Items filtered by date: Wednesday, 09 December 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Concert Extraordinar de Craciun

Duminică, 13 decembrie 2015, ora 19, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură Augustin Bena Alba vă invită la Casa de Cultură a Sindicatelor la Concertul Extraordinar de Crăciun susţinut de orchestra de cameră "Augustin Bena" dirijată de Dan Liviu Cernat. 
Inivitat special în eveniment este Corul Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj Napoca, dirijor prof. univ. dr. Cornel Groza. Programul va conţine lucrări celebre din creaţia compozitorilor Johann Strauss, Giuseppe Verdi şi G. F. Handel.
Biletele pot fi procurate de la Casa de Cultură a Sindicatelor la preţul de 20 lei.
Corul Filarmonicii de Stat ,,Transilvania" a fost înfiinţat în anul 1972, în timpul directoratului maestrului Sigismund Toduţă, renumit compozitor clujean şi, în acelaşi timp, şef de şcoală de compoziţie, a cărui iniţiativă şi perseverenţă au avut o mare pondere în reuşita acestui proiect. După abia doi ani de la înfiinţare, Corul Filarmonicii clujene a fost recunoscut ca valoare naţională de prim rang, poziţie pe care o păstrează şi în momentul de faţă. Începând cu anul 1976 corul marchează primele succese internţionale de răsunet şi înregistrează progrese majore în sporirea potenţialului său expresiv şi repertorial. În anul 1986, ansamblul este preluat de Cornel Groza, discipol al mastrului Dorin Pop. Linia evolutivă trasată de predecesori este continuată cu succes de actualul dirijor, corul marcând, în toţi aceşti ani, cele mai prestigioase şi aplaudate prezenţe în context internaţional şi fiind aclamat ca o formaţie de clasă mondială.
Cornel Groza şi-a început pregătirea muzicală la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca, studiind apoi pedagogia muzicală la Academia de Muzică din oraşul nostru. În 1970, a devenit membru al corului de cameră din Cluj, care, sub conducerea maestrului Dorin Pop a devenit un „centru" coral de marcă. Această experienţă a fost decisivă în alegerea lui Cornel Groza, aceea de a urma cariera de dirijat. În 1972, devine membru fondator al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania", iar în 1986, dirijorul permanent al Corului Filarmonicii clujene. Prin tehnica sa dirijorală excelentă, cunoaşterea completă şi stăpânirea cântului coral, prin simţul fin al sonorităţii, Cornel Groza aduce un impuls vital succesului permanent al Corului Filarmonicii din Cluj-Napoca.

 

 
Read more...

Lectie de istorie vie

Vineri, 8 decembrie 2015, elevii a două instituții școlare din Cugir, respectiv Școala Generală nr. 3 și Colegiul Național David Prodan s-au bucurat de prezența dacilor, romanilor și dansatoarelor din trupa Garda Apulum. Astfel, voluntarii albaiulieni care compun formațiile de reenactment antic coordonate de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, respectiv Lupii ApulonuluiLegiunea XIII Gemina și Magna Nemesis, au susținut două lecții de istorie vie. Bineînțeles că alături de prezentările de tehnică militară dacică și romană, s-a spus și povestea anticei cetăți dacice a Singidavei, care este situată chiar în orașul Cugir.
Acțiunea a avut în primul rând un scop educativ, dar pe această cale s-a dorit și promovare celei de a X-a ediții a Festivalului Cetăților Dacice, care în vara anului viitor va avea loc în Cugir.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Casa de Cultură Cugir, Asociație pentru Istorie Vie Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia cu sprijinul Societății de Transport Public Alba Iulia.
 
 
 
 
Read more...
Subscribe to this RSS feed