Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Tuesday, 06 January 2015 - Like - stiri Alba Iulia

„Opriti poluarea in Sebes!“

6 Ianuarie 2015

Grupul de Iniţiativa Civică Sebeş organizează Duminică, 11 ianuarie, ora 14, un marș de protest cu plecare din faţa Primăriei Sebeş, la care, până în prezent, pe facebook, şi-au anunţat participarea peste 1000 de persoane.

Campania „Opriți poluarea în Sebeș!“ a fost iniţiată de către locuitorii oraşului organizaţi în Grupul de Iniţiativă Civică Sebeș, grup înfiinţat ca urmare a deciziilor favorabile pentru S.C. Kronospan S.A. de a deschide o nouă instalație de formaldehidă cu o capacitate de 60.000T/an.

Cetăţenii solicită autorităţilor să ia măsuri urgente în vederea stopării poluării oraşului Sebeş şi să interzică continuarea activităţii principalului poluator S.C Kronospan S.A. atâta timp cât acesta nu respectă cu strictețe normele europene de protecția mediului.

Ținând cont de faptul că autoritățile statului roman, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun la ora actuală de aparatura modernă de ultimă generație necesară măsurării exacte a cantității de noxe emise în atmosferă, locuitorii Sebeșului solicită atât oprirea imediată a aceastei instalații noi, cât și a celei vechi, până la rezolvarea definitivă a acestei probleme, rezolvare care va fi prezentată public și prin angajamente cu răspundere juridică.

Oamenii din Sebeș și din localitățile învecinate consideră că poluarea masivă resimțită în toate zonele orașului reprezintă o încălcare gravă a dreptului constituțional la sănătate și la un mediu curat. Astfel, această procedură de autorizare plus revizuire a acordului de mediu, este ilegală.

Motivele cele mai des invocate de cei nemulțumiți sunt următoarele:

- Construcția Fabricii de Formaldehidă de 60.000T/an plus producția la scară mare cu poluarea implicită, este un pericol evident pentru sănătatea și viața celor peste 150.000 de locuitori din zona Sebeș - Alba Iulia;

- Cele 8 bucăți de rezervoare de 15.000 litri fiecare în care este depozitată formaldehida, 2 bucăți rezervoare de methanol (alcool metilic) de 10.000 litri fiecare, cele de anhidridă maleică, de melamină (amida acidului cianuric), de motorină, de benzină și de alte substanțe chimice foarte periculoase, care deservesc fabrica de formaldehidă cancerigenă de 30.000 t/an, ne îndreptățesc să ne temem că Sebeșul stă pe o bombă chimică, care poate oricând exploda și care ar distruge Sebeșul.

- Kronospan-ul nu și-a realizat monitorizarea on-line, 24 din 24 de ore, a tuturor surselor de poluare și a tuturor tipurilor de poluanți, cu posibilitatea accesării pe internet, și cu întreruperea procesului tehnologic atunci când unul din poluanți atinge limita maximă admisă.

Expunerea la poluarea din aer cauzează cancer la plămâni, conform unor studii ale  Centrului Internațional de Cercetare a Cancerului (IARC), agenție a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Alte afecțiuni cauzate de poluarea aerului sunt cele cardiovasculare și respiratorii. Conform studiilor, în 2010, la nivel internațional, peste 223.000 de persoane au murit din cauza cancerului la plămâniasociat cu poluarea aerului.Tot OMS spune clar în comunicatul nr 153 din 15 iunie 2004 că formaldehida este clasată în grupa I a agenților cancerigeni pentru om, numeroase studii ale organizației demonstrând că această substanță poate cauza diverse forme de cancer precum leucemia, cancer de creier, cancer al aparatului respirator, nas, esofag, faringe.

Conform unui studiu realizat de Centrul Regional de Sănătate Publică Târgu Mureş în 2008 pentru Regiunea Centru, judeţul Alba deține locuri „fruntașe” la cancerul pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul colo-rectal, cancerul gastric și melanom malign. Alte date oferite de DSP Mureș spun că în județul Alba se îmbolnăvesc de cancer circa 1800 de persoane anual, și mor circa 800 anual.

Grupul de Inițiativă Civică Sebeș

ONG PrimaNatura

ONG Inițiativa Civică Reghin

Contact:  Anisoara Stefan, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , +40 743 121 400 , Vlad Ana Monica, +40 723 251 687

Link FB: Eveniment Facebook

Website: http://www.primanatura.ro

Read more...

Marius Tudose, noul presedinte CSM

Judecătorul Marius Tudose a fost ales, marți, în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Plenul Consiliului Suprem al Magistraturii a ales azi noua conducere a consiliului:

Noul președinte al CSM pentru 1 an este judecătorul: Marius Tudose

Noul vicepreședinte al CSM pentru 1 an este procurorul: Bogdan Gabor.

Marius Tudose este membru CSM din ianuarie 2011 din partea judecătoriilor. El a ocupat din 2001 şi până la momentul numirii în Consiliu funcţia de presedinte al Judecătoriei Sector 3 Bucuresti. Marius Tudose şi-a început activitatea  ca judecător stagiar în 1995 la Judecătoria Slatina, însă a activat și la Judecătoria sectorului 4 din Capitală.

Tudose a fost coleg de generație cu premierul Victor Ponta, cu procurorul general, Tiberiu Nitu și cu ministrul justiției, Robert Cazanciuc, informează Hotnews.ro.

Una dintre cele mai importante decizii care se vor lua sub mandatul său este numirea unui nou șef la DIICOT, acest post fiind vacant după arestarea preventivă a procurorului-șef Alina Bica în așa numitul dosar al Despăgubirilor. Avizul pentru viitorul procuror șef îl va da însă secția de procurori, unde președintele CSM nu participa. 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686