Items filtered by date: Thursday, 04 August 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Festivalul Untold, la care sunt asteptate 350.000 de persoane, incepe joi la Cluj-Napoca

 

 

 

Festivalul Untold, la care organizatorii estimează participare a 350.000 de persoane, va începe joi la Cluj-Napoca. Principala scenă a festivalului, care este în prezent unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen din țară, va fi cel mai mare podium amenajat în România, depășindu-l ca suprafață pe cel de anul trecut, care a fost construit pe același amplasament, respectiv stadionul Cluj Arena, informează Agerpres.

Potrivit organizatorilor scena va avea o înălțime de 28 de metri și o deschidere de 120 de metri, urmând să fie amplasat un număr dublu de echipamente față de prima ediție a festivalului, care a fost anul trecut, când Cluj-Napoca a deținut titlul de "Capitală Europeană de Tineret", iar Untold a fost principalul eveniment al acestei manifestări.

"Vom avea o producție mai impresionantă decât cea de anul trecut. Scena principală de pe stadionul Cluj Arena va fi cea mai mare amplasată în România, cu decor și echipamente, având o înălțime de 28 de metri și o deschidere de 120 de metri. Vom avea un număr dublu de echipamente față de anul trecut, vom avea lasere, focuri de artificii, lumini pe întreg perimetrul stadionului, ecrane mai mari la scenă", a spus directorul general al Untold, Bogdan Buta.

Una dintre atracțiile festivalului va fi prezența, pe scenă, ca DJ, a lui Hodor, personajul din "Game of Thrones". Actorul Kristian Nairn, care interpretează acest personaj este pasionat de muzica house și este, de mai bine de cinci ani, un DJ extrem de cunoscut în cluburile din Marea Britanie și nu numai, pentru show-urile sale Rave of Thrones și 7 Sessions.

La ediția din acest an sunt așteptați să urce, pe cele 10 scene ale Festivalului Untold, peste 150 de artiști atât din România cât și din întreaga lume.

În acest an, conceptul creativ al festivalului pornește de la poveștile nespuse ale Transilvaniei.

"În acest an ne-am dorit să exploatăm mitologia nopții, acolo unde Transilvania se înscrie cu succes datorită sutelor de legende povestite sau scrise. (...) Forța festivalului vine tocmai din istoria regiunii, Clujul fiind și în trecut și în prezent polul de interes al Transilvaniei", susțin organizatorii pe site-ul festivalului.

Astfel, potrivit sursei citate, personajul principal care face posibilă legătura dintre cele două lumi este Magicianul, singurul care poate călători în timp și poate aduce magia trecutului în prezent. Magicianul are la îndemână simboluri specifice transilvănene. La fel, Oglinda este portalul care trasează granița dintre lumi, Luna este cea care luminează tot ceea ce este nevăzut, Constelația Lira, fiind harpa lui Orpheus, poate trezi la viață orice prin muzica ei, Copacii însuflețiți, zânele și celelalte elemente vin să completeze atmosfera de magie și povestea. Toate aceste simboluri se vor regăsi în festival în decorațiuni și activări.

Dat fiind faptul că organizatorii se așteaptă, la această ediție, la o participare mai numeroasă decât cea de anul trecut, anul acesta vor fi mult sporite și măsurile de securitate, atât pentru a se asigura o bună desfășurare a concertelor, dar și din cauza contextului internațional.

Astfel, 900 de jandarmi, polițiști, pompieri și piloți ai M.A.I. vor acționa în sistem integrat pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică.

"Pentru bună desfășurare a acestui eveniment, la care organizatorul estimează prezența a peste 350 de mii de participanți, Jandarmeria, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne au luat măsuri suplimentare în vederea asigurării și menținerii ordinii publice, prin intensificarea acțiunilor de patrulare și acțiuni preventive, atât în proximitatea locului de desfășurarea a evenimentului, cât și în zonele de cazare și pe traseele care converg către locația evenimentului', se arată într-un comunicat al Grupării Mobilă de Jandarmi Cluj-Napoca.

În toată perioada festivalului, care se desfășoară între 4 și 7 august, reprezentanții forțelor de ordine publică vor executa misiuni de patrulare ce vizează menținerea și asigurarea ordinii publice, în zona gărilor, aeroportului, în mijloacele de transport în comun, precum în zonele de cazare a turiștilor români și străini.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Cluj va monitoriza și evalua tipurile de risc aflate în domeniul său de competență, fiind în măsură să execute, la nevoie, operațiuni de evacuare a persoanelor, de stingere a incendiilor, descarcerare și acordare a primului ajutor medical de urgență.

Pe timpul desfășurării acestui eveniment, un elicopter al Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. va survola zona, cu misiunea de a monitoriza și transmite în timp operativ datele și imaginile necesare pentru bună desfășurare a acestui eveniment.

Pentru acest eveniment, municipalitatea a impus anumite restricții de circulație în zona stadionului, transportul în comun funcționând pe cinci linii, pe timpul nopții.

A doua ediție a Festivalului Untold va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 4 — 7 august. Principalele concerte așteptate sunt ale Hardwell, Tiesto, Dimitri Vegas & Like Mike, Armin Van Buuren, Afrojack, Martin Garrix. Organizatorii estimează un public de peste 300.000 de persoane.

Prima ediție Untold a atras, în 2015, în Cluj-Napoca peste 240.000 de oameni prezenți la cele patru zile de festival, care a reunit peste 150 de artiști. Untold a primit în 2015 premiul "Best Major European Festival" încă de la prima ediție.

 

 

 

Read more...

Bancile reduc avansul cerut pentru creditele ipotecare

Revolta băncilor împotriva legii dării în plată prin impunerea unor avansuri minime la creditele ipotecare standard în lei de 30-35% a durat doar două luni, în condiţiile în care standardele ridicate de creditare nu au făcut altceva decât să trimită vânzările noi în cădere liberă şi implicit şi veniturile ban­che­rilor de pe acest segment, informează Mediafax, citând Ziarul Financiar.

Acum aproape toate băncile se gândesc cum să intre din nou în piaţă şi analizează posibilitatea reducerii avansului, conform reprezentanţilor asocia­ţiei băncilor (ARB), iar alte precum BCR şi Piraeus au făcut deja pasul înapoi, scrie Ziarul Financiar.

BCR, cea mai mare bancă locală, a redus avansul minim de la 35% la 25% doar pentru imobilele ipotecate din 20 de oraşe mari ale României, precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Constanţa.

BCR, care majorase avansul la începutul lunii mai, înainte de intrarea în vigoare a legii dării în plată, afirmă că decizia de reducere a avansului a venit după o analiză a evoluţiilor pieţelor regionale şi a nevoilor clienţilor.

„Problema de accesibilitate este dată de creşterea avansurilor la creditele ipotecare standard, este o consecinţă directă a legii dării în plată. BCR nu şi-a dorit şi nici nu a planificat vreodată creşterea avansurilor la credite, ci s-a dedicat permanent misiunii de a fi cel mai mare şi mai accesibil finanţator imobiliar din România.“

Specialiştii din piaţă se aşteaptă ca exemplul celei mai mari bănci din România să fie urmat şi de celelalte bănci din sistem.

De altfel, decizia BCR nu este singulară nici în acest moment, în condiţiile în care şi Piraeus Bank a taiat avansul la creditele ipotecare la 20%. Piraeus Bank, o bancă medie din sistemul bancar local, s-a răzgân­dit în ceea ce priveşte avansul minim după ce la mijlocul lunii mai urcase suma minimă cerută clienţilor la 40%, cel mai mare nivel din piaţă. Nicio altă bancă cu excepţia Piraeus nu cerea clienţilor un avans de 40%, media avansului fiind de 30-35%.

„Se intră într-o stare de normalitate odată cu reducerea avansurilor. Este un semn că băncile îşi doresc să dea credite şi să intre din nou în piaţă. După anunţul BCR cu siguranţă vor urma şi alte bănci. Mă aştept ca băncile mici să reducă avansul şi mai mult, poate chiar să-l ducă înapoi la 15%, în condiţiile în care ele au nevoie de atuuri competitive în faţa jucă­to­ri­lor mari“, a declarat Liviu Andrei, co­proprie­tar al Alliance Finance Broker.

Şi BRD, a doua cea mai mare din sistem, a anunţat la finalul lunii iunie că analizează posibilitatea reducerii avansului la creditele ipotecare, însă până acum nu a operat nicio schimbare în ofertă. În prezent, BRD cere clienţilor un avans minim de 35% la creditele ipotecare.

Potrivit unor surse din piaţă, şi Alpha Bank, jucătorul cu numărul opt din sistem, analizează posibilitatea reducerii avansului. Alpha cere un avans minim în cazul cre­ditelor ipotecare de 30%.

Legea privind darea în plată a intrat în vigoare pe data de 13 mai.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

Profi recheama doua sortimente de covrigei marca proprie

Retailerul Profi Rom Food recheamă două sortimente de covrigei marcă proprie, cu sare și cu mac și sare, comercializaţi de magazine sub brandul propriu Proxi, potrivit unui anunţ al companiei.

