Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Monday, 05 January 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Unul din cinci romani este sarac

Potrivit proiectului Strategiei naţionale privind reducerea sărăciei, pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, unul din cinci români, adică aproape cinci milioane de persoane, se confruntă cu sărăcia.

Guvernul vrea să reducă acest număr de persoane cu 400.000, până în 2020.

Unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient, potrivit Proiectului Strategiei naţionale privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei (2014-2020).

De asemena, proiectul mai arată că o mare parte din sărăcia bazată pe venit este persistentă, trei sferturi dintre persoanele sărace se află în această situaţie de cel puţin trei ani, o treime din populaţie nu-şi poate permite să achiziţioneze articole considerate dezirabile sau chiar necesare pentru a duce un trai decent.

Potrivit aceluiași document, încă mai exista copii care nu au mers niciodată la școală, iar procentul tinerilor fără o educație adecvată este ridicat. Proiectul de strategie mai arată că multe persoane sunt în continuare inactive sau neangajate formal, cu șanse mici de a căpăta acces corespunzător la piața muncii, și că există inegalități în ceea ce privește acoperirea cu servicii medicale de bază. “Există un număr semnificativ de comunități dezavantajate în care aceste probleme se cumulează, făcând aproape imposibilă întreruperea ciclului excluderii, fără ca membrii săi să fie sprijiniți și integrați prin intervenții din exterior. Prezenta strategie privind incluziunea socială și reducerea sărăciei conține un plan de acțiune care va permite României să înregistreze progrese considerabile în reducerea sărăciei și promovarea incluziunii sociale pentru persoanele, grupurile și familiile vulnerabile în următorii ani. în contextul reacțiilor la aceste provocări sociale, strategia prezintă și un set structurat de măsuri cu rolul de a asigura atingerea obiectivelor asumate de Romania în contextul Strategiei Europa 2020″, se arată în documentul citat. 

Strategia vizează persoanele şi/sau familiile sărace ale căror venit anual este sub 60% din venitul mediu exprimat per echivalent adult, categorie care, în 2008, număra aproape cinci milioane de români.

"Obiectivul Guvernului este de a reduce acest număr cu cel puţin 580.000 până în anul 2020. În 2012, numărul acestora era deja redus la 4,8 milione, ceea ce înseamnă că 30 % din obiectiv a fost deja îndeplinit. Din 2012 până în 2020, obiectivul este de a scoate alte 400.000 de persoane din sărăcie (restul de 70% din obiectiv). Populaţia vulnerabilă include grupuri care sunt excluse de pe piaţa forţei de muncă, din sistemul de educaţie, sănătate, locuinţe, şi alte servicii", se arată în proiectul de act normativ.

"Aproape o treime dintre copii trăiesc în sărăcie persistentă, iar riscul la care sunt ei expuşi de a trăi în această stare este mult mai ridicat decât pentru orice alt grup de vârstă. Mai mult, riscul la care sunt expuşi copiii de a trăi în sărăcie persistentă a crescut cu aproape 3 procente între anii 2008 şi 2012, în timp ce riscul pentru toate celelalte grupe de vârstă a crescut cu circa un procent sau chiar a scăzut. Din 2008 până în 2012, sărăcia în rândul copiilor a fost constant mai mare decât rata totală naţională a sărăciei (cu circa 10 puncte procentuale). Mai mult, în timp ce rata totală a sărăciei a scăzut (deşi doar uşor) în aceşti cinci ani, rata sărăciei în rândul copiilor a crescut cu aproximativ 1 punct procentual. Unul din doi copii din zonele rurale trăieşte în sărăcie. În 2012, peste 50 la sută dintre copiii din zonele rurale trăiau în sărăcie, prin comparaţie cu doar 17 la sută dintre copiii din localităţile urbane. Această mare discrepanţă, combinată cu o distribuţie aproximativ uniformă a copiilor între zonele urbane şi cele rurale, face ca peste 74 la sută dintre toţi copiii săraci să trăiască în mediul rural", se arată în proiectul pus în dezbatere de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).
Iniţiatorii documentului mai spun că persoanele vârstnice singure sunt expuse unui risc de sărăcie mult mai mare decât alte categorii. Astfel, în jur de 1,2 milioane de persoane cu vârste egale sau mai mari de 65 de ani trăiesc singure (trei sferturi sunt femei). În timp ce 25,8% dintre persoanele vârstnice singure trăiesc în sărăcie, numai 5,8% dintre cuplurile vârstnice sunt în această situaţie. 
Romii sunt o altă categorie care prezintă un risc mult mai mare de sărăcie, indiferent de vârstă, educaţie sau mediul de rezidenţă, ei fiind expuşi unui risc de sărăcie de zece ori mai mare decât celelalte etnii.

 Proiectul de strategie este în dezbatere publică până la 10 februarie. 

Read more...

O sansa pentru zona rurala – mestesugurile traditionale

Alba Iulia, 05 Ianuarie 2014

Asociaţia Pakiv Romania în parteneriat cu SC Technical Training SRL București și Techniki Ekpedeftiki SA Grecia continuă caravanele de informare și promovare privind oportunitățile de calificare/recalificare și de conștientizare privind dezavantajele și riscurile ”muncii la negru” desfășurată în regiunile Centru, Nord-Vest și Vest.

Caravana de informare, care a debutat la începutul lunii decembrie 2014 și va continua până la sfărșitul lunii martie 2015, se desfășoară în cadrul proiectului ”Dezvoltare rurală durabilă prin revitalizarea meșteșugurilor”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013,  Axa prioritară 5, ”Promovarea măsurilor active de ocupare”. Activitățile caravanei se adresează șomerilor, persoanelor ocupate în agricultura de subzistență și persoanelor inactive cu domiciliul în satele și comunele din regiunile Centru (județul Alba), Nord-Vest (județele Bihor și Satu Mare) și Vest (județele Timiș și Caraș-Severin).

Prin proiectul ”Dezvoltare rurală durabilă prin revitalizarea meșteșugurilor”vor fi furnizate servicii integrate de informare, consiliere și de formare profesională în mediul rural pentru cel 

puțin 1000 de șomeri, persoane ocupate în agricultura de subzistență și persoane inactive. Programele de formare profesională vizează calificarea a 875 dintre viitorii beneficiari ai proiectului în domenii din sectorului meșteșugăresc, cu ar fi: Lucrător în industria ceramicii, Confecţioner scule şi obiecte manuale, Confecţioner-asamblor articole din textile, Tricotor manual, Ţesător manual, Lucrător în tâmplărie și Tapiţer. După finalizarea programelor de formare, 30 dintre absolvenții care au obținut certificate de calificare vor fi susținuți și asistați să-și înființeze mici afaceri meșteșugărești care să contribuie atât la creșterea calității vieții acestora și a familiilor lor, precum și la dezvoltarea comunităților din care fac parte.

 

Informații suplimentare:

Asociaţia Pakiv România

Telefon: 0258811170                                   

Web: www.pakiv.ro,               

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.               

Read more...

MAE: Marinar roman, ucis in Libia

O rachetă lansată de către un avion de vânătoare neidentificat a explodat, duminică, la bordul unei nave aflată în portul libian Derna din Libia, incidentul soldându-se cu decesul a doi membri ai echipajului, un cetăţean român şi un cetăţean grec, informează, luni, Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, incidentul a avut loc duminică, la bordul unei nave sub pavilion liberian și cu armator grec, ancorată în portul Derna. MAE precizează că în urma exploziei au fost răniți și doi membri ai echipajului, cetățeni filipinezi, aceștia fiind transportați la țărm pentru îngrijiri medicale.

"Reprezentanții misiunii diplomatice a României la Tripoli, relocată la Tunis, cât și cei ai Ambasadei României la Atena sunt deja sesizați în legătură cu incidentul. După incident, nava și-a continuat cursul către Tobruk, cu destinația portul Pireu. Când nava va ajunge în portul Pireu, reprezentanții Ambasadei României la Atena vor acorda asistența consulară ce se impune în asemenea situații tatălui cetățeanului român decedat, în vederea repatrierii trupului neînsuflețit al fiului său", adaugă MAE.

În cadrul demersurilor inițiate pe lângă armatorul navei, s-a obținut asigurarea din partea acestuia că va suporta toate cheltuielile aferente repatrierii corpului neînsuflețit al cetățeanului român.

Atacul a avut loc "în cursul serii", a precizat paza de coastă pentru AFP, adăugând că petrolierul efectua o cursă internă şi era ancorat cu 1.600 de tone de petrol în rezervoare în momentul în care a fost atacat. Dintre cei 26 de membri ai echipajului, 21 sunt filipinezi, trei greci şi trei români.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686