Items filtered by date: Tuesday, 12 July 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Seful Cancelariei prim-ministrului, Ioan Dragos Tudorache, a discutat cu ministrul canadian John McCallum problematica vizelor

 

 

 

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ioan Dragoș Tudorache, a participat, ieri, la Bruxelles, împreună cu comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, la întâlnirea cu ministrul canadian pentru migraţie, refugiați şi cetăţenie, John McCallum, pe tema politicii vizelor pentru cetățenii Uniunii Europene. Întâlnirea a avut loc în continuarea discuției avute de șeful Cancelariei cu ministrul canadian, în data de 23 mai, la Ottawa. 

"Am reiterat poziția exprimată de premierul Dacian Cioloș în cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Ottawa cu prim-ministrul Justin Trudeau, și anume că România dorește să sprijine procesul de ratificare a Acordului economic și comercial UE-Canada (CETA), însă, pentru a putea să facă acest lucru, este nevoie ca problematica vizelor să fie rapid rezolvată.

Credem că liberalizarea schimburilor de bunuri și servicii între UE și Canada ar fi golită de sens pentru cetățenii români, dacă ar exista în continuare acest acces restricționat pe bază de vize, lucru care cred că a fost înțeles de partea canadiană. 

În acest context, în cadrul întâlnirii, Canada a apreciat rezultatele pozitive ale misiunii tehnice din luna iunie.

Am convenit cu ministrul McCallum să reluăm discuțiile după ce guvernul canadian își reia activitatea, în luna septembrie, și  avem speranța ca o decizie privind ridicarea vizelor să urmeze curând după aceea", a declarat Ioan Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei prim-ministrului Dacian Cioloș, în urma întâlnirii.

 

 

 

Read more...

Skepsis va invita la comedia "Casatorie cu de-a sila"

 

 

 

Programul de spectacole în aer liber din cadrul proiectului Stagiunea cu Skepsis 2016 continuă. Duminică, 17.07.2016, la ora 19.00, în faţa Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia compania de teatru Skepsis vă invită la comedia Căsătorie cu de-a sila, după Moliere.

Prezentată pentru prima oară în faţa Regelui Ludovic al XIV – lea, în 1664, această “comedie-mascaradă”, aşa cum o numea chiar autorul, prezintă publicului aventura prin care trece Sganarelle, nobil bătrân şi bogat, care doreşte să se însoare cu Dorimena, o fată mult mai tânără ca el. Pentru a reuşi, Sganarelle face mari eforturi, fiind decis să obţină ceea ce doreşte. Dincolo de ridicolul situaţiei, des întâlnite şi în zilele noastre de altfel, satira lui Moliere “arde” falsa intelectualitate şi atinge problema modului modului în care oamenii superficializează respectul, încrederea şi înţelegerea relaţiilor de prietenie.

            Distribuţie: SGANARELLE– Viorel Cioflică; GÉRONIMO– Eugenio; DORIMENA– Olga Surd; ALCANTOR– Zoltan Zlaczki; LYCASTE – David Chismorie; PRIMA EGIPŢIANĂ–  Liudmila Cioflică; A DOUA EGIPŢIANĂ– Valentina Niculescu; PANCRATIUS– Vinicius Moldovan; MARFURIUS– Lawrence Chismorie;

ALCIDAS– Bogdan Berar. Regia: Viorel Cioflică.

Proiectul Stagiunea cu Skepsis 2016 este desfăşurat în perioada ianuarie 2016 – decembrie 2016, fiind un proiect de tineret şi bazându-se pe motivarea acestuia de a se implica în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului  şi de a participa activ la dezvoltarea vieţii  socioculturale a comunităţii. Prin acest proiect Asociaţia Grupul Skepsis pregăteşte şi oferă publicului albaiulian o serie de spectacole de teatru şi divertisment. Stagiunea cu Skepsis include spectacole de sală dar şi un program de vară în care se prezentă publicului, gratuit, în aer liber, o serie de spectacole de stradă cu specific medieval şi clasic.

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia

 

 

 

Read more...

16 – 17 iulie 2016 - Targul de Fete de pe Muntele Gaina

 

 

 

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare şi mai cunoscută sărbătoare populară din România, se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni, în 16 şi 17 iulie, în Avram Iancu şi pe platoul montan de pe Găina, locul unde manifestarea are loc de sute de ani. Parada portului popular, spectacole folclorice cu nume mari ale muzicii populare româneşti, concerte susţinute de Ro-Mania şi Direcţia 5, focuri de artificii şi petreceri în aer liber sunt câteva din ingredientele ediţiei din acest an.

Târgul de Fete va debuta, sâmbătă, în Avram Iancu, cea mai apropiată localitate de Muntele Găina, unde la ora 12,00 va începe o paradă a portului popular în cadrul căreia vor defila reprezentanţii comunelor din judeţul Alba dar şi Ansamblul folcloric „Pomnênka” din Cehia. La ora 13,00 este programată finala Festivalului Concurs ,,Cultură pentru Cultură” la care vor participa câştigătorii locurilor I de la toate secţiunile de concurs din zonele Blaj, Sebeş, Ocna Mureş şi Munţii Apuseni. La ediţia din acest an juriul concursului va fi format din: Sergiu Vitalian Vaida – realizator emisiuni folclorice, prof. univ. dr. Ilie Moise – cercetător, prof. Mircea Câmpeanu – etnomuzicolog, Tiberiu Groza – director Ansamblul Dor Transilvan din Cluj Napoca, prof. Adam Romi – sculptor, grafician, pictor, prof. Ramona Cucea – specialist gastronom.

De la ora 18,00 pe scena din Avram Iancu vor evolua Ansamblul Folcloric „Arieşul” din Câmpeni, dirijat de prof. Gheorghe Bădău, şi Ansamblul Folcloric „Pomnênka” din Cehia.

La ora 19,00 este programat un spectacol folcloric deschis de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba cu soliştii Roxana Reche, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Cătălin Haşa (dirijor Alexandru Pal). În spectacol sunt incluse şi recitaluri susţinute de Leontina Fărcaş, Cornel Borza, Cornelia Radocea şi Nicolae Furdui Iancu.

La ora 22,00 manifestările din Avram Iancu se vor încheia cu focuri de artificii.

 

Sâmbătă seara - Târgul de Fete se mută pe Muntele Găina, unde de la ora 21,00 vor evolua Gino & Band, Trupa Ro-Mania, iar Formaţia Direcţia 5. Petrecerea va continua pe Muntele Găina până târziu în noapte cu discotecă în aer liber, focuri de tabără şi focuri de artificii, atmosfera fiind întreţinută de Cristi Mărcuş şi Zenit Concert.

Duminică - Târgul de Fete debutează, la ora 10,00, cu un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde va avea loc o slujbă Te Deum şi oficialităţile prezente la eveniment vor depune coroane de flori. La ora 10,30 va fi deschis Târgul Meşterilor Populari la care meşteri din întreaga ţară îşi vor prezenta roadele muncii lor respectiv obiecte tradiţionale pe care continuă să le fabrice prin tehnici vechi de sute de ani.

La ora 11,00 va avea loc un spectacol folcloric deschis de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” Alba cu soliştii Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Cătălin Haşa, Nicolae Tuhuţ (dirijor Alexandru Pal). Spectacolul va continua cu recitaluri susţinute de îndrăgiţii interpreţi Leontina Fărcaş, Traian Jurchela şi Ionuţ Fulea dar şi cu evoluţii ale Ansamblul Folcloric „Pomnênka” din Cehia şi ale  ansamblurilor folclorice din judeţele Arad, Hunedoara, Cluj şi Bihor

„Târgul de Fete de pe Muntele Găina este o sărbătoare populară cu o vechime considerabilă fiind o dovadă vie a tradiţiilor noastre româneşti. Prima atestare documentare datează din 1816, însă specialiştii etnologi susţin că această frumoasă nedeie (n.r. petrecere populară) este mult mai veche.Este atât o sărbătoare populară care dăinuie peste ani dar şi încercarea noastră de a susţine şi promova meşteşugurile tradiţionale prin târgul meşterilor populari, portul popular românesc prin parada care deschide an de an Târgul de Fete dar şi muzica populară autentică prin numele mari ale folclorului românesc invitate la fiecare ediţie. Mai sunt doar câteva zile până la startul Târgului de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare sărbătoare populară românească în aer liber, iar invitaţia noastră este la fel ca în fiecare an: Hai pe Muntele Găina! Hai pe muntele dragostei!” a spus Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba

Târgul de Fete de pe Muntele Găina – cea mai mare sărbătoare românească în aer liber

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este cea mai mare sărbătoare românească în aer liber din România. Manifestarea se desfăşoară atât în Avram Iancu, la poalele Muntelui Găina, cât şi pe un platou montan la o altitudine de aproape 1.500 de metri, într-o zonă pitorească şi perfectă pentru iubitorii de natură. Târgul de Fete de pe Muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816.

La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte iar duminica cu noaptea in cap se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.

Astăzi Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor care durează până spre seară. Începând din 2006 Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi are ca slogan chemarea:  „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”

Accesul pe platoul de pe Muntele Găina, unde se desfăşoară manifestările, este posibil pentru autoturisme şi microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul judeţean DJ 762 se ajunge în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit şi practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările.

Comunicat de presă

Centrul de Cultură "Augustin Bena" Alba

 

 

 

 

Read more...

Restrictii de circulatie

În perioada 13-25.07.2016 autoritatea locală va executa lucrări de așternere covor asfaltic pe str. Avram Iancu, str. Piața Iuliu Maniu, str. Frederic Mistral și str. Târgului - circulația și parcarea auto fiind restricționată pe străziile respective.

Constructorul SC FLOREA GRUP SRL care va executa aceste lucrări împreună cu Poliția Locală Alba Iulia va asigura semnalizarea corespunzătoare și asigurarea fluenței traficului din zonă.
Posesorii de autovehicule sunt rugați ca în perioada menționată, pentru derularea lucrărilor, să nu parcheze pe domeniul public menţionat - partea carosabilă descrisă mai sus. Echipajele Poliției Locale Alba Iulia sunt abilitate a lua toate măsurile legale în vederea eliberării carosabilului de autovehiculele ce stânjenesc activitatea constructorului.
Read more...

