Items filtered by date: Thursday, 14 August 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Simona Halep s-a calificat in sferturi la Cincinnati

  • Published in Sport

Simona Halep s-a calificat joi în sferturile de finală ale turneului WTA de la Cincinnati, SUA. În optimile de finală, numărul doi mondial s-a impus în două seturi, scor 6-4, 7-5, după o oră și jumătate de joc.

Chiar dacă a câştigat în două seturi, meciul cu cehoaica nu a fost deloc uşor. Un singur break a decis prima manşă, cîştigată de a doua jucătoare a lumii cu 6-4.

Setul secund a fost şi mai echilibrat, iar cele două jucătoare au ajuns în prelungiri. Acolo, Simona a fost din nou mai puternică şi a apăsat pe acceleraţie pentru a se impune cu 7-5.

În sferturile de finală, Simona o va întâlni pe câştigătoarea partidei dintre Maria Şarapova şi Anastasia Pavlyuchenkova.

Read more...

CINCINNATI: Simona Halep - Lucie Safarova, astazi, de la ora 18.00

  • Published in Sport

Jucătoarele de tenis Simona Halep, locul 2 WTA şi cap de serie numărul 2, şi Lucie Safarova, locul 17 WTA şi cap de serie numărul 16, se vor întâlni, astăzi, de la ora 18.00, pe Terenul 3 al Lindner Family Tennis Center, în optimile de finală ale turneului Premier 5 de la Cincinnati.

Sportiva cehă Lucie Safarova, 27 de ani, semifinalistă la Wimbledon anul acesta, a ajuns în optimi după ce a învins-o, miercuri, cu scorul 6-4, 6-2, pe Zarina Dias din Kazahstan, locul 52 WTA, în turul al doilea.

Simona Halep s-a calificat, marţi, în aceeaşi fază a competiţiei, după ce a trecut în turul doi, cu scorul de 6-4, 6-2, de sportiva belgiană Kirsten Flipkens, locul 54 WTA.

Halep şi Safarova s-au întâlnit de trei ori până acum, scorul fiind de 2-1 în favoarea româncei. Ultima lor partidă a avut loc în turul al doilea al turneului de la Indian Wells, când Halep a câştigat, cu scorul 6-2, 4-6, 6-4. Tot în trei seturi şi tot în favoarea actualei ocupante a locului 2 WTA s-a încheiat şi partida din 2013, din semifinalele turneului de la Nurnberg, scor 6-3, 0-6, 6-2.

Singura victorie a sportivei din Cehia a fost înregistrată în 2011, în turul doi al turneului de la Toronto, scor 6-2, 6-4.

Calificarea în sferturile de finală este recompensată la turneul de la Cincinnati cu un premiu de 64.170 de dolari şi cu 190 de puncte WTA.

La ediţia trecută, Halep, locul 25 WTA atunci, a atins faza sferturilor de finală, fiind eliminată de Serena Williams, cu scorul de 6-0, 6-4. Sportiva din Constanţa are de apărat 225 de puncte la turneul american.

 

 

Read more...

Pomul care produce 40 de tipuri de fructe

Profesorul Sam Van Aken, de la Universitatea Syracuse a petrecut nouă ani pentru a cultiva un singur pom. “Am dorit să pun o livadă întreagă într-un singur pom”, a explicat el.

O singură plantă poate produce 40 de soiuri de fructe cu sâmbure tare (cum ar fi piersicile sau prunele). Pentru a realiza acest pom unicat, Van Aken, sculptor la Universitatea Syracuse, a folosit altoirea, procedeu binecunoscut de pomicultori şi grădinari.

Altoirea este procedeul prin care două plante sunt unite artificial, realizându-se o contopire a sistemului circulator al acestora. Altoirea se practică de sute de ani. Este şi motivul pentru care încă mai avem vin – atunci când o boală a ameninţat cu dispariţia toate viile, a fost găsit un soi de viţă-de-vie rezistent, care a devenit gazda unei varietăţi de struguri.

Deşi altoirea se foloseşte frecvent, 40 de soiuri pe un singur pom reprezintă o realizare deosebită. A fost nevoie de mulţi ani pentru a se ajunge la această performanţă.

Van Aken lasă pomul să crească aproximativ trei ani, timp în care acesta dezvoltă patru sau cinci ramuri. Acestea sunt tăiate, iar în locul lor sunt ataşaţi muguri ai altor cinci soiuri diferite, prin  altoire. Ţesuturile conductoare ale plantelor ataşate (altoi) se sudează cu cele ale pomului (portaltoi). Seva care circulă prin ţesutul pomului va hrăni, prin sudarea ţesuturilor, noile ramuri. Un pom bine dezvoltat poate ajunge să susţină până la 25 de soiuri diferite.

