Items filtered by date: Thursday, 19 September 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Ziua va fi egală cu noaptea, duminică 22 septembrie

Ne pregătim de sosirea toamnei şi din punct de vedere astronomic. Duminică, 22 septembrie va fi echinocţiu de toamnă, care înseamnă o egalitate simetrică perfectă între noapte şi zi.
  “Punctul autumnal”, sau echinocţiul de toamnă este de fapt momentul în care soarele se află în dreptul ecuatorului. Începând din acest moment, înclinaţia axei pământului în raport cu soarele, va expune mai mult emisfera sudică la razele astrului. Dacă pentru noi vine toamna, pentru emisfera australă data de 22 septembrie este momentul începerii primăverii.
  Pentru noi, începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.

Read more...

Şofer prins în trafic în timp ce transporta cu o utilitară radiată din circulaţie în 2010, legume şi fructe fără acte de provenienţă

  Poliţiştii care au participat la operaţiunea „Vatra 2013” au depistat în trafic, pe DJ 107 C, în zona localităţii Vinţu de Jos, o utilitară condusă de Claudiu C, de 41 de ani din Mediaş, în care transporta o cantitate însemnată de legume şi fructe.
  În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că borderoul de achiziţie a produselor transportate a fost întocmit fictiv, nefiind trecută nici o persoană la rubrica „vânzător”, motiv pentru care s-a luat măsura sancţionării contravenţionale a bărbatului, pentru „efectuarea de acte sau fapte de comerţ cu bunuri a căror provenienţă, nu este dovedită, în condiţiile legii”, conform articolului 1 litera e, din Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilice”, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 1.623 kg legume şi fructe, in valoare de 2.068 lei.
  De asemenea, în urma verificărilor efectuate în baza de date a I.P.J. Alba,  poliţiştii au stabilit că autoutilitara figurează ca fiind radiată din circulaţie din anul 2010, fapt pentru care conducătorului auto i s-a  întocmit un dosar penal, în care este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat”, faptă prevăzută şi pedepsită de art.85 alin. 1 OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice.

Read more...

Administratorul unei societăţi comerciale din Cugir cercetat pentru comiterea infracţiunii de „folosirea cu rea credinţă a creditului de care se bucură societatea”

  Poliţiştii din Cugir care se ocupă de investigarea fraudelor, au declanşat o operaţiune de verificare „Vatra 2013” în cursul zilei de miercuri, 18 septembrie. Ajunşi la o societate comericală cu sediul în Cugir, a cărei activitate este fabricarea pâinii şi a altor produse de panificaţie, au constatat că la data de 18.09.2013 exista o diferenţă de 3,180 lei între soldul scriptic al contului “casă” şi soldul faptic, sumă care nu a putut fi prezentată sau justificată de către administratorul societăţii.
  În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „folosirea cu rea credinţă a creditului de care se bucură societatea”, faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 272 alin.1 pct.2 din Legea 31/1990 – legea societăţilor.

Read more...

Primăria Alba Iulia inventariază rezervele de teren existente

  Primăria Alba Iulia informează că în perioada această se desfăşoară o operaţiune de inventariere a terenurilor din domeniul public-privat la nivelul Comisiei de Fond Funciar şi a Consiliului Local Alba Iulia. Scopul acestei inventarieri este de a se putea aplica prevederiile Legii 165/2013, care se referă la finalizarea procesului de restituire a impbilelor preluate în mod abuziv în perioada comunistă a României. Restituirile se vor face, în funcţie de caz în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv.
  Până în prezent s-au verificat acțiunile întreprinse pe baza legilor anterioare, anexele și documentele pentru care s-au emis titluri de proprietate și toate cererile de restituire nesoluționate, în vederea stabilirii suprafețelor de teren necesare pentru finalizarea procesului de restituire. În intervalul următor se va face raportarea la nivel de ortofotoplan și se vor transmite toate datele împreună cu anexele prevăzute de lege  Agenției Domeniilor Statului.
  S-au identificat peste 100 de ha, dar inventarul nu a fost finalizat. Până la data de 1 martie 2014, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară va realiza, pentru fiecare judeţ şi la nivel naţional, situaţia comparativă a cererilor şi disponibilului de teren. Comisiile locale şi judeţene de fond funciar au obligaţia de a soluţiona toate cererile de restituire, de a efectua punerile în posesie şi de a elibera titlurile de proprietate până la data de 1 ianuarie 2016.

