Items filtered by date: Wednesday, 13 July 2016 - Like - stiri Alba Iulia

MAI vrea sa reglementeze procedura de ridicare a masinilor si sa interzica parcarea pe trotuar

Ministerul Afacerilor Interne a inițiat două acte normative prin care se reglementează procedura de ridicare a mașinilor și se introduce ca regulă interzicerea parcării pe trotuar, informează Agerpres.

Aceste aspecte au fost prezentate de mai mulți reprezentanți ai MAI marți într-o dezbatere publică a proiectului hotărârii Guvernului pentru completarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și a proiectului de lege pentru modificarea și completarea aceleiași ordonanțe.

Potrivit precizărilor reprezentanților MAI, aceste acte normative au fost inițiate ca urmare a unor hotărâri judecătorești date de Înalta Curte de Casație și Justiție și de Curtea de Apel București, prin care s-a decis că ridicarea de mașini nu se mai poate realiza pe baza hotărârilor consiliilor locale și prin care Guvernul a fost obligat să emită proceduri în acest domeniu. Au fost astfel inițiate un proiect de HG care reglementează procedura de ridicare a mașinilor și un proiect de lege care să introducă responsabilități și pentru autoritățile locale care vor gestiona această activitate.

"Trebuie să plecăm puțin de la principiul de bază. Noi avem acum o modificare a unei hotărâri de Guvern care ne lasă într-un spațiu și într-un text al ordonanței pe care îl avem în vigoare și noua lege, în care noi am stabilit niște cazuri în care se ridică (mașinile — n.r.), cazuri distincte, identificate, ca să nu mai avem discuții că acolo s-a ridicat sau acolo nu s-a ridicat, să nu ridicăm între blocuri, să nu ridicăm în zonele unde nu o impune într-adevăr situația. (...) Hotărârea o punem în aplicare ca urmare a deciziei Înaltei Curți. Dar noi încercăm să rezolvăm toată problema prin acel proiect de lege, unde rezolvăm întregul cadru legal al opririlor, staționărilor și ridicărilor", a explicat Florentin Brăcea, șeful Direcției Rutiere a Poliției Române, în dezbaterea care a avut loc la Centrul Cultural al MAI.

El a precizat că în prezent pot fi ridicate doar mașinile de pe partea carosabilă. "Acum se pot ridica mașinile doar de pe partea carosabilă. Noi, în noul proiect de lege, (...) am zis că se pot ridica și mașinile de pe trotuar și instituim niște reguli pentru parcarea pe trotuar — să fie unde locul permite acest lucru, unde avem marcaje, unde avem indicatoare, unde administratorul drumului și-a dat un aviz și bineînțeles ne solicită nouă, Poliției Rutiere, acest lucru", a spus Florentin Brăcea.

Acesta a precizat că sunt prevăzute în proiecte și măsuri în cazul șoferilor care se vor încuia în propriile mașini pentru ca acestea să nu fie ridicate. "Am prevăzut să nu le mai ridicăm, dar sunt metode polițienești de a-i scoate din mașină pe acei conducători auto", a explicat Brăcea.

Pe de altă parte, în timpul dezbaterilor, Cristina Manda, subsecretar de stat în MAI, a afirmat că prin proiectul de lege pentru modificarea OUG 195/2002 se încearcă și responsabilizarea autorităților publice locale.

"Este clar că fiecare dintre noi, care trăim în orașul acesta și nu numai în orașul acesta, suntem sufocați de problematica legată fie de trotuar atunci când suntem pietoni, fie de circulația pe drumul public, de modul în care se parchează. (...) Oamenii încearcă în mod major să respecte legea, problema pe care o avem însă și este una reală este că în acest moment Poliția, Ministerul de Interne, poate veni cu o parte din măsurile legislative în a reglementa ceea ce se constată că lipsește din legislație. (...) Ce încercăm prin acest proiect de lege este (...) să responsabilizăm cumva și autoritatea publică locală", a explicat Cristina Manda.

Pe de altă parte, prezentă la dezbatere, Irina Zamfirescu de la Active Watch a spus că, dacă vor intra în vigoare proiectele propuse de MAI în forma lor din prezent, parcarea pe trotuar ar intra în legalitate.

"Deși intenția se pare că a fost contrară, în momentul de față nu se regăsește nicăieri în textul de lege interdicția explicită de a parca pe trotuare. O altă problemă ar fi cu privire la bicicliști — de exemplu copiii sub 14 ani, conform acestei propuneri, nu ar mai avea voie pe drumurile publice cu bicicleta. Drum public înseamnă, în opinia noastră, absolut orice trotuar, orice stradă, inclusiv aleile din parc, cale de acces terestră pentru pietoni. Asta e definiția din lege. Deci, în principiu, orice copil sub 14 ani prins pe bicicletă în afara curții lui ar fi un mic ilegalist", a afirmat Irina Zamfirescu.

Marius Stratulat de la Asociația "Help to Heart" a spus că ar dori interzicerea totală a parcării pe trotuar.

