Items filtered by date: Wednesday, 23 October 2013 - Like - stiri Alba Iulia

„Redescoperă Cetatea Alba Carolina. Istorie și culoare”-concurs de pictură şi arhitectură pentru tineri

  Asociaţia „Sincretic-Art” şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu  Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, lansează Concursul Naţional de Pictură şi Arhitectură „REDESCOPERĂ CETATEA ALBA CAROLINA. ISTORIE ŞI CULOARE”, proiect co-finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului.
  Concursul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 si 35 de ani talentaţi în domeniul artelor plastice şi arhitecturii. Fiecare concurent va participa cu maxim o lucrare la fiecare secţiune, dimensiunea este la alegere. Lucrările trimise la concurs vor avea pe verso specificate numele şi prenumele autorului, vârsta, adresa, titlul lucrării, adresa şcolii, localitatea, judeţul şi numărul de telefon. Lucrările trimise la concurs nu se vor returna. Data limită a trimiterii lucrărilor este 6 noiembrie 2013 la adresa: Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, strada Regina Maria, numărul 6, Alba- Iulia, cod 510103, judeţul Alba. 

Concursul se va desfăşura pe trei secţiuni:
Secţiunea 1: pictură: Tema „Monumente istorice din Cetatea Alba Carolina”
Tinerii vor trebui să trimită lucrări de pictură inspirate de monumentele istorice din Cetatea Alba Carolina, la alegere.
Categoria I: 14-18 ani
Categoria II: 19-24 ani
Categoria III: 25-35 ani

Secţiunea 2 (specială): pictură tineri cu dizabilităţi cu vârsta cuprinsă între 7-25 ani: temă liberă

Secţiunea 3: Design de spaţiu urban: Tema „Monumente istorice din Cetatea Alba Carolina”
Categoria 1: 14-18 ani
Categoria 2: 19-26 ani
  Decernarea premiilor va avea loc în data de 13 noiembrie 2013 în spaţiile de expoziţie din vecinătatea Porţii a III-a a Cetăţii Alba Iulia, situate la parterul clădirii Centrului Militar Judeţean, la ora 17.
  Lucrările vor fi jurizate de specialişti în domeniul artelor plastice şi arhitectură care vor acorda câte trei premii pentru fiecare categorie de vârstă inclusă în secţiunile menţionate.
  Decernarea premiilor va include şi un scurt program artistic şi o strângere de fonduri pentru tinerii cu dizabilităţi participanţi în proiect. Rugăm persoanele interesate să contribuie la sprijinirea acestor tineri talentaţi prin donaţii financiare sau materiale (culori, pensule, manuale, etc).
  Informaţii suplimentare la tel: 0258 – 813076; 0358 – 401469, Tel/Fax: 0258 -826410,e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Read more...

Amplasarea radarelor joi, 24 octombrie

  Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba informează conducătorii auto că în cursul zilei de astăzi vor fi amplasate radare în mai multe locuri din judeţ:

Drumul Naţional 1 – Galda de Jos – Teiuş - Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj
Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa - limită judeţul Sibiu
Drumul Naţional 1 – Alba Iulia - Sebeş – Cut – Cunţa
Drumul Naţional 1 – Alba Iulia –Sântimbru – Oiejdea
Drumul Naţional 7 – Săliştea – limită cu judeţul Hunedoara
Drumul Naţional 7-Alba Iulia – Şibot - limită judeţul Hunedoara
Drumul Naţional 14 B  - Blaj – Şona – Jidvei - Cetatea  de Balta - Bălcaciu - Biia 
Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori – Daia Romana
Drumul Naţional 74 A - Câmpeni –Vadu Moţilor - Albac
Drumul Naţional 74 - Alba Iulia - Miceşti - Ighiu
Drumul Naţional 74 - Abrud –– Bucium Cerbu - Zlatna – Feneş
Drumul Naţional 75 - Baia de Arieş – Lupşa
Drumul Judeţean 750 C - Teiuş – Stremţ
Alba Iulia – Bulevardul Încoronării - Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor
Ocna Mureş – Războieni – Noşlac
Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian
Cugir - strada Victoriei

Read more...

Semnificaţiile datei de 24 octombrie

  • Published in Monden

  Data de 24 octombrie reprezintă cea de-a 297-a zi din calendarul gregorian. De acum până la sfârşitul anului mau sunt 68 de zile. Iată o parte din evenimentele din istoria umanităţii ce s.au întamplat pe această dată:

-69: A doua bătălie de la Bedriacum: armata condusă de Antonius Primus, loial împăratului Vespasian, înfrânge forțele împăratului Vitellius
-1260: Sfințirea catedralei din Chartres în prezența regelui Ludovic al IX-lea.
-1648: Este semnată Pacea de la Westphalia, marcând astfel sfârșitul Războiului de treizeci de ani.
-1795: Teritoriul Poloniei este divizat între Prusia, Rusia și Austria. Statul polonez va reapărea pe harta Europei abia la sfârșitul Primului Război Mondial (1918).
-1812: Războaiele napoleniene: Bătălia de la Maloyaroslavets are loc în apropiere de Moscova
-1813: Prin Tratatul de Pace de la Gulistan, Persia pierde mari teritorii al Caucazului în favoarea Rusiei.
-1857: Este înființat Sheffield F.C., primul club de fotbal din lume.
-1912: Primul război balcanic: Bătălia de la Kumanovo este câștigată de forțele Regatului Sârb
-1917: Primul război mondial: Bătălia de la Caporetto
-1917: Revoluția din Octombrie.
-1929: Bursa din New York se prăbușește. Această zi a rămas în istoria Bursei cu numele de „Joia Neagră".
-1931: Al Capone va fi condamnat cu 50.000 dolari și 11 ani închisoare pentru evaziune fiscală.
-1931: Este inaugurat podul George Washington Bridge între New York City și New Jersey.
-1935: Italia invadează Etiopia.
-1945: Prin Carta Organizației Națiunilor Unite se înființează organizația internațională numită Organizația Națiunilor Unite.
-1956: Uniunea Sovietică invadează Ungaria.
-1970: Salvador Allende este ales în funcția de președinte al Republicii Chile.
-1973: Se sfârșește Războiul de Yom Kippur.
-1990: În Ungaria, pedeapsa cu moartea este declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională.
-1999: În Tunisia, Zine El Abidine Ben Ali a fost ales ca președinte.
-2003: Ultimul zbor Concorde de la New York la Londra.

Sărbători
-Sf. Mare Mucenic Areta; Sf. Mucenici Sevastiana și Valerian (calendarul ortodox și greco-gatolic)
-Sf. Sebastian (ortodox)
-Anton M. Claret; Luigi Guanella (calendarul romano-catolic)
-Ziua independenței în Zambia (1964)
-Ziua Organizației Națiunilor Unite
-"Tag der Bibliotheken", Ziua bibliotecilor în Germania
-Ziua mondială a informării asupra dezvoltării mondiale

Sursa:wikipedia.org

Read more...

Horoscopul zilei de joi, 24 octombrie

  • Published in Monden

Berbec
Luna se află astăzi în Rac, punând accent pe emoţii şi sentimente, pe lumea interioară şi pe mediul familiar. Energia zilei poate fi folosită pentru a aduce la lumină sentimente de mult îngropate, pentru a fi înţelese şi integrate, dar şi pentru a ajuta la eliberarea de unele frustrări sau vinovăţii. E un moment excelent pentru a te apropia cu delicateţe de cei dragi şi a-i sprijini cu ceva ce au nevoie. O zi cu revelaţii şi sentimente puternice, recomandată mai ales pentru a-ţi îngriji sufletul şi casa, decât pentru a te grăbi să iei decizii majore.

Taur
E posibil ca astăzi să te afli în împrejurări inconfortabile, datorită unor întâlniri şi conversaţii cu oameni care îţi par ciudaţi sau, în orice caz, altfel decât eşti tu obişnuit sau te aştepţi. Aşadar, experienţele vin cu emoţii intense la pachet, de aceea e necesar să eviţi deciziile cu bătaie pe termen lung şi să te concentrezi pe ceea ce-ţi indică intuiţia în fiecare moment. Pe de altă parte, astăzi poţi face sau primi împărtăşiri intime, de la suflet la suflet.

Gemeni
Te poţi afla la un moment de bilanţ, în care încerci să analizezi ce ai, ce-ţi lipseşte, ce acţiuni sunt necesare pentru a umple golurile. Totuşi, având în vedere dimensiunea predominant emoţională a acestei zile, e foarte posibil să înclini spre a observa cu precădere lipsurile şi să te deprimi. Astăzi, lucrurile mărunte fac diferenţa, recunoştinţa pentru ceea ce ai deja, gesturile mici şi frumoase pentru cei dragi, un dar făcut din suflet. În plus, poate fi un moment de profundă inspiraţie, în care să răsară idei ingenioase, iar imaginaţia să te ajute să creezi noi posibilităţi de manifestare a creativităţii tale.

Rac
Pe de o parte, te simţi în elementul tău, având Luna ca aliat în zodia natală. Aşadar, inspiraţia, imaginaţia, creativitatea sunt atuurile tale cele mai de preţ şi ar fi bine să te foloseşti din plin de ele, mai ales că ziua se anunţă intensă, cu multe experienţe care-ţi forţează limitele şi oameni care cer mult de la tine. Aşadar, fiind în acelaşi timp destul de sensibil, mai ales când ţi se invadează spaţiul şi ţi se încalcă intimitatea, e foarte important să ştii când să spui “nu” şi să-ţi stabileşti cu fermitate limitele până la care ceilalţi pot intră în viaţa ta.

Leu
Fă-ţi un bine şi ia puţină distanţă de agitaţie, de contexte tensionate şi de problemele lumeşti, pentru a-ţi găsi pacea în centrul fiinţei şi a-ţi cerceta emoţiile şi dorinţele. Astăzi poţi avea parte de momente cu adevărat magice, dacă te rezumi la a observa lumea, fără să te implici prea mult şi fără să forţezi în vreun fel lucrurile. Pur şi simplu, ai grijă de tine, de echilibrul tău, de tot ceea ce corpul îţi transmite că are nevoie acum.

Fecioara
Aştepţi de multă vreme să găseşti oamenii potriviţi pentru un proiect? Sau aveai nevoie de nişte informaţii utile? Ziua aceasta este cadrul potrivit în care totul vine la tine, prin intermediul cunoştinţelor, prietenilor, apropiaţilor. Fără să faci efort prea mare, de altfel nici nu e indicat să forţezi lucrurile, poţi primi informaţii, poţi cunoaşte oameni care rezonează cu ideile tale şi ai ocazia să împărtăşeşti câteva din intenţiile pe care le ai. Vor fi şi momente încordate datorate emoţiilor intense de astăzi, dar dacă ai încredere în tine şi în ce este, va ieşi ceva bun şi din acestea.

Balanţă
Contextul astral de astăzi, cu Luna în Rac, în zona puterii şi autorităţii, poate fi generator de ocazii de afirmare prin asumarea de noi responsabilităţi. O situaţie confuză, trenantă, de natură profesională, poate fi rezolvată astăzi, prin simplă asumarea a ei în totalitate şi prin recunoaşterea faptului că tu ai creat-o într-un fel sau altul. Aşadar, indiferent despre ce este vorba, asumarea responsabilităţii şi a posturii de creator al realităţii tale te ajută să vezi noi posibilităţi pentru tine şi viaţa ta.

Scorpion
Energia ascestei zile pare să-ţi dea aripi. Ai mai mult entuziasm şi mai multă claritate, mai ales că eşti înclinat către acele lucruri care-ţi fac plăcere şi nu care “trebuie” făcute. Inspiraţia îţi aduce soluţiile cu uşurinţă, dacă te încumeţi să te laşi în curgerea naturală a vieţii, fără să te opui în vreun fel prezentului. Pur şi simplu, poţi lua lucrurile pe rând, fără presiune şi încordare, ci cu încredere şi detaşare. Nişte idei sau veşti bune pot completa ziua în mod armonios.

Săgetător
O zi în care poţi călători ceva mai profund, în interiorul tău, explorând emoţii şi trăiri mai vechi, dintr-o nouă perspectivă. Cu alte cuvinte, dacă reuşeşti să priveşti totul că fiindu-ţi util, poţi afla răspunsuri vitale şi poţi descoperi resurse incredibile pentru orice ţi-ai propus să faci. Pe de altă parte, e posibil să fii sprijinit în moduri inedite astăzi, de oameni la care nu te aştepţi sau pe căi neştiute până acum. Credinţa este cheia, indiferent ce se întâmplă.

Capricorn
Luna aflată în Rac îţi aminteşte să fii mai atent la nevoile celorlalţi decât la ale tale, să fii mai disponibil pentru cineva foarte important din viaţa ta, să te deschizi către oamenii care contează în viaţa ta. Dispoziţia ta este binevoitoare astăzi, prin urmare oamenii se vor simţi în largul lor să se deschidă în faţa ta şi să-ţi ceară sprijinul dacă e cazul, şi probabil va fi cazul. O zi bună şi pentru negocieri şi întâlniri profesionale.

Vărsător
Pentru tine, este o zi bună pentru a-ţi organiza mai în detaliu activitatea profesională, fiind mai atent la ceea ce nu funcţionează şi la micile piedici pe care le-ai trecut cu vederea până acum. Ai capacitatea de a te ocupa de toate acestea, având astăzi un mai bun simţ al detaliului şi ceva mai multă răbdare ca de obicei. Totuşi, nu pierde din vedere imaginea de ansamblu şi nu uita să te mai şi relaxezi din când în când.

Peşti
Cum Luna traversează astăzi zona creativităţii şi sentimentelor, este un prilej bun pentru a-ţi manifesta câteva din talentele cu care eşti înzestrat şi pentru a-ţi exprima sentimentele faţă de oamenii speciali din viaţă ta. E de preferat să faci ce simţi, ce-ţi place şi te stimulează la nivel creativ şi imaginativ. Dacă activezi într-o zonă artistică, astăzi poţi avea rezultate excepţionale, doar lăsându-te în voia inspiraţiei şi jucându-te.
Sursa: www.astrocafe.ro

 

 

 

Read more...

Joi, 24 octombrie: Zilele „Augustin Bena” în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia

  Joi, 24 octombrie, de la ora 18.00, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia se va desfăşura un eveniment dedicat lui Augustin Bena, compozitor, profesor, dirijor, preot, mare animator al vieții cultural-teatral-muzicale din Transilvania.

  Evenimentul va fi compus dintr-un simpozion „Augustin Bena” , lansarea cărţii „Repertoriul coral Augustin Bena”, un concert coral şi un recital de muzică de cameră.

  Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria comunei Pianu de Jos.

Read more...

Vineri, 25 octombrie: „ZIUA UŞILOR DESCHISE” la Tribunalul Alba şi Judecătoria Alba Iulia

  Vineri, 25 octombrie, Tribunalul Alba şi Judecătoria Alba Iulia vor avea “uşile deschise”, pentru toţi cei interesaţi de activitatea acestor două instituţii vitale pentru justiţia locală.

  Tribunalul   Alba   şi   Judecătoria   Alba   Iulia   organizează    VINERI 25  octombrie 2013  la sediul din Alba Iulia Str. Iuliu Maniu nr.24, manifestarea anuală intitulată  Ziua Uşilor Deschise”, având ca scop asigurarea unei depline transparenţe în ceea ce priveşte activitatea judiciară desfăşurată în cadrul celor două instanţe dar şi consolidarea relaţiei de încredere între cei care înfăptuiesc actul de justiţie ( magistraţii şi personalul auxiliar ) şi beneficiarii acestuia (justiţiabilii) .

  Conducerea instanţelor invită pe toţi cetăţenii interesaţi (elevi, studenţi, justiţiabili, reprezentanţi ai societăţii civile, justiţiabili) în intervalul orar  9 – 13 la data amintită ,  să participe la acest eveniment, care le va da ocazia să afle cât mai multe despre funcţionarea sistemului judiciar, în special prin comunicarea de informaţii concrete despre circuitul unui dosar şi etapele procesuale ce se parcurg până la soluţionarea unei cauze precum şi despre condiţiile în care lucrează judecătorii şi personalul auxiliar.

  Agenda manifestării mai cuprinde vizitarea compartimentelor din cadrul instanţelor, în special cele destinate relaţiei cu publicul, vizualizarea modului în care funcţionează programul informatizat ECRIS,  prezentarea modalităţilor în care se pot obţine informaţii de pe Portalul instanţelor şi Info-chioşc precum şi distribuirea de broşuri informative participanţilor la manifestare. Persoanele interesate se pot prezenta în ziua respectivă, în intervalul orar amintit, cu un act de identitate .

  Această acţiune organizată cu ocazia „Zilei europene a justiţiei civile” ce se sărbătoreşte în fiecare an în 25 octombrie îşi propune să contribuie la consolidarea relaţiei de încredere între cei care înfăptuiesc actul de justiţie şi beneficiarii acestuia, justiţiabilii.      

Read more...

Fostul presedinte TNL Alba, Rares Buglea amendat de CNCD cu 8000 de lei

CNCD l-a amendat, miercuri, cu 8.000 de lei pentru discriminare pe consilierul local în CL Alba-Iulia Rareş Buglea, care a postat pe contul său de Facebook un comentariu în care vorbea despre educaţia sexuală a membrilor etniei rome, dar şi despre sterilizarea femeilor de etnie romă, conform mediafax.ro .

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, miercuri, că postarea lui Rareş Buglea, consilier local în CL Alba-Iulia şi fost preşedinte al TNL Alba, privind necesitatea sterilizării femeilor rome care nu au condiţii sociale pentru creşterea copilului, constituie discriminare şi l-a amendat cu 8.000 de lei.

Informatii de background:

La începutul lunii februarie, Rareş Buglea a postat pe contul său de Facebook un comentariu în care vorbea despre educaţia sexuală a membrilor etniei rome, dar şi despre sterilizarea femeilor rome.

"Am introdus noi apa în ţigănime...( apropo, când întrebi pe cineva de acolo unde locuieşte mai nou nu zice ţigănime, zice lângă Dedeman :) ) Ei, bine, dragii mei, acolo s-a introdus apa şi un strat subţire de pavele (aşa de dragul votului) dar este total insuficient! În loc de apă va fi enorm de greu să introducem mentalitatea şi educaţia acolo şi mai ales zic eu, educaţia sexuală.... ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii, şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane!", susţinea Buglea în postarea sa de pe reţeaua de socializare, care conţinea numeroase greşeli gramaticale.

Consilierul local mai spunea că femeia romă nu ar mai trebui lăsată să nască al doilea sau al cincilea copil, iar "statul să plătească ajutoare sociale".

Sursa: mediafax.ro

Read more...

O noua teorie a "gaurilor negre" il contrazice pe Einstein

  • Published in Monden

O noua ipoteza pune sub semnul intrebarii modelul "traditional", provenit de la Einstein, de intelegere a gaurilor negre, monstrii gravitationali din Univers care sunt de obicei descrisi prin raportarea la doar trei caracteristici fizice, cand de fapt ar putea avea mai multe, informeaza Realitatea.net, citand SPACE.com

                                         

Atractia gravitationala exercitata de gaurile negre este atat de puternica incat nici lumina nu le poate scapa, conditii in care aceste obiecte de o densitate ce tinde spre infinit sunt invizibile pentru observatori, in afara cazurilor in care devoreaza o stea aflata in apropiere.

"Imaginea acceptata este ca gaurile negre sunt niste obiecte extrem de simple, aflate la granita fizicii, ce pot fi caracterizate prin raportul la doar trei cantitati: masa, momentul cinetic (viteza de rotatie) si sarcina electrica", conform lui Thomas Sotiriou, fizician la International School for Advanced Studies din Trieste. Insa sarcina electrica este de obicei neglijabil de mica, iar astrofizicienii uita de ea atunci cand descriu o gaura neagra.

Astronomul John Wheeler, "parintele" denumirii de "gaura neagra" acum mai bine de 50 de ani, a fost primul care a sustinut ca "gaurile negre nu au fire de par" — incercand sa evidentieze mai bine simplitate acestora. In prezent "firele de par" sunt folosite in sens colocvial in cadrul comunitatii fizicienilor pentru a desemna orice alta cantitate propusa pentru a descrie o gaura neagra, in afara celor trei cantitati clasice reamintite mai sus.

Pentru acest studiu prin care si-a propus sa identifice "firele de par" ale gaurilor negre, Sotiriou si colegii sai au examinat acesti monstri gravitationali in contextul ecuatiilor teoriilor scalare-tensoriale ale gravitatiei.

"Aceste teorii sunt diferite de teoria lui Einstein, cea a relativitatii generale. Ele descriu, de asemenea, campul gravitational in functie de curbura spatiu-timp si preconizeaza existenta gaurilor negre, dar ele includ insa si un tip diferit de camp — un camp scalar — care participa la medierea interactiunii gravitationale", a explicat Sotiriou.

Cercetatorii au descoperit ca gaurile negre incep sa aibe "par" scalar atunci cand in jurul lor se afla materie ordinara. "Acest lucru nu trebuia sa se intample conform modelului standard", a adaugat Sotiriou.

Inca nu este foarte clar daca aceste noi cantitati scalare care au fost identificate pentru a descrie gaurile negre vor reusi sau nu sa scoata aceste obiecte din teoria standard, iar deocamdata este neclar si daca pot fi observate usor cu ajutorul tehnologiei actuale, conform lui Sotiriou.

Existenta unor alte cantitati cuantificabile pentru a descrie gaurile negre i-ar putea aduce pe oamenii de stiinta mai aproape de intelegerea structurii acestor obiecte cosmice de aproape infinita densitate si ar putea reprezenta o schimbare de paradigma la nivelul fizicii, din moment ce teoria lui Einstein nu include si campul scalar.

Acest studiu despre gaurile negre este prezentat pe larg in ultimul numar al revistei Physical Review Letters.

Read more...

CS Rapid Bucureşti-CSU Alba iulia: 35-83. Victorie categorică pentru albaiulience în etapa aIV-a din Campionatului Naţional de Baschet Feminin

  • Published in Sport

  Miercuri, 23 octombrie s-a disputat partida de baschet feminin dintre CS Rapid Bucureşti şi CSU Alba Iulia. Primul meci din cadrul etapei a patra a început la ora 12.00 în Sala "Rapid" din Bucureşti. După înfrângerea la limită în faţa campioanei ICIM Arad, fetele de la CSU Alba Iulia au trecut fără emoţii de adversarele de astăzi, controlând partida de la un capăt la altul.

  Primul sfert al meciului a fost câştigat cu scorul de 10-23, iar pauza dintre reprize a venit cu un scor consistent pentru fetele noastre: 19-49. Chiar dacă meciul părea jucat deja după prima repriză, CSU a continuat partida cu acelaşi nivel de concentrare, iar la final scorul de pe tabelă a arătat 35-83 (10-23, 9-24, 13-22, 3-14).

  Meciul următor al baschetbalistelor de la CSU va avea loc la Alba Iulia, sâmbătă 26 octombrie, de la ora 16.00, iar adversare vor fi jucătoarele de la Universitatea CSM Oradea.

Read more...

La Bucuresti s-a cerut Unirea

Bucuresteni, dar si romani din toate judetele tarii, precum si de dincolo de Prut, au afisat bannere cu mesaje precum ,,Sangele apa nu se face” si ,,Unirea face puterea” si au purtat pe Calea Victoriei un urias steag tricolor, de 1200 mp, cusut si adus la mars chiar de catre cei peste 100 de basarabeni veniti din Chisinau special pentru mars.

,,Suntem bucurosi ca ne regasim, frate cu frate, in capitala tuturor romanilor si speram ca in viitorul apropiat sa nu mai fim nevoiti sa traversam o granita pentru ca acest lucru sa se intample, ci un simplu rau”, a declarat pentru InfoPrut Sorin Becciu, originar din Chisinau.

Marius Lulea, co-presedintele Platformei Civice Actiunea 2012 a precizat ca ,,Marsul pentru Basarabia” a avut loc si in contextul in care peste 117.000 de romani au semnat pentru o lege menita sa aduca Basarabia mai aproape de casa, iar participantii la manifestatie au solicitat pe aceasta cale adoptarea proiectul legislativ de catre Parlamentul Romaniei.

Potrivit organizatorilor, evenimente similare au avut loc duminica la Paris, Roma, Barcelona, New York si Dublin, la initiativa comunitatilor de romani care lucreaza in strainatate.

Mii de persoane, peste 10.000 potrivit organizatorilor, au participat la ,,Marsul pentru Basarabia”, desfasurat duminica in Bucuresti de catre Platforma Civica Actiunea 2012. ,,Unire”, ,,Chisinau si Bucuresti, doua inimi romanesti”, ,,Acelasi sange, aceeasi tara, romani am fost cu toti odinioara”, ,,Unitate nationala” sunt cateva dintre scandarile participantilor la cea mai ampla manifestatie unionista care a avut loc in ultimii ani in capitala, informeaza infoprut.ro.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686