Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website URL:

“Hai să învățăm prin joacă!” – final de proiect

Comunicat de presă -  Decembrie 2023

Asociația Pakiv România din Alba Iulia, în parteneriat cu Asociația Platforma Pentru Educație Competitivă  și Liceul Tehnologic Jidvei anunță finalizarea proiectului Hai să învățăm prin joacă!”, Cod proiect 154834.

Proiectul a fost implementat în Regiunea de Dezvoltare Centru, respectiv județul Alba, localitatea Jidvei în cadrul următoarelor unități școlare: Liceul Tehnologic Jidvei, ca școală coordonatoare cu trei structuri: Școala Gimnazială Bălcaciu, Școala Gimnaziala Veseuș și Școala Primară Feisa. Durata de implementare a proiectului a fost de 14 luni, din 3 noiembrie 2022  până la 31 decembrie 2023, a carui valoarea totală a fost de 1.672.462,13 lei.

Din cele 4 structuri scolare au participat la activitățile proiectului un număr de 354 elevi din care 183 nivel primar, 135 nivel gimnazial si 36 la cel profesional. Toti elevii sunt cu domiciliul în mediul rural iar elevi romi declarați sunt în total 240.

Având în vedered faptul că abandonul școlar reprezintă o preocupare prioritară pentru individ, societate și economie, aptitudinile și competențele dobândite în învățământul obligatoriu sunt considerate drept minimul de calificări necesar pentru a pătrunde cu succes pe piața muncii, precum și fundamentul învățării si oportunităților de formare profesională ulterioară. Aceste aptitudini și competențe contribuie la pregătirea tinerilor pentru viață prin dezvoltarea potențialului personal, ajutându-i astfel să devină cetățeni impliniți și activi.

Obiectivul general al proiectului a fost creșterea participării școlare a copiilor, începând cu învățământul primar, învățământul gimnazial, până la finalizarea învățământului obligatoriu, pentru a preveni/reduce părăsirea timpurie a școlii în unități școlare defavorizate. cu un impact esențial prin mijloacele utilizate pentru reducerea părăsirii timpurii a școlii, din diferite sectoare, având în vedere măsuri integrate educaționale, sociale și psiho-sociale, schimbul de bune practici identificate și asigurarea pe termen lung a finanțării.

Au fost puse în practică idei, servicii, metode, modele și tehnici care folosesc resursele locale pentru creșterea participării la învățământul obligatoriu, în special pentru copiii care provin din mediul rural, din comunități dezavantajate, cei de etnie romă și copiii cu cerințe educaționale speciale (CES), promovarea unor metode inovatoare de predare și învățare pentru reducerea părăsirii timpurii a școlii.

Obiectivele specifice ale proiectului

1. OS1 Organizarea de activități de tipul cluburilor / atelierelor/ cercurilor pe domenii de interese;

2. OS2: Programe și activități activ-participative profesor-elev pentru îmbunătățirea utilizării limbajului și aptitudinilor sociale;

3. OS3: Activități pentru tratarea analfabetismului funcțional cu privire la înțelegerea/procesarea/folosirea rațională și asumată a noțiunilor acumulate în educația formală;

4. OS4: Prevenirea părăsirii timpurii a școlii prin organizarea de activități sportive și de educație în aer liber;

5. OS5: Activități de educație pentru sănătate, igienă și nutriție sănătoasă;

6. OS6: Promovarea unor servicii educaționale de calitate orientate pe nevoile elevilor și a unei școli incluzive prin organizarea unui program de perfecționare profesională specializată a personalului care lucrează cu copiii din școlile implicate în proiect privind reducerea părăsirii timpurii a școlii prin:

- Activități de tipul cluburilor / atelierelor/ cercurilor pe domenii de interese;

- Programe și activități activ-participative profesor-elev pentru îmbunătățirea utilizării limbajului și aptitudinilor sociale;

- Activități pentru tratarea analfabetismului funcțional cu privire la înțelegerea/procesarea/folosirea rațională și asumată a noțiunilor acumulate în educația formală;

- Activități sportive și de educație în aer liber;

- Activități de educație pentru sănătate, igienă și nutriție sănătoasă.

