Items filtered by date: Wednesday, 03 March 2021 - Like - stiri Alba Iulia

VIDEO. Cinci studenți au murit după ce s-au prăbușit în gol

O tragedie s-a petrecut la o universitate din Bolivia, după ce mai mulți studenți s-au prăbușit în gol, de la etajul trei, în urma unei busculade.

Cinci persoane au murit după ce s-au prăbușit în gol, în urma unei busculade. Întreg incidentul a fost filmat, iar imaginile tragediei din Bolivia au fost postate pe internet.

Tragedia s-a petrecut în sediul unei universități din Bolivia, unde studenții au fost convocați la o ședință. Mai multe zeci de tineri s-au înghesuit pe o platformă îngustă, la etajul trei al clădirii. Având în vedere spațiul destul de mic și numărul mare de persoane, s-a format o busculadă. În urma presiunii mulțimii de oameni balustradele de protecție au cedat, iar opt persoane s-au prăbușit în gol.

Acestea s-au prăbușit de la etajul trei, cu barele de metal. Trei studenți au murit pe loc, zdrobiți de podea. Alte două persoane și-au pierdut viața în drum spre spital.

Doar trei dintre victime au supraviețuit, dar sunt internate în stare foarte gravă la un spital local.

 

Simona Cernica 

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Cutremur puternic în Grecia, de 6,2 pe scara Richter

Un cutremur puternic, de 6,2 pe scara Richter, a avut loc, miercuri, în Grecia, potrivit AP. Seismul a fost resimţit până în capitala Atena, situată la aproape 250 de kilometri distanţă, transmite Mediafax.

Agenția de presă Associated Press, care citează datele preliminare ale Centrului European-Mediteranean de Seismologie, susține că seismul a fost de 6,2 pe scara Richter.

Institutul Național de Cercetare pentru Fizica Pământului susține că seismul s-a produs miercuri la ora 12:16:12 (ora locală a României), în Grecia, la adâncimea de 30 kilometri

Cutremurul s-a produs la 119 kilometri SV de Thessaloniki, 176 kilometri N de Patra, 248 kilometri S de Skopje, 248 kilometri NV de Piraeus, 249 kilometri NV de Athens, 252 kilometri SE de Tirana și 288 kilometri SE de Prizren.

Potrivit „eKathimerini”, citat de Mediafax, seismul a fost de 5,9 și a afectat o regiune la nord-vest de orașul Larissa din centrul Greciei, însă nu au fost raportate victime sau daune majore.

Cutremurul a fost urmat de altul, de 4,6 pe scara Richter.

Cutremurul a fost resimțit în mai multe zone din Grecia și chiar în Atena.

Simona Cernica 

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Tulpina braziliană a coronavirusului ”ar putea reinfecta 60% dintre persoanele care au avut deja boala”

Şase din zece persoane care au avut deja Covid-19 ar putea fi vulnerabile la o eventuală infecţie cu tulpina braziliană a coronavirusului. Profesorul Ester Sabino, de la Universitatea din São Paulo, a declarat că între 25% şi 61% dintre anticorpii de protecţie dezvoltaţi după Covid-19 nu funcționează și în cazul unei eventuale reinfectări cu tulpina P1 din Brazilia.

Primele cercetări efectuate pe mai multe cazuri apărute în oraşul Manaus au arătat că anticorpii de protecţie la Covid-19 nu funcţionează împotriva periculoasei variante P1 (tulpina din Brazilia).

Descoperirile evidențiază viteza șocantă cu care P1 a evoluat, devenind varianta dominantă în doar opt săptămâni, scrie Daily Mirror.

„Cu alte cuvinte, dacă 100 de persoane au fost infectate în casa noastră anul trecut, undeva între 25 şi 61 dintre ele sunt vulnerabile la infecţia cu P1. În mod surprinzător, am constatat faptul că numărul cazurilor crește”, a declarat profesorul Ester Sabino.

Organizaţia de Sănătate Publică din Anglia a semnalat şase cazuri de infectare cu tulpina P1 în Marea Britanie.

Profesorul Sharon Peacock, director COG-UK şi microbiolog la Universitatea Cambridge, a declarat că nu există încă dovezi dacă imunitatea la tulpina britanică ar putea proteja sau nu împotriva P1.

Oamenii de știință au fost șocați când orașul Manuas a fost măturat de un al doilea val de coronavirus, deoarece primul val a lovit sever comunitatea.

Până în octombrie 2020, 76% din populație avea anticorpi Covid-19, lucru care ar fi trebuit să genereze un grad ridicat de imunitate colectivă. Însă alarma a fost declanşată când infecţiile au crescut din nou în 2021, iar secvenţierea genomică a identificat P1 drept vinovat. Această nouă tulpină a arătat 17 mutaţii, dintre care 10 sunt legate de proteina crucială în ceea ce priveşte modul în care virusul pătrunde în celulele umane.

Examinarea probelor virale a sugerat că noua tulpină a apărut pentru prima dată în Brazilia în noiembrie.

Cercetările braziliene sugerează că P1 este între 1,2 şi 1,4 ori mai transmisibil decât variantele iniţiale de coronavirus.

Simona Cernica

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Manager spital: Criminalul din Onești are 9 plăgi împușcate. Starea sa este bună

Criminalul din Onești care a ucis doi muncitori în apartamentul pe care el îl pierduse în instanță are nouă plăgi, după ce a fost împușcat de polițiști. Starea bărbatului de 68 de ani este bună și ar putea fi audiat într-o zi, două, afirmă managerul spitalului din Onești, Gelu Nicolcea.

Imediat după tragedie, bărbatul a fost dus la spitalul din Onești, unde a fost operat și este internat la terapie intensivă.

Managerul spitalului din Onești, Gelu Nicolcea, a declarat miercuri dimineață că el era cooperant și conștient încă de la momentul la care a fost adus la unitatea medicală.

„Am vorbit cu șeful secției de Chirurgie, mi-a spus că pacientul a fost detubat și este pe Terapie Intensivă, este sub supraveghere medicală. Starea lui nu este dintre cele mai bune pentru că, după operație, dar speră ca într-o zi – două starea de sănătate să îi permită să fie audiat”, a spus managerul Spitalului Municipal Onești.

Medicii au scos din corpul lui Moroșan 9 gloanțe, din care 2 letale și 7 de cauciuc
Gheorghe Moroșan este păzit, în prezent, de patru polițiști. Doi dintre ei stau în salonul ATI, cu pacientul, iar alți doi, la ușă, în exterior.

Întrebat dacă pacientul va fi transferat la un spital penitenciar, managerul Spitalului Municipal Onești a spus că deocamdată nu se pune problema transferului, pentru că are nevoie, în continuare, de terapie intensivă.

„După ce va fi stabilizat și trecut pe secția de Chirurgie, atunci se va lua legătura cu organele de urmărire penală pentru a se stabili modalitatea de continuare a tratamentului”, a mai spus Nicolcea. După ce a fost detubat, Gheorghe Moroșan este conștient, vorbește, dar este ușor confuz. Medicii nu au vorbit cu el despre ceea ce s-a întâmplat în apartamentul unde a produs crimele.

„Discuții de acest fel nu au loc între medici și pacient. El este tratat ca un pacient”, a mai spus Nicolcea.

Simona Cernica

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Azi e vaccinată în România persoana cu numărul un milion

Autorităţile au anunţat că, miercuri, va fi vaccinată persoana cu numărul 1 milion în România, cu câteva zile după împlinirea a 2 luni de la debutul campaniei de vaccinare, relatează Știripesurse.

Autorităţle din domeniul medical au anunţat că, miercuri, va fi atins pragul de un milion de persoane vaccinate împotriva COVID-19 la nivel national, informează News.ro.

Potrivit ultimelor date transmise de Comitetul de coordonare a vacinării, marţi erau vaccinate 983.997 persoane din întreaga ţară, în ultimele 24 de ore fiind vaccinate 38.158 persoane.

Campania de vaccinare a început în 27 decembrie cu personalul medical şi cel din centrele medico-sociale şi a continuat cu cea de-a doua etapă, care se derulează în present.

Etapa a doua se adresează persoanelor de peste 65 de ani, celor cu boli cronice, persoanlor dn centrele rezidenţiale, celor cu dizabilităţi, dar şi persoanelor din anumite sectoare considerate esenţiale.

”Ţinând cont de faptul că pentru etapa a doua avem aproximat un număr de 5-6 milioane de persoane eligibile, dacă aplicăm o intenţie de vaccinare de 60-70% vorbim de 3-4 milioane de persoane care ar putea să fie vaccinate. Pot să vă spun că pentru luna aprilie, foarte probabil, vom avea mai mult de 3 milioane de doze disponibile. În centrele de vaccinare vom avea locuri disponibile şi pentru persoanele din etapa a treia, aşa încât să avem o activitate cât se poate de fluentă şi continuă a ritmului de vaccinare tocmai pentru a creşte accesibilitatea persoanelor la vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi după amiază, într-o conferinţă de presă.

Gherghiţă a precizat că nu există în acest moment o dată clară la care va începe cea de-a treia etapă de vaccinare, cea destinată populaţiei generale, însă etapa a doua şi a treia se vor derula o perioadă în paralel.

În prezent, în România sunt folosite trei vaccnuri, singurele autorizate în Uniunea Europeană.

Știripesurse

 

 

 

Read more...

OMS: UN SFERT din populația lumii va avea probleme cu auzul în următorii ani

Aproximativ un sfert din populaţia lumii va avea probleme de auz până în 2050, estimează OMS. La copii, aproape 60 la sută din pierderea auzului poate fi prevenită, relatează Știripesurse.

Aproximativ 2,5 miliarde de persoane - sau aproximativ un sfert din populația globală - se estimează că vor avea un anumit grad de pierdere a auzului până în 2050, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), conform DPA, conform Mediafax.

Cel puțin 700 de milioane dintre aceste persoane vor avea nevoie de acces la îngrijirea urechii și a auzului și la alte servicii de reabilitare, cu excepția cazului în care se iau măsuri, arată OMS în primul său raport mondial privind auzut publicat marți, înainte de Ziua Mondială a Auzului, 3 martie.

„Ideea este că știm cum să prevenim acest lucru sau cel puțin o mare parte", a spus expertul OMS Shelly Chadha.

„Pierderea auzului netratată poate avea un impact devastator asupra capacității oamenilor de a comunica, de a studia și de a-și câștiga existența”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS estimează că 1,1 miliarde de tineri (cu vârste cuprinse între 12 și 35 de ani) sunt expuși riscului de pierdere a auzului din cauza expunerii la zgomot în mediile recreative.

Odată diagnosticată, intervenția timpurie este esențială. Tratamentul medical și chirurgical poate vindeca majoritatea bolilor urechii, în timp ce tehnologia auditivă, precum aparatele auditive și implanturile cohleare, este eficientă și rentabilă, potrivit raportului.

La copii, aproape 60 la sută din pierderea auzului poate fi prevenită prin imunizarea împotriva rubeolei și meningitei, îmbunătățirea îngrijirii materne și neonatale și screening-ul pentru bolile inflamatorii ale urechii medii.

La adulți, controlul zgomotului și o igienă bună a urechii pot contribui la menținerea unui auz bun și la reducerea potențialului de pierdere a auzului.

Știripesurse

 

 

 

 

Read more...

Care sunt domeniile cu cele mai mari salarii din UE

Salariile angajaţilor variază considerabil în funcţie de domeniul de activitate, precizează Eurostat în ultima sa statistică privind sectoarele cu venituri deosebit de mari şi cele cu venituri foarte mici, relatează Știripesurse.

Industria informaţiei şi comunicaţiilor era în 2018 cel mai bine plătit sector în 12 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi al doilea cel mai bine plătit sector în alte patru ţări, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

De asemenea, un nivel ridicat al salarizării se înregistrează în domeniul activităţi financiare şi de asigurări.

Deşi era în 2018 cel mai bine plătit sector în doar patru state membre ale UE (Franţa, Ungaria, Malta şi Suedia), acesta este pe locul doi în 16 ţări şi pe locul trei în şase state membre.

Un alt domeniu unde se obţin câştiguri ridicate este producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, care este cel mai bine plătit sector în şase state membre UE şi al doilea în alte două ţări.

La polul opus, în 2018, cel mai scăzut nivel al salarizării se înregistra în activităţile legate de servicii de cazare şi alimentaţie publică în toate statele membre UE, exceptând Grecia, Malta şi Slovenia (unde este al doilea cel mai scăzut nivel al salarizării) şi Croaţia (al treilea cel mai scăzut nivel al salarizării).

Al doilea cel mai scăzut nivel al salarizării este în domeniul serviciilor administrative şi de asistenţă în 12 din cele 27 de state membre ale UE şi al treilea cel mai scăzut în trei ţări (Grecia, Croaţia şi Slovenia).

Educaţia este cea mai bine plătită activitate economică în Luxemburg şi a doua cea mai bine plătită în Cipru, în 2018.

Deşi sectorul comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, reparaţiile de autovehicule şi motociclete este în medie el mai bine plătit din Grecia, se situează printre industriile cu câştiguri scăzute în majoritatea statelor membre ale UE.

Câştigurile în construcţii se află la nivelul de mijloc în majoritatea statelor membre ale UE şi este al şaselea cel mai bine plătit sector în Polonia şi al şaptelea cel mai bine plătit sector în Estonia, Letonia, Olanda şi Suedia.

În contrast, în 2018, cel mai scăzut nivel al salarizării în sectorul construcţii s-a înregistrat în Malta şi a fost, de asemenea, printre cele mai scăzute în Croaţia şi România (al doilea cel mai scăzut), precum şi în Ungaria, Portugalia şi Slovenia (al treilea cel mai scăzut).

Știripesurse

 

 

 

 

Read more...

Liderii Religioși Schimbă Rugăciuni dincolo de Granițele Religioase la Întâlnirea Online de Rugăciune HWPL

Pe data de 25 februarie, în cadrul celebrării Săptămânii Mondiale a Armoniei Interconfesionale ONU (prescurtat în engleză, WIHW), HWPL și oamenii religioși din Germania, România, Luxemburg și Coreea au avut o întâlnire online de rugăciune.

Desfășurată mereu în prima săptămână din februarie, Săptămâna Mondială a Armoniei Interconfesionale (WIHW) este introdusă de Adunarea Generală a ONU în 2021 pentru a promova pacea și cultura non-violentă. Diverse programe și evenimente sunt organizate în fiecare an pentru a promova armonia religioasă între cetățenii din jurul lumii.

Filiala Incheon a HWPL a organizat întâlnirea de rugăciune pentru a pregăti un loc pentru armonia religioasă și pentru pace prin înțelegerea comună și prin schimbul între religii sub tema „Întâlnirea de Rugăciune pentru Pace Religioasă Durabilă

50 de persoane, inclusiv 19 lideri religioși au reprezentat diverse credințe precum budismul, protestantismul, islamul, hinduismul, religia ortodoxă și cea avraamică la întâlnirea online de rugăciune. Ei și-au împărtășit speranța de-a promova armonia religioasă și pacea prin rugăciunile lor.

„Izbăvește-ne de viruși aducători de boli grele, de pandemii si frica morții, curata Planeta si duhul omului de Virusul COVID 19, așa ne rugam, Stăpâne, fii noua, oamenilor grabnic ajutător si tămăduitor si in toate milostiv!” a spus în rugăciunea sa Părintele Constantin Cârlan-Ungureanu, preot la Biserica Sfântul Ștefan din România.

Imam Alim Safwan de la Moscheea Centrală din Timișoara, România, s-a rugat: „Doamne, nu ne pedepsi pe noi, dacă am uitat sau am greșit! Doamne, nu ne împovăra pe noi cu grea povară, așa cum i-ai împovărat pe cei dinaintea noastră. Doamne, nu ne împovăra pe noi cu ceea ce nu putem îndura! șșterge-ne nouă greșelile noastre și iartă-ne pre noi și fii milostiv cu noi! Tu ești Ocrotitorul nostru, ajută-ne pe noi să izbândim asupra celor necredincioși!”

“Pacea religioasă durabilă depășește situația în care lumea ar fi pur și simplu liberă de conflicte religioase. Se referă la o stare, o situație în care pacea este pe deplin așteptată să fie menținută în viitor. Înăuntrul rugăciunilor aprinse ale fiecărei religii se află aspirațiile pentru pace, așteptările pentru armonie și speranțele pentru solidaritate. Această întâlnire de rugăciune va fi un loc în care toate religiile pot confirma acest lucru și va fi punctul de plecare pentru un schimb continuu, totul în numele păcii.” a declarat un oficial din cadrul HWPL.

HWPL este o organizație neguvernamentală (ONG) afiliată cu Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite (ECOSOC), servește ca un punct central care conectează activitățile de pace ale tuturor pozițiilor sociale, inclusiv politic, juridic, religios, educațional, societate civilă, tineret și femei.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686