Mihnea Costachi campion european de juniori si in proba de blitz!

Mihnea Costachi campion european de juniori si in proba de blitz!

5 medalii europene in 5 probe pentru juniorul albaiulian!

Final senzațional pentru Mihnea Costachi la Campionatele Europene de șah rapid și blitz pentru juniori care s-au desfășurat în perioada 27-30 decembrie la Novi Sad și la care au participat 296 de juniori din 20 de țări. În cea mai spectaculoasă probă a concursului, cea de blitz, în care jucătorii au doar 3 minute timp de gândire pentru toată partida, la care se adaugă o bonificație de 2 secunde după fiecare mutare efectuată, juniorul albaiulian legitimat la Politehnica Iași nu le-a lasat nicio șansă adversarilor, reușind o victorie categorică cu 8 puncte în 9 partide jucate, după ce a pornit ca din pușcă cu 7 victorii în primele 7 jocuri și a remizat ultimele două partide. Podiumul categoriei juniori sub 18 ani a fost completat de Valentin Dragnev (Austria) și Leon Livaic (Croatța), ambii cu 6,5 puncte puncte.

Cu acest nou titlu de campion european, bilanțul total a lui Mihnea Costachi a ajuns la un total de 5 medalii în cele 5 probe în care juniorul albaiulian a luat startul: aur în probele de blitz și rezolvari de probleme, argint în proba de șah rapid pe echipe și bronz în proba de șah rapid individual și în Superfinala Campionatului European. O peformanță excepțională, realizată în premieră de un junior român și un final de sezon cum nu se putea mai bun pentru Mihnea Costachi!

“Când am decis să particip la europenele de juniori de la Novi Sad, speram să mă întorc acasă cel puțin cu o medalie, fiindcă eram cotat printre favoriți în mai multe probe. Nu m-am gândit însă că voi reuși să obțin cate o medalie în fiecare probă de concurs, dar după un start mai ezitant în prima probă, cea de șah rapid individual, mi-am intrat treptat în formă și am reușit să evoluez din ce în ce mai bine.

Cu siguranță pot spune că anul 2016 a fost unul foarte bun pentru mine, fiindcă pe lângă aceste 5 medalii europene am mai obținut 3 titluri naționale de juniori, un foarte bun loc 7 la campionatele mondiale de juniori din Rusia și titlul de maestru internațional, mai multe premii în turnee internaționale de seniori, fiind de asemenea inclus în topul celor mai buni 10 șahisti români ai anului realizat de Federația Română de Șah.” a declarat Mihnea Costachi, care nu va avea prea mult timp să se bucure de acest succes remarcabil, urmând a lua startul în 3 ianuarie într-un turneu internațăional de seniori la Montebelluna (Italia).

Recent recompensat cu titlul de ambasador sportiv al județului Alba, în cadrul Galei Sportului Județean organizată de Consiliul Județean Alba și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Alba, Mihnea Costachi a demonstrat și la Novi Sad că merită din plin acest titlu, dar și mai mult sprijin din partea autorităților locale, astfel încât să poată juca pe viitor din nou pentru un club de șah albaiulian.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top