Activitățile proiectului s-au adresat unui număr de 354 elevi înscriși în învățământul preuniversitar obligatoriu (clasele 0 -X), De asemenea, pentru componenta destinată personalului didactic, au fost incluse în grupul țintă 36 persoane din rândul unităților școlare partenere și arondate la acestea care au beneficiat de servicii de formare profesională și ulterior au fost angajate în cadrul proiectului ca experți de implementare a activităților.

 

 

 

Bilanțul Jandarmeriei Alba pe perioada minivacanței de Crăciun

Pe timpul minivacanței de Crăciun, peste 200 de jandarmi au acționat pentru desfășurarea manifestărilor cultural-artistice și religioase de pe raza județului, într-un climat de ordine și siguranță publică. În acest sens, jandarmii din Alba au acționat zilnic, atât independent cât și în sistem integrat, alături de polițiști, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale.

Jandarmeria Alba mulțumește tuturor celor care au ales să petreacă această minivacanță în mod responsabil și au dat dovadă de spirit civic la manifestările organizate în municipiul Alba Iulia, în celelalte localități de pe raza județului sau în stațiunile montane.

 

În perioada 23 - 26 decembrie, pe timpul misiunilor desfășurate, efectivele din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean ”Avram Iancu” Alba, au constatat o infracțiune de furt a unui telefon și a unei sume de bani, autorul fiind prins în scurt timp. De asemenea, au aplicat 4 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4500 lei și 3 avertismente scrise, majoritatea fiind pentru tulburarea liniștii publice și scandaluri. Totodată, colegii noștri au soluționat un număr de 14 apeluri la numărul unic pentru semnalarea situațiilor de urgență 112. În plus, jandarmii montani au intervenit pentru deblocarea a 2 autovehicole în zona montană a județului, respectiv la Luncile Prigoanei și Cheile Ordâncușei.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAȚII PUBLICE ȘI CU PUBLICUL

 

Măsuri de ordine publică pentru un Crăciun în siguranță

 

         Pe timpul minivacanței de Crăciun, Jandarmeria Alba va asigura măsuri suplimentare de ordine și siguranță publică în zona de competență și va veghea la siguranța participanților la evenimentele ce se vor desfășura în această perioadă.

În aceste zile vrem să ne asigurăm că veți petrece sărbătorile de iarnă în siguranță, sens în care, peste 200 de jandarmi vor fi prezenți la datorie pentru buna desfășurare a manifestărilor cultural-artistice și religioase de pe raza județului. Având în vedere că pe parcursul acestor zile, zonele centrale ale orașelor vor fi tranzitate de un număr mare de persoane,  jandarmii vor fi prezenți în zonele unde sunt organizate târgurile de Crăciun, în proximitatea marilor magazine și piețe, pentru a preveni orice fel de situație care ar putea tulbura liniștea publică.

Pentru a avea parte de o minivacanță în siguranță, vă recomandăm următoarele:

-nu folosiți materiale pirotehnice, deoarece acestea pot afecta sănătatea dumneavoastră și pe a celor din jur;

-supravegheați copiii, pentru a evita situațiile de rătăcire și pentru prevenirea eventualelor accidente;

-în cazul în care participați la evenimentele organizate în această perioadă, respectați măsurile dispuse de organizatori și adoptați un comportament civilizat.

De asemenea,  jandarmii montani din cadrul Jandarmeriei Alba sunt pregătiţi să intervină prompt pentru ajutarea celor aflaţi în dificultate în zona montană a judeţului. Atragem atenția turiștilor care vor frecventa în această perioadă zonele montane din județ, să se informeze asupra vremii și să se echipeze corespunzător și le adresăm următoarele recomandări:

- este ablosut necesară echiparea autoturismului în mod corespunzător pentru sezonul rece;

- urcați pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului;

- în cazul în care întâlniți animale sălbatice, nu vă apropiați de ele pentru a face fotografii sau pentru a le hrăni.

De asemenea, vă reamintim:

 - dacă vă aflați într-o situație dificilă sau dacă sunteți martorii săvârșirii unor fapte antisociale, solicitați imediat ajutorul jandarmilor sau apelați numărul unic de urgenţă 112.

În speranța că în această perioadă ne vom bucura cu toții de Sărbătoarea Nașterii Domnului fără incidente, vă dorim tuturor SĂRBĂTORI BINECUVÂNTATE!