"Aceste două puncte sunt destul de grave pentru noi: să se lase la latitudinea polițistului dacă se sancționează o ilegalitate sau nu în privința parcării pe trotuar, care în unele locuri e destul de mic și nu permite accesul unei persoane cu dizabilități în scaun rulant. Să se mai și parcheze pe el e grav. Și în privința locurilor de parcare (...) persoanele valide ne ocupă locurile abuziv sau ilegal și acest lucru, prin actul normativ pe care vor domnii de la MAI să-l adoptăm, va fi lăsat în aer. (...) Consider că trebuie să fie destul de clar specificat unde e un loc special pentru a fi parcată o mașină pe trotuar sau unde nu e loc nu se parchează, cu toate că eu tind să se interzică de tot parcarea pe trotuar", a susținut Stratulat.

Alexandru Ștefan de la Asociația "România fără gropi" a subliniat că mașinile parcate neregulamentar deranjează pe toată lumea. "Dar de la a ridica și de la amenda, până la urmă, trebuie să ne rezumăm la un singur lucru — siguranța cetățeanului, siguranța rutieră, care nu există momentan. (...) Despre parcarea pe trotuar, Asociația 'România fără gropi' este împotrivă. În nicio țară din Europa această parcare nu se face pe trotuar, există spații special amenajate pentru a parca autovehiculele", a explicat Alexandru Ștefan.

Totodată, Mihai Deneș de la Asociația "Adevărații VeloPrieteni" a arătat că propunerile MAI se referă în general la mașinile care blochează ilegal carosabilul, nu și la cele care blochează pistele de biciclete.

"Propunerile se referă, în primă fază, la mașinile care blochează ilegal carosabilul. Din punctul nostru de vedere interesantă ar fi o propunere pentru mașinile care parchează pe pistele de bicicletă și trotuare. (...) Pietonul este prioritar, biciclistul este prioritar pentru un oraș congestionat și după aceea, pe al treilea loc, ar fi traficul. (...) Ar trebui stabilită obligativitatea clară ca agentul de poliție să dispună ridicarea, nu cu 'poate' dispune. (...) Acest lucru lasă loc la interpretări", a afirmat Deneș.

Reprezentanții MAI, între care și Dumitru Jianu, adjunctul inspectorului general al Poliției Române, au prezentat pe larg noutățile aduse de cele două acte normative.

Astfel, potrivit informațiilor puse la dispoziție de MAI, se vor ridica doar mașinile parcate neregulamentar și care îngreunează circulația celorlalte categorii de participanți la trafic. Se va stabili în mod clar când se vor ridica mașinile, respectiv: când vehiculul este staționat pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă și la o distanță mai mică de 15 metri înainte și după acestea, pe trecerile pentru pietoni ori la mai puțin de 10 metri înainte de acestea, în intersecții, inclusiv cele cu circulație în sens giratoriu, precum și în zona de preselecție unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanță mai mică de 10 metri de colțul intersecției, în stațiile mijloacelor de transport public de persoane, în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin aceasta se stânjenește circulația vehiculelor, pe pistele obligatorii pentru pietoni și/ sau bicicliști ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare, pe platforma căii ferate industriale sau de tramvai, pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor expres și a celor naționale europene.

Pe de altă parte, nu se vor mai ridica mașinile atunci când sunt persoane înăuntru sau atunci când conducătorul auto se prezintă la locul unde a parcat până ca mașina să fie ridicată. În acest caz va exista o taxă doar pentru ridicare, nu se va plăti și transportul și depozitarea. Vor putea fi ridicate și mașinile parcate neregulamentar pe trotuar sau pe pistele de bicicliști — până în prezent se puteau ridica doar cele parcate neregulamentar pe partea carosabilă. Totodată, potrivit MAI, activitatea de ridicare va fi în responsabilitatea administratorului drumurilor (primăriile).

corectnews.com

 

 

 

Read more...

Firmele trebuie sa se doteze cu case de marcat electronice pana la 1 noiembrie 2017

Operatorii economici trebuie să își schimbe vechile case de marcat cu unele cu jurnal electronic, etapizat, până la 1 noiembrie 2017, pentru a putea transmite date fiscale în regim online către sistemul informatic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care urmează să fie implementat în 2018, informează Agerpres.

Prevederea este cuprinsă într-un proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

"Ministerul Finanțelor Publice continuă procesul de transparență și propune schimbarea caselor de marcat vechi cu aparate de generație nouă, echipate cu jurnal electronic. Măsurile propuse de Minister (...) au creat premisele înlocuirii treptate a aparatelor de marcat electronice fiscale echipate cu role jurnal pe suport de hârtie, cu aparate de generație nouă, echipate cu jurnal electronic. Scopul este acela de a putea transmite date fiscale în regim online către sistemul informatic al ANAF", se arată într-un comunicat al MFP.

