Items filtered by date: Friday, 19 October 2018 - Like - stiri Alba Iulia

Unitate în diversitate prin folclor, obiceiuri, tradiţii

Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia găzduieşte în perioada 20-21 octombrie 2018, prima întâlnire a elevilor în uniformă din cele cinci colegii militare naţionale în cadrul proiectului educaţional naţional ,,Unitate în diversitate prin folclor, obiceiuri, tradiţii”. Întâlnirea de la Alba Iulia, în Anul Centenarului, este intitulată ,,Parada portului popular românesc”.

Festivitatea de deschidere a acestui parteneriat va avea loc sâmbătă, 20 octombrie începând cu ora 09:00.

Cei aproape 80 de participanţi vor participa, sâmbătă,  începând cu ora 10.00  la Sala Museikon, la lansarea volumului "Jurnal de război”, un volum coordonat de scriitorul argeșean Dan Drăgoi. Începând cu ora 11.00 se va vizita Cetatea Alba Carolina şi va avea loc o paradă a portului popular românesc. Ziua se va încheia cu şezătoare şi prezentarea costumelor populare din diverse zone ale ţării.

Vizitarea Muzeului Astra Sibiu de către toţi cei implicaţi în proiect va fi o ocazie deosebită de a cunoaşte direct frumuseţea valorilor autentice româneşti.

 

 

 

Read more...

Întâlniri culturale de toamnă la Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba

 În perioada 19-31 octombrie 2018, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba invită publicul larg la noi întâlniri culturale ce vor avea loc la sediul central al bibliotecii si la Filiala ,,Centrul de zi pentru vârstnici”. Proiectele propuse vizează publicul din toate categoriile de vârstă și au ca scop promovarea colecțiilor de bibliotecă dar și crearea unui cadru propice pentru dialoguri culturale pe diverse teme, între persoane cu preocupări similare.

Prima activitate propusă de bibliotecă are titlul Seratele bibliotecii și va avea loc vineri, 19 octombrie 2018, la sala de lectură a bibliotecii, începând cu orele 18:00, unde alături de părintele Pimen de la Oarța de Sus se va dezbate tema ,,Minciună. Secret. Tabu”. Seratele bibliotecii este un proiect care face parte din programul 7ADMINISTRAȚIE FUNCȚIONALĂ/7.5 Parteneriate și este rodul unei bune colaborări între Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba și Asociația culturală ,,Sfânta Maria Magdalena” din Oarța de Sus.

Marți, 23 octombrie 2018, începând cu ora 11:00, la Filiala ,,Centrul de zi pentru vârstnici” din Alba Iulia, va avea loc întânirea membrilor Clubului de lectură pentru seniori pentru a-l sărbători pe scriitorul albaiulian Ion Mărgineanu, evocând cu acest prilej viața și opera acestuia. Participanții vor lectura poezii sau pagini de proză, secvențele de lectură fiind însoțite de glume, bancuri și scurte momente muzicale.

Cercul de scriere creativă Verbum își va deschide porțile pentru toți cei care practică arta scrisului sau orice altă formă de creație artistică, joi 25 octombrie 2018, la sala de lectură a bibliotecii, la ora 17:00. Cercul se adresează tinerilor și adulților și în această lună propune spre dezbatere tema ,,Despre singurătate și neîncredere”. Tot acum va fi reluată și tema ,,Alba Iulia, smart-city sau oraș cu parfum de livresc?” și va fi prezent la dezbatere un invitat surpriză propus de Primăria Municipiului Alba Iulia. Proiectul face parte din programul 4ANIMAȚIE CULTURALĂ/4.8Verbum.

