Items filtered by date: Thursday, 29 August 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Vineri: comisarul european pe agricultură Dacian CIoloş va vizita comuna Ciugud

  La sfârşitul acestei săptămâni, comisarul European pe agricultură, Dacian Cioloş va fi prezent în judeţul Alba, unde este invitat de onoare în cadrul Festivalului Dilema Veche. Cu această ocazie Dacian Cioloş va avea întâlniri cu reprezentanţii Grupului de Acţiune Locală, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă mediul rural.

  Astfel, comisarul european va sosi la Ciugud vineri la ora 13:00 unde va participa , la Căminul Cultural din Drâmbar, la o dezbatere interactivă publică cu prezenţa reprezentanţilor Grupului de Acţiune Locală pe temele: Implementarea AXEI 4 LEADER în Romania 2007 -2013 (stadiul implementării, probleme întâmpinate, soluţii pentru viitor); Rolul GAL în dezvoltarea rurală a Romaniei în viitorul orizont financiar 2014-2020.
  La finalul acestei întâlniri, Dacian Cioloş va participa la sediul Primăriei Ciugud la prezentare GAL Ţara Secaşelor şi a bilanţului activităţii 2012 -2013.
  După aceste două întâlniri, Dacian Cioloș va efectua o vizită la câteva proiecte implementate în Ciugud pe fonduri europne. Prima vizită va fi una de prezentare a staţiei de epurare din localitatea Ciugud construită în cadrul unui proiect cu finanţare din FEADR Masura 322 şi unde se va face o scurtă prezentare a proiectului integrat (cel mai amplu proiect de infrastructură edilitară din zona rurală a judeţului Alba – 42 km reţea de canalizare, 36 km retea de alimentare cu apă, 2 staţii de epurare, 1 gospodărie de apă, 14 staţii de pompare şi peste 1600 camine vizitare). Comisarul european va vizita apoi microcentrala eoliană şi sistemul fotovoltaic de producere a energiei electrice pentru iluminatul public aferent satului Şeuşa.
  Vizita de la Ciugud se va încheia cu prezentare a drumurilor de exploatare asfaltate în cadrul unui proiect finanţat din FEADR Masura 125.

Read more...

Vineri ultima reprezentaţie a Gărzii Romane şi a Lupilor de Fier

  Pentru că vara calendaristică este la final, vineri, 30 august 2013, de la ora 19.00 va avea loc ultima reprezentaţie din acest sezon a Gărzii Romane de la Apulum. Locul de desfăşurare este deja obişnuit pentru aceste evenimente, platoul din faţa Porţii a IV-a a cetăţii albaiuliene.

   Vă reamintim că în ultimele două luni, pe parcursul a şapte reprezentaţii au fost puse în scenă diferite momente din istoria antică.Totul a fost gândit ca un mod inedit de reconstituire istorică a acestor momente, în care accentul s-a pus bineînţeles pe istoria locală, mai exact pe patrimoniului antic al municipiului Alba Iulia. De asemenea, merită subliniat faptul că niciunul dintre cele şapte spectacole nu s-a repetat. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul ultimei reprezentaţii de vinerea această, una specială, în care reenactorii vor încerca să  recreeze atmosfera celor două războaie daco-romane (101-102; 105-106), conduse de Decebal şi Traian.

  Acest proiect a fost posibil cu sprijinul Societăţii de Transport Public Alba Iulia, Primăriei Municipiului Alba Iulia, Consiliului Judeţean Alba, Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia şi Asociaţiei Culturale Apulum Reenactment.

Read more...

Mâine începe Festivalul Dilema Veche

  Probabil cel mai interesant eveniment al toamnei de la Alba Iulia, va începe mâine 30 august. Festivalul Dilema Veche propune o mulţime de evenimente cultural artistice, cu invitaţi de marcă a sferei intelectuale din România, printre care Andrei Pleşu, Dacian Cioloș, Horia-Roman Patapievici, Radu Paraschivescu, Dan C. Mihăilescu, Cătălin Ștefănescu, Liviu Papadima şi mulţi alţii.

  La acest festival accesul este liber la următoarele manifestări: proiecții de film, spectacole de teatru, concerte de muzică, expoziție foto, ateliere creative, maraton de poezie, mini-târg de carte și târg de meserii. La dezbaterile și conferințele din cadrul festivalului, accesul se va face exlusiv pe bază de invitație. Pentru orice alte informații legate de Festivalului Dilema Veche sau pentru invitații, publicul este așteptat la InfoPoint și PressPoint, situate în Cetatea Alba Carolina, la parterul clădirii CMJ, pe strada Mihai Viteazu, nr. 11 (după Poarta a III-a, înspre Hotelul Medieval).

