Items filtered by date: Sunday, 19 March 2017 - Like - stiri Alba Iulia

Ruj molecular din fructe, care hidrateaza buzele, dar se poate si manca, inventat la Cluj

Un ruj molecular din fructe, unt de cacao şi alte ingrediente, care hidratează buzele, dar care poate fi şi mâncat, a fost inventat la Cluj. Rujul va putea fi consumat în restaurante, scrie Gustarte.ro.

Rujul a fost inventat de o echipă de cercetători de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. Producerea unui astfel de ruj durează circa 20 de minute, susţine Lavinia Călinoiu, coordonatorul proiectului.

"Este o nouă invenţie din zona gastronomiei moleculare, care implică o interacţiune la nivelul moleculei astfel încât schimbă textura, structura unui produs. Am încercat să facem un ruj-desert, iar fructele folosite le-am destructurat total molecular şi am realizat mai multe sortimente de ruj molecular din diverse fructe - goji, afine, cătină, zmeură, dar şi din unt de cacao şi pudră de cacao, ciocolată albă cu unt de cacao şi ulei de cocos şi banane şi ulei de cocos. Elementul cheie este un polimer natural, un extract din alge care conferă o textură de gelifiere. Rujul este hidratant al buzelor, dar se poate şi mânca, având un gust deosebit de bun. Procesul de producere al unui astfel de ruj durează circa 20 de minute, fructele fiind trecute prin blender, strecurate, se amestecă cu zahăr, cu biopolimerul şi cu apă, iar conţinutul este fiert la 100 de grade, după care piureul rezultat se toarnă în matriţe sub formă de ruj care sunt răcite în gheaţă, având loc un şoc termic", afirmă Călinoiu.

Pentru obţinerea câtorva rujuri se foloseşte o cantitate de 40 de grame de fruct, la care se adaugă 10 grame din celelalte ingrediente, iar la final se presară bacterii probotice cu rol benefic asupra tractului gastrointestinal.

Rujurile au diferite culori, în funcţie de ingredientele folosite.

"Goji are un conţinut ridicat de carotenoide care au proprietăţi antioxidante, dar au şi efecte de regenerare celulară, afinele au, la fel, proprietăţi antioxidante şi conţinut mare de polifenol, iar cătina are un conţinut ridicat de vitamina C şi minerale. Mai putem folosi lămâie sau kiwi ca ingrediente", explică Lavinia Călinoiu.

"Chiar dacă în ţara noastră nu se pune prea mare bază pe gastronomia moleculară şi oamenii nu sunt obişnuiţi cu aşa ceva, sper ca profesorii să fie impresionaţi", a declarat Cerasela Suciu, studentă în anul IV la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca, precizând că proiectul rujului molecular va fi lucrarea sa de licenţă.

Matriţele pentru rujuri nu se găsesc în România, fiind comandate din SUA.

Prorectorul cu cercetarea al USAMV Cluj-Napoca, Dan Vodnar, a declarat că un astfel de produs nu va putea fi transferat către industria alimentară, însă va putea fi consumat în restaurante, în special al celor care au bucătari deschişi gastronomiei moleculare.

"Avem o invenţie nouă, restructurarea moleculară a unui aliment, sub forma inovatoare de ruj care devine foarte atractiv pentru populaţie, cu compuşi care au efectul de a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor. Gastronomia moleculară se adresează unei anumite populaţii şi credem că este loc întotdeauna de nou în industria alimentară" , spune Vodnar.

Rujul molecular urmează să fie prezentat săptămâna viitoare la Târgul de Invenţii ProInvent de la Cluj-Napoca.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

Vas unicat din perioada greco-romana, aruncat la gunoi si recuperat de politisti

Un vas metalic din bronz, care provine din perioada greco-romană și despre care se apreciază că ar fi fost folosit în gospodărie de către daci, a fost recuperat de polițiști în comuna Orăștioara de Sus, la poalele Munților Orăștiei, după ce obiectul cu valoare de patrimoniu fusese aruncat de un funcționar al primăriei locale la gunoi, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara, potrivit Agerpres.