50 tineri politisti au depus juramantul de credinta

Cei 50 de poliţişti recrutaţi de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, din sursă externă, au depus luni, 11 iulie a.c., jurământul de credinţă şi îşi vor desfăşura activitatea la posturile de poliţie comunale, ca şi ajutori de şef de post.  

Luni, 11 iulie a.c., în prezenţa conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, a ofiţerilor cu funcţii de conducere, a reprezentanților sindicatelor, a membrilor consulului de conducere, a părinţilor şi prietenilor,  în sala de festivităţi a acestei instituţii, a avut loc festivitatea de depunere a jurământului de către cei 50 de polițiștii angajați recent din sursa externă. Depunerea jurământului de credința al polițistului va reprezenta pentru aceștia legământul faţă de ţară, lege şi cetăţeni.

Deschiderea festivităţii a fost realizată de către domnul comisar şef de politie Rus Mihai, desemnat şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, care a prezentat tinerilor agenţi de poliţie atât principiile fundamentale pe care trebuie să le respecte un angajat al Ministerului Afacerilor Interne în exercitarea misiunilor, cât şi membrii consiliului de conducere al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.

De asemenea, domnul comisar şef de politie Rus Mihai a urat tinerilor agenţi succes în activitate, realizarea unei pregătiri profesionale continue exigente, astfel încât să se realizeze o bună prevenire a comiterii de fapte şi infracţiuni şi să nu uităm nici o clipă că suntem în slujba cetăţeanului.

Şeful inspectoratului a mai transmis câteva mesaje si urări noilor agenţi proaspăt încadrați :

          “Vă încurajez pe toți să profitați din plin de această perioadă a vieții voastre.       Folosiți-o pentru a vă desăvârșii ca oameni cinstiți, curajoși și demni. Luați tot ce este mai bun de la tutorii dumneavoastră profesionali, de la colegii cu experiență de la cei care vă conduc, învățați și pregătițivă conștincios.

          Fiți optimiști și nu vă lăsați învinși de greutăți pentru că, deși viața pe care o veți urma după această perioadă de tutelă profesională, de pregătire intensă la scolile de agenți de poliție, este una plină de încercări, vă poate aduce imense satisfacții .

          Apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor trebuie să constituie o pioritate pentru dumneavoastră .

          Trebuie să prestați un serviciu polițienesc de calitate în interesul persoanei, al comunităţii, precum şi în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii .

          Apreciez că prin profesionalism, prin exercitarea riguroasă în temeiul legii şi cu bună credinţă a atribuţiilor de serviciu, vom putea să facem faţă oricăror provocări profesionale, pentru redobândirea rolului şi locului poliţistului în societate.

          Nu în ultimul rând, vă doresc multă sănătate, liniște, voinţa, putere de muncă şi îndeplinirea tuturor dorinţelor şi speranţelor profesionale sau personale.

          În încheiere, permiteți-mi să vă felicit încă o dată cu ocazia depunerii jurământului de credință !”

Reamintim că, începând cu data de 1 iulie, s-au prezentat la datorie cei 50 de agenți de politie rurala cu recrutare din sursa externa admiși in urma examenului organizat in data de 14 mai a.c.  

Aceştia au fost repartizaţi ca şi ajutori de şef de post la următoarele posturi de poliţie comunale: Cricău, Galda de Jos (2), Meteş, Berghin, Blandiana, Săliştea, Vinţu de Jos (3), Ceru-Băcăinţi, Hopârta, Livezile, Lopadea Nouă (2), Râmetea, Stremţ (2), Ponor, Fărău, Lunca Mureşului, Noşlac, Unirea (2), Crăciunelu de Jos (2), Mihalţ, Roşia de Secaş, Cetatea de Baltă, Jidvei ( 2), Sâncel, Câlnic, Gârbova ( 2), Pianu de Sus (2), Săsciori, Şugag, Cut, Daia Română, Şpring (2), Arieşeni, Bistra, Horea, Almaşu Mare, Ciuruleasa, Roşia Montană şi Ocoliş.

Începând cu data de 25 iulie a.c., timp de trei luni de zile, noii polițiști vor participa la cursul de inițiere in cariera, un curs de pregătire intensiva, unde, vor fi instruiți pentru cunoașterea efectivă a activităților desfășurate în calitate de polițist și dobândirea abilităților practice necesare muncii de poliție.

După finalizarea cursului, pentru 3 luni se vor afla in responsabilitatea, îndrumarea și sprijinul colegilor cu experiență pentru a-și însuși calitățile și obiectivele de urmat în cariera de polițist, şi care, de asemenea, le vor arata ce presupune munca de politie, cu precizarea că,  doar din acel moment vor avea si dreptul folosirii armamentului din dotare. Astfel ca pana la plecarea la cursul de pregătire intensiva, aceștia se vor familiariza cu noul loc de munca si cu noii colegi.

Comunicat de presă

INSPECTORATUL DE POLIŢIE AL JUDEŢULUI ALBA

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed