Items filtered by date: Wednesday, 22 November 2017 - Like - stiri Alba Iulia

Tablou de Winston Churchill, vândut cu 400.000 de euro

Ultimul tablou pictat înainte de moarte de fostul premier britanic Winston Churchill, 'The Goldfish Pool at Chartwell' (1962), a fost vândut marți la licitație la Londra cu suma de 357.000 de lire (402.160 de euro), relatează EFE, potrivit Agerpres.

abloul, pe care Churchill (1874-1965) l-a făcut cadou agentului său de pază și nu mai fusese prezentat în public până acum, a fost adjudecat în cadrul licitației de artă modernă britanică și postbelică în sala casei Sotheby's, unde o altă pânză a fostului premier, 'Landscape with two trees' (1922), a atins suma de 597.000 de lire (672.520 de euro).

Winston Churchill, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 1953, a devenit pasionat de pictură când avea 40 de ani și a realizat zeci de tablouri pe care nu le vindea niciodată, dar pe care le făcea cadou prietenilor, colegilor, angajaților și demnitarilor străini.

Ultima sa pictură este importantă și pentru că este realizată la Chartwell, reședința sa îndrăgită din comitatul Kent, unde a trăit din 1922 și până la moartea sa în 1965 împreună cu soția și copiii săi și care i-a inspirat o mare parte din lucrările sale.

Sotheby's reamintește că tablourile purtând marca Chartwell — ce pot fi văzute în prezent de public — sunt foarte apreciate, subliniind că în 2014 a fost obținut un preț record pentru unul dintre aceste tablouri, pictat în 1932, care s-a vândut cu suma de 1,8 milioane de lire.

Celălalt tablou al lui Churchill vândut la licitație și reprezentând un peisaj din sudul Franței, fusese dăruit lui Maud Elgie, dădaca copiilor săi în perioada 1919 — 1921 și ai cărei descendenți l-au scos acum la vânzare.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

Unitate, Continuitate şi Independenţă în Istoria Poporului Român. 99 de ani de la Marea Unire (1918-2017)

Joi, 23 noiembrie 2017, Sala Unirii din Alba Iulia va găzdui de la ora 10.00, deschiderea oficială a sesiunii științifice a Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Unitate, Continuitate şi Independenţă în Istoria Poporului Român. 99 de ani de la Marea Unire (1918-2017). Lucrările ştiinţifice vor fi susţinute pe parcursul a două zile, în perioada 23-24 noiembrie, în cadrul a trei secţiuni: Arheologie, Istorie şi Restaurare-Conservare, la care anul acesta se adăugă  și Secțiunea anuală a Comisiei de Istorie a Orașelor din România, având ca temă: Calamitățile naturale, marile incendii și epidemiile în trecutul orașelor..

Manifestare tradiţională şi de prestigiu organizată de muzeul albaiulian, sesiunea de anul acesta se bucură de prezenţa a numeroşi specialişti proveniţi din importante centre muzeale şi ştiinţifice din țară (Alba Iulia, Bucureşti, Bistrița, Brăila, Tulcea,  Timișoara, Iași, Suceava, Satu Mare, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu, Deva, Turda, Oradea, Târgu Mureș).

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

Read more...

Legiunea Română de Vânători transilvăneni-bucovineni din Siberia

Joi, 23 noiembrie 2017, ora 11, la Sala Unirii va avea loc vernisajul expoziției Legiunea Română de Vânători transilvăneni-bucovineni din Siberia.

Expoziția este dedicată românilor transilvăneni și bucovineni din armata austro-ungară, care după ce au căzut prizonieri în Primul Război Mondial, începând din anul 1917, au reușit să se organizeze în legiuni românești. Acestea au luptat de partea armatei române, iar după sfârșitul războiului au fost implicate în războiul civil din Rusia, luptând împotriva Armatei Roșii.

În cadrul acestei expoziții vor fi prezentate ordine ale comandanților Legiunii române, Jurnalele operațiunilor întreprinse de legiunile românești împotriva bolșevicilor, câteva numere ale ziarului Neamul Românesc editat de voluntari la Irkustk și fotografii.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

Read more...

Dorel Vișan la Zilele Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba organizează în perioada 23-24 noiembrie 2017 Zilele Bibliotecii, un eveniment amplu și complex menit să satisfacă gusturile tuturor iubitorilor de cultură, indiferent de vârstă sau pregătire profesională. În cadrul acestui eveniment va avea loc și Cafeneaua Culturală a lunii noiembrie unde invitatul de onoare al serii va fi actorul Dorel Vișan.

Joi, 23 noiembrie 2017, începând cu orele 18,30, la Sala Unirii din Alba Iulia va avea loc recitalul extraordinar ,,Dorel Vișan - Omul și taina lui”. Momentul de o extraordinară încărcătură spirituală, dublată de marele talent actoricesc al actorului Dorel Vișan va fi susținut de momentele muzicale ale Cvartetului ,,Augustin Bena” condus de maestrul Dan Liviu Cernat.

La finalul evenimentului va avea loc lansarea cărții ,,Cântece pentru glas și toacă”, autor Dorel Vișan. Cartea este editată sub egida Camerei de Comerț și Industrie Cluj și este un proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri.

Evenimentul este sponzorizat de supermarketul Selgros.

Proiectul face parte din Programul minimal 2017, programul 8.IDENTITATE ȘI VALORI CULTURALE/8.3 Cafenea culturală-Aniversări culturale, și se va derula în cadrul proiectului 8.1. Zilele Bibliotecii ,,Lucian Blaga” Alba.

Comunicatul va fi însoțit de afișul și programul evenimentului

 

 

 

Read more...

Expoziție: Cercetări arheologice la Museikon

Joi, 23 noiembrie 2017, orele 11.45, Muzeul Național al Unirii va organiza în clădirea noului Muzeu al Icoanei – Museikon, vernisajul expoziției Cercetări arheologice la Museikon. Cu acest prilej vor fi expuse artefacte descoperite în timpul cercetărilor arheologice desfășurate anul trecut, cu ocazia restaurării clădirii care găzduiește în acest moment Museikonul. Dintre acestea vor putea fi văzute, piese de perioadă romană, postromană, din evul mediu timpuriu sau chiar din epoca premodernă (sec. XVI-XVII) și modernă (sec. XVIII-XIX).

De amintit că tot în timpul acestor cercetări arheologice au ieșit la iveală și interesantele structuri de zidărie care au aparținut castrului roman de la Apulum și unei clădiri din perioada Principatului Transilvaniei.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

Read more...

ZILELE BIBLIOTECII JUDEŢENE „LUCIAN BLAGA” ALBA

În perioada 23 - 24 noiembrie 2017, la Alba Iulia, are loc evenimentul  ZILELE BIBLIOTECII JUDEŢENE LUCIAN BLAGA ALBA. Vă prezentăm în cele ce urmează programul activităților ce vor avea loc.

PROGRAM

 

Alba Iulia, 23–24 noiembrie 2017, orele 8:00–19:00

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba (sediu şi filiale)

  • Expoziţii tematice de carte: ALBA – O poveste care continuă; Întâlnește-ți personajul preferat;          

                  Cultură, educaţie şi voluntariat

  • Expoziţie de sculptură "Requiem", semnată de Stefan Balog, Fundaţia Inter-Art Aiud

 Alba Iulia, județul Alba, 23 noiembrie 2017, orele 9:00–19:00

 Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba și bibliotecile publice partenere din județul ALBA

    ALBA – O poveste care continuă.

Provocare la lectură. Cititorii care vizitează biblioteca vor fi invitați să lectureze fragmente din cărțile aflate în expozițiile tematice;

- Alba Iulia, orașul istorie. Difuzarea înregistrării audio realizată de Felicia Colda;

- Către cititori. Oferirea de scrisori cu citate despre municipiul Alba Iulia şi judeţul Alba.

Alba Iulia, 23 noiembrie 2017, orele 9:00–14:00

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba (sediu şi filiale)

  • Întâlnește-ți personajul preferat ! Activități interactive pentru copii: lecturi, ateliere creative, vizionări de filme, scenete, surprize.

Alba Iulia, 23 noiembrie 2017, orele 10:00–12:00

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba

  • Alba ReCREATIVĂ. Proiecte educaționale derulate în colaborare cu Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia

- Vernisajul expoziției  Alba Iulia - o nouă perspectivă vizuală/Alba Iulia - a new visual perspective, Ediţia I;

- Vernisajul expoziției Cuvânt și culoare.

Alba Iulia, 23 noiembrie 2017, orele 11:00–12:30

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Sala de lectură

  • Cultură, educaţie şi voluntariat: masă rotundă. Participă invitaţi din instituţiile de cultură şi de învăţământ partenere, voluntarii bibliotecii. Moderator: Felicia Colda

Alba Iulia, 23 noiembrie 2017, orele 17:00–18:00

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba

  • Prezentări de carte:

- Dan Orga-Dumitriu, Fă Rai din ce ai!

- Mihai-Octavian Groza, Ilie Stricatu. Pe cărările destinului. Romanul vieţii trăite (1914–1918)

  Moderator: Daniela Floroian

Alba Iulia, 23 noiembrie 2017, orele 18:30–20:00

Sala Unirii - Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia,

  • Cafenea culturală

- Omul şi taina lui: recital extraordinar - Dorel Vişan

- Moment muzical susţinut de  Cvartetul Augustin Bena

Moderator: Daniela Floroian

Alba Iulia, 24 noiembrie 2017, orele 9:00–14:00

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba (sediu şi filiale)

  • Întâlnește-ți personajul preferat ! Activități interactive pentru copii: lecturi, ateliere creative, vizionări de filme, scenete, surprize.

Alba Iulia, 24 noiembrie 2017, orele 11:00-12:00

Filiala Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice

  • Clubul de lectură al seniorilor: lecturi, dezbateri, dialog.

Moderator: Daniela Floroian

Alba Iulia, 24 noiembrie 2017, orele 17:00-18:00

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba

  • Parteneri ai bibliotecii.  Vernisajul expoziţiei "Requiem", semnată de Stefan Balog, Fundaţia Inter-Art Aiud.   

Prezintă: Elena Cristea

  • Prezentări de carte:

- Ioan Adrian Popa, Intimele

-  Alin Tomuş, Locuri goale

 Moderator: Daniela Floroian

Alba Iulia, 24 noiembrie 2017, orele 18:00-19:00

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba

  • Carnavalul personajelor preferate. Participă copii, părinţi şi bunici din municipiul Alba Iulia;
  • Şcoala de Folk. Momente muzicale susţinute de elevii de la Palatul Copiilor din Alba Iulia, coord. Daniel Avram;
  • Face painting cu Meda.
Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686