Vasul a fost găsit joi de un bărbat din comuna Orăștioara de Sus care efectua lucrări de defrișare în zona drumului de acces către cetatea dacică de la Costești. Obiectul se afla ascuns sub un pod metalic și era împachetat într-o pungă de plastic.

"Bărbatul a predat obiectul în cauză unui reprezentant al Primăriei comunei Orăștioara de Sus, care, la rândul său, nu a întreprins demersuri legale în astfel de situații, ci a aruncat vasul în zona de salubritate a localității Costești", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Nițu.

Ulterior, polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale — Compartimentul Patrimoniu Cultural Național au aflat despre cele întâmplate și s-au deplasat în comuna Orăștioara de Sus, unde au reușit să recupereze vasul din bronz. 

"Polițiștii au reușit recuperarea vasului în cauză, care, la o primă evaluare, se pare că este o piesă unicat ce datează din perioada greco-romană, fiind utilizat în mediul dacic, și este susceptibil a face parte din Patrimoniul Cultural Național", a precizat Nițu.

Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc fapta, dar și tragerea la răspundere a celor implicați, sub coordonarea Curții de Apel Alba Iulia.

Un număr de 11 percheziții s-au desfășurat, miercuri, în județul Hunedoara, la domiciliile unor persoane bănuite de braconaj arheologic în zona sitului Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, precum și la sediile unor societăți comerciale deținute de către suspecți.

Cinci persoane au fost puse sub control judiciar, între ele numărându-se și șeful postului de poliție din comuna Orăștioara de Sus, el fiind bănuit că ar fi sprijinit persoanele suspecte în desfășurarea activității ilicite, arată IGPR.

Potrivit polițiștilor, din probatoriul administrat până în prezent au rezultat indicii că, în perioada 2013-2015, mai multe persoane din județul Hunedoara ar fi desfășurat activități de braconaj arheologic în zona cetății dacice Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei.

În urma perchezițiilor, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române au ridicat patru dinari imperiali, patru monede dacice și un detector de metale neînregistrat.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

Ziua Internationala a Francofoniei sarbatorita la Alba Iulia

Ziua Internaţională a Francofoniei va fi marcată, duminică, la Alba Iulia, printr-un amplu eveniment ce cuprinde un spectacol artistic cu melodii cu influenţe francofone dar şi o expoziţie de grafică. Evenimentul este programat la ora 17,00 la Casa Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, iar intrarea va fi LIBERĂ.

În debutul manifestării va avea loc deschiderea expoziţiei de grafică semnată de albaiulianca Georgeta Ţălnar, expoziţie care cuprinde o parte din lucrările acesteia. Sub genericul „Farmecul muzicii – Le charme de la musique” este pregătit un spectacol artistic deosebit cu piese ale unor compozitori români cu activitate artistică în Franţa (George Enescu, Gheorghe Zamfir, Vladimir Cosma sau Georges Boulanger) dar şi ale unor compozitori francezi (Claude Debussy, Jules Massenet, Francis Poulenc, Charles Gounod şi Edith Piaf). În spectacol vor evolua - Diana Dava Barb (pian), Raluca Lucia Cîmpean (soprană), Liviu Cernat (violă), Victor Geogean (acordeon), Alexandru Pal (nai), Laura Orian (voce şi pian), Denisa Ruja (voce), Ştefan Petriman (vioară), iar invitatul special al evenimentului va fi Maria Zecheru (voce).

„Ne alăturăm cu mare drag în acest an manifestărilor culturale prin care este sărbătorită în zeci de state Ziua Internaţională a Francofoniei. Artiştii vocali şi instrumentişti din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” dar şi invitaţii acestora vor încerca să le arate spectatorilor din Alba Iulia ce înseamnă farmecul muzicii cu influenţe francofone a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Zeci de ţări membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei sărbătoresc în fiecare an, pe data de 20 martie, Ziua Internaţională a Francofoniei. Sub genericul „Săptămâna limbii franceze şi a francofoniei”, în ţările în care se vorbeşte sau se studiază limba franceză sunt organizate manifestări culturale diverse.