 

 

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAȚII PUBLICE ȘI CU PUBLICUL

 

COMUNICAT DE PRESĂ În anul 2023, noi cărți, ziare și reviste la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Numărul utilizatorilor de servicii de bibliotecă depinde foarte mult de modul echilibrat în care se înnoiesc colecțiile bibliotecii, astfel încât informația din diverse domenii să fie cât mai proaspătă iar lectura de loisir să țină pasul cu noutățile editoriale. De aceea, într-o bibliotecă, un loc important îl are serviciul de achiziții, care se constituie în principala sursă de înnoire a colecțiilor, alături de donații și depozit legal.

În anul 2023, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a achiziționat un număr total 3299 titluri de carte, respectiv un număr de 4425 de unități de bibliotecă (cărți, ziare, reviste, CD-uri, DVD-uri, e-Book etc.) cărora li se alătură 1821 unități de bibliotecă primite prin donații, 8 abonamente la ziare și reviste și un număr de 108 unități de bibliotecă primite cu titlul de depozit legal.

Având în vedere că marea parte a colecțiilor au fost înnoite și completate prin achiziție, în anul 2023 a fost cheltuită suma de 175190,82 lei și au rămas necheltuiți 24809,18 lei, prin apariția ORDONANȚEI DE URGENȚĂ nr. 90 din 27 octombrie 2023, pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergență.

Politicile privind achiziția și donația de unități de bibliotecă au la bază regulamente adoptate de către consiliul de administrație al bibliotecii, astfel încât ambele servicii să se facă echilibrat iar documentele achiziționate să poată furniza o arie largă de cunoștințe din toate cele opt domenii găzduite de bibliotecă. Informarea privind producția editorială se face în cadrul activităților de animație de bibliotecă, a târgurilor de carte, prin intermediul întâlnirilor directe cu editorii, scriitorii și librarii, prin sondarea pieței sau prin consultări directe cu utilizatorii.

Având în vedere efortul financiar făcut, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba își așteaptă în continuare cititorii, de luni până vineri între orele 9:00 – 17:00, cu o colecție variată și interesantă de cărți, ziare, reviste, CD-uri, DVD-uri, e-Book etc. ce pot fi împrumutate la domiciliu sau în regim de sală de lectură.

Mesajul ÎPS Irineu de Crăciun (2023)

Mesajul ÎPS Irineu de Crăciun (2023)

 

Iubiți ascultători!

 

         Sărbătoarea Crăciunului este ziua în care Fiul lui Dumnezeu a plecat cerurile și S-a coborât printre oameni. Crăciunul este ziua descoperirii și arătării Sale în lume în chip de rob. Crăciunul este ziua inaugurării unei ere noi, este vestea cea bună adusă omenirii. Noi, românii, care L-am primit și L-am cunoscut pe Hristos acum 2000 de ani prin predica Sfântului Apostol Andrei, trebuie să ținem cu strășnicie credința evanghelică și apostolică. În aceasta au trăit, au adormit și s-au mântuit, de-a lungul veacurilor, moșii și strămoșii noștri.

Privind la Pruncul divin, coborât pe pământ pentru mântuirea și fericirea noastră, să nu ne descurajăm în căderile și recăderile noastre, ci să ne rezemăm în jertfa de ispășire a marelui nostru Răscumpărător. Hristos este avocatul nostru ceresc, mijlocitorul între Dumnezeu și oameni. Fie ca El să vă dăruiască tuturor sărbători binecuvântate și mulți ani fericiți.

 

Miercuri, 20 decembrie 2023 ora 12:00, va avea loc la Sala Unirii lansarea volumului „Metamorfoze sociale în umbra marxism-leninismului. Educația adulților în România comunistă (1948-1958)” a istoricului Alin Goron

Miercuri, 20 decembrie 2023 ora 12:00, va avea loc la Sala Unirii – aripa de nord lansarea volumului „Metamorfoze sociale în umbra marxism-leninismului. Educația adulților în România comunistă (1948-1958)” a istoricului Alin Goron, apărut la editura Mega din Cluj-Napoca.

