Items filtered by date: Wednesday, 10 May 2017 - Like - stiri Alba Iulia

Un satmarean, ultimul procuror al Procesul de la Nurnberg

Benjamin Berell Ferencz, ultimul procuror în viaţă care a condamnat crimele nazismului în celebrul proces de la Nürnberg, s-a nascut în 11 martie 1920 la Satu Mare într-o familie de intelectuali evrei, potrivit paginii sale de internet. Cand avea doar zece luni, familia s-a mutat în America. Traieste in prezent impreuna cu sotia sa Gertrude, in New York si Florida, si are patru copii.

În 1943 a absolvit prestigioasa Facultate de la Harvard, fiind un student eminent. Încă din anii studenţiei înclinaţiile spre Dreptul Internaţional s-au materializat în editarea unei cărţi despre crime de război, socotită un adevărat manual de specialitate.

Dupa absovirea dreptului la Harvard in 1943, s-a  inrolat intr-un batalion de artilerie anti-aeriana care se pregatea de invadarea Frantei. Ca militar inrolat sub comanda generalului Patton, a luptat in toate campaniile americanilor din Europa, se mai arata pe pagina sa oficiala.

în 1945 să fie repartizat în echipa care se va ocupa de investigarea crimelor de război comise de naziști. Benjamin B. Ferencz a fost inclus în echipa de procurori care au participat la celebrul proces de la Nurnberg, unde cei 22 de inculpați naziști au primit condamnări, din care 14 au primit pedepse de condamnare la moarte.

În al nouălea proces din cele doisprezece procese de la Nurenberg, Benjamin Ferencz, la 27 de ani, a fost numit procuror șef al Statelor Unite ale Americii. Este vorba de procesul Einsatzgruppen. Einsatzgruppen se traduce prin ”grup de intervenție”. Mai exact, erau unități paramilitare operate de SS, organizația paramilitară ce reprezenta baza partidului nazist și care a ajuns la o infulență colosală în Reich. Aceste grupuri înaintau spre Est împreună cu Armata germană și aveau ca unic scop eliminarea și anihilarea tuturor elementelor etnice dar și politice pe care regimul nazist le considera subumane. Evrei, romi, oameni cu dizabilitați etc. Se estimează că au fost executați prin împușcare de aceste adevărate comandouri ale morții aproximativ 1 milion de oameni.

După proces s-a stabilit în Germania, împreună cu soţia lui Gertrude, implicându-se în reabilitarea victimelor nazismului și fiind unul din mediatorii care au obținut încheierea Acordului de reparaţii între Israel și Germania de Vest, semnat la 10 septembrie 1952 iar în 1953 a editat Legea Restituirii, în care Germania era obligată să restituie sau să plătească despăgubiri victimelor nazismului.

În 1956, împreună cu soţia şi cei patru copii, a revenit în Statele Unite, unde a practicat avocatura, fiind asociat cu celebrul avocat Taylor Telford, unul din judecătorii de la Nurnberg.
Potrivit paginii sale de internet, Benjamin Ferencz este considerat unul din parintii fondatori ai Curtii Penale Internationale, dar “viziunea sa asupra legislatiei impotriva razboiului este mai degraba un deziderat cata vreme propria sa tara, Statele Unite, refuza sa recunoasca jurisdictia Curtii Penale Ineternationale sau a Curtii Internationale de Justitie.”

Benjamin Ferencz este un critic dur al razboaielor descrise pe pagina sa de internet drept “ilegale” duse de Statele Unite. “Drept raspuns la crimele de razboi comise de Statele Unite in Vietnam, si-a dedicat rstul vietii sale infiintarii Curtii Penale Internationale care poate judeca oficiali din orice guvern care comit crime de razboi.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686