Items filtered by date: Friday, 01 July 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Indemnizatia minima de crestere a copilului creste de astazi de la 600 lei la 1.063 de lei

Noile norme de aplicare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului (CICC) vor întra în vigoare la 1 iulie 2016, limita minimă a indemnizaţiei urmând să crească la 1.063 de lei, faţă de 600 de lei, cât este în prezent, anunţă Ministerul Muncii, potrivit Mediafax.

Conform noilor norme de aplicare a CICC, aprobate în şedinţa de Guvern din data de 22 iunie 2016 prin Hotărârea nr 449/2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr 473/24.06.2016, limita minimă a indemnizaţiei creşte la 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată (1.250 de lei), respectiv 1.063 de lei, faţă de 600 de lei, cât este în prezent.

Limita maximă a indemnizaţiei este modificată, aceasta urmând să fie calculată la 85% din veniturile nete realizate. De asemenea, suma suplimentară pentru gemeni/multipleţi sau situaţii de suprapunere creşte la 85 % din salariul minim brut pe ţară garantat în plată. Stimulentul de inserţie se stabileşte la 50% din indemnizaţia minimă.

Potrivit Ministerului Muncii, persoanele care în ultimii doi ani anterior datei naşterii copilului, adopţiei, încredinţării în vederea adopţiei, plasamentului sau tutelei, au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Părinţii care depun pentru prima dată cerere pot opta pentru concediu şi plata indemnizaţiei de creştere pentru o perioadă de doi ani. Dacă doresc reluarea activităţii, aceştia pot depune cerere numai până la împlinirea de către copil a vârstei de un an şi zece luni pentru acordarea stimulentului de inserţie până când copilul împlineşte trei ani.

Părinţii care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani nu trebuie să depună cerere pentru a prelungi sau relua concediul. Pentru aceste persoane, cuantumul indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului.

Totodată, prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu handicap se face din oficiu.

 corectnews.com

 

 

Read more...

„NEGLIJENTA - INVITATIE DESCHISA LA FURT” - CAMPANIA POLITIEI ROMANE

Polițiștii au desfășurat activități de informare a cetățenilor din municipiul Blaj, în cadrul Campaniei naționale pentru prevenirea furturilor din locuinţe, „Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt”.

În ziua de 30 iunie a.c.,în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a furturilor din locuințe, „Neglijența, invitație deschisă la furt”, lansată de Poliţia Română în parteneriat cu societatea  GROUPAMA Asigurări S.A., polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu cei din cadrul Poliției Municipiului Blaj - Compartimentul Proximitate,  au desfăşurat o activitate de informare și prevenire a acestui gen de fapte, destinată cetățenilor municipiului.

Scopul acțiunii  a constat în informarea unui număr cât mai mare de cetăţeni cu privire la modalităţile de prevenire a infracţiunilor de furt din locuințe, polițiștii reamintind faptul că marea majoritate a infracţiunilor contra patrimoniului sunt facilitate de neatenţia şi neglijenţa proprietarilor.                                

Au fost distribuite materiale cu recomandări antivictimale și s-au purtat discuții cu cetățenii, cu privire la măsurile minime de protecţie a locuinţelor şi bunurilor proprii, în mai multe locuri publice din municipiul Blaj. 

Acţiunile informativ – preventive ce vizează siguranţa locuinţelor vor continua și în cursul lunilor iulie – august, cu atât mai mult cu cât suntem în plin sezon estival, este perioada vacanței și concediilor, fapt pentru care Inspectoratul de Poliție Județean Alba recomandă tuturor cetățenilor județului, să nu uite că NEGLIJENȚA poate fi o invitație deschisă pentru cei care săvârșesc infracțiuni de furt.  

Iată câteva dintre sfaturile noastre:

-         Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă, pentru o perioadă mai lungă, în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care aveţi încredere, care pot să vină zilnic să vă ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită!

-         Nu postaţi, dumneavoastră sau un alt membru al familiei, pe site-urile de socializare adresa sau imagini din care să reiasă că aveţi în casă obiecte de valoare sau că sunteți plecați în concediu. Imaginile din vacanță ar trebui postate la întoarcerea acasă;

-         Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă unităţi care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz), nu le lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu, şi numai dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!

-         Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!

-         Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dacă nu pot face această dovadă!

-         Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-aţi achiziţionat!

-         Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!

Comunicat IPJ Alba

 

 

 

 

Read more...

SUA implinesc 240 ani! "Toti respiram acelasi aer" - tema receptiei de Ziua Independentei

Albaiulianul Gruia Ioan Bumbu participă, în această seară, la recepția oferită de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu ocazia celei de-a 240-a aniversări a Zilei Independenţei.