La Alba Iulia manifestările au debutat, miercuri, şi au cuprins activităţi susţinute la  Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, Universitatea„1 Decembrie 1918” Alba Iulia sau Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba şi se vor încheia, luni, cu evenimnetul „Muzica poeziei, poezia muzicii”, programat la ora 14,00 la Café Gavroche.

Manifestările prin care „Ziua Francofoniei” este sărbătorită la Alba Iulia” sunt organizate de Asociaţia Alba-Manche Împreună/AMI  şi  Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba. Partenerii evenimentului sunt: Consiliul Judeţean Alba, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, Şcoala Gimnazială "Nicolae Drăgan" Galda de Jos,  Asociaţia „Culturart” Alba Iulia, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (Extensia Universitară Alba Iulia - Departamentul de Limbi Moderne şi Comunicare), Asociaţia Culturală „Semper Artes” Iaşi.

 

 

 

 

Read more...

Cupa Snowgolf Sureanu 2017, ediția a 2-a

  • Published in Sport

Clubul de golf Paul Tomiță împreună cu Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis are plăcerea de a vă invita la la un eveniment unic în Romania: Cupa de Snow-golf Șureanu ediția a 2-a. Pentru că sezonul rece ține majoritatea jucătorilor departe de terenul de joc, organizatorii vă invită la o competiție inedită de golf, care va avea loc pe zăpadă.

Sâmbătă 25 Martie va avea loc ediția a 2-a a concursului de Snow-Golf de la Domeniul Schiabil Șureanu. DOMENIUL SCHIABIL ȘUREANU este situat în MUNȚII ȘUREANU, într-un cadru natural montan magnific de altitudine mare, între vârful ȘUREANU de 2.059 metri altitudine și vârful PĂTRU de 2130 metri altitudine.

Competiția va avea loc Sâmbătă, 25 martie, în cadrul Domeniului Schiabil Șureanu, după următorul program:

10:00 – 10:30 Deschidere oficială

Con Ana

10:30 – 11:00 Ședință tehnică / Stabilire flight

Con Ana

11:00 – 13:00 Start competiție

Platou între școala de schi Pași Liberi și Con Ana

13:30 – 14:30 Prânz

Con Ana

18:30 – 19:00 Premiere

Pensiunea Bellamy

19:00 Cină festivă

Pensiunea Bellamy

Regulamentul competiției va fi următorul:

- Se vor juca 9 găuri par 3

- Se vor utiliza mingi de golf colorate (fiecare jucător va aduce propriile mingi)

- Se vor utiliza 3 crose (la alegere)

- Se vor aplica regulile R&A

Înscrieri pe site-ul clubului www.golfclubpaultomita.ro

Clubul de Golf Profesor “Paul Tomiță” a luat naștere în 1995 la inițiativa profesorului Paul Tomiță care s-a retras la pensie în satul său natal Pianul de Jos . Din 1938 pana la pensionare, in 1975, Paul Tomiță a servit cu credință, dragoste și dăruire cauza golfului romanesc, fiind profesor titular de golf la Country Club. Regele Mihai, membrii ai marilor familii Cantacuzino, Ghica, Brâncoveanu, Știrbei, Bibescu, alte mari personalități ale vremii, precum și ambasadorii și diplomații care frecventau Country Club au moștenit de la Paul Tomiță tehnica și măiestria jocului, dar și simpatia față de acest extraordinar om.

Rotary este o organizație a oamenilor de afaceri și reprezentanților diferitelor profesii, care asigura servicii umanitare, promovează standarde etice înalte în toate domeniile de activitate și stabilește relații de bună înțelegere. Membrii Clubului Rotary Alba Iulia Civitas Solis își unesc forțele pentru a promova si derula diferite proiecte in plan social, pentru întreaga comunitatea, nu doar la nivelul Municipiului Alba Iulia ci pe întreg teritoriul județului Alba sub deviza „Servește mai presus de sine”.