„De ce societatea ar trebui să se simtă responsabilă doar pentru educația copiilor, iar nu și pentru educația adulților de toate vârstele?”, amintea celebrul psiholog german, Erich Fromm în lucrarea sa, „The sane society”. De-a lungul timpului, specialiști dar și reprezentanți ai autorităților publice au manifestat interes pentru educația adulților. În spațiul autohton, începând cu perioada interbelică, mai mulți reprezentanți ai elitelor s-au dovedit preocupate de acest important segment al educației. Sub această paradigmă, regimul comunist va construi identitatea „omului nou”. Cele șase capitole ale cărții reconstituie această tematică în perioada de consolidare și legitimare a regimului. Cititorii vor putea descoperi temele definitorii ale conceptului de educație a adulților, dar poate și răspunsul la unele întrebări care preocupă astăzi societatea contemporană. Cercetarea nu se vrea a fi una exhaustivă, ci mai degrabă o poartă deschisă spre un segment important al istoriei culturale. Volumul va fi prezentat de către domnul Conf. univ. dr. Valer Moga. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în parteneriat cu editura Mega Cluj-Napoca.

Pastorala de Crăciun a Părintelui Arhiepiscop Irineu

† IRINEU

 

PRIN HARUL LUI DUMNEZEU

ARHIEPISCOP AL ALBA IULIEI

 

Cinstitului nostru cler, cinului monahal şi binecredincioşilor

creştini din Eparhia noastră, har şi pace de la Dumnezeu, iar de la

noi părintească binecuvântare!

 

Iubiţi fii duhovniceşti,

La „plinirea vremii”, Dumnezeu-Tatăl L-a trimis pe Fiul Său în lume ca să-i ofere acesteia „răscumpărare veşnică” (Evr. 9, 12). Mesia Se naşte în Betleem, în zilele împăratului Octavian Augustus, când Iudeea era o provincie a Imperiului Roman. Această localitate se numea „cetatea lui David”, pentru că aici s-a născut regele David care activase, la început, ca păstor de oi (cf. I Regi 17, 15). Pe urmă, va domni ca rege puternic şi glorios pe colina Sionului care, de asemenea, se va numi „cetatea lui David” (cf. II Regi 5, 7).

Tot în Betleem, trebuia să Se nască Mântuitorul, Care va fi numit Fiul lui David şi va fi recunoscut ca „Marele Păstor al oilor” (Evr. 13, 20) şi „Împărat al neamurilor” (Apoc. 15, 3). Atunci când Iisus Hristos Se născuse într-un staul, păstorii din apropiere primesc înştiinţare de la înger cine este Copilul plăpând, culcat în iesle. Prezenţa lor la acest unic eveniment din istoria mântuirii are o semnificaţie deosebită.

 

Dreptmăritori creştini,

Sfântul Evanghelist Luca este singurul care vorbeşte despre prezenţa păstorilor la Naşterea lui Hristos. Pe când îşi păşteau turmele, noaptea, un înger strălucitor vine la ei şi le spune: „Nu vă temeţi. Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul; Că vi S-a născut azi Mântuitor, Care este Hristos Domnul, în cetatea lui David. Şi acesta va fi semnul: Veţi găsi un Prunc înfăşat, culcat în iesle” (Lc. 2, 10-12). După această vestire minunată, apare un cor de îngeri care, în înaltul cerurilor, intonează un impresionant imn de laudă lui Dumnezeu. Ei Îl preamăreau pe Cel Ce „cu adevărat este din neamul lui David după trup, dar Fiu al lui Dumnezeu după voinţa şi puterea lui Dumnezeu, născut cu adevărat din Fecioară”, precum ne spune Sfântul Ignatie Teoforul.

După ce păstorii ascultaseră extaziaţi colindul corului îngeresc, teama le-a dispărut. Acum Îl lăudau şi ei în inimile lor pe Dumnezeu-Tatăl, Care pe Fiul Său „L-a făcut, la sfârşitul veacurilor, şi Fiu al Omului”, cum ne arată Sfântul Atanasie cel Mare. Îndată ce îngerii au plecat de la ei la cer, păstorii se hotărăsc să pornească spre Betleem, unde, într-o peşteră săracă, „au aflat pe Maria şi pe Iosif şi pe Prunc culcat în iesle” (Lc. 2, 16). Sărăcia şi condiţia umilă în care L-au găsit pe Iisus n-au fost un şoc pentru credinţa lor, căci ei înşişi ştiau ce înseamnă a trăi o viaţă de comuniune confortabilă cu Dumnezeu în cele mai umile şi deplorabile circumstanţe. Noi avem motivul să gândim că, după ce ei le-au povestit despre arătarea îngerilor şi despre cântecul lor, Fecioara Maria şi Dreptul Iosif au fost încurajaţi mai mult decât dacă i-ar fi vizitat persoane nobile din oraş.

Poposind lângă iesle, păstorii Îl privesc pe Copilul divin cu veneraţie, recunoscându-L ca fiind „Păstorul cel bun” (In. 10, 11). Aceasta este prima întâlnire a oamenilor cu Fiul lui Dumnezeu întrupat. Păstorii au fost primii oameni aleşi de îngeri pentru această vizită şi pentru a se încredinţa de minunata naştere prezisă de prooroci. Din închinători, ei devin mărturisitori, căci povestesc altora experienţa încântătoare pe care au avut-o sub cerul liber şi în câmpul deschis, cu oile împrejur. Mărturisirea lor a fost făcută cu atâta putere de convingere, încât „toţi câţi auzeau se mirau de cele spuse lor de către păstori” (Lc. 2, 18). Toţi erau uimiţi de taina Întrupării, care „a fost o coborâre de bunăvoie a lui Dumnezeu, pentru bunătatea Lui”, precum afirmă Sfântul Maxim Mărturisitorul.

Îngerul nu le poruncise păstorilor să meargă şi să vestească oamenilor, dar ei au dorit să împărtăşească altora bucuria credinţei. Tot aşa, şi noi suntem chemaţi a-L întâlni pe Hristos în rugăciune, în cuvântul Evangheliei şi în Euharistie. Când acest lucru se întâmplă, nu putem rezista a nu-L mărturisi pe Domnul celorlalţi oameni, începând cu prietenii şi vecinii noştri. Vestea mântuirii poate ajunge chiar la oameni obişnuiţi, dacă au smerenia păstorilor. Oricine, indiferent de starea socială sau de ocupaţia sa, poate să-L aibă pe Fiul lui Dumnezeu în viaţa personală, căci nu este nevoie de calificări extraordinare pentru a-L întâlni. Sunt convins că Dulcele Iisus te acceptă aşa cum eşti, precum arată colindul: „El stă în ieslea Lui şi azi / Iertare dând şi viaţă. / Încearcă în genunchi să-I cazi / Cu inima-ţi de gheaţă”. Fără îndoială, prin ascultarea cuvântului dumnezeiesc, cu credinţă, şi prin împlinirea lui, cu perseverenţă, Hristos va renaşte în sufletele noastre.

De două mii de ani, poate fi identificat şi vizitat Câmpul păstorilor, situat la 1 km de Betleem. De aici, pelerinii au o superbă privelişte a Betleemului, aşezat pe o colină împreună cu Biserica Naşterii. Totodată, de aici ni-i putem imagina, cu uşurinţă, pe umilii păstori grăbindu-se, bucuroşi, spre Peştera Naşterii, după ce au auzit vestirile îngerilor. Despre Câmpul păstorilor ne vorbesc cei ce l-au vizitat, oarecând, printre care se numără pelerina spaniolă Egheria (în 385), Fericitul Ieronim (în 405), episcopul francez Arculf (în 670) şi stareţul rus Daniel (în 1106). Eu însumi am poposit, de multe ori, pe această păşune sfântă unde, în acea noapte stelară, s-au auzit cuvintele: „Vi S-a născut azi Mântuitor!”. Aceasta este cea mai minunată veste adusă vreodată omenirii, căci Întruparea Fiului lui Dumnezeu în istorie este „singurul lucru nou sub soare”, după expresia Sfântului Ioan Damaschin.

 

Iubiţi credincioşi,

În societatea contemporană, marcată de secularizare sau indiferenţă duhovnicească, noi, creştinii, suntem chemaţi a fi, asemenea păstorilor de la Betleem, vestitori sau apostoli ai iubirii lui Hristos pe pământ. Dacă doresc să le fie bine, oamenii de pretutindeni trebuie să-şi plece fruntea înaintea Marelui Răscumpărător şi să-L accepte în vieţile lor şi în casele lor. Din nefericire, atât timp cât Dumnezeul întrupat este respins, cu încăpăţânare, iar Legea Sa este tot mai făţiş încălcată, omenirea actuală înaintează pe drumul dezordinii, al nedreptăţii, al egoismului şi al violenţei. Din acest motiv, biata omenire este astăzi, mai mult ca oricând, ameninţată de războaie sângeroase şi de suferinţe cumplite. Domnul Iisus ne spune clar: „Fără Mine nu puteţi face nimic” (In. 15, 5).

După cum păstorii de lângă Betleem L-au cinstit pe Pruncul divin şi L-au mărturisit, tot aşa şi noi trebuie să ne apropiem de Hristos cu iubire, să-I aducem cuvenită închinare şi, apoi, să-L facem cunoscut celor mulţi care zac în ignoranţă şi în nepăsare. Numai Dumnezeiescul Mântuitor ne poate scăpa de rău, izbăvi de primejdii şi scoate din criza morală şi spirituală în care ne aflăm. Fiul lui Dumnezeu este singurul Care ne poate dărui mângâiere pentru durerea noastră, încredere pentru descurajarea noastră, speranţă în dezamăgirile noastre şi siguranţă în strâmtorările noastre. Apropiindu-ne de El, vom simţi îndemnul interior de a exclama cu psalmistul: „În Dumnezeu este mântuirea mea şi slava mea; Dumnezeu este ajutorul meu şi nădejdea mea este în Dumnezeu” (Ps. 61, 7). Cu această mărturisire optimistă să păşim noi în Noul An, pe care îl doresc să vă fie tuturor prosper şi fericit.

 

Al vostru către Hristos-Domnul rugător,

† IRINEU

Arhiepiscop al Alba Iuliei

Sănătatea Comportamentală prin Rețeaua Comunitară ”Ai grijă de sănătatea ta!”, proiect de educație sanitară în 20 de comunități

 

Proiectul ”Sănătatea Comportamentală prin Rețeaua Comunitară  - Ai grijă de sănătatea ta!” a fost lansat ieri la Palatul Victoria, în cadrul unui eveniment organizat de Cancelaria Prim-ministrului României, în colaborare cu Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate.

Proiectul propune un model de medicină a stilului de viață (sănătate comportamentală) pentru prevenirea unor patologii cu impact negativ în indicatorii de sănătate din România (de exemplu: diabet, boli cardiovasculare, cancere). Punerea lui în practică va fi realizată de o echipă multidisciplinară (rețea) de profesioniști în sănătate și din domeniul social, care va acționa astfel încât îngrijirea corpului și educarea minții populației din comunitățile deservite să fie strâns conectate.

Evenimentul deschide dialogul dintre specialiștii din toate domeniile vizate (medici de familie, asistenți medicali comunitari, farmaciști, asistenți sociali, psihologi) și autoritățile centrale, județene și locale, care pot contribui la modelarea proiectului, evaluarea și viitoarea lui extindere și, astfel, la consolidarea rolului prevenției și al educației pentru sănătate în România.

„Lansarea unui proiect care conține aceste două componente – educația și sănătatea, extrem de importante pentru societatea românească - arată că poate exista un parteneriat real între administrație, ONG-uri, profesioniști din sănătate, pentru găsirea celor mai bune soluții pentru cetățeni. Sunt convins că proiectul lansat astăzi va aduce plusvaloare, mai ales în comunitățile care au acces mai greu la infrastructura medicală modernă și va reprezenta, totodată, un model de urmat și de alții. Vă felicit pentru inițiativă și vă asigur de tot sprijinul Guvernului pentru implementarea proiectului!”, a afirmat Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei prim-ministrului, în deschiderea evenimentului.

Context:

Dezvoltarea structurală a prevenției și a medicinei stilului de viață, pe care pune accentul proiectul, este cerută de indicatorii de sănătate din România, precum speranța de viață la naștere, rata mortalității evitabile sau prin cauze tratabile, care clasează România pe ultimele poziții la nivel european. Ultimul raport al Comisiei Europene (”Profilul de țară în ceea ce privește sănătatea România, 2021”), scoate în evidență și faptul că aproape jumătate din totalul deceselor din România în 2019 pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali, care includ consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool și nivelul scăzut de activitate fizică. 