Miercuri, 31 octombrie, orele 17:00 la sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă întâlnire a clubului de lectură LecturAlba iar cartea propusă pentru dezbatere este de această dată ,,Acasă, pe drum. 4 ani teleleu” fiind semnată de Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ. O scurtă prezentare a cărții, semnată de Mircea Cărtărescu, este cea mai bună invitație pentru a participa la acest eveniment: „Elena şi Cosmin au plecat în căutarea «vieţii care se vieţuieşte» şi-a omului real, care se revelează nu în lumea standardizată şi domesticită în care trăim noi, consumatorii de cultură, ci în sărăcie cruntă, în case dărăpănate, în violenţă incredibilă, în comunităţi uitate de Dumnezeu, în puşcării şi-n ghetouri. Cei doi au băut peturi de bere cot la cot cu oamenii întâlniţi, au povestit cu ei, uneori despre omoruri şi tâlhării, au luat purici şi păduchi de la ei. Au trăit la fel ca ei, uneori mai rău, impregnându-se de damful umanităţii reale. Vorbim adesea de «România profundă» fără să avem habar despre ce vorbim. Prin cartea celor doi ajungem să măsurăm această profunzime. Elena şi Cosmin m-au primit în rulota lor, mi-au arătat-o în toate detaliile ei claustrofobice. Rareori m-am simţit mai diminuat şi mai trist. N-aş fi putut trăi viaţa lor nici trei zile. Dar faptul că ei există, în afara convenţiilor care ne fac conformişti şi depresivi, şi că dau astfel mărturie despre             ce-nseamnă cu adevărat libertatea e o mare consolare pentru mine. Măcar ştiu, prin ei, că eroismul e real şi palpabil, nu o noţiune goală.“

Cele două cluburi de lectură, LecturAlba și Clubul de lectură al seniorilor fac parte din programul 1.USERS/ 1.1 Clubul de lectură și au ca principal obiectiv asigurarea unui cadru propice lecturii și discutării celor lecturate.

 

 

 

Read more...

Dieta franceză - Stilul alimentar care te ajută să slăbești mâncând ce îți place

Francezii mănâncă preparate bogate, beau foarte mult vin și fumează. Și totuși, cum de sunt ei atât de slăbi și în formă?

Studiile recente au raportat faptul că ei au afirmat că există o așa-numită dietă franceză, de care nu foarte mulți știu, scrie realitatea.net, consultată de Știripesurse.ro.

Pe tot parcursul vieții, mănâncă tot ce doresc (croissant cu ciocolată la micul dejun, tarte cu fructe noaptea ca și desert), nu țin diete și niciodată nu merg la sală. Să nu uităm și de vin, și totuși pierd în greutate. Iată însă, care sunt teoriile legate de dieta franceză și de efectele sale.

Statuie făcută mâncărurilor

În primul rând și cel mai important aspect, este acela că francezii au tendința de a face din mâncare ceva sacru. În timp ce “dieta” sună ca o rețetă pentru pierderea în greutate, nu este. Ei, în schimb, savurează un burger în două minute și se bucură de fiecare înghițitură. Și ce dacă cina durează 3 ore? Americanii continuă cu foarte multe diete și totuși obezitatea se menține la rate înalte, din cauza că urăsc ceea ce mănâncă și suferă când se gândesc la o altă masă negustoasă și nu își transmit semnale bune în ceea ce o privește. Doar amintiți-vă să vă bucurați de fiecare îmbucătură.

Pentru a vă bucură de masă, trebuie să vă focusati asupra ei și să-i acordați timpul necesar. În Franța, nu există fast food. Este mult mai obișnuit ca să se consume, stând jos la o masă, la cafenea sau acasă și fără nici o grabă.

Mărimea contează

Unul dintre cele mai importante sfaturi este portionarea. Francezii mănâncă efectiv tot ce-și doresc dar în porții foarte mici. Ei își iau timpul necesar fiecărei bucățele din aliment și din această cauză sunt capabili să realizeze când sunt sătui.

Este ușor să fii activ

Francezii nu sunt leneși în ceea pe priveste lucrurile mărunte. Des sunt văzuți că preferă mersul pe scări și nu luatul liftului pentru 2 etaje. De fapt, aceștia au magazine variate: vor merge după cele mai bune baghete de la brutăria X, la carmangeria Z pentru cea mai fină carne și poate o cofetărie preferată pentru deserturi. Evită supermarketurile.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686