Universitatea Syracuse a ales acest pom pentru a comemora atacurile de la 11 septembrie. Numărul 40 reprezintă un punct “situat între finit şi infinit” şi are rezonanţe biblice, potrivit lui Van Aken, care aminteşte de cele 40 de zile şi nopţi de ploi din povestea lui Noe. Diversitatea pomului simbolizează creşterea, speranţa şi înnoirea, repere importante pentru lumea de după 11 septembrie.

Deşi poate părea abstract pentru unii, Van Aken speră ca oamenii să recunoască adevărata valoare a proiectului său: “Ziua de 11 septembrie (2001) a fost atât de tragică pentru mine. Nu cred că poate fi creat ceva care să simbolizeze corespunzător acea tragedie. Este înfiorător”.

În prezent, 14 din pomii lui Van Aken (fără a-i pune la socoteală pe cei doi pe care îi are în curte) pot fi găsiţi pe tot cuprinsul Statelor Unite. Planul său este să realizeze o livadă plină cu astfel de pomi în Portland, Maine.

Read more...

Filmul "Cainele japonez" - propunerea Romaniei la Oscar

Filmul "Câinele japonez" de Tudor Jurgiu este propunerea României la premiul Oscar pentru "Cel mai bun film într-o limbă străină", informează un comunicat al Centrului Național al Cinematografiei transmis AGERPRES.

Filmul a fost ales cu majoritate de voturi de către un juriu format din Eugenia Vodă, critic de film și realizator tv, Magda Mihăilescu — critic de film, Cristina Corciovescu — critic și istoric de film, Mihai Chirilov — critic de film, director artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, Dana Duma — critic de film, Irina Margareta Nistor — critic de film și Iulia Blaga — critic de film.

Primul lungmetraj semnat de Tudor Cristian Jurgiu, Câinele Japonez, spune povestea unui bătrân care își revede după mult timp fiul. Acțiunea filmului îl are în centru pe Costache Moldu, interpretat de Victor Rebengiuc, care, ajuns la aproape 80 de ani, îşi pierde într-un dezastru natural soţia şi munca de-o viață. Fiul său, Ticu, revine în țară pentru a-l ajuta, împreună cu soţia japoneză şi fiul lor. Situația se complică iar Costache Moldu și Ticu trebuie să învețe din nou să comunice pentru a redeveni o familie.

Distribuția e alcătuită, pe lângă Victor Rebengiuc, din Şerban Pavlu, actorul din Toată lumea din familia noastră, Kana Hashimoto, Constantin Drăgănescu, Ioana Abur, Alexandrina Halic şi Laurenţiu Lazăr.

"Câinele Japonez" este o producţie Libra Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), HBO România şi Programului MEDIA al Uniunii Europene. Scenariul original al filmului este semnat de Ioan Antoci.

Read more...

CRIZA UMANITARA COPLESITOARE - Irakienii refugiati pe Muntele Sinjar le dau copiilor sa bea sange pentru a-i mentine in viata

Irakienii care au fugit pe Muntele Sinjar pentru a nu fi exterminaţi de islamiştii din cadrul Statului Islamic supravieţuiesc cu greu fără hrană şi apă în plin soare, unii părinţi dându-le copiilor deshidrataţi să bea din sângele lor pentru a-i putea menţine în viaţă, relatează Sky News.

Aproximativ 6.000-8.000 de persoane au reuşit să ajungă în tabăra improvizată din provincia Dohuk, dar aproximativ alte 30.000 sunt încă blocate pe Muntele Sinjar, într-o situaţie pe care lucrătorii umanitari britanici au descris-o drept o "criză umanitară copleşitoare".

"Ne-au spus poveşti năucitoare", a declarat o jurnalistă a postului de televiziune, Sherine Tadros. "Un bărbat tocmai ne-a povestit cum şi-a văzut cei patru copii murind de sete. Nu aveau unde să îi îngroape pe munte, aşa că au pus nişte pietre peste cadavrele lor", a adăugat ea.

"Un alt bărbat susţine că deoarece copiilor le este foarte sete, părinţii au început să se taie pe mâini şi să le dea să bea sânge", continuă jurnalista.

