Items filtered by date: Tuesday, 14 June 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Festivalul Intregalde Folk aniverseaza 98 de ani de la Unirea cu Basarabia pe 13-16 iulie 2016

Cea de-a 4-a ediție a Festivalului Intregalde Folk va celebra, anul acesta, prin muzica folk, împlinirea a 98 de ani de la Marea Unire, salutând Basarabia. Festivalul va avea loc între 13 și 16 iulie 2016, în satul Ivăniș, comuna Întregalde, județul Alba.

Noutatea acestei ediții constă în faptul că, pe lângă bannerul care salută Basarabia, fiecare artist va dedica un cântec Basarabiei. Organizatorul festivalului, Stelian Maria, speră ca salutul festivalului să contribuie la repararea unui grav act istoric care a fărâmițat România.

”Ediția de anul acesta este dedicată Basarabiei, românilor smulși din țara lor cu tot cu petecul lor de pământ, români deportați în mare parte, și, de multe ori uciși și îngropați în gropi comune. Rănile istoriei și mai ales rănile din sufletele oamenilor nu pot fi vindecate prin nepăsare și indiferență. ci prin căldura inimilor și a brațelor noastre deschise”.  (Stelian Maria)

Întregalde Folk încurajează arta și turismul rural în regiunea Întregalde, zona în care natura e atât de frumoasă, încât uităm să respirăm. „Tabara folk Ivăniș a reușit în doar trei ediții să reașeze un mic sat, Ivanis, în mare parte părăsit, pe harta României și a Europei. Sperăm să redăm zonei oamenii pe care îi merită, iar oamenilor dragostea pentru natură.” (Stelian Maria).

Mâncarea la cazan, plăcintele și pâinile coapte la foc de lemn, drumețiile,  ciupercile, fructele de pădure și plantele medicinale, jocurile pentru copii și focurile de tabără vor fi prezente la Întregalde Folk, ca în fiecare an. Nu vor lipsi concertele de folk, nici concursul de interpretare pentru începători și avansați.

Ivănișul are imnul său, “Cu lupii laolaltă”, interpretat de Adi Beznă.

Invadatorii scenei Ivănișului: Cristi Corcioveanu, Daniel FăT, Felicia Pop, Nicu Zotta,  Cătălin Stepa, Raluca Cismaru, Adi Mitescu, Daniel Oprița, Puiu Bretoiu, Oana Dragomir, Stelian Maria, Adi Beznă,  Cătălin Ungureanu, Trupa de Serviciu - Daniel Julean, Nelu Pitic, Dan Miron - bass, Andrei Pitic - chitară, Miki Csordas - tobe, New Levites (Dan și Manu Picu), Emeric Imre, Grupul Barock, adica Dan Oancea, voce...Cristi Luca, chitară, voce, Deny Crăiniceanu, chitară, Viorel Pascu, bass, voce, Daniel Croitoru, tobe, voce,  Manea Mihai ”cROCo”, O surpriza ne-o poate face Magda Puskaș, dacă suntem cuminți !  

Concursul de interpretare va fi împărțit în două secțiuni: Începători și Avansați. Participanții vor fi selectați în urma unei preselecții organizate pe 13 iulie, la ora 17:00. La concurs pot participa artişti folk care cântă individual sau în trupă, indiferent de vârstă. Copiii se pot prezenta cu compoziții care nu le apartin, iar avansații vor prezenta două cântece pe muzică proprie. Înscrierile se fac numai la fața locului, în ziua de 13 iulie, cel mai tarziu la ora 17.00.

Premiile, cu o valoare totală de peste 6.300 lei, poartă numele artiștilor regretați din lumea folkului, a unor poeți care au inspirat folkul sau numele unor cunoscute atracții naturale ale zonei Întregalde. Acestea constau în:

Categoria Avansați

·   Premiul I “Întregalde Folk” - 1000 lei

·   Premiile ”Alexandru Zărnescu”, ”Tatiana Stepa”, ”Florian Pittiș” și ”Valeriu Sterian” - 400 lei fiecare

· Premiile ”Anda Călugăreanu”, ”Gil Ioniță”, ”Nicu Vladimir” și „Emilian Onciu” - 200 lei fiecare

  Categoria Începători (copii)

·  Premiul I ”Întregalde Folk” - o chitară semiacustică în valoare aproximativă de 1000 lei

·  Premiile ”Cristian Pațurcă, Adrian Păunescu, Mihai Eminescu”  - 300 lei /premiu

-  Premiile ”Ivăniș, Huda lui Papară, Poiana Narciselor, Găldioara, Cel mai tânăr concurent” - 200 lei fiecare

Pensiunea Cetatea Caraiman, din Bușteni, va oferi cazare gratuită timp de două nopți pentru fiecare copil care va trece de preselecție și pentru părinții acestuia.

Juriul : Vali Fagarași, Enache Silvana și Cătălin Ungureanu.

