Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Friday, 27 February 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Accesibilitatea – o nevoie a persoanelor cu Scleroza Multipla

În perioada 20.10.2014 – 26.02.2015 Asociaţia SM SPEROMAX ALBA împreună cu 7 studenţi din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Specializarea Sociologie, Anul III,  au derulat un studiu cu privire la percepţia persoanelor cu Scleroză Multiplă din Alba Iulia în ceea ce priveşte accesibilitatea spaţiului de interes public.

Scopul studiului a fost acela de  a identifica modul în care persoanele cu SM din Municipiul Alba Iulia percep spaţiul de interes public, precum şi cum îşi amenajează spaţiul din locuinţă pentru a-și uşura accesul.

Concluziile studiului au evidențiat faptul că pentru 70,8% dintre persoanele afectate de Scleroză Multiplă este foarte important ca un spaţiu de interes public să fie accesibilizat pentru persoanele cu dizabilităţi, 20,8% consideră că este important ca un spaţiu de interes public să fie accesibilizat, iar pentru 8,3% dintre aceştia accesibilizarea spaţiului de interes public nu este importantă.

Întrebaţi dacă lipsa mijloacelor de acces în spaţiile de interes public influenţeză participarea acestora la viaţa publică, participanții la studiu au răspuns în proporţie de 58,3% că DA, sunt influenţaţi de lipsa accesibilizarii în momentul în care doresc să ia parte la viaţa publică, în timp ce restul de 41,7% fie nu sunt influenţaţi, fie nu iau parte deloc la viaţa publică.

În ceea ce privesc mijloacele de acces la spaţiul de interes public, persoanele cu Scleroză Multiplă din Alba Iulia sunt nemulţumite în cea mai mare parte de lipsa balustradelor, pe locul doi fiind lipsa rampelor de acces, urmată de lipsa lifturilor, precum și de lipsa locurilor de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi.

În ceea ce priveşte accesibilizarea locuinţei, respondenții au mărturisit în proporţie de 66,7% că nu au făcut modificări, iar 33,3% au făcut modificări precum schimbarea uşilor, amenajarea băii, pavarea curţii, amenajarea pragurilor, amenajarea mobilierului, etc.

Asociaţia SM SPEROMAX ALBA militează pentru drepturile persoanelor afectate de Scleroză Multiplă, cât şi pentru amenajarea corespunzătoare a spaţiilor în care aceştia îşi desfăşoară activităţile.

De mai bine de 4 ani asociaţia încearcă să scoată în evidenţă nevoile de aceesibilizare a spaţiului de interes public pentru persoanele cu dizabilităţi din judeţul Alba, elaborând studii de evaluare a satisfacţiei acestora cu privire la nivelul de accesibilizare.

Pe viitor Asociația SM SPEROMAX Alba îți propune să continue cartografierea nevoilor cu privire la accesibilizarea spaţiului de interes public, precum şi să lărgirea grupul ţintă.

Muntean Corina-Andreea – Sociolog Asociaţia SM SPEROMAX ALBA

Read more...

TRAGEDIE CULTURALA. Muzeul din Mosul distrus de jihadisti

Jihadiştii Statului Islamic au distrus sculpturi de o valoare inestimabilă expuse la muzeul din oraşul irakian Mosul, aflat sub controlul Statului Islamic. Sculpturile datau din perioada asiriană şi elenistică, datând cu mai multe secole înainte de era creștină.

Într-un clip postat pe internet, se vede cum mai mulți bărbați doboară artefactele de pe soclu și le lovesc apoi cu târnăcopul și barosul. Un alt jihadist îndeamnă la distrugerea tuturor obiectelor păgâne.

Directoarea generală a UNESCO a solicitat joi o reuniune de criză a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite după ce jihadiști din rândul grupării Statul Islamic (SI) au distrus mai multe sculpturi preislamice la muzeul din Mosul, în nordul Irakului, transmite Agerpres.

"Acest atac este mai mult decât o tragedie culturală, este în același timp și o problemă de securitate pentru că alimentează fanatismul, extremismul violent și conflictul din Irak", a denunțat șefa UNESCO, Irina Bokova, într-un comunicat după difuzarea unei înregistrări video publicate de SI.

"Este motivul pentru care l-am contactat imediat pe președintele Consiliului de Securitate pentru a-i cere să convoace o reuniune de urgență a Consiliului privind protecția patrimoniului irakian în calitate de element care face parte integrantă din securitatea țării", a precizat ea.

Irina Bokova a subliniat că aceste distrugeri reprezintă o încălcare a Rezoluției 2199 adoptate de Consiliul de Securitate al ONU la începutul lui februarie pentru a împiedica traficul cu antichități furate din Siria și din Irak, considerate ca o sursă cheie pentru finanțarea grupării SI.

Într-o altă scenă a acestei înregistrări cu o durată de cinci minute, jihadiști folosesc un perforator pentru a desfigura un impozant taur asirian din granit, la situl arheologic de la Poarta Nergal din Mosul, oraș aflat din vară sub controlul jihadiștilor. Acest taur are un geamăn expus la British Museum, la Londra.

Credincioși musulmani, aceste ruine din spatele meu sunt idoli pentru popoarele din trecut care le adorau în loc să i închine lui Allah”, declară un jihadist aflat în fața camerei video.

„Aşa-numiţii asirieni şi akkadienii şi alţii se rugau la zei pentru război, pentru agricultură şi pentru ploaie şi le aduceau jertfe“, adăugă militantul SI, referindu-se la civilizaţiile antice care au trăit în Mesopotamia ( teritoriul actualul al Irakului, estului Siriei şi sudului Turciei) în urmă cu peste 5.000 de ani. „Profetul Mahomed a luat jos idolii cu mâinile goale, când a intrat în Mecca. Am primit ordin de la profetul nostru să dăm jos idolii şi să-i distrugem şi am făcut acest lucru când am cucerit aceste ţări“, mai spune acesta în timp ce mai distruge un bun cultural din partimoniul umanităţii.

Membrii Statului Islamic răscolesc de mai multe luni biblioteci şi site-uri istorice din Mosul distrugând cărţi şi artefacte valoroase. Luna trecută  au intrat în Biblioteca Centrală din oraşul irakian Mosul distrugând peste 2.000 de cărţi, sute de manuscrise şi lucrări antice, ziare vechi. Au dat foc inclusiv la cărţi pentru copii, cărţi de  poezie, filozofie, sănătate, cultură, ştiinţă, lăsând doar volumele despre Islam.

Read more...

PERCHEZITII LA PERSOANE BANUITE DE FURTURI DIN SOCIETATI COMERCIALE

În această dimineaţă, poliţiştii din Alba, sprijiniţi de poliţişti din Maramureş şi Cluj, efectuează 7 percheziţii la persoane bănuite de săvârşirea mai multor furturi din societăţi comerciale din judeţele Alba, Hunedoara, Neamţ şi Maramureş.

La data de 27 februarie a.c., poliţişti de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, efectuează 7 percheziţii ce vizează domicilii şi spaţii de depozitare ale unor persoane bănuite de furturi din societăţi comerciale, fapte prin care ar fi produs un prejudiciu de peste 150.000 lei. Patru percheziţii au loc în judeţul Alba, două în Maramureş şi una în judeţul Cluj.

În cauza aflată în lucru la Biroul de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia, există suspiciunea rezonabilă că în perioada octombrie 2014 – ianuarie 2015, 4 persoane cu vârste cuprinse între 17 şi 36 de ani, din judeţele Alba şi Galaţi au pătruns prin efracţie, în 6 societăţi comerciale din judeţele Alba, Hunedoara, Neamţ şi Maramureş şi au sustras aparatură electronică, telefoane, motoferăstraie şi produse alimentare.

Azi, 27 februarie a.c., urmează să fie puse în executare 6 mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite de comiterea furturilor şi ale eventualilor complici. Cei în cauză vor fi conduşi la sediul Poliţiei Municipiului Alba Iulia, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.

La acţiune participă 41 de poliţişti din care 29 din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, doi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj şi 10 din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Maramureş.

Acţiunea se desfășoară cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – IGPR.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686