scris despre importanţa accesului consumatorului la produse proaspete, fructe, carne slabă şi peşte. Iar italia le are pe toate.

Porţiile de mâncare nu sunt atât de voluminoase, iar masa în sine este împărţită în mai multe feluri, savurate în tihnă, pe o durată mai îndelungată. De asemenea, italienii obişnuiesc să ia cina în familie sau alături de prieteni, lucru care, cred experţii, este important de subliniat deoarece contribuie la eliberarea stresului, asigurând o stare de bine, precum şi un sentiment de echilibru şi confort. 
Durata medie de viaţă pentru italieni este de 83 de ani, iar asta a fost pusă în legătură directă cu un alt obicei tradiţional al lor: la Passegiata sau plimbarea de după cină pe care obişnuiesc să o facă. Mai mult, însuşi relieful Italiei, presărat de dealuri şi coline, contribuie la starea de sănătate a locuitorilor ei, pentru că, în mod natural, vrând-nevrând, cei mai mulţi dintre ei ajung, printr-o simplă deplasare, să facă sport. 

Preocuparea pentru o viaţă sănătoasă a italienilor apare, de altfel, şi la nivelul mentalităţii lor: una dintre expresiile lor cele mai uzuale este "La Salute prima di tutto" - sănătatea înainte de toate.

Fiecare ţară din acest index a fost analizată şi clasificată în funcţie de mai multe variabile, precum speranţa de viaţă, cauzele deceselor şi riscurile de sănătate. 

Iată cum arată top 10 al celor mai sănătoase ţări din lume: 

1. Italia

2. Islanda

3. Elveţia

4. Singapore

5. Australia

6. Spania

7. Japonia

8. Suedia

9. Israel

10. Luxemburg

corectnews.com

Read more...
Subscribe to this RSS feed