Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Tuesday, 19 August 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Femeile, arma impotriva jihadistilor - daca ii ucide o femeie, nu ajung in rai

Forțele kurde, susținute de către aviația americană, au reușit să elibereze în weekend câteva obiective strategice irakiene de sub controlul jihadiștilor din Statul Islamic.

În prezent, kurzii sunt singurii care au o armată propriu-zisă în Irak, însă un sprijin important în lupta împotriva jihadiștilor ar putea veni din partea Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scrie Business Insider.

Cu toate că a fost catalogat drept un grup terorist de către Statele Unite pentru luptele pe care le poartă în Turcia, PKK a devenit un aliat important în lupta împotriva jihadiștilor.

Deschizătoarele de drum au fost femeile care s-au înrolat pentru a lupta împotriva jihadiștilor  Statului Islamic. Comandanții sirieni spun că securitatea și calitatea vieții se îmbunătățesc și că forțele lor de gherilă se extind rapid, propulsate de mii de tineri voluntari. Recrutarea este amplificată și de faptul că, de multe ori, în prima linie se află femei, uneori batalioane întregi.
Reporterul Sheera Frenkel a explicat, pe Twitter, ca jihadiștii urăsc să lupte împotriva femeilor. Aceștia cred că, dacă sunt uciși de o femeie, nu ajung în rai.

Read more...

Papa Francisc, "intristat profund" de vestea mortii rudelor sale

Papa Francisc este 'întristat profund' de anunțul morții a trei membri ai familiei sale într-un accident de circulație produs în Argentina, a anunțat marți Vaticanul, citat de AFP și EFE.

"Papa a fost informat de accidentul tragic produs în Argentina în care au fost implicați anumiți membri ai familiei sale și este profund întristat din această cauză", a precizat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, într-un comunicat.

"El le-a cerut tuturor celor care participă la durerea sa să i se alăture în rugăciune", a subliniat comunicatul.

"Decedații sunt doi copii mici, în vârstă de opt luni și respectiv doi ani, precum și mama acestora, în timp ce soțul ei, Horacio Bergoglio, nepotul Papei, a fost spitalizat într-o stare gravă", a precizat, pentru AFP, comisarul de poliție Carina Ferreyra. Accidentul s-a produs noaptea, pe autostrada ce leagă Rosario și Cordoba, nu departe de localitatea Villa Maria, la 550 km nord-vest de Buenos Aires.

Horacio Bergoglio, 35 de ani, care a suferit multiple traumatisme, este fiul lui Alberto, fratele defunct al Papei Francisc.

 

Read more...

Deficit major de sange in spitale. Ministerul Sanatatii face apel catre cetateni pentru donare

Ministerul Sănătății a făcut marți un apel către cetățeni pentru donarea voluntară de sânge, având în vedere sesizările primite în ultimele zile privind deficitul din unele unități sanitare.

"În lunile de vară, pe perioada concediilor și a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puțini donatori față de media obișnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operațiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere și cantitățile disponibile", a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, potrivit unui comunicat remis presei.

Conform sursei citate, Ministerul Sănătății vrea să îmbunătățească modul de donare, astfel încât să încurajeze din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge.

Ministrul Sănătății a cerut marți reprezentanților Institutului Național de Hematologie analizarea posibilității prelungirii programului de lucru la centrele de transfuzii, dar și creșterea numărului de utilizări a celor 5 centre mobile de recoltare achiziționate în anul 2009.

"Autocarele trebuie folosite nu numai în locuri publice. Trebuie să se deplaseze la instituții, firme, pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, așa cum se procedează și în  alte țări europene. Fiecare autocar va deservi un număr de județe, iar activitatea va fi monitorizată atent în vederea creșterii numărului de donări și reducerii lipsei de sânge', a adăugat ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății va monitoriza cu atenție utilizarea acestora pentru îmbunătățirea activității în mod continuu și a obținerii rezultatului optim de la fiecare centru mobil de recoltare de sânge.

Read more...

Trei rude ale Papei Francisc au murit intr-un accident rutier

Trei rude ale Papei Francisc, doi strănepoți și mama acestora, au decedat marți în urma unui accident rutier, în provincia Cordoba, din centrul Argentinei, au anunțat surse ale poliției locale, potrivit AFP.

"Decedații sunt doi copii mici, în vârstă de opt luni și respectiv doi ani, precum și mama acestora, în timp ce soțul ei, Horacio Bergoglio, nepotul Papei, a fost spitalizat într-o stare gravă", a precizat, pentru AFP, comisarul de poliție Carina Ferreyra.

Accidentul s-a produs noaptea, pe autostrada ce leagă Rosario și Cordoba, nu departe de localitatea Villa Maria, la 550 km nord-vest de Buenos Aires.

Dintr-un motiv încă necunoscut, mașina care îi transporta pe cei patru a lovit în spate un camion încărcat cu porumb, a adăugat sursa citată.

Horacio Bergoglio, care suferă de traumatisme multiple, este fiul lui Alberto, fratele defunct al Papei Francisc.

 

Read more...

Alpinist roman mort in Mont Blanc

Un alpinist român, Iulian Costache, a murit după ce a căzut pe versantul italian al masivului Mont Blanc, la frontiera dintre Franţa şi Italia, anunţă surse citate de site-ul AostaSera.it.

Potrivit site-ului AostaSera.it, alpinistul, în vârstă de 34 de ani, a căzut în prăpastie după ce a escaladat Vârful Punta Walker, care are altitudinea de 4.208 metri.

Bărbatul a căzut în gol circa 200 de metri, lovindu-se de stânci.

"Eu mergeam în fața lui, l-am auzit țipând, m-am uitat şi nu l-am mai văzut", le-a spus autorităţilor un prieten al alpinistului, precizând că incidentul a avut loc în timp ce se aflau în zona refugiului montan Boccalatte, la altitudinea de 2.803 metri.

Potrivit autorităţilor, alpinistul român a murit pe loc. Corpul său a fost preluat de salvamontişti şi transportat în Courmayeur, localitate italiană situată la frontiera cu Franţa.

 

Read more...

Dinu Patriciu a murit

Omul de afaceri Dinu Patriciu a murit, la vârsta de 64 de ani, la Londra, în urma unei boli hepatice. Acesta se mutase în capitala Marii Britanii în luna ianuarie, transmit marți televiziunile de știri.

''În această dimineață la Londra a murit Dinu Patriciu. Bunul Dumnezeu să îl odihnească în pace!'', scrie marți jurnalistul Rareș Bogdan pe pagina sa de Facebook.

Dinu Patriciu a suferit un transplant de ficat la o clinica de lux din Milano, în decembrie 2012, rămânând ulterior sub tratament imunosupresor pentru ca organismul să nu respingă noul ficat.
Potrivit lui Dinu Zamfirescu, prieten al lui Dinu Patriciu, în ultimul timp acesta se lupta cu câteva infecții legate de operația pe care o suferise, arăta Antena 3.
Dinu Patriciu a fost la un moment dat considerat cel mai bogat român, cu o avere de 3 miliarde de euro. În 6 ani, Dinu Patriciu a cheltuit sau a pierdut aproape totul, astfel că în 2013, averea sa se micșorase la 250 de milioane de euro.
În ultimul an se mai știa despre fostul imperiu economic al lui Dinu Patriciu că ar mai cuprinde doar două firme, DP Holding și Marexin, și active imobiliare de 400 milioane de euro, în Germania și România. După propria mărturisire a magnatului român, averea sa se rezuma la doar 191 de milioane de euro.
Patriciu mai deținea o bancă în Georgia și o firmă de taxi aerian înregistrată în Marea Britanie.
În cadrul procesului de divorț intentat de soția sa, aceasta cerea aproximativ 100 de milioane de euro la partaj. Instanța însă a respins divorțul celor doi. În ultimii ani, Dinu Patriciu trăia în străinătate împreuna cu partenera sa, Melanie Chen.

Read more...

Sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, dna Angela Filote, viziteaza judetul Alba

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, dna Angela Filote, continuă seria de vizite regionale cu o deplasare in județul Alba, în perioada 20-23 august 2014.

Oficialul european se va întâlni cu autoritățile locale și cu reprezentanți ai societății civile și va vizita o serie de proiecte din județ realizate cu finanțare europeană. De asemenea, doamna Angela Filote va participa, în data de 23 august, la dezbaterea "O nouă viziune asupra Europei", organizată în cadrul celei de a 3-a ediții a Festivalului „Dilema Veche” de la Alba Iulia.

"Europa are nevoie de o nouă poveste, la care să ne aducem fiecare contribuția, astfel încât discursul public să nu fie acaparat de o Europă a birocrației și elitelor. Vrem să rescriem povestea Europei pentru a ne aminti cine suntem, ce anume ne leagă, prin ce suntem diferiți și cum putem rămâne uniți", a declarat șefa Reprezentanței Comisiei Europene, dna Angela Filote.

Dna Filote va susține o conferință de presă vineri, 22 august, la orele 13:00, în aer liber, la cetatea Alba Carolina.

Read more...

Statului Islamic catre SUA: "Va vom ineca pe toti in sange!"

Gruparea militantă Statul Islamic (SI), cunoscută anterior ca "Statul Islamic din Irak și Levant" (EIIL), care a ocupat o mare parte a Irakului și este ținta primelor lovituri aeriene americane de la sfârșitul ocupației în 2011, a lansat un mesaj video cu amenințări la adresa Statelor Unite, informează Reuters.

"Vă vom îneca pe toți în sânge!", se spune, în limba engleză, într-o înregistrare video, ilustrată cu fotografia unui american decapitat în timpul ocupației americane a Irakului și victime ale unor lunetiști.

Jihadiștii declară că vor ataca peste tot americanii, în cazul în care atacurile aeriene punctuale efectuate de către aviația SUA vor provoca pierderi în rândurile grupării.

SUA au venit în sprijinul forțelor kurde în nordul Irakului, ajutându-le cu lovituri aeriene să cucerească o parte din teritoriul ocupat de militanții islamiști, care au amenințat să mărșăluiască până la Bagdad. Astfel, forțele kurde, susținute de aviația americană, au preluat duminică controlul celui mai mare baraj din Irak, situat la nord Mosul. Acesta fusese cucerit în urmă cu zece zile de jihadiștii Statului Islamic.

Cel mai recent progres al Statului Islamic, o emanație a Al-Qaida, a forțat zeci de mii de membri ai minorității etnice Yazidi și creștine să fugă din locurile natale din teamă pentru viața lor, ceea ce a alarmat guvernul de la Bagdad și aliații săi occidentali.

Spre deosebire de Al Qaida, Statul Islamic s-a concentrat până în prezent pe ocuparea de teritoriu în Irak și Siria în cadrul autoproclamatului califat, dar nu pe atacuri spectaculoase asupra unor ținte occidentale.

Președintele american Barack Obama a declarat luni, într-o conferință de presă, că Statul Islamic reprezintă o amenințare pentru Irak și întreaga regiune.

"Nu ar trebui să existe nicio îndoială că forțele armate americane vor continua să efectueze misiuni limitate, cu care am fost de acord", a declarat Obama, excluzând categoric o nouă trimitere a unui contingent de trupe terestre americane în Irak.

"Nu vom trimite înapoi mii de soldați americani pentru a lua parte la acțiuni militare. Noi nu suntem armata Irakului. Noi nu suntem nici măcar forțele aeriene irakiene. În cele din urmă, Irakul însuși trebuie să-și asigure propria securitate", a declarat Obama, reiterându-și apelul la formarea unui nou guvern irakian cât mai repede posibil, conform media de peste Ocean.

 

Read more...

Secretarul general al ONU cere respectarea drepturilor protestatarilor din Missouri

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut luni autorităților americane să asigure apărarea drepturilor protestatarilor din Ferguson, statul Missouri, unde au loc demonstrații și tulburări după uciderea tânărului de culoare Michael Brown de către un ofițer de poliție, relatează Reuters.

'"Secretarul general le cere autorităților să se asigure că drepturile la adunare pașnică și libertatea de expresie sunt protejate", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric. "El le-a cerut tuturor să manifeste reținere și ca oficialii din domeniul aplicării legii să respecte standardele SUA și pe cele internaționale în ceea ce privește manifestanții", a precizat Dujarric.

Locuitorii orașului Ferguson, majoritatea de culoare, își manifestă de o săptămână furia pe străzi pentru că, susțin ei, poliția ar fi acționat ilegal în acest incident care a reînviat problema rasismului în SUA.

Versiunile despre circumstanțele uciderii tânărului diferă. Potrivit unui martor, Michael Brown mergea pe stradă, iar agentul de poliție s-ar fi luat de el și ar fi tras asupra adolescentului în timp ce acesta avea mâinile ridicate în aer. Conform poliției însă, totul a început cu o altercație între doi bărbați și un polițist, sâmbătă la amiază. Unul dintre bărbați l-a împins pe polițist în mașina sa, a urmat o încăierare în mașină pentru pistolul polițistului, iar omul legii a tras un foc de armă. A ieșit apoi din mașină și a mai tras câteva gloanțe în Michael Brown.
Brown era neînarmat, dar nu se știe dacă cealaltă persoană care era alături de el nu avea o armă. Mama tânărului și-a exprimat nedumerirea că polițistul nu a folosit un dispozitiv neletal pentru a-l potoli.
Investigația este în curs de desfășurare, iar identitatea polițistului nu a fost dezvăluită. 

 

Read more...

Proteste violente in SUA: jurnalisti retinuti, armata pe strazi. Obama si-a intrerupt concediul

Președintele Barack Obama și-a întrerupt concediul și s-a întors la Washington, după ce noi ciocniri violente au izbucnit în orașul Ferguson, statul Missouri, unde populația de culoare protestează de mai bine de o săptămână pentru uciderea de către poliție a unui adolescent. Guvernatorul a solicitat  intervenția armatei.
O seară de proteste pașnice s-a transformat, luni, din nou într-o noapte de ciocniri în Ferguson, unde grupuri mici de oameni au început să arunce cu sticle și pietre în membrii forțelor de ordine. În unele cazuri, s-au folosit și cocktailuri Molotov, iar poliția a răspuns cu gaze paralizante și lacrimogene, scrie CNN.
Poliția a cerut protestatarilor să se miște în continuu. Dacă se opreau, manifestanții erau arestați pentru proteste fără autorizație. Mulțimea a fost divizată între cei care doreau proteste pașnice și cei care au împins situația către o confruntare cu polițiștii și forțele antirevoltă. Au fost operate arestări și unele surse vorbesc de focuri de armă.

Luni, guvernatorul statulului Missouri, Jay Nixon, a convocat Garda Națională, care e compusă din rezerviști ai armatei SUA, iar cursurile școlilor din oraș au fost anulate pentru toată săptămâna.

În timpul demonstrațiilor de luni seara, un fotograf al agenției Getty, Scott Olson, a fost arestat, în timpul unei operațiuni în care demonstranților li se spunea să nu se oprească, iar fotograful s-a opus ordinului de a pleca de pe loc, potrivit The Guardian.

Nu este primul incident în care au fost implicați jurnaliști. Săptămâna trecută, un jurnalist de la Huffington Post și unul de la Washington Post au fost reținuti de poliție câteva ore.

Președintele Obama a făcut luni un apel la calm în Ferguson, spunând că oamenii ar trebui să îi respingă pe cei din "mica minoritate" care subminează protestele pașnice apelând la violență. "Haideți să ne vindecăm în loc să ne rănim unii pe alții", a spus președintele Obama, potrivit ksdk.com.
Președintele american a cerut populației să încerce "să reducă" distanța care separă minoritățile și forțele de ordine, și a cerut respect reciproc din partea tuturor părților implicate în proteste. Obama a susținut și faptul că poliția va reexamina folosirea mijloacelor militare în timpul protestelor.
Deși situația se menține tensionată, guvernatorul statutului Missouri a anulat interdicțiile de circulație care fuseseră impuse în weekend.

Protestele au început pe data de 9 august, după ce un tânăr bănuit de furt de țigări, Michael Brown, a fost împușcat mortal de poliție.
Autoritățile au evitat să spună clar cum a murit tânărul de culoare, până când o autopsie independentă cerută de familia acestuia a dezvăluit că fusese împușcat de 6 ori, iar două dintre gloanțe i-au intrat în cap. 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686