Items filtered by date: Saturday, 16 July 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Testamentul olograf al lui Avram Iancu expus in localitatea natala a marelui erou national cu ocazia Targului de Fete de pe Muntele Gaina

Testamentul olograf al lui Avram Iancu este expus în aceste zile, în premieră, la complexul muzeal amenajat în casa marelui erou aflată în comuna care în prezent îi poartă numele. Păstrat de familia Raţiu timp de peste 150 de ani şi donat anul trecut Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, documentul are o poveste la fel de interesantă ca şi viaţa celui numit „Crăişorul Munţilor”.

Testamentul olograf al lui Avram Iancu este adus în locurile natale ale eroului cu ocazia Târgului de Fete de pe Muntele Găina şi va putea fi văzut în aceste zile de toţi cei care vor trece pragul Complexului Muzeal „Avram Iancu”. Documentul are o mare valoare istorică, este scris cu cerneală neagră de marele erou naţional şi este datat 20 decembrie 1850. Povestea testamentului este la fel de impresionantă ca şi cea a vieţii lui Avram Iancu şi documentul a fost păstrat timp de peste 150 de ani de familia Raţiu, membri ai acestei familii reuşind în toată această perioadă să ascundă, să protejeze şi să salveze valorosul document. Testamentul a fost donat anul trecut de reprezentanţii familiei Raţiu Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca şi astfel a intrat în colecţiile instituţiei culturale.

„Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat până acum, durere, fără mult succes, dar tocma acum cu întristare văd că speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica. Nu ştiu câte zile mai pot avea. Un fel de presimţire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară şi hotărât să dispun ca după moartea mea toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul naţiunii şi întru ajutorul înfiinţării unei academii de Drepturi, tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii noi. Câmpeni, 20 decebrie, Avram Iancu, avocat”, sunt cuvintele scrise în testamentul lui Avram Iancu şi unele dintre ele rămase în timp celebre.

Expunerea testamentului olograf al lui Avram Iancu este organizată de Societatea Cultural – Patriotică „Avram Iancu” din România, Consiliul Judeţean Alba, Primăria şi Consiliul Local Avram Iancu.

„Acum, când sărbătorim 192 de ani de la naşterea lui Avram Iancu, vom avea posibilitatea să vedem, pentru întâia dată la casa natală a acestuia, testamentul pe care l-a redactat în 20 decembrie 1850, la Cîmpeni. În calitate de organizatori, alături de Consiliul Judeţean Alba, Primăria şi Consiliul Local Avram Iancu, trebuie să-i mulţumim domnului prof. univ. dr. Doru Radosav – directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca - pentru aducerea şi prezentarea acestui simbol al românilor” spuneIoan Viorel Sicoe, preşedintele Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, filiala Cîmpeni.

„Târgul de Fete de pe Muntele Găina păstrează în fiecare an şi un moment solemn prin care ne amintim de marii noştri eroi şi în special de Avram Iancu, „Crăişorul Munţilor”. La Crucea Iancului, pe Muntele Găina, an de an, oficialităţi şi participanţi îi cinstesc pe cei care au luptat pentru neamul românesc. Ne bucurăm că în acest an avem ocazia să prezentăm testamentul olograf al lui Avram Iancu. El este nu numai un erou al Apusenilor ci este un simbol al tuturor românilor” spune prof. Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Personalitatea cea mai cunoscută a Ţării Moţilor este Avram Iancu, un avocat transilvănean şi revoluţionar român paşoptist, care a jucat un rol extrem de important în Revoluţia de la 1848. Avram Iancu, denumit şi „Crăişorul Munţilor”, a fost de fapt conducătorul Ţării Moţilor, cel care în 1849 a comandat armata românilor transilvăneni împotriva trupelor ungare. În cinstea acestuia a fost construită, în cel mai înalt punct de pe Muntele Găina, „Crucea Iancului”, monument realizat în 1924, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea eroului. Monumentul a fost sfinţit în acel an chiar în timpul Târgului de Fete în prezenţa Regelui Ferdinand I. În comuna Avram Iancu, localitatea ce poartă numele marelui erou, a fost amenajat în ultimii ani un complex muzeal ce cuprinde atât casa memorială a lui Avram Iancu, muzeul, o bisericuţă dar şi o bibliotecă documentară.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare şi mai cunoscută sărbătoare populară din România, se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni, în 16 şi 17 iulie, în Avram Iancu şi pe platoul montan de pe Găina, locul unde manifestarea are loc de sute de ani. Parada portului popular, spectacole folclorice cu nume mari ale muzicii populare româneşti, concerte susţinute de Ro-Mania şi Direcţia 5, focuri de artificii şi petreceri în aer liber sunt câteva dintre ingredientele ediţiei din acest an. Sărbătoarea este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria comunei Avram Iancu.

