Items filtered by date: Tuesday, 16 October 2018 - Like - stiri Alba Iulia

Proiecție în prezența regizorului în seria „Proiecții cu reflecții” la Forum Apulum

Seria de proiecții de filme documentare intitulată „Proiecții cu reflecții” continuă în acest sfârșit de săptămână cu a șaptea proiecție din programul KineDok oferit de către One World Romania.

Asociația Forum Apulum îi invită pe pasionații de film documentar european și nu numai, să asiste la proiecția filmului „Tren spre maturitate”, vineri, 19 octombrie 2018, de la ora 20:00 la Casa Forum, pe strada Regina Maria, nr. 18. Documentarul este vorbit în limba maghiară și este subtitrat în limba română. Documentarul filmat în Ungaria în 2015 a fost prezentat și premiat la numeroase festivaluri de cinematografie. La proiecție va asista și regizoarea filmului, Klara Trencsenyi, care va participa la o discuție împreună cu publicul despre subiectul dezbătut în documentar.
Intrarea la acest eveniment este GRATUITĂ.
Tren spre maturitate / Train to Adulthood / Reményvasút

Klára Trencsényi | Ungaria | 2015 | 79 minute

Limba vorbită : maghiară | subtitrare în limba română

Tren spre maturitate” spune povestea „trenului copiilor” construit în 1948 în Ungaria comunistă, a cărui funcționare este de atunci încredințată adolescenților. În trecut, „calea ferată a pionierilor”, unde aceștia puteau fi mecanici de locomotivă sau conductori, puteau vinde bilete sau coordona trenuri, era visul fiecărui copil, de la Leipzig până la Vladivostok.

Astăzi, această rămășiță a trecutului reprezintă unul dintre foarte puținele contexte care oferă copiilor simțul siguranței de care au nevoie, în timp ce toate instituțiile care ar trebui să facă acest lucru sunt fie absente, fie ineficiente. Oferind o mostră remarcabilă de observație documentară, filmul Klárei Trencsényi plasează acest proiect utopic în dialog cu prezentul, analizând modul în care „trenul copiilor” îi ajută pe protagoniștii filmului să învețe despre responsabilitate și să supraviețuiască într-o lume în care se confruntă de la o vârstă fragedă cu realitatea dură a capitalismului liberal.

În pragul maturității, gemenii Viktor și Karmen și prietenul lor Gergő operează întrerupătoare, leviere și telefoane demodate, se aliniază pentru ceremonia înălțării steagului și, în același timp, iau decizii fundamentale cu privire la viețile lor. Între timp, mama gemenilor muncește din greu ca să poată supraviețui, iar Gergő locuiește cu bunicii pentru că părinții sunt nevoiți să lucreze în străinătate.

captura-01.jpg

Premii și Festivaluri:

- Golden Dove Award - DOK Leipzig 2015,

- ZagrebDox Intl. Documentary FF 2016,

- IDFA 2015,

- Sarajevo FF 2016,

- Trieste FF,

- Margaret Mead FF 2016,

- Guth Gafa FF 2016,

- One World Romania 2016,

- Encounters South African Intl. Documentary Festival 2016,

- Docs Against Gravity FF 2016

Mai multe despre acest eveniment puteți urmări pe pagina de Facebook dedicată acestui eveniment.

captura-02.jpg   captura-03.jpg

Trailer film: https://vimeo.com/148209695

<iframe src="https://player.vimeo.com/video/148209695" width="640" height="360" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>

În 2015, Asociația One World Romania a lansat KineDok, un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. One World Romania continuă programul pentru al treilea an consecutiv în mai multe locuri alternative, vechi și noi, începând cu acest an și la Alba Iulia. În cadrul celei de-a treia ediții, 16 documentare incitante, dintre care o parte vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din fiecare țară participantă: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria.

Sub forma unei experiențe împărtășite, proiectul KineDok te invită nu doar să vii să vezi un film, ci chiar să întâlnești cunoscători sau protagoniști ai filmelor într-un mediu informal și să discuți cu ei. Misiunea KineDok este de a ajunge mai aproape de oameni și de a folosi spiritul local al galeriilor și al altor locuri populare. Acestea oferă o alternativă pentru întâlnirea dintre filmul documentar și public și creează o atmosferă intimă în care vizionarea și dezbaterea unor probleme curente devine o experiență frumoasă.

*ORGANIZATOR LOCAL: Asociația „Forum Apulum”

*ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația „One World Romania”*

*ONLINE: oneworld.ro | kinedok.net*

*PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia

(Slovacia), Budoku (Ungaria), ReStart (Croația), Bergen International Film

Festival ( Norvegia), Activist 38 (Bulgaria)*

*CU SPRIJINUL: Centrul Național al Cinematografiei*

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686