PROGRAMUL FESTIVALULUI:

VINERI, 30 august

• 18:00

Deschiderea oficială a festivalului

Moderator: Mircea Vasilescu

Hotel Medieval

• 18:30

Conferinţă de deschidere: „Despre bătrîneţe: întrebări, nelinişti, bucurii”

Invitat special al festivalului: Andrei Pleşu

Hotel Medieval

• 21:00

Corpuri în cetate

Spectacol coregrafic site-specific, realizat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, cu participarea lui Răzvan Mazilu

Statuia lui Mihai Viteazul

• 22:30

Proiecţie de film: Searching for Sugar Man

Pelicula a primit Oscarul pentru Cel mai bun film documentar în 2013; regia: Malik Bendjelloul

Palatul Principilor

SÎMBĂTĂ, 31 august

• 11:30

Atelier de scriere creativă şi benzi desenate

Invitat: Alexandru Ciubotariu

Moderator: Adina Popescu

Muzeul Național al Unirii

• 12:00

Vernisajul expoziției de fotografie: Trei săptămîni în Himalaya (expoziție permanentă)

Autor: Marius Chivu

Șanțurile Cetății – Traseul Sudic

• 12:00

Tîrg de meserii

Expoziţii cu vînzare şi ateliere de creaţie

Traseul Porţilor

• 12:00

Lecturi intersectate

Mini-tîrgul de carte al librăriilor – librării invitate: Humanitas, Anthony Frost Bookshop, Librăria Kyralina, Librăria Jumătatea Plină

Traseul Porților

• 17:00

Dezbatere „Identităţi locale, identitate europeană”

Invitaţi: Eric Maurice (redactor-şef presseurop.eu), Iulia Badea Guéritée (jurnalistă presseurop.eu), Petre Iancu (jurnalist „Deutsche Welle”), Luca Niculescu (redactor-șef RFI România), Dacian Cioloş (comisar pentru agricultură la Comisia Europeană)

Moderator: Cristian Ghinea

Aula A 9, Universitatea „1 Decembrie 1918”

• 18:00

Maraton de poezie

Invitaţi: Radu Vancu, Claudiu Komartin, Marin Mălaicu-Hondrari, Dan Coman, Andrei Bodiu, Aurel Pantea, Adela Greceanu, Domnica Drumea

Moderatoare: Simona Sora

Traseul celor Trei Fortificaţii

• 19:00

Dezbatere „Lectura în deplasare”

Invitaţi: Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu, Liviu Papadima

Moderator: Patricia Mihail

Biblioteca Batthyaneum

• 20:00

Proiecţie de film: Love Building (regia: Iulia Rugină)

Invitaţi: Iulia Rugină, Alexandru Papadopol

Palatul Principilor

• 21:00

Spaţii

Teatru emergent: Green Hours – Spaţii! Trei piese scurte din show-ul site-specific serial cu acelaşi nume (de Peca Ştefan şi Maria Manolescu; regia: Andreea Vălean; cu: Constantin Cojocaru, Conrad Mericoffer, Alexandru Potocean, Mandela Gajol, Mihai Călin)

Cafe Gavroche

• 21:30

Jazz şi limonadă

Concerte: Jazzybirds, Maria Răducanu & contrabasistul american Chris Dahlgren

Șanțurile de vest (în fața Catedralei Ortodoxe)

• 21:30

Nori bizari şi bucurie

Concerte: Norzeatic & Avant’n’Gard (cu Tavi Scurtu și Anghel Mailat), Les Elephants Bizarres, KUMM

Piaţa Cetăţii

22.00 Proiecţie de film: Secvențe

Regia: Alexandru Tatos

Palatul Principilor

DUMINICĂ, 1 septembrie

• 11:30

Atelier de scriere creativă şi benzi desenate

Invitat: Alexandru Ciubotariu

Moderator: Adina Popescu

Muzeul Național al Unirii

• 12:00

Lecturi intersectate

Mini-tîrgul de carte al librăriilor – librării invitate: Humanitas, Anthony Frost Bookshop, Librăria Kyralina, Librăria Jumătatea Plină

Traseul Porţilor

• 12:00

Tîrg de meserii

Expoziţii cu vînzare şi ateliere de creaţie

Traseul Porţilor

• 16:00

Proiecţii de film: Anul Dragonului

Documentar HBO Europe, regia: Iulian Manuel Ghervas şi Adina Popescu

Filmul şi societatea deschisă: scurtmetraje realizate cu sprijinul Fundației Soros România, urmate de o dezbatere moderată de Bianca Floarea și Claudia Iordache

Cafe „La Poarta”

• 17:00

Dialog dilematic: „Despre neajunsurile de a fi nou”

Invitaţi: Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu

Moderator: Mircea Vasilescu

Biblioteca Batthyaneum

• 18:00

Lecturi literare în casele gazdelor primitoare din Alba Iulia

Scriitori invitaţi: Florin Lăzărescu, Matei Florian, Filip Florian, Ioana Pârvulescu

19.30

Deschiderea Festivalului „Enescu”

Transmisiune în direct

Piața Cetății

• 20:00

Lumea de azi

Proiecţie de film: scurtmetrajele O umbră de nor (regia: Radu Jude), În acvariu (regia: Tudor Cristian Jurgiu), Pastila fericirii (regia: Cecilia Felméri), Claudiu şi crapii (regia: Andrei Tănase), Betoniera (regia: Liviu Săndulescu)

Palatul Principilor

• 21:30

Concert de închidere: Fanfara Ciocîrlia

Piaţa Cetăţii

 

Read more...

CJ Alba a aprobat alocarea sumei de 420.000 de lei pentru Şcoala Germană Alba Iulia

  Consilierii judeţeni Alba au votat în cursul şedinţei de astăzi mai multe proiecte importante pentru judeţ, printre care asocierea cu Primăria Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba la Şcoala Profesională Germană la Alba Iulia. CJ Alba  alocat suma de 420.000 de lei pentru finanţarea cheltuielilor de funcţionalitate a şcolii, cu 160.000 de lei mai mult faţă de alocarea anterioară. Aceşti bani sunt esenţiali pentru reparaţiile curente la clădirea în care se vor desfăşura o parte din cursurile unităţii şcolare. De asemenea se va dota cu mobilier şi echipamente pentru activităţile şcolare, precum şi pentru finanţarea cheltuielilor de promovare a şcolii profesionale, după cum se arată în textul proiectului.

  Pentru buna funcţionare a Şcolii Profesonale Germane Alba Iulia, în şedinţa Consiliului Judeţean de joi a fost aprobat un proiect de hotărâre prin care suma alocată din bugetul judeţean pentru finanţarea cheltuielilor se majorează la 420.000 de lei, cu 160.000 de lei mai mult faţă de alocarea anterioară. Fondurile suplimentare sunt necesare pentru reparaţii curente la parterul clădirii.

  Motivul pentru care se consideră necesară alocarea acestor sume este reprezentat de asigurarea unui standard minimal necesar desfăşurării activităţilor în anul şcolar 2013-2014. „S-a constatat necesitatea realizării unor lucrări de reparaţii curente suplimentare la parterul clădirii în care sunt localizate atelierele şcolii”, se mai arată în documentaţie.

  Școala profesională de tip dual se adresează tuturor elevilor clasei a IX-a cuprinși în învățământul liceal și reprezintă o structură nouă de învățământ, menită a pregăti în meserii tehnice, ce vizează integrarea mai ușoară a viitorilor absolvenți pe o piață a muncii într-o continuă schimbare.

  Școala Profesională Germană va funcţiona în incinta Colegiului Tehnic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia. Lucrările de reparații curente, ce au ca termen de finalizare data de 8 septembrie, sunt executate de firma Marinex SRL din Alba Iulia.

  Banii necesari pentru realizarea acestor investiții provin în integralitate din bugetul Consiliului Județean Alba, fiind alocați în urma ședinței CJ din data de 29 iulie.

Read more...

Structura anului şcolar 2013-2014

  Doar câteva zile îi mai despart pe elevi de începulul unui nou an şcolar. Conform ordinului ministrului Educaţiei, nr. 3818/3. 6. 2013, publicat în Monitorul Oficial, nr. 430 din 15 iulie 2013, structura anului şcolar 2013-2014 cuprinde 36 de săptămâni de cursuri ce însumează 176 de zile lucrătoare, excepţie făcând clasele terminale din învăţământul liceal cu 33 de săptămâni şi clasa a VIII-a cu 35 de săptămâni.
  Noul an şcolar începe la data de 1 septembrie 2013 şi se încheie pe data de 31 august 2014 şi este structurat pe două semestre:
Cursurile din semestrul I se desfăşoară în perioada 16 septembrie – 20 decembrie 2013.
În perioada 2 – 10 noiembrie 2013, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.
Vacanţa de iarnă este programată de sâmbătă, 21 decembrie 2013 până duminică, 5 ianuarie 2014.
Cursurile reîncep luni, 6 ianuarie 2014 şi continuă până vineri, 31 ianuarie 2014
Vacanţa intersemestrială este de sâmbătă, 1 februarie 2014 până duminică, 9 februarie 2014
Semestrul al II-lea începe luni, 10 februarie 2014 şi se încheie vineri, 11 aprilie 2014.
Elevii intră în vacanţa de primăvară sâmbătă, 12 aprilie 2014 până marți, 22 aprilie 2014.
De miercuri, 23 aprilie 2014 până vineri, 20 iunie 2014 sunt programate cursuri, iar de sâmbătă, 21 iunie 2014 începe vacanţa de vară, până duminică, 14 septembrie 2014.
În zilele libere prevăzute de lege nu se organizează cursuri.
Săptămâna 7–11 aprilie 2014 din semestrul al doilea este săptămână dedicată activităților extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit „Şcoala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, având un orar specific.
Tezele din semestrul I al anului şcolar 2013-2014 se susţin, de regulă, până la data de 20 decembrie 2013. Tezele din semestrul al II-lea al anului şcolar 2013-2014 se susţin, de regulă, până la data de 23 mai 2014.

Read more...

Astăzi se prăznuiește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

  În aceasta luna în ziua a douazeci si noua, pomenirea taierii cinstitului cap al cinstitului slavitului Prooroc înainte-mergator si Botezator Ioan.
  Sfântul Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului a primit de la însusi Domnul Hristos marturia ca el era cel mai mare dintre toti oamenii nascuti din femeie si cel dintâi intre Profeti. Pe cind inca se afla in pântecele mamei sale, el a tresarit de bucurie in preajma lui Mesia pe care il purta in ea Prea Sfinta Maica a Domnului. La maturitate, el, "de care lumea nu era vrednica" (cf Evrei 11:38), se retrase in pustiu, acoperit cu o haina din par de camila si incins cu o curea de piele, aceasta semnificând stapânirea tuturor pornirilor trupesti. Regasind, ca un nou Adam, starea de armonie a firii noastre create pentru a se dedica numai lui Dumnezeu, el se hranea cu cosasi si cu miere salbatica, si isi tinea in contemplare mintea netulburata de grijile acestei lumi. In anul 15 al domniei lui Tiberiu Cezar (anul 29), Ioan, când a auzit Cuvântul lui Dumnezeu in pustie, se duse in regiunea Iordanului, pentru a predica pocainta catre multimile care veneau la el, atrase de viata sa ingereasca. El ii boteza in apele Iordanului in semn de curatire de pacatele lor, si pentru a-i pregati sa il primeasca pe Mântuitorul el ii indruma sa faca mai curând roade vrednice de pocainta, decit sa se laude ca sint fiii lui Avraam. Reluând cuvintele profetului Isaia, el le spunea : "Glasul celui care striga in pustiu. Pregatiti calea Domnului, drepte faceti in loc neumblat cararile Dumnezeului nostru. Toata valea sa se umple si tot muntele si dealul sa se plece; si sa fie cele strambe, drepte, si cele colturoase, cai netede. Si se va arata slava Domnului si tot trupul o va vedea caci gura Domnului a grait". (Is. 40:3-5).
Pentru ca poporul se intreba daca nu era el Mântuitorul asteptat de atitea generatii, Ioan le spuse: "Eu va botez cu apa, dar vine altul mai mare decât mine, El va va boteza cu foc si cu Duh Sfânt". Curatenia sa si dragostea sa pentru feciorie erau intr-atât de mari incât fu considerat vrednic nu doar de a-l vedea pe Mântuitor, al carui Inaintemergator fusese pus, ci chiar sa Il boteze in Iordan si sa fie martorul descoperirii Sfintei Treimi.
  Sfântul Ioan medita fara incetare la Cuvintul lui Dumnezeu si le considera pe toate ale acestei lumi ca nesemnificative in fata respectarii Legii dumnezeiesti, a carei desavirsita intruchipare era viata sa. De aceea nu se temea sa adreseze reprosuri aspre lui Irod Antipa, tetrarhul Galileii, om lipsit de rusine si dezmatat care, contrar Legii, se casatorise cu Irodiada, sotia fratelui sau Filip pe când acesta din urma era inca in viata si avusese cu ea o fata, Salomeea. Facindu-se mijlocitorul constiintei inveterate a pescarului, Profetul ii vorbea in numele lui Dumnezeu : "Nu iti este ingaduit sa ai ca sotie pe femeia fratelui tau". De aceea Irodiana nutrea in ea o ranchiuna puternica impotriva lui Ioan si voia sa il omoare ; era insa impiedicata de Irod care il proteja, ca barbat drept si sfânt, dar mai ales pentru ca se temea de poporul pe care il cinstea ca pe un trimis al lui Dumnezeu. In cele din urma Irodiada cea perfida isi atinse scopul si facu astfel incit Profetul sa fie dus la inchisoare in fortareata din Macheronte. Cind fu aniversarea zilei de nastere a regelui, in apropierea Pastilor, acesta invita pe notabilii regatului sau la un mare ospat, in timpul caruia toti se dedara imbuibarii si betiei. Salomeea dansa cu voluptate in fata mesenilor acestui banchet al slavei desarte, si ea placu privirii desfrânate a tatalui sau care ii jura sa ii dea ca recompensa orice i-ar cere, chiar de-ar fi jumatate din regatul sau. La sfatul mamei sale, tânara ceru sa ii fie adus imediat pe un platou capul lui Ioan Botezatorul. Regele se simti incurcat, dar din cauza juramântului sau, si pentru a nu-si pierde onoarea in fata invitatilor, se decise sa il omoare pe Cel Drept. Sentita fu pe loc executata, un soldat ii taie capul  Sfintului Ioan in inchisoare si il aduse imediat, inca sângerând, pe un platou,  in sala de ospat care adresa in tacere reprosul sau fata de slabiciunea criminala a regelui. Salomeea prezenta mamei sale trofeul, cu aerul de a spune : "Manânca, o, mama, trupul celui care a trait ca unul fara trup, si bea sângele lui. Aceasta limba care nu inceta sa ne faca reprosuri va tacea de-acum pentru totdeauna".
  Ucenicii Sfântului venira sa ii ia trupul si mersera sa il ingroape in Sevastia apoi se dusera sa il instiinteze pe Iisus. Abia mult mai târziu Moastele Sfântului Inaintemergator fura regasite in mod miraculor, pentru a raspândi harul asupra credinciosilor care li se inchina.
  Acest act sângeros pare sa fi fost ingaduit de Dumnezeu pentru ca dupa ce a fost Inaintemergatorul lui Hristos pe pamânt, Sfântul Ioan Botezatorul sa fie de asemenea in imparatia mortilor si sa mearga sa instiinteze pe mortii cei drepti de speranta in Mântuire, venirea apropiata a lui Mesia care trebuia sa sparga prin Cruce portile si inchizatorile Iadului.
  Prin viata precum si prin moartea sa, Inaintemergatorul ramâne de asemenea pentru toti Crestinii un Profet si un stapânitor al vietii spirituale. Prin comportamentul sau ireprosabil, el ii invata sa lupte pâna la moarte impotriva pacatului, nu numai pentru respectul dreptatii si ascultarea Legii lui Dumnezeu dar si pentru a inainta in virtute si curatia inimii. Orice constiinta cizelata prin meditarea asupra Legii lui Dumnezeu se aseamana deci cu Inaintemergatorul si croieste "caile Domnului" in sufletul care se caieste, pentru a-i da cunoasterea Mântuirii (cf. Luca 1:76).

