Items filtered by date: Thursday, 16 March 2017 - Like - stiri Alba Iulia

Discutii despre infiintarea Muzeului Istoriei Evreilor din Romania

Premierul Sorin Grindeanu a primit astăzi, la Palatul Victoria, o delegație a Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite, însoțită de ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.

Principala temă de discuție a fost înființarea unui Muzeu al Istoriei Evreilor din România, un demers de consolidare a educației privind istoria Holocaustului. Discuția a avut loc în contextul organizării la Palatul Victoria, în data de 17 martie, a primei reuniuni internaționale a Comitetului Consultativ pentru realizarea muzeului. 

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a exprimat aprecieri pentru excelenta colaborare între instituțiile din România și Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite, în special pentru desfășurarea de programe educative, precum și în promovarea internațională a proiectului unui Muzeu al evreilor din România. "Acest proiect are susținerea Guvernului României, precum și a altor instituții ale statului român. Ne dorim ca acest proiect să devină realitate cât mai curând și vom colabora îndeaproape, în acest sens, cu Federația Comunităților Evreiești din România", a afirmat prim-ministrul.

Șeful Executivului a mulțumit delegației pentru propunerea de a deveni membru de onoare al Board-ului viitorului Muzeu al Istoriei Evreilor din România.

În cadrul întâlnirii, partea americană a reafirmat aprecierea pentru activitatea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România «Elie Wiesel» și pentru rezultatele Președinției românești la Alianța Internațională pentru memoria Holocaustului. 

La întâlnire au mai participat Radu Ioanid, director al Programului Arhivistic Internațional din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite, Paul Shapiro, director Programe de Înalte Studii din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite, Mihnea Constantinescu, ambasador cu însărcinări speciale MAE și Alexandru Florian, director general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România – Elie Wiesel.

Read more...

“Let Us Make a World of Peace for Our Future Generations”

Peace Forum for the 1st Annual Commemoration of

the Declaration of Peace and Cessation of War (DPCW)

 

Faced with the reality of uncertainty in global cooperation triggered by a chain of political upheavals from the Brexit to elections in the United States and European states, a new approach to pursue an international peaceful order is discussed.

On March 14, with 1800 stakeholders in governance, Peace Forum for the 1st Annual Commemoration of the DPCW was held in Seoul, South Korea by Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL), an international peace organization under the UN Department of Public Information (DPI).

In commemoration of the DPCW proclaimed on the same date in 2016, the forum reaffirmed the importance of global peace movement currently on progress under the Legislate Peace Campaign to establish the principle of international law for peace through the introduction of a UN resolution based on the DPCW.

Chairman Man Hee Lee of HWPL emphasized that peacebuilding “is not an individual task”, but “is relevant to everyone” as a common purpose of the global community. He offered the role of religion as a bridgebuilder of peace rather than the core of conflict and violence by adding “our orientations must be one for peace. Whether religious secular world it is, there is no exception.”

In the progress report, Dong Min Im, the secretary general of HWPL, explained the significance of peace projects in HWPL by saying, “The work is to put an end to war in our globe and make a foundation of a world of everlasting peace, which is unprecedented in history.” He continued, “The solution to peace is all of us becoming messengers of peace.”

Bup Hye Kim, chairman of Buddhist Central Council for National Unification, offered a picture of concrete action plans of HWPL in achieving peace. “Youth and women are the main scapegoats in war, but even in this reality we must face the fact that youth and women are voluntarily standing at the forefront to build the foundation of peace with HWPL”, he said.

The DPCW with its 10 articles and 38 clauses was drafted by HWPL and legal experts in international law. Based on the spirit of the Charter of the United Nations and Declaration of Human Rights, the DPCW advocates peace as a global order through respect on international law, ethnic/religious freedom, and spreading a culture of peace.

Efforts of promoting peaceful coexistence with initiatives of HWPL contribute to conflict resolution to raise mutual understanding that can restrain hostility. Seminars and culture events at both local and national levels have been hosted by HWPL with the local community to overcome religious or ethnic boundaries. Areas of conflict where threats of life are persistent including Syria, Israel and Palestine are included to raise awareness for peacebuilding.

Read more...

Cretu: Avem 0% absorbtie europeana pentru cele 23 de miliarde pe care Romania le are la dispozitie

Comisarul european pentru Politică regională, Corina Crețu, a anunțat că va discuta cu Guvernul român despre situația absorbției fondurilor europene aferente exercițiului financiar 2014 - 2020, afirmând că există îngrijorări în acest sens, informează Agerpres.

"Îngrijorările există de la începutul exercițiului financiar 2014 — 2020. Ne aflăm în martie 2017. Avem 0% absorbție europeană pentru aceste 23 de miliarde (de euro — n.r.) pe care România le are la dispoziție. În principal, ne preocupă ca instituțiile de management și control să fie cât mai curând acreditate, pentru că numai astfel România poate trimite facturi și noi putem plăti facturi. Mă interesează și voi încerca să aflu de ce merge așa de încet rata de contractare, pentru că sunt și alte state, de pildă, care nu au încă acreditate aceste instituții, dar Irlanda, de exemplu, a contractat 80% din suma pentru 2014 — 2020. În România media de contractare este de 5%. Pentru mine indicatorii principali sunt rata de contractare și cât se plătește pe teren pentru beneficiari. Acestea vor fi principalele teme de discuție cu Guvernul", a declarat comisarul european, la finalul întâlnirii de la Parlament cu membri comisiilor reunite pentru afaceri europene din Camera Deputaților și Senat.

Întrebată dacă a primit explicații pentru aceste întârzieri din partea autorităților române, Crețu a spus că "toate Guvernele întâmpină dificultăți".

"Este o politică complicată, deci nu aș arăta cu degetul. Cred că trebuie să lucrăm împreună să rezolvăm aceste lucruri", a precizat ea.

Corina Crețu a menționat că autoritățile române beneficiază de ajutorul unor experți din partea Comisiei Europene pentru îmbunătățirea capacității administrative, dar și pentru recuperarea întârzierilor.

"În cei doi ani de zile au fost peste 200 de întâlniri între reprezentanții Guvernului, vorbesc la nivel tehnic, și ai Comisiei Europene, tocmai pentru că am creat acest grup pentru o mai bună implementare care include cele opt state membre care au avut întârzieri masive la momentul învestirii mele și am detașat cei mai buni experți care sunt pe teren aproape la două săptămâni, în diferite ministere. Deci, din acest punct de vedere, cred că lucrăm foarte bine să îmbunătățim capacitatea administrativă și să recuperăm întârzierile", a adăugat Corina Crețu.

corectnews.com

 

 

 

 

Read more...

In Romania forta de munca este subplatita

Forța de muncă din România este subplătită, iar capitalul este supraplătit, dar dacă vrem să vorbim de salarii trebuie să lovim cu bila noastră alte popice și anume să rezolvăm cu drumurile, producția și justiția, susține Valentin Lazea, economist șef al Băncii Naționale a României (BNR), potrivit Agerpres.

"În România forța de muncă este subplătită, iar capitalul este supraplătit. Capitalul ia aproape 60% din VNB (venitul național brut n.r.), iar forța de muncă ia aproape 40%. Să ne întrebăm de ce se întâmplă lucrul acesta? Lucrul acesta se întâmplă pentru că întreprinzătorul străin și/sau român își face planurile cu toate măsurile pe care le are de plătit, cu drumuri care iau mai mult timp și înseamnă cheltuieli, cu producție care înseamnă cheltuieli, cu cadrul legislativ care înseamnă avocați, juriști și așa mai departe, toate astea se varsă în salarii mai mici", a spus Valentin Lazea, cu ocazia lansării "Raportului economic pentru România 2017".

În opinia acestuia, trebuie să lovim "alte popice cu bila noastră" și anume să rezolvăm problemele legate de infrastructură, de producție sau cele de justiție.

"Noi în România trebuie să învățăm că, dacă vrem să vorbim despre salarii, trebuie să lovim alte popice cu bila noastră, și anume să rezolvăm cu drumurile, cu infrastructura, cu producția, justiția și așa mai departe. Până când vom face aceste lucruri, nu avem decât să stăm aici, să facem conferințe, să ne lăudăm ce ne merge capitalul", a mai arătat economistul BNR.

Șeful Reprezentanței CE în România, Angela Filote, a susținut miercuri, la conferința de lansare a raportului, că România ar putea să aibă în acest an cea mai mare creștere a deficitului bugetar din Uniunea Europeană, deși s-au primit asigurări de la Guvern că nu sunt motive de preocupare în acest sens.

Potrivit previziunilor economice de iarnă publicate la jumătatea lunii februarie de Executivul comunitar, în România deficitul public ar urma să ajungă la 3,6% din PIB în 2017, față de 3,2% cât estima în toamnă, pentru ca în 2018 să urce la 3,9% din PIB.

Totodată, Comisia Europeană a revizuit în urcare, la 4,4%, estimările referitoare la creșterea economiei românești în acest an, avansul urmând să încetinească la 3,7% în 2018.

corectnews.com

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed