Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

„75 years after Auschwitz – Holocaust Education and Remembrance for Global Justice”.

„75 years after Auschwitz – Holocaust Education and Remembrance for Global Justice”.

Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an la 27 ianuarie, această dată fiind decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară.

În 2020 se împlinesc 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz şi, totodată, de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Cu acest prilej, programul de informare „Holocaustul şi Organizaţia Naţiunilor Unite” a ales tema „75 years after Auschwitz – Holocaust Education and Remembrance for Global Justice”. Potrivit ONU (https://www.un.org), tema reflectă importanţa, după 75 de ani de la Holocaust, a acţiunii colective împotriva antisemitismului şi a altor forme de prejudecată pentru a asigura respectul pentru demnitatea şi drepturile tuturor oamenilor de pretutindeni.

27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.

Nu este cunoscut numărul exact al evreilor uciși în Holocaust, "soluția finală a problemei evreiești" așa cum a fost numit programul de exterminare plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania condus de Adolf Hitler. Cifra cel mai frecvent notată de istorici este de 6 milioane.
Holocaustului se adaugă și peste 5 milioane de alte victime ale atrocităților naziste: circa 3 milioane de polonezi, 500.000 de sinti și roma, mai mult de 15.000 de homosexuali, persoane cu handicap și adepții ai sectei “Martorii lui Iehova”, toți etichetați drept "dușmani ai statului german".

În fiecare an, cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului sunt organizate o serie de manifestări şi de activităţi la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York şi la birourile ONU din întreaga lume. 

 

 

 

Last modified onMonday, 27 January 2020 21:58

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686