Sursa:calendar-ortodox.ro

Read more...

Sâmbătă, Cupa Mulhbach, la Sebeş în Arini

  • Published in Sport

  Ediţia cu numărul VIII a “Cupei Mulhlbach” la tenis de câmp rezervată copiilor de 10, 12 şi 14 ani, băieţi şi fete, va avea loc la Baza Sportivă “Arini” din Sebeş, în data de 31 august.  Acest eveniment va fi posibil dacă în cursul zilei de joi, 29 august, consilierii locali ai Sebeşului, vor da aviz pozitiv proiectului de organizare. Clubul Sportiv MOVA solicită Primăriei municipiului Sebeş, o sumă de 7.000 lei pentru a reuşi organizarea în bune condiţii a evenimentului „pentru buna desfășurare este nevoie de următoarele cheltuieli: promovare (presă, afișe), taxă licență, apă plată, mingi tenis, diplome, cupe , plachete, premii, indemnizație arbitru F.R.T, obiecte sportive (tricouri, șepci), în valoare totală de 7.000 de lei conform facturii furnizorilor” a precizat conducerea clubului.
  La această competiţie sunt aşteptaţi sportivi din toată ţara, iar rezultatele obţinute de aceştia vor conta în clasamentul general realizat de Comisia de Competiţii a Federaţiei Române de Tenis.

Read more...