Read more...

De ce sunt oamenii superstiţioşi? Cercetătorii explică

  În ciuda faptului că avem creieri bine dezvoltaţi, că beneficiem de tehnologii complexe şi ultimele secole au înregistrat mari progrese ştiintifice, noi continuăm să fim superstiţioşi, informează Realitatea.net.
  Superstiţiile par sa fi urmărit specia umană de-a lungul istoriei. Antropologul Claude Lévi-Strauss a notat privitor la superstiţii şi credinţa în magie că ele „sunt atât de frecvente şi de răspândite încât ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva ne confruntăm cu o formă permanentă şi universală de gândire”, scrie descopera.ro.
  Chiar şi în lumea modernă superstiţiile îşi pun amprenta pe viaţa cotidiană.
La baza superstiţiilor este lipsa de control, susţine Stuart Vyse, profesor de psihologie la Connecticut College şi autor al cărţii „Believing in Magic: The Psychology of Superstition”. „În general, scopul este de a obţine mai mult control. Când ceva important este în joc, iar rezultatul este nesigur, atunci intervin superstiţiile care ne fac să ne simţim mai încrezători”, a declarat acesta.
  Superstiţiile, la fel ca oamenii care cred în ele sunt diversificate,. De la atleţi profesionişti care poartă sau realizează anumite ritualuri sau poartă unele lucruri despre care cred că le-a adus noroc, până la utilizarea talismanelor străvechi, tipurile superstiţiilor pot fi foarte diferite.
„Aveam un prieten în şcoală care credea că dacă părţile tăiate din unghiile sale sau ale familiei lui ar ajunge pe mâinile răufăcătorilor, aceştia le-ar putea face vrăji. Aşa că îşi strângea resturile unghiilor tăiate într-un bol special, iar seara când citea le rodea şi le înghiţea. L-am contactat 20 de ani mai tarziu, iar el a declarat că încă mai are acest obicei, dar că membrii familiei refuză să îi dea resturile unghiilor lor”, a declarat Vyse.

Read more...

A vrut să scape de cicăleliile tatălui său dar a fost amendat de jandarmi

  Un bărbat din Sebeş a chemat jandarmii pentru a-l salva de furia tatălui. În urma verificărilor efectuate a fost sancţionat contravenţional pentru apelarea nejustificată a numărului 112.
  Incidentul s-a petrecut miercuri, 18 septembrie într-un imobil situat pe Drumul Pianului ( la ieşirea din Sebeş spre Vinţu de Jos). La ora 22.55, L. Adalbert ( 37 de ani), prin apel la 112, a solicitat ajutorul jandarmilor deoarece, spunea acesta, tatăl îl ameninţa cu bătaia. Un echipaj de jandarmerie s-a deplasat de urgenţă în locul indicat de apelant şi a constatat că faptele reclamate nu se confirmă. Mai mult, în urma verificărilor efectuate, a reieşit că motivul real pentru care acesta a chemat jandarmii a fost dorinţa de a scăpa de cicăleala tatălui, care îi reproşa că din nou s-a întors acasă în stare avansată de ebrietate. Jandarmii i-au expus bărbatului cazurile în care se poate apela numărul unic pentru semnalarea situaţiilor de urgenţă, i-au explicat că situaţia semnalată de dânsul nu se încadrează în acestea şi, drept urmare, l-au sancţionat contravenţional.
  Reprezentanţii Jandarmeriei Alba reamintesc cetăţenilor că, în conformitate cu prevederile Legii  nr. 61 din 27 septembrie 1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii  publice (*republicată*) (*actualizată*),  “ alarmarea publicului, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol ori a organelor de menţinere a ordinii publice, prin darea semnalelor de pericol sau, după caz, prin solicitarea intervenţiei la fata locului, fără motiv întemeiat”- se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei.

Read more...

Taximetrist băut depistat de poliţişti

  Miercuri, 18 septembrie dimineaţa, poliţişti de la Serviciului Rutier Alba au oprit în trafic, pe Bulevardul Tudor Vladimirescu din Alba Iulia, un autoturism condus de Dan C., de 59 ani, din Alba Iulia.
  Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care bărbatul a fost condus la Spitalul Județean Alba, unde i-au fost recoltate  probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
  Față de conducătorul auto Dan C. se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracţiunii de „conducerea  pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană,  având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală”, faptă prev. și ped.  de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice.

Read more...

România conduce clasamentul ţărilor cu cele mai mari pierderi din UE

  România a pierdut 10,3 miliarde de euro în 2011 din TVA necolectat, reprezentând diferenţa dintre veniturile teoretice şi cele înregistrate de stat, şi ocupă prima poziţie în rândul statelor UE după ponderea acestor sume PIB, potrivit unui document al Comisiei Europene obţinut de Le Monde, informează Mediafax.
  Romania, Grecia şi Letonia sunt ţările cu cele mai mari pierderi din TVA neîncasat raportate la PIB, scrie cotidianul francez Le Monde . Grecia a pierdut 9,8 miliarde de euro în 2011, iar Letonia 1 miliard de euro.
  În cazul României, veniturile neîncasate se situează la 7,86% din PIB de 131,3 miliarde de euro aferent anului 2011, în timp ce în Grecia reprezintă 4,7% din PIB de 208,5 miliarde de euro.
   La nivelul UE, sumele neîncasate totalizează circa 193 de miliarde de euro, reprezentând 1,5% din PIB de 12.669 miliarde de euro al Uniunii în anul 2011.
  Cele mai mari pierderi, în funcţie de valoare, sunt înregistrate de marile economii ale UE. Italia are pierderi de 36,1 miliarde de euro (2,3 % din PIB), Franţa de 32,2 miliarde de euro (1,6%), Germania de 27 miliarde de euro (1%), Marea Britanie de 19,5 miliarde de euro (1,1%) şi Spania de 15,2 miliarde de euro (1,45%).
  Romania se situează imediat după cele mai mari cinci economii UE în privinţa valorii TVA necolectat, după Spania. În timp ce România a avut în 2011 un PIB de 131,3 miliarde de euro, economia Spaniei a totalizat 1.046,3 miliarde de euro.
  În vara anului 2010, Guvernul de la Bucureşti a decis să crească TVA de la 19% la 24%.
  În Polonia, guvernul nu a reuşit să colecteze TVA de 5,4 miliarde de euro (1,45% din PIB), în timp ce în Cehia suma neîncasată se ridică la 4,2 miliarde de euro (2,7% din PIB), în Ungaria la 3,7 miliarde de euro (3,7% din PIB), iar în Bulgaria la 600 milioane de euro (1,56% din PIB), arată datele obţinute de Le Monde.
  Ţările cu cele mai reduse sume necolectate la buget sunt Bulgaria şi Luxembourg, ambele câte 600 de milioane de euro, respectiv Estonia şi Slovenia, cu câte 300 de milioane de euro.
  Pierderile bugetare rezultate din neîncasarea TVA sunt cauzate în Franţa, la fel ca în restul Europei, de fraude, efectele crizei, precum şi de politicile companiilor de optimizare a taxelor plătite.
  Documentul obţinut de Le Monde ar urma să fie publicat de Comisie până la sfârşitul săptămânii, după o amânare de două luni, determinată de rezervele unor ţări, între care Franţa, Italia şi Germania, surprinse de nivelul ridicat al presupuselor pierderi din necolectarea TVA.
  Valoarea foarte mare a sumelor neîncasate prezentate în raport a determinat mai multe state să conteste rezultatele şi metodologia folosită la efectuarea studiului, scrie Le Monde.
  "Treaba nu a fost făcută serios. Comisia renunţă la serviciile celor care au realizat studiul, care în opinia noastră nu au facut o treaba bună, dar susţine concluziile", a afirmat un oficial francez.
  Comisarul european pentru Impozitare, Algirdas Semeta, se va folosi de studiu pentru a combate fenomenul, considerat inacceptabil de Bruxelles, potrivit publicaţei franceze. În opinia Comisiei, rezultatul analizei ar trebui să încurajeze mai multe state să lupte impotriva fraudei şi să simplifice taxarea consumului.
(corectnews.ro)

Read more...

Săptămâna viitoare: întreruperi de furnizare a apei potabile în unele zone din municipiul Alba Iulia

  Societatea Apă CTTA Alba anunţă că în perioada următoare sunt preconizate lucrări de cuplare a unei reţelei noi de apă la reţelele din zona Alexandru Ioan Cuza din Alba Iulia. Astfel, locuitorii cartierului Ampoi I şi de pe străzile Alexandru Ioan Cuza, Fabricilor şi Gării (Bărăbanţ) nu vor avea apă potabilă la robinete în intervalul 24 septembrie (marţi), ora 24.00- 25 septembrie (miercuri), ora 05.00.

Read more...

Consilier nou pe problemele romilor la Prefectura Alba

  Începând de astăzi, prefectul judeţului Alba are un consilier personal nou pe problemele romilor. Sandu Petru, preşedintele filialei Sebeş a Partidei Romilor Pro Europa, se va ocupa în cadrul Instituţiei Prefectului de problemele romilor, obiectivul principal al activităţii domniei sale fiind acela de a contribui la dezvoltarea comunităţilor rome din Alba.
  „În acest fel, sper să fim cât mai aproape de cetăţenii de etnie romă din judeţ şi să găsim cele mai bune soluţii la problemele lor. Activitatea domnului Petru va fi în total acord cu strategiile europene şi naţionale de îmbunătăţire a situaţiei romilor şi îmi doresc ca domnia sa să asigure o legătură cât mai bună cu comunităţile de romi din judeţul nostru. Avem de ani buni diverse strategii de implementare a unor politici publice de incluziune, dar, pentru ca acestea să aibă efectul scontat, e nevoie de oameni potriviţi, implicaţi şi care să-i înţeleagă foarte bine pe cei care fac parte din comunităţile de romi. Nu-mi rămâne decât să-i urez domnului Petru spor la muncă şi mult succes”, a declarat prefectul Gheorghe Feneşer.
  În calitatea de consilier pe problemele romilor, Sandu Petru are planuri şi ambiţii bine stabilite. Şcolarizarea a cât mai mulţi copii de etnie romă este una dintre priorităţile sale, obiectiv pe care îl va urmări prin organizarea unor campanii publice de informare şi prin discuţii cu familiile de etnie romă. Totodată, Sandu Petru îşi doreşte să aibă o colaborare deschisă şi fructuoasă cu primăriile din judeţ şi cu instituţiile publice din Alba, în aşa fel încât problemele comunităţilor de romi să fie contabilizate eficient, iar soluţiile ce vor fi identificate să fie rezultatul unui dialog constructiv între toate părţile. „Stabilirea de contacte cu primăriile, instituţiile publice şi asociaţiile din judeţ este primul pas pe care vreau să-l fac în această activitate a mea. Vreau ca fiecare cetăţean de etnie romă din Alba să ştie că intenţionez să mă ocup în mod responsabil de problemele comunităţilor noastre. Dezvoltarea comunităţilor de etnie romă are nevoie şi de o infuzie de fonduri europene, dar are nevoie în primul rând de deschidere şi colaborare din partea tuturor. Ţin la tradiţiile romilor, la felul nostru de a fi, dar, fără a ne pierde valorile, vreau să avem comunităţile de romi bine integrate în societate, cu toate obligaţiile şi drepturile pe care le impune aceasta”, a precizat Sandu Petru.
  De menţionat că activitatea consilierului prefectului pe problemele romilor este complementară colaborării dintre prefectul Gheorghe Feneşer şi Gruia Bumbu, care, din luna februarie, prestează servicii voluntare de consiliere pe problematica cetăţenilor romi. Scopul declarat al prefectului Gheorghe Feneşer, în acest domeniu, este implementarea cât mai eficientă a Strategiei Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor pe perioada 2012-2020.
(comunicat de presă)

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686