DETALII ORGANIZATORICE (LOCALIZARE, CAZARE, ALIMENTE):

Localizare: Festivalul se va desfăşura în satul Ivăniş, comuna Întregalde, judeţul Alba.  Este o zonă retrasă de munte, Telekom este singura telefonie care are semnal în zonă. Participanții sunt încurajați să aibă la ei haine groase, de seară, pelerină de ploaie, lanternă și bocanci. Drumul este asfaltat până la 7 km de locatia festivalului.

Coordonatele GPS sunt:

Latitudine, longitudine:

46.2268997, 23.3810379

N46° 13.614', E023° 22.8623'

Cazarea se poate face la cort, contra unei contributii după aprecierea fiecăruia, contribuție care va fi donată premiilor. De asemenea, în apropiere se află tabăra Roica, cu 60 de locuri de cazare și sală de mese. Detalii și rezervări pentru tabăra Roica, aici.

În Poiana Galdei la pensiunea Floare de Colț aici

Pensiunea Ecologică din Cetea aici

Pe la localnici.

Alimente: organizatorii vor pregăti mâncare la fața locului (supă de pui asiatică, ghiveci suedez, clătite, frigărui, sandvișuri calde și reci, mici, cafea), însă participanții sunt invitați să își aducă și propriile alimente. La câțiva kilometri de locația festivalului există două magazine cu alimente, țigări și băuturi.

Organizatori: Stelian Maria în colaborare cu Asociaţia pentru Promovarea Serviciilor de Turism şi Agrement

Sponsori: Emil Marian (SUA), Viorel Marinache (Londra), Alexandra Onita, pensiunea Floare de Colț din Poiana Galdei,  Pensiunea Cetatea Caraiman din Bușteni, Stelian Maria, DoF Studio -Alba Iulia.

Intrarea:  liberă.

Vă aşteptăm cu brațele deschise,

Echipa Întregalde Folk

 

 

 

Read more...

Instanta suprema confirma redeschiderea dosarului Revolutiei

Judecătorii de la instanța supremă au admis o sesizare a procurorilor de la Parchetul General și au confirmat redeschiderea anchetei în dosarul Revoluției.

Pe 5 aprilie, Bogdan Licu, care asigura atunci interimatul în funcția de procuror general, anunța redeschiderea anchetei, pe motiv că soluția de clasare dată în octombrie 2015 de Parchetul Militar este netemeinică și nelegală, "fiind adoptată pe baza unor cercetări incomplete, cu ignorarea unor informații, date și documente esențiale referitoare la evenimentele din 1989, aspecte care au condus la stabilirea unei situații de fapt incomplete și, sub unele aspecte, eronate, iar, pe cale de consecință, la o greșită încadrare juridică a faptelor, toate acestea zădărnicind aflarea adevărului și identificarea tuturor făptuitorilor, precum și a făptuitorilor din spatele făptuitorilor".

Bogdan Licu mai arăta că, din modul de desfășurare a anchetei la Parchetul Militar, rezultă că nu a existat o preocupare pentru stabilirea unor aspecte esențiale referitoare la evenimentele din perioada 17 — 30 decembrie 1989.

În opinia lui Bogdan Licu, stabilirea corectă a situației de fapt în această cauză nu se poate face fără analizarea în detaliu a tuturor circumstanțelor anterioare, concomitente și ulterioare evenimentelor și fără luarea în considerare a factorilor externi, care au contribuit la căderea guvernelor comuniste din Europa de Est.

"Am constatat astfel că procurorii, deși au efectuat un număr mare de acte de urmărire penală în cauză, nu au valorificat informații importante furnizate de acestea, dar nici informații furnizate de numeroase lucrări care se referă la aceste evenimente, în multe din aceste cărți, rapoarte, jurnale, monografii fiind prezentate documente și mărturii extrem de importante în economia anchetei", declara Bogdan Licu.

De asemenea, procurorii militari nu au făcut niciun demers în vederea declasificării documentelor care au stat la baza elaborării raportului Comisiei senatoriale privind acțiunile desfășurate în Revoluția din decembrie 1989, în condițiile în care această comisie a efectuat mii de audieri și a obținut documente de la Ministerul Apărării, Ministerul de Interne și SRI. Parte din stenogramele audierilor efectuate de această comisie senatorială și fragmente din documentele prezentate de instituțiile statului au fost publicate în multe cărți apărute în ultimii 26 de ani.

"Deși SRI a întocmit un document amplu referitor la evenimentele din decembrie 1989, acesta nu se regăsește în dosarul de urmărire penală și nici nu rezultă că s-ar fi făcut vreun demers în vederea obținerii acestuia. De asemenea, nu au fost făcute demersuri în vederea obținerii unor documente extrem de importante din arhivele unor autorități/instituții publice — spre exemplu fondul din 1989 al MApN. În această cauză, nu s-au efectuat activități absolut necesare stabilirii condițiilor în care s-a deschis focul în fiecare caz în parte. În cele mai multe dintre cazurile în care este vorba despre decesul unor persoane nu au fost făcute autopsii, fără să existe vreo justificare pentru neefectuarea acestora. Rapoartele de constatare medico-legale sunt, în general, foarte sumare", mai susținea atunci Bogdan Licu.

În plus, nu a fost recuperată muniția cu care s-a tras asupra persoanelor rănite sau decedate, iar la dosar nu există vreo justificare în acest sens.

"Puținele expertize balistice efectuate nu au stabilit decât tipul muniției folosite, precum și tipurile de armă care o utilizează, dar armele cu care s-a tras efectiv nu au fost identificate, pe cale de consecință nici trăgătorii; nu au fost identificate toate forțele militare sau civile participante la reprimarea manifestanților", mai afirma Licu.

Totodată, cele mai multe dintre audierile persoanelor care ar fi putut furniza informații utile sunt sintetice, unele de-a dreptul formale.

"Am apreciat în aceste condiții că modul în care s-a desfășurat ancheta nu corespunde exigențelor CEDO în ceea ce privește obligația statului de a efectua o anchetă efectivă. De asemenea, am constatat că, în această cauză, contrar afirmațiilor procurorilor militari, nu a intervenit prescripția răspunderii penale. (...) În ceea ce privește infracțiunile de omor și omor calificat, precum și infracțiunile intenționate urmate de moartea victimei, prin raportare la dispozițiile art.153 alin.(2) lit.b) și alin.(3) din Codul de procedură penală, acestea au devenit imprescriptibile. În cauză urmează să se efectueze cercetări și în ceea ce privește infracțiunile de genocid, contra umanității și război, întrucât din analiza probelor administrate, contrar opiniei procurorilor militari, rezultă indicii temeinice și cu privire la săvârșirea unor astfel de infracțiuni", mai spunea Bogdan Licu pe 5 aprilie.

Pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, rănirea a 1.855 de persoane prin împușcare, rănirea a 343 în alte împrejurări și reținerea a 924 de oameni.

Parchetul Militar a dispus atunci clasarea dosarului sub aspectul infracțiunilor de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracțiuni de război contra proprietății și altor drepturi, respectiv infracțiuni contra umanității, reținându-se că faptele cercetate nu sunt prevăzute de legea penală, nefiind caracterizate de tipicitate în raport cu normele legale incriminatoare.

Totodată, s-a dispus clasarea sub aspectul infracțiunii de omor, tentativă de omor și instigare la infracțiunea de omor, reținându-se, după caz, împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale sau existența autorității de lucru judecat, dar și faptul că decesul nu s-a datorat unei fapte prevăzute de legea penală sau că fapta nu există.

După această decizie de clasare, sute de revoluționari au depus la Înalta Curte de Casație și Justiție plângeri împotriva soluției date de procurori.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

Batalioane NATO in Polonia si statele baltice

NATO va desfășura patru batalioane 'robuste' în cele trei state baltice și în Polonia, ca răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina, a anunțat luni secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă la Bruxelles, transmite Agerpres, citand AFP.

'Vom conveni să desfășurăm, prin rotație, patru batalioane multinaționale robuste în țările baltice și în Polonia. Acest lucru va trimite un semnal clar că NATO este pregătit să apere toate statele aliate' în caz de agresiune externă, a declarat Stoltenberg, prezentând programul reuniunii miniștrilor apărării ai țărilor membre, ce va avea loc marți și miercuri la sediul Alianței.

Decizia privind trimiterea de trupe în flancul estic al NATO, gest considerat de Moscova drept unul de sfidare, va fi adoptată marți de cei 28 de miniștri ai apărării. Detaliile referitoare la 'dimensiunea, întinderea și componența' acestor batalioane vor fi puse la punct ulterior.

Această desfășurare va completa o serie de măsuri adoptate la începutul crizei ucrainene, în primăvara lui 2014, vizând creșterea capacității de reacție a armatelor aliate și susținerea statelor membre care au graniță cu Rusia.

'Nu poate exista nicio îndoială asupra faptului că ceea ce am făcut noi este un răspuns la acțiunile Rusiei în Crimeea și în Ucraina', a adăugat secretarul general.

'Înainte de aceste acțiuni, nu se punea problema să se discute despre o prezență militară de genul celei pe care o vom avea de acum încolo' în țările baltice și în Polonia, a subliniat el în aceeași conferință de presă.

Potrivit lui Stoltenberg, 'apărarea noastră și forța noastră de descurajare nu se bazează exclusiv pe patru batalioane', acestea făcând 'parte dintr-o schimbare mult mai profundă a poziției noastre, ca răspuns la provocările cu care ne confruntăm'.

Desfășurarea acestor trupe și toate detaliile operaționale urmează să fie aprobate de șefii de stat și de guvern din țările Alianței, la summitul ce va avea loc în zilele de 8 și 9 iulie, la Varșovia.

corectnews.com

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686