31 august-1 septembrie: întâlnirea Fiilor Satului, la Limba

  La sfârşitul acestei săptămâni (sâmbătă 31 august-duminică 1 septembrie), localitatea Limba din comuna Ciugud îşi va chema fiii de pretutindeni, pentru  sărbătoarea satului. “Fiii Satului”, se află la ediţia cu numărul 45 şi este organizată de către Primăria şi Consiliul Local Ciugud în parteneriat cu Asociaţia “Limbenii”.
Programul evenimentului:
Sâmbătă, 31 august 2013
11.00: Teren fotbal Baltă – Etapa I a Ligii a V-a de fotbal;
18.00: Slujbă de mulțumire;
18.30: Dezvelirea plăcii comemorative privind împlinirea a 680 de ani de la prima atestare documentară a Bisericii Ortodoxe din Limba;
19.00: Centrul catehetic: seminar „Satul Limba – 775 de ani de atestare documentară” și „Biserica Ortodoxă Limba – 680 de ani de atestare documentară”;
20.00: Centrul catehetic: vernisaj pictură pe sticlă și lemn – expoziția copiilor de la școala de vară Limba și expoziție de fotografii-document despre Limba și limbeni.
Duminică, 1 septembrie 2013
9.30: Întâlnirea fiilor satului la biserică și participarea la slujba de duminică;
12.00: Dezvelirea plăcii comemorative privind împlinirea a 45 de ani de la ridicarea Monumentului Eroilor Neamului din satul Limba;
12.05: Te Deum la Monumentul Eroilor;
12.30: Imnul, apelul veteranilor, acordare de diplome, depuneri de coroane, alocuțiuni, recenzie broșură aniversară, vânzare icoane făcute de copiii din sat și materiale specifice evenimentului;
13.00: Dezvelirea plăcii comemorative privind împlinirea a 775 de ani de la prima atestare documentară a satului Limba;
13.00: Jocuri sportiv-distractive pe terenul de fotbal;
14.00: Meci tradițional de fotbal Dealul cu Dinjosul;
16.00: Dialog între fiii satului;
17.30: Spectacol folcloric pe scena din parc, susținut de Ansamblul folcloric ”Doina Mureșului” din comuna Ciugud (câștigător la concursul ”Cultură pentru cultură”, ediția 2013);
19.30: Discotecă în aer liber;
20.30: Foc de tabără; discotecă în aer liber – continuare.

Read more...

Alba Iulia Music & Film Festival revine în Cetatea Alba Carolina in weekendul 5-8 septembrie

