Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Items filtered by date: Friday, 11 October 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Experimentul care ar putea revolutiona pentru totdeauna lumea

Atunci cand urmasii nostri vor privi in trecut spre anul 2013, este posibil ca evenimentele ce au avut loc la Lawrence Livermore National Laboratory in SUA sa fie cele ce raman consemnate in istorie, informeaza Realitatea.net.

Cercetatorii din cadrul laboratorului aflat in California au atins o reusita fara precedent in istoria fuziunii nucleare, trecand de o borna cruciala. BBC News relateaza ca, pentru prima data in istorie, o reactie de fuziune a produs mai multa energie decat a consumat, scrie descopera.ro

Folosirea fuziunii – procesul care alimenteaza Soarele – pentru a obtine energie electrica ar putea oferi omenirii o sursa nelimitata si necostisitoare de energie. Pentru a reusi acest lucru, insa, este nevoie ca centralele de energie pe baza de fuziune sa produca mai multa energie decat consuma, ceea ce a fost dificil de realizat.

Oamenii de stiinta de la National Ignition Facility (NIF) din SUA au folosit 192 de fascicule ale celui mai puternic laser din lume pentru a incalzi si comprima o bucata mica de combustibil de hidrogen pana la punctul in care au loc reactii de fuziune nucleara.

BBC a aflat ca, in cadrul unui experiment ce a avut loc la finalul lunii septembrie, cantitatea de energie eliberata prin reactia de fuziune a depasit cantitatea de energie absorbita de combustibil – fiind pentru prima data cand acest lucru este reusit intr-un laborator dedicat fuziunii.

Reusita nu atinge obiectivul laboratorului, acela de „aprindere”, in care fuziunea nucleara genereaza la fel de multa energie pe cat ofera laserele. Acest lucru se datoreaaza „ineficientelor” inregistrate in diferite parti ale sistemului, ineficiente ce fac ca nu toata energia generata de laser sa ajunga la combustibilul de hidrogen.

Totusi, reusita a fost descrisa drept „cel mai important pas realizat in istoria fuziunii nucleare” in ultimii ani, demonstrand ca NIF se afla pe drumul cel bun inspre atingerea obiectivului dorit: aprindere si fuziune de sine statatoare.

Sursa: corectnews.com

 

 

 

Read more...

Cum a obtinut de fapt Gabriel Resources licenta de exploatare

Un fost director al ANRM sustine ca un act important, in baza caruia a fost transferata licenta de exploatare de la Minvest Deva catre Gabriel Resources, ar fi disparut. Un alt oficial a declarat zilele trecute ca avizul dat de fostul director al Institutului Geologic este un fals, iar DNA s-a autosesizat deja, informeaza Cotidianul.ro.

Mihail Ianas, director al ANRM in perioada 1997-2000, a declarat joi ca transferul licentei de explorare de la Minvest Deva catre Gabriel Resources a fost facut in baza unei simple scrisori semnate de ministrul Industriilor de la acea vreme (Radu Berceanu, n.r.). Mai mult decat atat, Ianas sustine ca, intre timp, scrisoarea respectiva in original nu se mai gaseste in arhiva institutiei, ci ar fi disparut, pur si simplu.

„A disparut aceasta scrisoare in original si nu se mai gaseste decat in copie, la cineva care a facut controlul. Control a venit de la prim-ministru, Curtea de Conturi si diverse parchete”, a declarat Ianas, la comisia parlamentara care se ocupa de proiectul Rosia Montana. El a insistat asupra faptului ca „cineva a luat scrisoarea in format original”, dar nu stie cine, pentru ca acest lucru s-ar fi intamplat dupa plecarea sa de la conducerea ANRM.

Un alt aspect dezvaluit de Mihai Ianas este acela ca el, ca sef al ANRM, nu s-a intalnit cu ministrul Industriilor pentru a discuta despre acordarea licentei de exploatare, singurele consultari pe aceasta tema fiind purtate cu secretarul de stat din minister.

Documentul respectiv nu a fost dat publicitatii de catre actualul guvern, desi atat prim-minitrul Ponta, cat si ministrul Dan Sova au promis ca vor pune la dispozitia presei si a opiniei publice toate documentele legate de proiectul Rosia Montana, cu exceptia licentei de exploatare.

Acuzatii de fals in acte, DNA s-a autosesizat

O alta problema a fost semnalata, tot in cadrul aceleiasi comisii, de catre directorul Institutului Geologic, Stefan Marincea. Acesta a declarat ca avizul dat de fostul director al institutului este fals in acte, pentru ca nu a luat in calcul opiniile specialistilor din institut. Intrebat de catre parlamentari daca a depus plangere in acest caz, Stefan Marincea a spus ca DNA s-a autosesizat in acest caz.

„In momentul in care am format aceasta comisie credeam ca sunt probleme doar de mediu, sau referitoare la partea socio-economica. De fapt, ne-am dat seama cu totii ca sunt foarte multe probleme de natura juridica, legate de modul in care aceasta asociere a pornit intre statul roman si firma canadiana”, a spus joi presedintele Comisiei Rosia Montana, Darius Valcov (PSD), la finalul sedintei.

Sursa: corectnews.com

 

 

 

Read more...

Mariana Câmpeanu: Pensiile vor creşte anul viitor cu 3,75%, iar salariile cu 3%

  Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a afirmat că în 2014 pensiile vor creşte cu aproape 4%, iar salariile bugetarilor cu circa 3 procente.
  "Pensiile vor fi indexate cu 100% rata inflaţie şi 50% din creşterea reală a salariului mediu pe economie, înseamnă un procent de 3,75% creştere, de asemenea se prevede şi o mărire a salariilor în sectorul bugetar 3%", a spus Mariana Câmpeanu, la Realitatea TV.
  În privinţa alocaţiilor copiilor, ministrul Muncii afirmă că se caută soluţii, în special pentru a-i ajuta pe cei care provin din familii defavorizate.
  "România are o mare problemă, e singura ţară care nu poate să acorde alocaţiile copiilor în funcţie de veniturile părinţilor. Am discutat şi cu ministrul învăţământului să gasim şi alte forme, să marim numărul de burse pentru copiii săraci", a mai spus ministrul.
  Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, marţi, în dezbaterile din Comisia de muncă din Senat, că Guvernul analizează mărirea alocaţiei pentru copii, luându-se în calcul ca, prin revizuirea Constituţiei, mărirea să fie diferenţiată, în funcţie de venituri.
Sursa:gandul.info

Read more...

Campanie de informare a jandarmilor în şcolile din judeţ

  Jandarmii din Alba sunt implicaţi într-o campanie naţională de informare asupra rolului şi implicaţiile jandarmeriei, precum şi a celorlalte autorităţi publice. Aceste acţiuni sunt derulate în şcolile din judeţ.
  Astfel, joi, 10 octombrie, la  Şcoala Gimnazială “ I.M. Moldovan” Blaj a debutat campania “Jandarmeria pe înţelesul tuturor”, demers informativ desfăşurat la nivel naţional, care, în judeţul Alba se desfăşoară sub sloganul „Te vrem în siguranţă”. La prima activitate preventivă, care a luat startul la ora 13:00, în prezenţa viceprimarului municipiului Blaj, Livia Mureşan, au participat aproximativ 150 de elevi, cadre didactice şi personal administrativ, iar, prin grija directorului şcolii, Florina Haţegan, au asistat la discuţii şi aproximativ 30 de părinţi.
  Copiii şi îndrumătorii acestora au fost informaţi cu privire la implicarea jandarmeriei şi a celorlalte autorităţi publice partenere în proiect în asigurarea unui climat stabil de ordine şi linişte publică şi cu privire la capacitatea de a interveni ori de câte ori bunurile şi valorile publice sunt grav afectate. Totodată, aceştia au putut afla care sunt faptele de natură contravenţională frecvent întâlnite în mediul şcolar şi care sunt sancţiunile legale prevăzute pentru acestea. Surpriza pregătită de organizatori copiilor s-a concretizat în invitarea unui “mascat”, care, spre încântarea acestora, le-a arătat echipamentul pe care-l poartă pe timpul executării unor misiuni cu grad ridicat de risc. De la ora 14:00, locul copiilor a fost luat de părinţii acestora, care au discutat cu reprezentanţii jandarmeriei, ai inspectoratului şcolar şi ai primăriei pe marginea siguranţei elevilor în cadrul instituţiei de învăţământ şi au putut afla mai multe în legătură cu răspunderea delictuală a minorului. Discuţiile au fost interactive, copiii, cadrele didactice şi părinţii prezenţi la acţiune arătându-se interesaţi de subiect, motiv pentru care au adresat şi foarte multe întrebări. Prima acţiune a confirmat, aşadar, necesitatea unei astfel de campanii, în care informarea să fie completată de deschidere şi transparenţă, astfel încât copii să se simtă cât mai în largul lor şi să înţeleagă că problemele cu care se confruntă pot fi rezolvate, cu condiţia să aibă curajul de a vorbi despre ceea ce li se întâmplă. Următoarea activitate se va desfăşura miercuri, 16 octombrie, la Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud.
  Reamintim faptul că proiectul informativ derulat la nivel naţional, „Jandarmeria pe înţelesul tuturor”, are în Alba o conotaţie particulară, în primul rând datorită faptului că, sub sloganul „Te vrem în siguranţă”, alături de iniţiatorul proiectului, se află Instituţia Prefectului - Judeţul Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Fundaţia Comunitară Alba, Consiliul Judeţean al Elevilor şi opt primării (Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Ocna Mureş, Săsciori, Şpring şi Zlatna). Scopul comun, asumat de către toţi partenerii implicaţi în proiect, este acela de a oferi copiilor informaţiile care îi pot ajuta să prevină singuri şi să combată orice fel de comportamente violente, discriminatorii şi infracţionale. Adresăm invitaţia tuturor celor interesaţi de siguranţa copiilor în instituţiile de învăţământ să acceseze platforma siguranta.fundatiacomunitaraalba.ro unde sunt postate informaţii referitoare la campanie şi la derularea acesteia şi unde există posibilitatea oferirii unui  feed-back prin completarea unui formular. Prin intermediul acestuia şi, sub protecţia anonimatului, elevii, părinţii şi cadrele didactice îşi vor putea exprima şi în scris trăirile, dar şi problemele care îi frământă. În acest fel, autorităţile, şcoala şi familia vor putea avea o imagine concretă asupra felului în care se desfăşoară viaţa reală a elevilor şi vor şti care sunt măsurile pe care trebuie să le ia, conjugat, pentru diminuarea fenomenelor de violenţă şi discriminare, precum şi a infracţionalităţii.

Read more...

Parlamentul European cere Romaniei o ancheta independenta privind inchisorile CIA