Astfel, pentru ca activitatea operatorilor economici să nu fie perturbată, aceștia urmează să se doteze cu aparate de marcat electronice fiscale etapizat, până la data de 1 noiembrie 2017, se menționează în comunicat.

Potrivit MFP, măsurile vin în sprijinul debirocratizării, urmăresc reducerea evaziunii fiscale, precum și creșterea nivelului de fiscalizare și o îmbunătățire a execuției veniturilor bugetare.

Principalele modificări propuse de MFP se referă la stabilirea condițiilor tehnice pe care trebuie să le îndeplinească aparatele de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic, pentru a putea fi supuse autorizării; implementarea Registrului național de evidență a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în județe și în București; eliminarea obligației contribuabilului de a solicita și obține de la organul fiscal certificatul de atestare fiscală, în vederea obținerii autorizației de distribuție a aparatelor de marcat electronice fiscale; majorarea termenului de valabilitate a autorizației de distribuție a aparatelor de marcat electronice fiscale de la 2 respectiv 3 ani în prezent, la 5 ani; introducerea prevederilor privind conectarea la distanță a aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic, în vederea transmiterii datelor fiscale către sistemul informatic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

Ambasada Marii Britanii: Dreptul de rezidenta al cetatenilor europeni a ramas neschimbat

Drepturile și statutul cetățenilor Uniunii Europene din Marea Britanie, precum și cele ale britanicilor din Uniune au rămas neschimbate după referendumul din 23 iunie, se arată într-un document pus la dispoziție de autoritățile de la Londra prin intermediul Ambasadei Regatului Unit la București, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, dreptul de rezidență al cetățenilor europeni în Marea Britanie este neschimbat, rămânând valabile și condițiile în care accesul pe teritoriul Regatului Unit poate fi restricționat.

"Așa cum a fost cazul și înainte de referendum, cetățenilor UE le poate fi limitat accesul pe teritoriul britanic numai dacă aceștia reprezintă o amenințare reală și suficient de gravă, dacă nu au drept de reședință dobândit în mod legal sau dacă se constată un abuz al drepturilor de liberă circulație", se precizează în document.

Sursa citată menționează că cetățenii UE, care de cel puțin cinci ani locuiesc fără întrerupere și legal în Marea Britanie, au automat drept de reședință permanentă, adică au dreptul de a locui în Marea Britanie permanent, conform legislației europene. Cetățenii UE care locuiesc fără întrerupere și legal în Marea Britanie de cel puțin șase ani sunt eligibili să aplice pentru cetățenie britanică dacă doresc acest lucru.

Pe de altă parte, se arată în documentul menționat, cetățenii UE care au locuit în Marea Britanie mai puțin de cinci ani vor avea în continuare drept de reședință în acest stat, conform legislației Uniunii. Nu este nevoie ca ei să solicite documente care să le ateste dreptul la libera circulație și responsabilitățile care derivă de aici.

"În cazul în care doresc să obțină drept de reședință în Marea Britanie, membrii familiilor extinse ale cetățenilor UE trebuie să aplice, ca și până acum, pentru un certificat de înregistrare (dacă sunt cetățeni UE) sau un card de reședință (dacă nu sunt cetățeni UE). Politicile și procesele guvernamentale nu au suferit nicio schimbare, iar aplicațiile vor fi procesate în modul obișnuit", se mai arată în document.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

Theresa May va fi prim-ministru incepand de miercuri

Theresa May, singurul candidat rămas luni în cursa pentru șefia Partidului Conservator, va fi prim-ministru al Marii Britanii începând cel târziu de miercuri seară, a declarat premierul demisionar David Cameron, transmite Agerpres, citând AFP, Reuters și DPA.

"Vom avea un nou prim-ministru în această clădire din spatele meu miercuri seară", a afirmat Cameron în fața sediului guvernului, Downing Street 10, adăugând că își va prezenta miercuri demisia în fața reginei Elisabeta a II-a, după întrebările din Parlament. El a precizat că marți va prezida ultima sa ședință de guvern.

Theersa May este 'puternică, competentă și va avea întregul meu sprijin', a adăugat Cameron.

Theresa May a rămas singura în cursă pentru a-i succeda lui David Cameron la șefia conservatorilor și a executivului, după retragerea, luni dimineață, a secretarului de stat pentru energie, Andrea Leadsom.

Theresa May a fost până acum ministru de interne în guvernul condus de David Cameron, care și-a anunțat demisia după votul britanicilor în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană la referendumul de la 23 iunie.

Luni, la lansarea campaniei sale pentru preluarea conducerii Partidului Conservator, Theresa May a declarat că "nu va exista nicio încercare de a rămâne în interiorul UE" și "nicio tentativă de a reveni pe ușa din spate".

"Brexit înseamnă Brexit" și "vom face din el un succes", a dat ea asigurări.

Cu același prilej, Theresa May a subliniat că, sub conducerea sa, partidul "se va pune în slujba oamenilor care muncesc" și "se va asigura că economia funcționează cu adevărat pentru toți".

corectnews.com

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed