Items filtered by date: Saturday, 23 June 2018 - Like - stiri Alba Iulia

99 de ani de la înființarea Adunării Generale a Romilor de la Ibașfalău

Gruia Ioan Bumbu, președinte al Asociației PAKIV România, organizație cu statut consultativ special la ONU-ECOSOC, a fost invitat să participe la evenimentul organizat de Federația Democrată a Romilor, în parteneriat cu Primăria Dumbrăveni și Centrul Național de Cultură a Romilor cu prilejul celebrării a 99 de ani de la înființarea Adunării Generale a Romilor, în zilele de 23 -24 iunie 2018, ce va avea loc la Dumbrăveni (fostul Ibașfalău), județul Sibiu.

În prima zi a evenimentului, pe 23 iunie, se dorește crearea unui spațiul în care, romii să dezbată importanța acestui moment istoric dar și despre ce îi unește și ce îi dezbină, azi, pe cei ce vorbesc în numele romilor. Întâlnirea este organizată în incinta Castelului Apafy, acolo unde acum 99 ani s-a înființat Adunarea Generală a Romilor din România.

A doua zi, se va celebra împreună cu comunitatea locală dezvelirea unui monument comemorativ precum, deschiderea unei expoziții de artă romă precum și citirea unei declarații.

Printre punctele declarației de acum 99 ani se aflau și următoarele două:

...„Subsemnaţii, reprezentanţi ai Ţiganilor români transilvăneni ca urmaşii înaintaşilor noştrii cari de veacuri au locuit pe pământul Ardealului şi laolaltă cu celelalte popoare şi îndeosebit cu naţiunea Română au adus toate jertfele recevute pentru susţinerea şi înaintarea acestei ţări şi patria noastră iubită, îndemnaţi de dragostea noastră faţă de neamul românesc şi faţă de noua noastră patrie România Mare, declarăm sărbătoreşte şi pentru totdeauna, şi totodată ne şi rugăm cu supunere ca să ni se împlinească şi nouă, celor oropsiţi până acuma, dorinţele noastre.”

... „De asemenea, ne rugăm ca de aci înainte, în toate actele oficiale româneşti să nu se mai folosească pentru noi şi următorii noştrii numirea (porecla) ca batjocură ţigan, ci aceasta, dacă nu se şterge cu totul chiar din uzul oficial, să se circumscrie cu o altă numire care se va afla de corespunzătoare.”

La evenimentul de la Dumbrăveni  participă : Emil DÂRLOȘAN, primarul comunei Dumbrăveni, Daniel VASILE, deputatul minorității rome, Sergiu NISTOR, consilier, Administrația Prezidențială, Dna Enikő Katalin LACZIKO, Secretar de Stat, Departamentul pentru Relații Interetnice, Daniel RĂDULESCU, președinte, Agenția Națională pentru Romi etc.

 

 

 

 

Read more...

Vizitatorii îmbrăcaţi în ie au acces gratuit duminică în Muzeul ASTRA

Vizitatorii îmbrăcaţi în ie au acces gratuit, duminică, în Muzeul ASTRA, fiind invitaţi să se alăture Horei de Sânziene după săvârşirea Sfintei Liturghii, pe poiana Bisericii din Bezded, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

De Ziua Universală a Iei, vizitatorii Muzeului ASTRA vor avea ocazia să înveţe cum să aibă grijă şi cum să îşi coase propria ie chiar de la cei care duc mai departe această tradiţie. La Muzeul ASTRA va fi prezentă cea mai mare şezătoare on-line, comunitatea Semne Cusute, care va aduce expoziţia "IA Aievea" cu cămăşi noi realizate după izvoade vechi din muzeele ţării.

"Din programul ediţiei din acest an nu o să lipsească un târg de meşteri, ateliere pentru cei mari şi cei mici, plimbări în ie cu cele mai Cochete Biciclete, picnic în ie, concerte de muzică populară şi rock (trupele Bucovina şi Bucium), concursul 'Cea mai frumoasă IE. Salvează o IE, salvează un strop de RomânIE'; ateliere de consiliere: 'Grijeşte-ţi IA'; atelier de broderie săsească, dar şi o horă de Sânziene. Evenimentul îşi propune conştientizarea importanţei Iei ca piesă vestimentară care conferă identitate şi unicitate românilor în lume, prin familiarizarea vizitatorilor cu elementele caracteristice asociate iei sau costumului popular", a declarat Dana Bercu, Şef secţie Muzeul Civilizaţiei Tradiţionale ASTRA.

Acest eveniment este organizat sub egida Anului European al Patrimoniului.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686