  Doar o săptămână ne mai desparte de “Alba Iulia Music & Film Festival” eveniment complex aflat la cea de-a doua ediţie. Acest festival se va desfăşura ăn perioada 5-8 septembrie si va oferi publicului un program ce include genuri muzicale de la folclor la pop-rock sau electroswing, filme de arhivă, dar şi producţii cinematografice recente.
  Co-partener al evenimentului este Arhiva Naţională de Filme, care va pune la dispoziţia festivalului două pelicule clasice: Noi cei din linia întâi”, 1985 în regia lui Sergiu Nicolaescu, cu: Valentin Uritescu, Ion Besoiu, Mircea Albulescu) sau „În fiecare zi mi-e dor de tine” 1987, în regia lui Gheorghe Vitanidis, cu: Marin Moraru, Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Emilia Popescu, Nae Caranfil). Tot în cadrul festivaluli va fi proiectat documentarul filmat în 25 de ţări din întreaga lume, realizat în mai bine de patru ani şi a cărui nume este “Samsara”.
  Momentul cu adevărat inedit al festivalului îl va reprezenta proiecţia filmului mut, “Aventurile prinţului Ahmed”, care va beneficia de acompanient live pe timpul proiecţiei, eveniment posibil datorită sprijinului Institutului Goethe. Filmul este cel mai vechi lungmetraj de animaţie care s-a păstrat până azi, la care autoarea, Lotte Reiniger, a început lucrul acum 90 de ani, înainte chiar de apariția faimoaselor personaje Disney. Spectatorii vor putea arunca o privire într-un univers locuit de prințese și zână, unul în care lupta între bine și rău este în plină desfășurare! Acompaniamentul live este asigurat de Makounouchi Bento, o trupă formată din  Felix Petrescu și Valentin Toma, care își descriu proiectul muzical drept „podul care începe acolo unde se termină cuvintele”. Trupa a compus muzică de film, reunind stiluri și genuri muzicale diferite, de la reorchestrări de muzică clasică, până la muzică ambientală și experimentală.
  Ioan Pop și grupul Iza vor aduce folclorul autentic românesc pe scena din Piața Cetății Open Air, Berti Barbera Quartet își va demonstra din nou „atracția irezistibilă față de ritm”, iar petrecerile festivalului, găzduite vineri și sâmbătă seara de Galeria Habitat, vor fi animate de ritmuri electro mixate de Silent Strike + Dan Basu și Nico de Transilvania.
  Un alt moment muzical deosebit va avea loc duminică, în Piața Cetății: concertul Marius Mihalache Band cu „Electroswing project”. Marius Mihalache este un artist complex care a lansat mai multe albume de concepție și a compus coloana sonoră a unor seriale și filme de lung metraj, inclusiv celebrul „Filantropica” a lui Nae Caranfil.
  Muzica este omniprezentă și în filmele prezente la Alba; programul include proiecții despre viața unor artiști („Marley”) sau festivaluri care au făcut istorie („Glastonbury”), musicaluri adaptate pentru marele ecran („Mizerabilii”) sau călătorii muzicale prin istoria unor culturi aparte („Vedere de pe pod: sunetul Instanbulului”).
Joi, 5 septembrie
Piața Cetății Open Air
19.00 Deschiderea festivalului. Garda Romană.Concert special cu teme muzicale din filme celebre, susținut de orchestra de suflători „Valahia”. Spectacol pirotehnic:Crispus Show.
20.15 Proiecție specială:„În fiecare zi mi-e dor de tine”(România, 1987, regia: Gheorghe Vitanidis)
Palatul Principilor Open Air
20.00 Proiecție „O zi din viață” („Life in a day”, SUA, 2011) – film realizat de comunitatea YouTube din întreaga lume
Sala Ferdinand (Palatul Principilor)
16.00 Scurtmetraje românești din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2013
Vineri, 6 septembrie
Piața Cetății Open Air
20.00 Proiecție specială: „Balkan Melody” (Elveția, 2012, regia: Stefan Schwietert)
21.45 Concert Ioan Pop și grupul Iza
Palatul Principilor Open Air
19.15 Concert Berti Barbera Quartet
20.00 Proiectie „Vedere de pe pod: sunetul Istanbulului” („Crossing the Bridge: The sound of Istanbul”, Germania, 2005)
Sala Ferdinand (Palatul Principilor)
16.00 Scurt-metraje românești de animație din competiția festivalului Anim’est 2013
18.00 Proiecție: Sound City (SUA, 2012, regia: Dave Grohl)
Galeria Habitat
23.00 Festival Party Concert Silent Strike + Dan Basu (visuals)
Sâmbătă, 7 septembrie
Piața Cetății Open Air
20.00 Proiecție specială: „Funeralii fericite” (România, 2013, regia: Horațiu Mălăele)
22.00 Concert: VUNK
Palatul Principilor Open Air
20.00 Proiecție specială: „Aventurile prințului Ahmed”, film mut (Germania, 1923), cu acompaniament live Makunouchi Bento
Sala Ferdinand (Palatul Principilor)
10.00 Proiecție EducaTIFF: film pentru copii
12.00 Proiecție EducaTIFF: film pentru copii
16.00 Proiecție: „Cu fanfara în vizită” („Bikur Ha-Tizmoret”, co-producție Israel, Franţa, SUA, 2007)
18.00 Proiecție specială: Mizerabilii („Les Misérables”, Marea Britanie, 2012)
Galeria Habitat
23.00 Festival Party. Concert Nico de Transilvania.
Duminică, 8 septembrie
Piața Cetății Open Air
19:15 Concert Marius Mihalache Band: Electroswing Project
20.00 Proiecție specială „Samsara” (Germania, 2012. Regia: Ron Fricke)
Palatul Principilor Open Air
20.00  Proiecție specială: „Noi cei din linia întâi” (România, 1985. Regia: Sergiu Nicolaescu)
Sala Ferdinand (Palatul Principilor)
10.00 Proiecție EducaTIFF: film pentru copii
12.00 Proiecție EducaTIFF: film pentru copii
16:00 Proiecţie: „Glastonbury”(Marea Britanie, 2006. Regia: Julien Temple)
18:00 Proiecţie: „Marley” (Marea Britanie, 2012. Regia: Kevin Macdonald

Read more...

Şedinţă la Consiliul Judeţean Alba, astăzi

  Dacă ieri consilierii locali Alba Iulia s-au întâlnit într-o sedinţă extraordinară pentru a vota câteva proiecte importante, astăzi este rândul consilierilor judeţeni să se întrunească. Astfel, joi, 29 august, de la ora 11.00, Consiliul Judeţean Alba este convocat într-o şedinţă ordinară pentru a se pronunţa asupra a 17 proiecte aflate pe ordinea de zi. Cele mai importante dintre acestea se referă la atribuirea directă a traseului Blaj-Lunca-Cenade din programul public de trasnport judeţean de persoane prin curse regulate, la includerea drumului comunal Ocna Mureş-Uioara de Susu în categoria drum judeţean, dar şi asocierea dintre instituţie, Primăria Alba Iulia şi Inspectoratul Scolar Judeţean, în vederea funcţionalităţii Şcolii Profesionale Germane.
1. Proiect de hotărâre privind includerea unor bunuri în Inventarul proprietăţii private a Judeţului Alba şi aprobarea concesionării acestora către SC APA-CTTA SA
2. Proiect de hotărâre privind însuşirea documentaţiei tehnice cadastrale pentru înscrierea dreptului de proprietate publică a judeţului Alba asupra imobilului “Construcţii şi teren aferent staţiei de pompare apă brută Petreşti, Q = 950 l/s”, situat în extravilanul comunei Săsciori, judeţul Alba.
3. Proiect de hotărâre privind includerea unui bun imobil în inventarul proprietăţii publice a judeţului Alba şi aprobarea constituirii dreptului de administrare al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba asupra acestuia.
4. Proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii cotei de ½ din imobilul situat la parterul “Palatului Cultural” din Municipiul Blaj, Piaţa 1848 nr. 7, judeţul Alba, înscris sub denumirea de “apartamentul nr. 1″, în C.F. nr. 71876-C1-U1 Blaj, cu nr. cadastral 71876-C1-U1, din domeniul public al judeţului Alba şi din administrarea Consiliului Judeţean Alba în domeniul public al municipiului Blaj şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Blaj.
5. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării valorii de inventar a unor bunuri imobile cuprinse în Inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al judeţului Alba, aflate în administrarea Consiliului Judeţean Alba.
6. Proiect de hotărâre privind aprobarea închirierii de către Spitalul Judetean de Urgenţă Alba Iulia a unor bunuri – spaţii cu suprafaţa totaă de 9 mp, în unele imobile aflate în administrarea acestei unităţi sanitare.
7. Proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii în folosinţă cu titlu gratuit a unor bunuri achiziţionate prin Contractul de finanţare a proiectului “Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale POSDRU/84/61/S/53560/2010, Axa prioritară 6 – Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul de intervenţie 6.1., Dezvoltarea economiei sociale.
8. Proiect de hotărâre privind aprobarea atribuirii directe a traseului Blaj-Lunca-Cenade din Programul de transport public judeţean de persoane prin curse regulate pentru perioada 1 iulie 2008 – 31 decembrie 2013, în judeţul Alba.
9. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării traseului şi lungimii drumului judeţean DJ 107 G: DJ 107 D (Uioara de Sus) – Noşlac – Căptălan – Copand – Stâna de Mureş – Găbud – limita judeţ Mureş, prin încadrarea drumului comunal DC 248: Ocna Mureş (DJ 107 D) – Uioara de Sus (DJ 107 G) în categoria funcţională de drum judeţean şi încadrarea sectorului de drum judeţean DJ 107 G de la km 0+000 – km 1+484 în categoria funcţională de drum de interes local – stradă.
10. Proiect de hotărâre privind aprobarea Înţelegerii de Cooperare între Judeţul Alba (România) şi Raionul Cahul (Republica Moldova).
11. Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii Convenţiei Cadru de Cooperare Descentralizată între Judeţul Alba/România şi Departamentul Rhône/Franţa.
12. Proiect de hotărâre privind aprobarea unei convenţii de cooperare precum şi a unor acte adiţionale la convenţii de parteneriat încheiate de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba cu furnizori de servicii sociale acreditaţi.
13. Proiect de hotărâre privind aprobarea implementării Proiectului “Cetăţenie şi educaţie prin media în context european” – “Citizenship and Didactics with Media in the European Context”, selectat spre finanţare de către Comisia Europeană în cadrul Lifelong Learning Programme, Comenius Regio Partnerships – Apelul de proiecte 2013.
14. Proiect de hotărâre privind respingerea plângerii prealabile formulate de Iviniş Gheorghe Ioan împotriva Hotărârii Consiliului Judeţean Alba nr. 103/2013.
15. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Alba nr. 133/29.07.2013 privind aprobarea asocierii dintre Judeţul Alba, prin Consiliul Judeţean Alba, Municipiul Alba Iulia, prin Consiliul Local şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, în vederea funcţionării Şcolii Profesionale Germane Alba Iulia.
16. Proiect de hotărâre privind modificarea Organigramei şi a Statului de funcţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.
17. Proiect de hotărâre privind aprobarea virărilor de credite bugetare de la un capitol la alt capitol bugetar pentru bugetul propriu al judeţului Alba pe anul 2013.
18. Întrebări, interpelări, declaraţii politice.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686