Read more...

“Haideti sa facem o lume a pacii pentru generatiile viitoare” - Prima Comemorare Anuala a Declaratiei de Pace si Incetare a Razboaielor (DPCW)

În fața confruntării cu realitatea incertă privind cooperarea globală, declanșată de un lanț de transformări politice, pornind de la Brexit, la alegerile din Statele Unite și tensiunile dintre statele europene este nevoie să urmeze o nouă abordare a ordinii internaționale pașnică prin dialog.

În data de 14 martie, un număr de 1.800 de parteneri interesați în guvernare, s-au reunit în cadrul unui Forum pentru Pace în prima Comemorare Anuală a DPCW, care a avut loc în Seul, Coreea de Sud. Evenimentul a fost organizat de Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL), o organizație internațională de pace din cadrul ONU, Departamentul pentru informare publică (DPI).

În comemorarea DPCW, proclamată la aceeași dată în anul 2016, forumul a reafirmat importanța mișcării globale de pace care în prezent înregistrează progrese în cadrul Campaniei de Legiferarea a Păcii pentru a stabili principile pentru Legea Internațională pentru Pace, prin introducerea unei rezoluții ONU, care are la bază DPCW .

Dl. Lee Man Hee, președintele HWPL, a subliniat faptul lucrarea pentru pace "nu este o sarcină individuală", în schimb aceasta fiind o lucrare "relevantă pentru toată lumea" lucrarea de pace are un scop comun, în beneficiul întregii comunități globale. El a indicat rolul religiei ca fiind acela de a zidi punți pentru pace, mai degrabă decât ca religia să fie cauza conflictelor și a violenței. Lucrul acesta este realizabil prin "orientarea noastră în direcția păcii, fie că vorbim de lumea secularizată sau religioasă, nimeni nu face excepție. "

Dl. Dong Min Im, secretarul general al HWPL, în raportul privind progresul lucrărilor, a explicat importanța proiectelor de pace HWPL, spunând: "Lucrarea de pace are scopul de a pune capăt războiului la nivel  global și să realizeze o temelie pentru o lume a păcii veșnice, lucru care este fără precedent în istorie. "El a continuat:" solutia pentru pace este aceea ca noi toți să devină mesageri ai păcii. "

Dl. Bup Hye Kim, președintele Consiliului Central Budist pentru Unificarea Națională, a oferit o panoramă privind planurile și acțiunile concrete ale HWPL în realizarea păcii. ”În orice război tinerii și femeile sunt principalii țapi ispășitori. Dar trebuie să realizăm faptul că tinerii și femeile se află în primele rânduri, în mod voluntar lucrând la construirea unei temelii pentru păce împreună cu HWPL, în această lucrare de pace,” a spus el.

DPCW cu cele 10 articolele ale sale și cele 38 de alineate a fost elaborată de HWPL și experți din domeniul juridiciar din materia dreptului internațional. Au avut ca bază spiritul Cartei Organizației Națiunilor Unite și Declarația Drepturilor Omului și au elaborate DPCW, care pledează pentru pace, ca o ordine globală prin respectarea legilor internaționale, libertatea etnică / religioasă, și răspândirea unei culturi a păcii.

Eforturile de promovare a coexistenței pașnice prin inițiativa HWPL, contribuie la soluționarea conflictelor prin a creșterea înțelegerii reciproce, și înfrânarea ostilității. Seminarii și evenimente culturale atât la nivel local cât și la nivel național au fost găzduite de HWPL împreună cu comunitatea locală pentru a depăși granițele religioase sau etnice. Zone de conflict în care persistă pericolul pentru viață, inclusiv

Siria, Israel și Palestina au fost incluse pentru a sensibiliza privind nevoia construirii păcii.

https://vimeo.com/208800507

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed