Items filtered by date: Thursday, 04 February 2021 - Like - stiri Alba Iulia

Românii programați la vaccinare anti-COVID în perioada 4-16 februarie, pentru doza I, vor fi vaccinați cu serul de la Moderna

Persoanele programate la vaccinarea anticCOVID pentru doza I, în perioada 4-16 februarie, vor primi vaccinul Moderna și vor face rapelul la 28 de zile, au anunțat joi autoritățile. ână acum, în țara noastră a fost folosit doar vaccinul Pfizer/ BioNTech, iar din cauza întârzierilor în livrarea acestuia au fost amânate de două ori programările pentru persoanele incluse în cea de a doua etapă a campaniei de vaccinare.

Conform Comitetului de coordonare a vaccinării, astăzi a început administrarea vaccinului Moderna la nivel național, iar persoanele programate la vaccinare pentru doza I, în perioada 4-16 februarie, vor primi vaccinul Moderna și vor face rapelul la 28 de zile, în conformitate cu indicațiile producătorului acestui tip de vaccin.

Potrivit autorităților, după realizarea primei doze, personalul medical va introduce datele persoanei și tipul vaccinului administrat în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), de unde platforma preia informațiile pentru generarea unei noi recipise, în funcție de tipul vaccinului.

Reamintim că rapelul se administrează potrivit indicațiilor producătorului, în funcție de tipul vaccinului, la 21 de zile pentru Pfizer și la 28 de zile pentru Moderna. Persoana vaccinată cu Moderna va primi o nouă recipisă pentru rapel și va fi informată cu două zile înainte de prezentarea în centrul de vaccinare pentru administrarea acestuia, conform Comitetului de coordonare a vaccinării.

Tot astăzi, autoritățile au anunțat că o a treia tranșă de vaccin Moderna – 42.000 de doze – va ajunge vineri în România.

Cele două variante de vaccinuri, Pfizer și Moderna, sunt foarte asemănătoare, eficacitatea fiind aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.

În această etapă a vaccinării sunt incluse persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice și angajați din domenii cnsiderate esențiale.

 

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Ministrul Educației: Scenariul verde ar putea trece sub 1,5 rată de incidență. Ar însemna că mai mulți elevi vor începe școala

Varianta de lucru a ordinului cu privire la regulile de redeschidere a școlilor în data de 8 februarie a fost prezentată de Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, prin intermediul unei videoconferințe la care au luat parte inspectorii școlari din toate județele. Ministrul a precizat că există posibilitatea ca scenariul verde să treacă sub 1,5 rată de incidență, în loc de 1, ceea ce înseamnă că mai mulți elevi vor merge fizic la școală, de luni. Cîmpeanu a precizat și cum se va proceda în cazul copiilor cu simptome.

„În ceea ce privește scenariile stabilite pentru redeschiderea școlilor, pragurile au fost luate din pragurile vechiului ordin comun. În momentul de față, în Hotârarea CNCSU, scenariul verde prevede până la 1 la mie rata de incidență. În alte domenii, se prevede de la pragul de 1,5 la mie. Se dorește armonizarea. Această armonizare ar însemna că mai mulți elevi vor începe școala. În această variantă am estimat 2,4 milioane elevi care ar începe școala teoretic. Este un element important”, a declarat Ministrul Educației, la videoconferința cu inspectorii școlari.

Adeverințele medicale în format electronic, luate în considerare
Adeverințele din primul semestru rămân valabile, mai spune Sorin Cîmpeanu, care a precizat că vor fi luate în considerare inclusiv cele în format electronic, îndemând profesorii să nu le ceară părinților elevilor să meargă după alte acte.

„Nu trimiteți părinții copiilor pentru alte adeverințe. Adeverințele eliberate pe primul semestru rămân valabile. Se vor lua în considerare și adeverințele în format electronic. Pe baza propunerilor primite o să introducem un articol conform căruia adeverințele medicale vor fi luate în considerare și în format electronic, cred că este un lucru important. Am anunțat deja de ieri că adeverințele medicale eliberate cu privire la vulnerabilitățile elevilor care împiedică venirea la școală vor fi luate în calcul, cele eliberate pe primul semestru”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Elevii care prezintă simptome să nu vină la școală. Nu se pun absențe
Elevii vor fi testați rapid cu teste antigen dacă prezintă simptome la școală, dar doar cu semnătura părintelui. Mai mult, la reîntoarcerea în colectivitate după ce s-a vindecat, elevul trebuie să aducă adeverință de la medicul de familie.

„Poate ar trebui mai clar precizate acele situații ca, dacă elevul prezintă simptome, să nu se prezinte în colectivitate. Să nu se pună absențe sau să fie motivate. Va face obiectul adăugirilor la acest ordin de ministru”, a precizat Cîmpeanu.

În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării se va aplica protocolul de izolare.

„În cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părinţilor cu privire la acordul de recoltare a probelor de exudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către Direcţia de sănătate publică/Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori”, se arată în document

Cum se reiau orele în școli începând de luni
– Intrarea în școli se va face intrarea prin mai multe căi de acces
– Dacă nu există mai multe căi de acces, este esențială distanțarea fizică
– După dezinfectare, elevii vor fi conduși direct în clase
– Părinții sau alți însoțitori nu vor avea voie să intre în școală

– Trebuie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi
– Dacă sala nu permite distanțarea de 1 metru, spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maximă posibilă între elevi
– Sălile de clasă vor fi aerisite constant – înainte de sosirea elevilor, în pauze, la finalul zilei

– În băi va trebui să existe în permanență dezifectant și prospae de hârtie
– Sunt interzie uscătoarele electrice şi prosoapele din material textil

– Cursurile pot începe la intervale orare diferite pentru a se evita aglomerația
– Elevii vor ieși pe rând în pauză; se va evita suprapuneare claselor
– Elevii vor fi supravegheați în pauze

– Se vor putea desfăşura doar jocurile care permit distanţarea fizică
– Sălile vor fi curățate, dezinfectate și aerisite după fiecare grupă de elevi

 

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686