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezolutie prin care cere autoritatilor romane declansarea rapida a unei anchete "independenta, impartiala, detaliata si eficienta" privind implicarea Romaniei in programul inchisorilor CIA, informeaza Realitatea.net.
"Climatul de nesanctionare din jurul complicitatii statelor membre UE cu programele secrete de transfer si detentie ale CIA a permis continuarea violarii drepturilor fundamentale, asa cum rezulta din programele de supraveghere in masa dezvoltate de SUA si de unele state membre", se arata in rezolutia votata de eurodeputati, care vor ca dreptul PE de a investiga astfel de violari in UE sa fie intarit.
Totodata, ei cer, din nou, institutiilor UE si statelor membre sa investigheze in detaliu operatiunile CIA.
Europarlamentarii sunt "foarte dezamagiti" de refuzul Comisiei Europene de a raspunde substantial la recomandarile facute de Parlament in rezolutia sa din septembrie 2012, adoptata ca urmare a lucrarilor Comisiei temporare privind acuzatiile de utilizare a statelor europene pentru transportul si detentia ilegale de prizonieri. Aceste recomandari sunt reintegrare in rezolutia adoptata joi. Printre altele, membrii PE cer din nou Comisiei sa investigheze daca regulile UE au fost incalcate de unele tari prin colaborarea cu CIA.
Parlamentul reitereaza si recomandarile sale catre Consiliu, cerandu-i sa faca o declaratie de recunoastere a implicarii statelor membre in programul CIA.
Rezolutia are ca adresa 13 state membre: Lituania, Romania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Finlanda, Franta, Suedia, Belgia, Grecia, Irlanda, Letonia si Slovacia.
Astfel, PE "indeamna autoritatile romane sa deschida rapid o ancheta independenta, impartiala, cuprinzatoare si eficienta, sa gaseasca toate documentele lipsa din anchetele parlamentare si sa coopereze pe deplin cu CEDO in cazul Al Nashiri".
Referitor la procesul de asumare a raspunderii in statele membre, parlamentarii indeamna "autoritatile romane sa gaseasca toate documentele lipsa din anchetele parlamentare si sa deschida rapid o ancheta independenta, impartiala, detaliata si eficienta".
Totodata, acestia isi exprima regretul pentru "intransigenta si tacerea autoritatilor romane in legatura cu acest subiect, care sunt incompatibile cu obligatiile care le revin".
"Este esential, pentru a asigura credibilitatea Parlamentului, sa intarim substantial drepturile sale de ancheta pentru a investiga violarea unor drepturi fundamentale in UE, incluzand putere deplina de audiere sub juramant a persoanelor implicate, inclusiv a ministrilor din guverne", se arata in rezolutie.
Eurodeputatii solicita viitorului Legislativ (2014 - 2019) sa continue indeplinirea si implementarea mandatului acordat de Comisia temporara si sa se asigure ca recomandarile sale sunt implementate, sa examineze noi elemente care ar putea aparea si sa foloseasca dreptul sau la ancheta.
Rezolutia are caracter non-legislativ.
Europarlamentarul PDL Monica Macovei a criticat votul Parlamentului European si, mai ales, dovezile prezentate in rezolutie.
"Si eu as vrea sa stiu daca au fost si unde au fost centre de detentie ilegale. Insa, astazi, prin aceasta rezolutie, practic, in ceea ce priveste Romania cel putin, Securitatea a intrat in Parlamentul European si a devenit sursa de informatie. Sunt mentionate pentru Romania doua surse de informatie: o emisiune de pe o televiziune a Antenelor, aflata in proprietatea unei persoane care este colaborator al Securitatii, stabilit printr-o decizie definitiva a instantei, si care este si trimisa in judecata pentru spalare de bani si alte infractiuni grave: domnul Voiculescu. O alta sursa de informatie este generalul Talpes, care a fost sef al Serviciului de Informatii Externe imediat dupa '90, in perioada '92 si anii urmatori, in perioada in care la putere in Romania erau comunisti incercand sa arate cu fata vopsita ca sunt altceva", a declarat Monica Macovei.
Textul rezolutiei mentioneaza ca "actiunile minutioase de investigatie" prezentate de postul Antena 1, in aprilie 2013, au prezentat "indicatii suplimentare referitoare la rolul central al Romaniei in cadrul retelei de inchisori" a CIA. Totodata, se precizeaza ca fostul consilier prezidential pe probleme de siguranta nationala Ioan Talpes a afirmat ca "Romania a pus la dispozitia CIA sprijin logistic". Documentul mai aminteste ca un fost senator roman a recunoscut "caracterul limitat" al anchetei Parlamentului de la Bucuresti si a solicitat procurorilor sa deschida actiuni in instanta.
Sursa:Corectnews.com

Read more...

11 Octombrie – Ziua permisului de conducere românesc

Primul demers privind, exclusiv, reglementarea juridică a circulației pe drumurile publice din țara noastră l-a constituit Ordonanța pentru reglementarea trăsurilor în București, dată cu titlu experimental în anul 1859 și care avea să rămână în vigoare vreme de nouă ani.
Birjarii aveau voie să circule doar la pas, trebuiau să manifeste atenție în locurile înguste și nu le era îngăduit să împroaște pietonii.
La 9 aprilie 1868, Consiliul Comunal al Capitalei adoptă Regulamentul pentru trăsurile de piață și București, care prevedea – în limbajul vremii – printre altele că: nimeni nu e volnic a conduce trăsura fără livret; trăsurile să fie curate și de bună stare, iar hrana cailor să fie fân, ovăz și orz, căci orice trăsură cu cai în stare de slăbire se va opri d-a mai circula; conducătorii să fie îmbrăcați curat, cu haine cuviincioase; conducătorii n-au voie a fuma când sunt în mers cu mușterii; birjarii prinși pe capră beți, se vor aresta; toate trăsurile vor avea, noaptea, felinare aprinse.
De asemenea, "nu va putea ține hățurile în mână prin Capitală decât acela care va avea asupra sa un act semnat de notabilii suburbiei și de starostele respectiv, cum că are probitatea cerută și este capabil de a conduce cu știința trebuincioasă, pentru siguranța publică și vor fi îmbrăcați curat cu uniformă, șapcă cu două trese, surduc lung, până din jos de genunchi, două rânduri de nasturi galbeni". Mai mult, "să nu suie pe capră acela care nu a împlinit 21 de ani ...să meargă numai pe partea dreaptă a străzilor și să nu transporte bagaje după 9 seara".
Preocupări pentru buna organizare a deplasării vehiculelor a avut nu numai administrația Bucureștiului, ci și unele orașe de provincie. Astfel, în luna februarie 1886, apare un Regulament asupra birjelor și circularea lor în orașul Focșani, precum și un Regulament asupra circulației pe strade și trotuare.
La 19 decembrie 1906, în Monitorul Oficial este publicat Regulamentul poliției rulajului și circulației pe căile publice.
Un an mai târziu, în 1907, acest act normativ a fost completat cu primele dispoziții referitoare la obligativitatea ca toate persoanele care doresc să conducă autovehicule să posede "brevetul" de șofer, care putea fi obținut în urma susținerii unui examen.
Examinarea celor care doreau să obţină acest document se efectua de către Prefectura de Poliţie din Bucureşti, care a luat această măsură ca urmare a creşterii îngrijorătoare a numărului de autovehicule care, la începutul anului 1908, ajunsese la "impresionanta" cifră de 138 (sic!) de automobile.
Cele dintâi examene pentru obţinerea permisului de conducere au fost organizate în decembrie 1907, dar primele cursuri de pregătire a celor care doreau permis de conducere au fost deschise abia în ianuarie 1911. Examenul consta într-o probă de viteză pe şosea şi o probă de frânare instantanee în momentul în care examinatorul arunca în fața automobilului, aflat în plină viteză, un sac umplut cu paie.
La data de 11 octombrie 1913 a intrat în vigoare, prin publicarea în Monitorul Oficial, Regulamentul pentru circulaţiunea autovehiculelor, care prevedea o serie de clauze referitoare la condiţiile în care se putea conduce un autovehicul.
Astfel, conform art. 17 din acest regulament, "nimeni nu va putea conduce un automobil dacă nu va avea vârsta de 18 ani, dacă nu se va bucura de bună purtare şi dacă nu va poseda un permis de conducere (…)".
De asemenea, se stabileşte comisia în faţa căreia "examenele vor avea loc ori de câte ori nevoia va cere" şi care era compusă din "prefectul poliţiei sau înlocuitorul său, un inginer funcţionar, de preferinţă mecanic şi un membru al clubului automobilist român".
Tot cu titlu de noutate, trebuie amintit că în acest regulament au fost prevăzute primele norme referitoare la forma permisului de conducere, care "va fi întocmit conform modelului No.4 (permisul este lipit pe pânză subţire colorată în culorile naţionale: roşu şi galben, ambele culori în dimensiuni egale şi verticale pe coperta din faţă şi albastru toată coperta din dos) şi va purta un număr de ordine care se va nota într-un registru alfabetic ce se va ţine la prefectură".
(Material elaborat cu sprijinul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din Ministerul Afacerilor Interne)

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686