Anunţul făcut este urmare a unei reclamaţii de la un client care a cumpărat un produs ce prezenta în interior corpuri străine (bucăţi sârmă). "Compania noastră având ân vedere siguranţa clienţilor noştri a decis retragerea tututror produselor de la furnizorul respectiv", a informat compania.

Furnizorul covrigeilor este SC May‐ Day Distribution SRL.

Cei care au cumpărat astfel de produse sunt invitaţi să le returneze  magazinelor Profi, de unde vor primi contravaloarea lor.

 
Read more...

ONU: 12 tari cer anchetarea testelor nord-coreene cu rachete balistice

Statele Unite, Japonia și alte 10 țări au cerut Organizației Națiunilor Unite să ancheteze testele nord-coreene cu rachete balistice efectuate în iulie. Demersul ar putea fi urmat de sancțiuni împotriva Coreei de Nord, informează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit unei scrisori comune obținute de agenție, 10 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU — SUA, Japonia, Regatul Unit, Franța, Malaezia, Noua Zeelandă, Senegal, Spania, Ucraina și Uruguay — plus Australia și Coreea de Sud au solicitat Comitetului pentru Sancțiuni al ONU să "studieze cu atenție detaliile cunoscute". Ancheta ar putea duce la identificarea unor persoane sau entități implicate în programul balistic nord-coreean, împotriva cărora ar putea fi instituite sancțiuni cum ar fi interdicțiile de călătorie sau înghețarea activelor financiare.

Scrisoarea a fost trimisă pe 28 iulie și invită comitetul să ia "măsurile adecvate" de răspuns la tirurile cu rachete care încalcă rezoluții ale Națiunilor Unite. China și Rusia, de asemenea membre ale Consiliului de Securitate, nu s-au alăturat acestei inițiative.

Coreea de Nord este sub incidența mai multor sancțiuni internaționale pentru programele sale balistice și nucleare. Ultimul test cu o rachetă balistică, ajunsă miercuri în zona economică exclusivă din largul coastelor Japoniei, a dus la convocarea în aceeași zi a unor consultări cu ușile închise ale Consiliului de Securitate, la solicitarea SUA și a Japoniei.

La intrarea în consiliu, ambasadorul britanic ajdunct Peter Wilson a apreciat că ar trebui luate în considerare măsuri suplimentare, dacă Phenianul rămâne inflexibil. "Ar trebui să luăm în considerare toate mijloacele de a-i convinge pe nord-coreeni să-și respecte angajamentele internaționale", a declarat el ziariștilor.

Ambasadorul japonez Koro Bessho a declarat: "A trage o rachetă spre noi, chiar dacă își ratează ținta, constituie o amenințare gravă la adresa securității noastre naționale. (...) Sunt sigur că mulți membri ai consiliului vor fi de acord în această privință."

corectnews.com

 

 

 

Read more...

Guvernul a stabilit 13 august 2016, zi de doliu national

În memoria personalității Anei de România,  Guvernul a declarat 13 august 2016 zi de doliu național. În această zi toate instituțiile, autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă.  Drapelul va fi arborat în bernă și la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele și ambarcațiunile care navighează sub pavilion românesc. Aceeași obligație revine și persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau reședință.

La ora 12.00 toate activitățile se vor întrerupe, timp de trei minute, pentru păstrarea unui moment de reculegere.De asemenea, posturile naționale de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător.

Slujba de înmormântare a Anei de România va avea loc sâmbătă, 13 august 2016, în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Regina Ana, în vârstă de 92 de ani, a murit, luni, la 13.45, la Spitalul din Morges, în Elveţia.

Este pentru a noua oară în ultimii 26 de ani, când în România a fost decretată zi de doliu național.

12 ianuarie 1990: o zi de doliu naţional în memoria victimelor Revoluţiei;
14 septembrie 2001: după atentatele din SUA din 11 septembrie;
14 martie 2004: în memoria victimelor atentatului de la Madrid din 11 martie;
8 aprilie 2005: la moartea Papei Ioan Paul al II-lea;
3 august 2007: cu ocazia funeraliilor Patriarhului Teoctist;
18 aprilie 2010: în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei, Lech Kaczyński, soţia sa şi mulţi alţi oficiali polonezi;
26 iunie 2013: după accidentul de autocar în Muntenegru soldat cu moartea a 18 români;
31 octombrie – 2 noiembrie: trei zile de doliu naţional după incendiul izbucnit în clubul „Colectiv” din Bucureşti.

Read more...
Subscribe to this RSS feed