Proiectul Sănătatea Comportamentală prin Rețeaua Comunitară ”Ai grijă de sănătatea ta!” va acționa în 20 de comunități din 7 județe - Buzău, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman.

El este derulat de către Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate și este finanțat în cadrul Programului competitiv de granturi regionale „Solutions for Healthy Communities Grant” al MSD.

 

ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului României nr.194/2002 privind regimul străinilor în România afost abrobată în cadrul ședinței Guvernului României din 14 decembrie 2023

Prin această ordonanță de urgență, Guvernul modifică și completează cadrul legal existent privind regimul străinilor în România, astfel încât să vină în sprijinul elevilor străini de origine română care doresc să studieze în România.

Principalele modificări și completări elimină un vid legislativ care îi afecta pe elevii străini de origine română înscriși în învățământul preuniversitar privat, de nivel postliceal, evitându-se astfel, pe viitor, cazuri de genul celor semnalate anterior în care aceștia nu puteau urma cursurile la care erau înscriși deoarece nu li s-a prelungit sau, după caz, nu au obținut dreptul de ședere în România.

De asemenea, a fost introdusă posibilitatea solicitării de documente adiționale și pentru vizele de lungă-ședere, dar și pentru vizele de tranzit și cele de tranzit aeroportuar, mai ales în cazul solicitărilor de viză către zone de conflict armat, pentru clarificarea unor situații incerte în cazul în care solicitantul este suspicionat că ar fi folosit înscrisuri false sau că ar fi făcut declarații false în cazul interviului consular. Această măsură - aplicată până acum doar în cazul solicitărilor pentru vize de scurtă ședere - vizează prevenirea migrației ilegale, a traficului de persoane și a unor riscuri concrete la adresa securității naționale și urmează să fie reevaluată în momentul în care România va aplica integral dispozițiile acquis-ului Schengen.

Alte modificări aprobate în ceea ce privește regimul străinilor în România elimină o situație întâlnită în practică, însă lacunară în legislație, în ceea ce privește solicitarea cazierului valabil pentru elevii străini majori și ajustează cadrul legal existent în ceea ce privește documentele necesare în cazul acordării de viză de intrare în România pentru cetățenii străini minori, ca garanție suplimentară pentru protejarea intereselor minorilor și prevenirea traficului de minori.

 

Teatrul de Păpuși „Prichindel” pregătește spectacole în dar, pentru că intrarea este gratuită

Teatrul de Păpuși „Prichindel” pregătește, așa cum o face de fiecare dată, sacul cu povești. Luna decembrie este luna cadourilor, este luna sărbătorilor de iarnă, pe care le așteptăm toți cu drag și nerăbdare.

            Știm că toți copiii își pregătesc ghetuțele, ca să îl aștepte pe Moș Nicolae, împodobesc bradul, în așteptarea lui Moș Crăciun, pregătesc scrisorele, în care își exprimă dorințele. Ei bine, bradul l-am împodobit, cu moșul am vorbit și ne-a promis că va veni, nu ne rămâne decât să vă așteptăm la teatru, să ne treceți pragul și să vă bucurați de spectacole.

            Așadar, spectacole în dar, pentru că intrarea este gratuită, cu povești vesele, antrenante, dar și cu povești emoționante, pline de sensibilitate:

 

 

      14 decembrie, orele 11:00 – „Pinocchio”, regia Béres László / 60 min. / 4+

      15 decembrie, orele 11:00 – „Pinocchio”, regia Béres László / 60 min. / 4+

      18 decembrie, orele 11:00 – „Pinocchio”, regia Béres László / 60 min. / 4+

      19 decembrie, orele 11:00 – „Pinocchio”, regia Béres László / 60 min. / 4+

      20 decembrie, orele 11:00 – „Farmecul iernii”, regia Laura și Adam Boboc – Căminul Cultural Lunca Mureșului

      21 decembrie, orele 17:00 – „Pinocchio”, regia Béres László / 60 min. / 4+

 

         Tuturor vă dorim să aveți sărbători frumoase, cu liniște, pace și bucurie! Și la anul vă așteptăm din nou la teatru, la povești.

            Sărbători fericite!

 

Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686