Câteva mii de persoane vor  petrece în stil american. Oficiali guvernamentali, reprezentanţi ai armatei, mediului cultural, academic şi ai societăţii civile.

Toţi, prieteni ai Americii.

În fiecare an, America își sărbătorește dezlegarea univocă de patria-mamă prin manifestări în care sunetele, culorile și exaltarea oamenilor se îngemănează pentru a transmite sentimentul inefabil al libertății.

« Viață, libertate și căutarea fericirii » - la 4 iulie 1776, în cadrul Congresului Continental, cele 13 colonii ale Marii Britanii în America de Nord (Virginia, Carolina de Nord, Carolina de Sud, Georgia, Maryland, Delaware, Pennsylvania, New Jersey, New York, New Hampshire, Massachusets, Rhode Island și Connecticut) obțineau drepturi inalienabile.

Declarația, redactată de Thomas Jefferson, afirma, pe lângă independența statelor respective, faptul că toți oamenii sunt creați egali, fiind prima oară când într-un document de acest tip apare ideea că oamenii au drepturi prin simplul fapt că sunt oameni.

Totodată, în acest moment se naște și doctrina drepturilor omului, statuându-se ideea contractului social și dreptul oamenilor la revoluție.

De atunci, ziua de 4 iulie a rămas în istoria Statelor Unite ale Americii ca simbol al democrației și al unității în diversitate.

SUA mai sărbătorește ceva important în acest an.

În urma cu 100 de ani, America a avut ideea extraordinară de a înființa un sistem național de parcuri pentru a proteja resursele naturale. De aceea, Ambasada Statelor Unite în România a ales sistemul natural de parcuri drept temă a recepției de Ziua Independenței.

Președintele Kennedy a sus cândva  “toți respirăm același aer”. Cu alte cuvinte, aerul pe care îl respirăm în Yosemite, California nu este diferit de aerul pe care îl respirăm în Munții Apuseni. “Oriunde ne aflăm, în Yosemite sau Apuseni, respirăm acelaşi aer. România şi SUA  împărtăşesc interesul pentru o lume sigură. Şi au datoria comună de a proteja mediul înconjurător pentru generaţiile viitoare”, spune ambasadorul Hans Klemm, în mesajul de 4 iulie.

 

 

 

Read more...

Solie artistica cu Skepsis: teatru medieval la Cetatea Oradea!

 

 

 

Grupul Skepsis va colora din nou evenimentul cu tematică medievală Zilelele Cetăţii Oradea cu 3 spectacole de teatru! Zilele Cetății se doresc a fi prin definiție esența festivalelor medievale la nivel local. Programul evenimentului este amplu -  pe lăngă trupe medievale, expoziții de armuri, demonstrații de lupte medievale, spectacole de dansuri medievale şi renascentiste şi concerte, evenimentul are o importantă componentă de promovare a meșteșugarilor locali și a artizanatului.

La invitaţia organizatorilor, Primăria Municipiului Oradea, trupa de teatru Skepsis (Alba Iulia) va fi prezentă şi anul acesta în programul eveniumentului. Astfel, Grupul Skepsis va purta o veritabilă solie artistică susţinând în fiecare zi între orele spectacole de stradă şi cu specific medieval în scopul de a conferi mai multă autenticitate evenimentului.

Vineri, 01.07.2016, ora 16.00, în curtea castelului, va fi prezentat spectacolul “Osândirea lui Prometeu”, un spectacol original, cu caracter satiric, pe tema mitului titanului Prometeu, care este judecat acum de către semenii săi pentru îndrăzneala de a fi indrodus o schimbare în ordinea socială.

Sâmbătă, 02.07.2016, ora 16.00, în curtea castelului va fi prezentat spectacolul de Comedia dell Arte “Aventurile Căpitanului Spaventi”, un spectacol original prin care publicul se va reîntâlni cu celebrele personaje ale genului – Căpitanul, Doctorul, Isabella, Arlechino – care se vor întrece în a câştiga cât mai multe hohote de râs şi aplauze.

Duminică, 03.07.2016, ora 16.00, Grupul Skepsis va încheia seria de spectacole prezentate în cadrul evenimentului cu spectcolul “Căsătorie cu de-a sila”, după Moliere, în care bătrânul Sganarelle va încerca încă o dată să se însoare şi să lupte pentru dreptul său la fericire conjugală.

Cele 3 spectacole fac parte din repertoriul trupei de teatru Skepsis, bucurându-se de aprecierea publicului şi fiind prezentate cu succes şi la alte evenimente similare sau festivaluri de teatru naţionale şi internaţionale.

Programul detaliat al evenimentului poate fi găsit pe pagina facebook dedicată acestuia: https://www.facebook.com/events/1624785917812580/

 

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed