Items filtered by date: Wednesday, 11 May 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Decizie istorica pentru Bucuresti: Va fi infiintat Parcul Natural Vacaresti, CEL MAI MARE PARC NATURAL URBAN DIN EUROPA

După mai bine de 5 ani de lobby din partea asociațiilor pentru protecția mediului, printre care și "Let`s Do It, Romania!", Guvernul României, prin Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, au dat astăzi avizul de înființare a Parcului Natural Văcărești. 

Această decizie istorică pentru București și România va însemna că zona care adăpostește în acest moment peste 97 de specii protejate va avea instituit regimul de protectie si de conservare. Parcul Natural Văcărești va deveni, astfel, cel mai mare parc natural urban din Europa.

Organizațiile implicate în acest demers sunt: Asociația Parcul Natural Văcărești, Asociația "Salvati Dunărea și Delta" si "Let`s Do It, Romania!".

"Let’s Do It, Romania!" a început colaborarea cu Asociatia Salvati Dunarea si Delta în anul 2013 și, începând din anul 2015, a dezvoltat un parteneriat alături de Asociatia Parcul Natural Văcărești. Echipa "Let’s Do It, Romania!" a organizat 4 actiuni de curățenie în Parcului Natural Văcărești,  în cadrul cărora au participat 1050 voluntari, care au colectat 40 de tone de deșeuri menajere. De asemenea au fost montate aproximativ 90 adăposturi si cuiburi de păsări.  Actiunile "Let’s Do It, Romania!" au fost Organizate împreună cu Asociatia Parcul Natural Văcărești și au avut sprijinul companiilor Kaufland România, Ursus Breweries, GreenGrour, Eco-Sud, Konica Minolta, HP, UNIQA Asigurări, fiind realizate în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

În tot acest timp, "Let’s Do It, Romania!" a susținut o campanie puternică de lobby, sprijinind demersul Asociației Parcul Văcărești atât prin intervenții la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, cât și la Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 4 sau la alte instituții implicate direct sau indirect în această decizie.

În urmatoarea perioadă, Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor va selecta un administrator al zonei în baza unui proiect de amenajare a spațiului. Este pentru prima dată, începând din anul 2012, când Ministerul Mediului Apelor si Padurilor ia decizia de a-și asuma în mod oficial acest proiect.  

Parcul Natural Văcărești include 190 de hectare de spaţiu verde și este casa a 97 de specii de păsări (45 specii aflate în diferite faze de protecție) și mamifere ca: vidra (specie protejată), vulpe, nevăstuică, enot. De asemenea, aici se găsesc și alte specii precum țestoasa de uscat și țestoasa de apă.

De-a lungul anilor, zona a reusit sa se conserve într-un mod extraordinar, în ciuda amenințărilor ivite la tot pasul. Cele mai mari provocări au venit de la oameni, din cauza pescuitului ilegal în lacuri, inclusiv cu plasa electrică, a incendiilor devastatoare, sau din cauza cantităților uriașe de deseuri, care dăunează atât păsărilor, care pot confunda deșeurile cu hrana, cât și faunei.

“Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până acum, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1 100 000 de voluntari, care au reușit să adune peste 2.000.000 de saci (peste 22 500 de tone de deșeuri), iar media de deșeuri reciclate pentru cei patru ani de proiect a ajuns la 31%. “Let`s Do It, Romania!“ este parte din comunitatea internațională “Let`s Do It, World!“.

Read more...

ACTIUNI PENTRU CRESTEREA SIGURANTEI IN SCOLI

Poliţiştii din Alba au intensificat acţiunile pentru creşterea siguranței în zona unităţilor de învăţământ. 22 de şcoli au fost controlate cu privire la modul de respectare a prevederilor legale ce reglementează asigurarea cu pază. În primele două zile ale acestei săptămâni, au fost identificaţi 80 de elevi care ar fi trebuit să se afle la cursuri.

În conformitate cu Planul de Acţiune al Poliţiei Române, aplicabil la nivel naţional, în perioada 9 – 13 mai a.c., în judeţul Alba sunt derulate acţiuni cu efective mărite, ce au drept scop creşterea siguranţei în incinta şi în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Astfel, de la debutul acestei acţiuni, au fost desfăşurate 55 de activităţi preventive în școlile din județ, dintre care 26 în școli din mediul urban și 29 în unități de învățământ situate în mediul rural.

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii, împreună cu poliţişti de ordine publică, proximitate şi rutieră au realizat întâlniri informativ – preventive cu elevii, iar temele prezentate au vizat prevenirea violenţei în rândul tinerilor, atât în incinta cât şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ, prevenirea infracțiunilor din sfera crimei organizate şi nu în ultimul rând, prevenirea accidentelor rutiere.

Echipajele de poliţie au asigurat prezenţa, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, pentru fluidizarea circulaţiei şi creşterea siguranţei elevilor.

Până în prezent, au fost verificate 22 de școli cu privire la modul de supraveghere, pază și acces, fără a fi constatate încălcări ale normelor legale din domeniu.

Totodată, polițiștii au depistat 80 elevi care absentau de la cursuri, fapt pentru care  s-a luat măsura informării conducerii şcolilor din care făceau parte elevii, în vederea luării măsurilor administrative.

Read more...

S-a elaborat Ghidul pentru Campionatul European de Fotbal 2016

  • Published in Sport

Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Federația Română de Fotbal au elaborat Ghidul pentru Campionatul European de Fotbal 2016 în scopul informării persoanelor care vor participa la evenimentul sportiv ce va avea loc în perioada 10 iunie – 10 iulie, în Franța.  

Ghidul conține informații utile pentru suporterii români care vor participa la meciurile de fotbal (regulile de acces și conduita pe stadioane, măsuri specifice de securitate), precum și informații generale privind legislația franceză (documente necesare, informații medicale, norme rutiere etc.).

Realizatorii Ghidului recomandă cetățenilor români care vor fi prezenți în Franța la meciurile de fotbal ale echipei Naționale a României să se asigure că au documentele de călătorie valabile și să le dețină asupra lor la intrarea pe stadioane. Totodată, MAI recomandă cetățenilor români să respecte indicațiile forțelor de ordine franceze care asigură securitatea desfășurării acestei competiții.

Menționăm că jandarmi și polițiști români vor fi detașați în Franța pentru a oferi asistență suporterilor români, aceștia urmând să fie prezenți în zonele publice și în FUNZONE. Angajații MAI vor purta uniforma de serviciu sau însemne distinctive.

GGhidul pentru Campionatul European de Fotbal 2016 este disponibil pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, www.mai.gov.ro, dar și pe site-urile FRF și MAE, se anunţă într-un comunicat de presă.

Read more...

Mai multi copii vor putea beneficia de Programul "Fiecare Copil in Gradinita"

Guvernul a extins categoria copiilor înscriși în învățământul preșcolar care să poată beneficia de Programul "Fiecare Copil în Grădiniță".

Executivul a modificat, printr-o Ordonanță de Urgență, Legea 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, în sensul eliminării vârstei minime de la care se poate acorda acest drept (3 ani), precum și a vârstei maxime până la care se poate acorda (6 ani). Astfel, de tichetul social destinat să încurajeze copiii din familiile defavorizate să urmeze grădinița vor beneficia și copii sub vârsta de 3 ani, dacă urmează cursurile învățământului preșcolar, precum și copiii care depășesc vârsta de 6 ani și care continuă să meargă la grădiniță ca urmare a recomandărilor specialiștilor (copii cu dizabilități și/sau cu dificultăți de învățare). Beneficiază de acest drept copii ce provin din familii al căror venit lunar pe membru de familie este de până la 2 X Venitul Minim Garantat pentru o singură persoană (venituri de până la 284 lei, în cursul anului 2016).

Prin eliminarea acestor limite de vârstă se estimează că vor putea beneficia de tichetul social acordat prin Programul "Fiecare Copil în Grădiniță" încă 29.000 de copii ce provin din familii defavorizate. Pentru copiii înscriși în învățământul preșcolar în anul 2015-2016, termenul de depunere a cererilor de solicitare a acestui stimulent este de maximum 30 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență adoptate astăzi.

Până în prezent, au fost înregistrate circa 60.000 de cereri de acordare a acestui tichet social, sub numărul estimat inițial de 111.400 copii.

Tichetele sociale acordate în baza Legii privind încurajarea copiilor să urmeze învățământul preșcolar - "Fiecare Copil în Grădiniță"- vor putea fi utilizate numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcăminte și/sau rechizite.

Acordarea tichetelor sociale este strict condiționată de prezența regulată a copiilor la grădiniță. Normele de aplicare precizează că totalul absențelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maxim trei) și scutirile medicale nu pot depăși 50% din numărul total de zile de grădiniță din luna respectivă.

Pentru 2016, pentru finanțareaProgramului "Fiecare Copil în Grădiniță" a fost alocată suma de 55,5 milioane de lei, asigurată de la bugetul de stat.

Read more...

MAI MULT SKEPSIS!

COMUNICAT DE PRESĂ

Cu ocazia împlinirii a 14 ani de activitate ai grupului Skepsis, Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia organizează vineri, 13.05.2016, ora 19.00, la spectacolul MAI MULT SKEPSIS! Un spectacol de divertisment, cu teatru scurt, umor, acorduri de folk şi bună dispoziţie, toate purtând amprenta grupului care a reprezentat Alba Iulia, mediul universitar albaiulian şi Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia de-a lungul anilor la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, adunând numeroase aplauze, premii şi distincţii şi devenind unul dintre cele mai prolifice şi longevive grupuri de tineret din România.

În spiritul evenimentelor aniversare, intrarea la spectacol este liberă, aşadar vă invităm alături de noi pentru a sărbători cu voie bună, satiră şi nu în ultimul rând cu...Skepsis!

DIRECTOR,

GHEORGHE BERGHIAN

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686