Ea explică faptul că refugiaţii se angajează într-o călătorie foarte periculoasă către tabere, care durează uneori 12 ore. "Iar când ajung aici, condiţiile sunt destul de îngrozitoare, este doar o tabără improvizată", afirmă ea.

Refugiaţii din tabără, dintre care unii au răni provocate de gloanţe, supravieţuiesc cu apă şi hrană aduse de localnici. Comunitatea internaţională începe să ia atitudine, dar situaţia este fără precedent, potrivit lucrătorilor umanitari de pe teren.

"Trebuie să facem ceva pentru a salva aceste persoane - 30.000 blocate pe munte de teama de a nu fi exterminate de Statul Islamic. Nu se poate ajunge la ele decât cu elicopterul", afirmă britanicul kurd Taban Shoresh. "Nu au absolut nimic (...) nu au hrană, nu au apă. Sunt deshidratate. Nu au haine, încălţămintea le este uzată. Este extrem de cald şi stau în plin soare. Este pentru prima dată în istorie când 30.000 de persoane sunt blocate pe munte de teama de a nu fi ucise - toţi liderii trebuie să se adune şi să găsească cea mai bună modalitate de a salva aceste persoane. Nu ne putem uita cum mor 30.000 de persoane", adaugă el.

 

 

Read more...

Kievul isi trimite propriul convoi umanitar in Est

Autoritățile ucrainene au anunțat joi trimiterea propriului convoi umanitar pentru locuitorii din bastioanele rebele Donețk și Lugansk, în timp ce un convoi rus se află în drum spre frontiera ucraineană sub același pretext, informează France Presse.

"Joi, 14 august, la ora 11.00, trei orașe ucrainene Kiev, Dnipropetrovsk și Harkov vor trimite un convoi de camioane cu ajutoare pentru locuitorii din Lugansk și Donețk", a indicat serviciul de presă al președinției ucrainene într-un comunicat.

"Crucea Roșie va distribui acest ajutor populației civile din regiunile Donețk și Lugansk", două bastioane ale insurgenților proruși, adaugă comunicatul.

Convoiul ucrainean, compus din 15 camioane care transportă 240 de tone de produse de primă necesitate, se va opri în orașul Starobilsk, localitate aflată sub control guvernamental, situată la 97 km nord de Lugansk, unde va fi preluat de Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

Autoritățile ucrainene au decis miercuri să aloce 10 milioane de hrivne (570.000 de euro) pentru nevoile umanitare ale populației din estul țării, teatrul unor confruntări armate de patru luni între insurgenți proruși și forțele ucrainene.

Ucraina și Rusia sunt de mai multe zile în impas cu privire la modalitățile de distribuire a unui ajutor umanitar rus pentru bastioanele rebele din Donețk și Lugansk, asediate de armata ucraineană și care se confruntă cu o situație umanitară 'critică'.

Ucraina, la fel ca multe țări occidentale, suspectează că acest convoi care a plecat marți dimineață de la o bază militară dintr-o suburbie a Moscovei și care a făcut o oprire în sudul Rusiei nu servește decât ca o acoperire pentru o eventuală intervenție rusă în Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept 'absurd' de Ministerul rus de Externe.

Kievul a propus în cele din urmă miercuri ca ajutorul să fie pus la dispoziția Crucii Roșii pentru a fi distribuit la Lugansk, după ce va fi inspectat la postul de frontieră din apropierea acestui oraș.

 

Read more...

Fiica lui Robin Williams renunta la retelele de socializare

  • Published in Monden

Zelda Williams, fiica regretatului actor Robin Williams, a anunțat că renunță la rețelele de socializare, cel puțin temporar, considerând că este judecată prea aspru de alți useri după moartea tatălui său, informează joi EFE.

Într-un mesaj postat pe contul său de Instagram și de Twitter, tânăra în vârstă de 25 de ani a explicat că lumea încearcă să profite de fotografiile actorului pe care ea și familia ei le-au postat pe rețelele de socializare și că mulți useri comentează numărul prea mare de poze.

"Este crud și nepotrivit", a scris fiica lui Robin Williams. "Fotografiile pe care le am alături de el îmi sunt dragi și trebuie să rămână în familie, nu să fie împărtășite pe rețelele de socializare", asigură Zelda. Tânăra a declarat că regretă că este nevoită să renunțe la conturile sale de pe rețelele de socializare, "pentru o bună bucată de vreme sau pentru totdeauna".

Zelda Williams s-a născut la 31 iulie 1989 și este singura fată dintre cei trei copii ai actorului. Ultimul mesaj al lui Williams, postat pe contul ei de Instagram, a fost pentru a o felicite de ziua ei de naștere.

"La mulți ani domnișoarei Zelda Rae Williams! Împlinești azi un sfert de secol, dar vei rămâne mereu fetița tatii. Te iubesc!", i-a scris regretatul actor.

 

Read more...

Convoiul umanitar rus se apropie de granita Ucrainei

Convoiul format din 280 de camioane cu ajutoare umanitare pentru locuitorii din estul Ucrainei - teatrul unor confruntări armate dure între trupele ucrainene și rebeli proruși - își continuă joi drumul spre granița cu Ucraina, după ce a petrecut noaptea de miercuri spre joi la baza aeriană Malșevo din regiunea Voronej (sud-estul Rusiei), informează filiala ucraineană a BBC.

"Ar fi fost mai bine dacă Rusia trimitea 300 de camioane goale (KAMAZ) pentru a-și lua bandiții înapoi și atunci nu ar fi fost nevoie nici de ajutor umanitar", a declarat miercuri premierul ucrainean Arseni Iațeniuk, citat de Ukrinform.

Ucraina nu intenționează să permită accesul convoiului umanitar din Rusia prin regiunea Harkov, a anunțat în același timp ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov.

Astfel, rămâne deschisă problema unui coridor umanitar pentru trecerea convoiului rusesc cu medicamente, diferite produse alimentare, alimente pentru copii, saci de dormit, generatoare și alte produse de primă necesitate pentru populația civilă din sud-estul Ucrainei.

Nu este clar deocamdată unde, când și cum va fi distribuit ajutorul umanitar trimis de Rusia, în pofida opoziției Kievului și a Occidentului.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat miercuri seara că acest convoi își continuă drumul și se află încă pe teritoriul Rusiei.

Temeri că Rusia ar putea să utilizeze acest convoi umanitar ca pretext pentru trimiterea de trupe în Ucraina sunt exprimate deopotrivă de autoritățile de la Kiev și lideri occidentali.

"Gradul cinismului rus nu are limite. La început rușii livrează teroriștilor tancuri și sisteme de rachete Grad cu care aceștia ucid cetățeni ucraineni, iar apoi trimit apă și sare", a afirmat indignat premierul ucrainean Arseni Iațeniuk. El a spus că Ucraina poate să aibă singură grijă de cetățenii săi, indicând că guvernul său furnizează deja articole de primă necesitate în sud-estul țării.

Un fond de ajutor pentru locuitorii din estul Ucrainei a ajuns la 6 milioane de dolari, aflându-se în gestiunea Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite, a spus el.

Ucraina va accepta orice fel de ajutor umanitar numai în cadrul dreptului internațional și doar de la Crucea Roșie, a declarat tranșant șeful guvernului ucrainean.

După ce autoritățile de la Kiev au refuzat ca acest convoi umanitar să intre pe teritoriul Ucrainei prin regiunea Harkov, coloana de camioane ruse s-ar îndrepta acum localitatea Izvarino, regiunea Lugansk, pe unde ar putea intra în Ucraina, au indicat oficiali ai Ministerului ucrainean pentru Situații de Urgență, pentru filiala locală a BBC.

AGERPRES

 

Read more...

Pelerinajul de Sfanta Maria de la NICULA - Important eveniment religios din Ardeal

Pelerinajul de la Nicula, care are loc în fiecare an de Sfânta Maria Mare, este unul dintre cele mai importante evenimente religioase din Transilvania, dar și din întreaga țară.

Mânăstirea de la Nicula este atestată documentar în anul 1552. În primul secol de existență a fost o așezare monahală modestă, "un fel de sihăstrie a câtorva călugări retrași în pustietatea codrului, păstrând urma discreției la fel ca în cazul altor vetre monahale ardelene", după cum susțin reprezentanții Mitropoliei Clujului.

Icoana Maicii Domnului, zugrăvită în 1681 de către preotul ortodox Luca din Iclod, care este elementul central al pelerinajului, s-a dovedit a fi făcătoare de minuni. Icoana o reprezintă pe Fecioara Maria cu pruncul Isus în brațe și a devenit, peste secole, una dintre cele mai emblematice reprezentări ale Fecioarei în Transilvania.

Zeci de mii de pelerini participă în fiecare an, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la evenimentele organizate de Arhiepiscopia Clujului, Vadului și Feleacului. Oamenii se adună din tot Ardealul sau de mai departe, iar unii dintre ei parcurg ultima bucată de drum, până la porțile mănăstirii, în genunchi, într-un efort extrem de epuizant. Cei care nu pot face acest lucru înconjoară de câteva ori micuța și vechea biserică de lemn, aflată încă în picioare, în curtea mănăstirii.

"La slujbele hramului din noaptea și ziua de 15 august participă câteva zeci de mii de închinători, fără nicio discriminare confesională, etnică sau de altă natură; e sigur că printre ei se află și catolici, greco-catolici și chiar protestanți, fără ca cineva să fi fost cumva împiedicat sau stânjenit. Și e tot atât de sigur că ceea ce atrage poporul la Nicula nu e nimic altceva decât icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, cea care îi conferă mănăstirii o dimensiune duhovnicească fără egal în România. Înainte de toate și mai presus de orice, Mânăstirea Nicula e un loc al sfințeniei, iar sfințenia îi este conferită cu precădere de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, cea care a creat, întreține și sporește un pelerinaj universal și, prin aceasta, ecumenic",  se arată într-un comunicat al Biroului de Presă al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

"La sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula sunt aşteptaţi, ca în fiecare an, zeci de mii de pelerini din întreaga ţară, care să se închine şi să se roage la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Programul liturgic de joi cuprinde, începând cu ora 7.00, Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, urmat de la 8.30, de Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur şi de taina Sfîntului Maslu. De la ora 13.00, va avea loc un pelerinaj pe jos de la Biserica Sf. Nicolae din Gherla până la Mânăstirea Nicula, la care vor participa mitropolitul Clujului, IPS Andrei, şi alţi înalţi prelaţi ortodocşi", au spus reprezentanţii Mitropoliei.

Potrivit acestora, joi, de la ora 21.30, icoana făcătoare de minuni va fi scoasă din biserică, vor avea loc Utrenia şi Prohodul Maicii Domnului, iar în jurul orei 02.00 va avea loc înconjurul bisericii cu icoana.

Vineri dimineaţă, de la ora 9.00, va fi oficiată slujba de Liturghie de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei, la care sunt aşteptaţi să participe şi politicieni, parlamentari, demnitari din administraţia locală şi judeţeană, printre care se numără şi ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

După ce se perindă prin fața Icoanei făcătoare de minuni a Fecioarei Maria și apoi participă la Sfânta Liturghie oficiată de mitropolit, credincioșii primesc din partea mânăstirii sarmale și cozonac. În fiecare an se pregătesc pentru această zi 10.000 de sarmale și de felii de cozonac.

Read more...

Papa Francisc în vizita in Coreea de Sud

Papa Francisc a sosit joi la Seul, în prima vizită papală în Asia de 15 ani, cu scopul de a promova consolidarea catolicismului pe continent și pentru a susține o reconciliere între cele două Corei, informează AFP.

Avionul în care se afla Suveranul Pontif a aterizat pe aeroportul Incheon unde acesta a fost întâmpinat pe covorul roșu de președinta Park Geun-Hye și de elevi care i-au oferit flori.

Vizita de cinci zile în Coreea de Sud este prima vizită papală în Coreea de Sud din ultimi 25 de ani și reprezintă un obiectiv strategic pentru Vatican în Asia.

Aceasta este cea de-a treia vizită a Papei Francisc de la alegerea sa în fruntea Bisericii Catolice din martie 2013, după Brazilia și Orientul Mijlociu.

Papa Francisc dorește "să se adreseze tuturor țărilor de pe continent", aducând un mesaj pentru "viitorul Asiei", a declarat numărul doi al Vaticanului, secretarul de stat Pietro Parolin, într-un interviu televizat.

Catolicii reprezintă 10,7% din populația Coreii de Sud, iar Papa Francisc urmează să lanseze un apel pentru reconcilierea celor două Corei divizate din 1953 și să se întâlnească cu delegații ale tineretului catolic din Asia.

Cele trei obiective ale turneului au fost anunțate de Sfântul Scaun: primul este un mesaj pentru evanghelizarea Asiei. Beatificarea celor 124 de martiri ai începuturilor creștinismului în Coreea este al doilea obiectiv: un mod de a onora rezistența creștinilor din Asia în fața numeroaselor persecuții și de a sublinia rolul laicilor în cadrul Bisericii.

În cele din urmă, Papa Francisc va lansa un mesaj pentru reconciliere între sudul capitalist și nordul comunist, unde o "Biserică a tăcerii" suferă consecințele controalelor și ale persecuțiilor.

Ultima vizită a unui papă în Asia a fost cea a lui Ioan Paul al II-lea în India, din 1999.

AGERPRES

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686