Centrul de Cultura "Augustin Bena" Alba

 

 

 

 

Read more...

Declaratie de presa a premierului Dacian Ciolos referitor la situatia din Turcia

Singura cale pentru Turcia este întoarcerea la ordinea constituțională și la statul de drept. În această dimineață, la reuniunea informală a șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană prezenți la Summit-ulul ASEM, am susținut împreună cu ceilalți lideri europeni, condamnarea tuturor acțiunilor de violență și agresiune asupra instituțiilor statului democratic alese. Turcia este un partener cheie pentru România și pentru Uniunea Europeană.
Ministerul Afacerilor Externe m-a asigurat că celula de criză constituită azi noapte din dispoziția ministrului este deplin funcțională și este în legătură cu cetățenii români care au nevoie de asistență. Totodată, ambasada și consulatele României în Turcia sunt în alertă și pregătite să-i ajute pe toți cetățenii români care au nevoie de sprijin.

Comunicat de presă - Guvern

În dimineața zilei de sâmbătă, premierul Dacian Cioloș a participat la o reuniune informală de coordonare între șefii de stat și de guvern europeni aflați la summit privind situația din Turcia. În urma acestei reuniuni, a rezultat o declarație comună a președintelui Consiliului European, Donald Tusk și cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și a Înaltului reprezentant pentru politica externă și de securitate a Uniunii Europene, Federica Mogherini. (declarația poate fi urmărită aici: http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/)

 

 

 

 

 

Read more...

Lovitura de stat in Turcia

Tentativa de lovitură de stat din Turcia pare să fi eşuat sâmbătă dimineaţă, în contextul în care mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a susţine Administraţia Recep Tayyip Erdogan, care pretinde că deţine controlul "în mare parte", informează Mediafax.

Recep Tayyip Erdogan a sosit sâmbătă în zori la Istanbul şi a ameninţat că cei implicaţi în tentativa de lovitură de stat vor plăti "un preţ mare" pentru acest "act de trădare", relatează Reuters.

Mii de persoane au răspuns apelului lansat de Recep Erdogan şi au ieşit pe străzi. Circa 30 de militari implicaţi în lovitura de stat s-au predat în Piaţa Taksim din Istanbul după ce au fost înconjuraţi de Poliţie.

Nu este clar cine deţine controlul politic în Turcia, în contextul în care armata anunţa acum câteva ore că ţara este condusă de un "Consiliu pentru pace".

Premierul Binali Yildirim susţine că situaţia este "în cea mai mare parte" sub control, conform BBC, precizând că a fost instituită o zonă de interdicţie aeriană în Ankara. Yildirim a declarat că 130 de persoane implicate în lovitura de stat militară ar fi fost arestate.

Multe zone din Turcia sunt sub controlul armatei, dar nu este clar dacă toate departamentele armatei recunosc atribuţiile Administraţiei Erdogan.

foto reuters.com

Read more...

Admitere 2016 - Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Admiterea 2016 (SESIUNEA DE VARĂ) se organizează în perioada18 iulie - 26 august 2016, conform următorului calendar:

18 - 28 iulie: înscrierea candidaţilor (cu excepţia zilei de duminică, 24 iulie);

29 iulie: susţinerea probei scrise şi a probelor de aptitudini/eliminatorie/competenţă lingvistică (doar la specializările unde este cazul);

30 iulie: ierarhizarea candidaţilor pe baza criteriilor de selecţie;

1 august: comunicarea rezultatelor admiterii;

1-5 august: înmatricularea candidaţilor admişi pe locuri finanţate prin granturi de studii şi cu taxă;

8-26 august:înmatricularea candidaţilor admişi pe locuri cu taxă (realizată la nivel de secretariate ale facultăţilor).

Admiterea 2016 (SESIUNEA DE TOAMNĂ) se organizează în perioada 5 - 23 SEPTEMBRIE 2016, conform următorului calendar:

5 - 15 septembrie: înscrierea candidaţilor (cu excepţia zilei de duminică, 11 septembrie);
16 septembrie: susţinerea probei scrise şi a probelor de aptitudini/ eliminatorii/ competenţă lingvistică (la specializările unde este cazul);
17 septembrie: ierarhizarea candidaţilor pe baza criteriilor de selecţie;
19 septembrie: comunicarea rezultatelor admiterii;
19-23 septembrie: înmatricularea candidaţilor admişi pe locuri finanţate prin granturi de studii şi cu taxă.

 

Documentele de înscriere la admitere se depun de către candidat la Comisiile de admitere - Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.

- prima fază a admiterii este înscrierea, pe baza unei Cereri de înscriere

-faza a doua a admiterii este înmatricularea, pe baza unei Cereri de înmatriculare, la care se ataşează şi documentele candidatului 

 Conţinutul dosarului candidatului la admitere

Pentru înscrierea la concurs, candidaţii vor completa o CERERE DE ÎNSCRIERE - Anexa nr. 1.1 la Metodologia de admitere LICENŢĂ - AFIŞAT PE SITE-UL www.uab.ro, în care vor înscrie, sub semnătură proprie, toate datele solicitate în formularul respectiv pe baza actelor de studii. Orice eroare sau omisiune în completarea cererii de înscriere, intenţionată sau neintenţionată, intră în răspunderea candidatului, acesta suportând consecinţele ce rezultă din erorile sau omisiunile comise.

La Cererea de înmatriculare, candidaţii vor anexa un dosar care va cuprinde următoarele documente:

- diploma de bacalaureat sau echivalentă acesteia, în original;

- foaia matricolă care însoţeşte diploma de bacalaureat sau echivalenta acesteia, în original;

- cartea de identitate în copie xerox;

- certificatul de naştere în copie legalizată;

- adeverinţă medicală tip, eliberată de Cabinetul şcolar sau medicul de familie;

- pentru candidaţii la specializarea Educaţie fizică şi sportivă şi la specializarea Kinetoterapie şi motricitate specială este necesară completarea Fişei de consultaţii medicale - Anexa 7 a Metodologiei de admitere Licenţă. Aceasta constituie document obligatoriu pentru înscrierea candidaţilor la admitere;

- pentru specializările teologice sunt necesare şi următoarele documente: Binecuvântarea scrisă a ierarhului, Certificatul de botez şi Recomandarea preotului paroh;

- foaia matricolă corespunzătoare anilor de studiu efectuaţi, pentru candidaţii studenţi ai altor instituţii de învăţământ de stat sau particulare, care se înscriu pentru continuarea studiilor în Universitate;

- 2 fotografii tip buletin de identitate;

- dosar tip plic.

Pentru candidaţii de etnie romă, dosarul de înmatriculare al candidatului va cuprinde şi o Recomandare, eliberată de o organizaţie legal constituită a romilor, indiferent de domeniul acesteia de activitate, din care să reiasă că respectivul candidat face parte din etnia romă şi nu faptul că este membru al organizaţiei în cauză. Nu se vor accepta declaraţii de propria răspundere privind apartenenţa la etnia romilor înregistrate la notariat ori adeverinţe eliberate de alte instituţii/structuri etc. Candidaţii romi vor depune, în perioada de înscriere stabilită de universităţi, o Cerere de intenţie la Rectoratul Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia (la secretarul şef al universităţii şi nu al facultăţii vizate) şi, în aceeaşi zi, un dosar de concurs, însoţit de adresa emisă în acest scop de către secretarul şef al instituţiei pentru facultatea la care candidaţii doresc să se înscrie, la Comisia de admitere a acesteia.  

Absolvenţii de liceu din promoţia 2015/2016 pot prezenta, în locul diplomei de bacalaureat (dacă aceasta nu a fost eliberată), adeverinţa-tip că au absolvit liceul şi au promovat examenul de bacalaureat.

În cazul în care formularul tipizat al diplomei de bacalaureat sau al adeverinţei-tip menţionată mai sus nu cuprinde rubrici cu notele obţinute de candidaţi la probele examenului de bacalaureat, candidaţii vor aduce o dovadă oficială scrisă din partea instituţiei (liceului) la care au susţinut bacalaureatul, cu menţionarea notelor şi a mediei generale de bacalaureat.

Candidaţii, absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat, care au obţinut distincţii la olimpiade şi concursuri şcolare şi doresc să fie admişi fără concurs, potrivit prevederilor Metodologiei de licenţă, vor anexa la cererea de înscriere diploma de premiu, în original sau copie legalizată. Pentru înmatriculare, ei vor trebui să aducă originalul diplomelor pe baza cărora au fost admişi.

Numărul de locuri şi taxe pentru admiterea la Studiile universitare de LICENŢĂ în anul universitar 2016 - 2017:

http://admitere.uab.ro/index.php?pagina=pg&id=7&l=ro

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed