Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Monday, 12 January 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Exponatul lunii ianuarie: Diploma de inobilare a lui Stefan Stoia din Ciugud, 1649

Marți, 13 ianuarie 2015, ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat Exponatul lunii ianuarie.

Cu această ocazie va fi expusă diploma prin care principele Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi al II-lea, îl înnobila în anul 1649 pe Ștefan Stoia din Ciugud.

De reținut că înnobilarea românilor transilvăneni, în special pentru servicii militare, a fost un fenomen cu o amplitudine remarcabilă, care a caracterizat cu deosebire epoca Principatului autonom (mijlocul secolului XVI – sfârșitul secolului XVII). Până astăzi au putut fi cuantificate peste 1000 de diplome nobilitare care au avut ca destinatari români, dintre care doar circa 20 au fost recompensați pentru merite culturale.

Diploma expusă ca exponat al lunii ianuarie la muzeul albaiulian a fost emisă de principele Gheorghe Rákóczi al II-lea, în 14 februarie 1649, pentru Ștefan Stoia din Ciugud și aparține acestei categorii rarisime, de înnobilări pentru merite culturale. Alături de aceasta se mai pot aminti două astfel de acte destinate unor remarcabile personalități ale vieții religioase românești, originare de asemenea din localități învecinate cu Alba Iulia: protopopii Gheorghe din Daia și Ioan Zoba din Vinț, înnobilați în 1664.

Despre Ștefan Stoia din Ciugud nu deținem alte surse documentare, nu știm cine a fost și în ce au constat credincioasele slujbe pentru care consilierii princiari l-au recomandat spre a fi înnobilat. Ele se pot doar deduce din descrierea blazonului care i-a fost conferit și din proximitatea datei înnobilării cu aceea a finalizării tipăririi Noului Testament în prima sa versiune integrală tradusă în limba română.

Reprezentat într-un veșmânt care coboară peste genunchi, de culoare violet, cu o carte deschisă în mână și pregătit să-și șteargă fruntea cu o batistă, Ștefan Stoia a fost, fără îndoială, unul din acei „preoți cărturari și oameni înțelepți” pe care mitropolitul Simion Ștefan a fost îndemnat să-i caute printre popii săi pentru a finaliza dificila și onoranta sarcină de a da românilor pe înțeles vestea cea bună a Evangheliei. Numele niciunuia dintre ei nu ne este cunoscut, cu excepția celui al călugărului Silvestru din Țara Românească, a cărui contribuție responsabilul vlădică a apreciat-o ca plină de „multă lipsă și greșiale” și, oricum, nefinalizată. Cine au fost cei care au îndreptat greșelile, buni cunoscători de slavonă, greacă și latină, și unde și-au însușit ei atât de solid aceste cunoștințe, sunt întrebări care nu au încă răspuns. Blazonul conferit lui Ștefan Stoia din Ciugud este o sugestie unde am putea căuta răspunsul, în lipsa informațiilor explicite, oficiale. Desigur, identificarea lui cu unul dintre ostenitorii la traducerea cărților tipărite la Bălgrad la mijlocul secolului XVII nu poate depăși stadiul de ipoteză, dar faptul că a fost o figură ieșită din comun pentru societatea românească, un om de litere, un cunoscător al Scripturii suficient de bun pentru a-i învăța și pe alții, sunt certitudini. De ce n-au mai fost și alte înnobilări similare în epocă? Sau poate ceilalți traducători moșteniseră de la generațiile anterioare statutul nobiliar? Șansele să mai aflăm au rămas foarte puține, de aceea orice informație colaterală devine la fel de prețioasă ca adevărul însuși.

Cât privește documentul în sine, el este redactat în limba latină, pe pergament, cu imaginea blazonului redată color în spațiul anume destinat și cu două inițiale ornate, dar lipsit de sigiliu, care s-a pierdut. În afară de textul propriu-zis, mai există pe verso mențiunea notată în momentul prezentării diplomei în adunarea din 9 iunie 1649 a nobililor din comitatul Alba, desfășurată la Aiud. Acest apendice reprezintă certificatul de valabilitate și autenticitate al documentului, aproape la fel de important ca semnătura și sigiliul principelui, căci, fără acceptul celorlalți nobili, decizia de înnobilare nu putea intra în vigoare.

Nu se cunosc împrejurările în care diploma a ajuns în colecția muzeului albaiulian. În anii ’90 ai secolului trecut ea a beneficiat de restaurare, iar în prezent aparține categoriei tezaur a bunurilor de patrimoniu cultural național.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Național al Unirii din Alba Iulia.

Read more...

Oportunitati de calificare prin ”Caravana ocuparii in satele din regiunile Centru, Nord Est si Sud Est”

COMUNICAT DE PRESĂ

Alba Iulia, 12 Ianuarie 2015

A doua campanie de informare și conștientizare din cadrul proiectului ”Caravana ocupării în satele din regiunile Centru, Nord Est și Sud Est” s-a desfășurat în perioada octombrie - decembrie 2014 în localitățile Roșia Montană și Noșlac din județul Alba, localitățile Ciurea, Tanța, Voinești și din județul Iași, Ghidigeni, Drăgușeni din județul  Galați, Niculițel și Valea Teilor din județul Tulcea.

Proiectul ”Caravana ocupării în satele din regiunile Centru, Nord Est și Sud Est” este implementat de către Asociaţia Pakiv Romania în parteneriat cu SC Technical Training SRL București și Eco Tech Srl Italia în mediul rural din regiunile Centru, Nord Est și Sud Est, cu scopul de a stimula participarea membrilor comunităților rurale din aceste regiuni la activitățile de consiliere și formare profesională furnizate gratuit, chiar în localitățile de domiciliu ale participanților.

La activitățile desfășurate în cadrul campaniei au participat peste 200 de persoane, iar ca urmare a acțiunilor de informare și promovare desfășurate pe parcursul mai multor zile, un număr de peste 128 de persoane au dorit să facă parte din grupul țintă al proiectului. Participanții înscriși au fost informați privind oportunitățile de calificare/recalificare ce se vor desfășura prin proiect și au fost consiliați în vederea creșterii șanselor de acces pe piața muncii, iar în următoarele luni vor participa la programe de formare în domenii non-agricole. Campaniile de informare și promovare din cadrul proiectului vor continua și în alte comunități rurale din regiunile Centru, Nord-Est și Sud-Est până la finalizarea proiectului, în luna septembrie 2015.

Prin serviciile integrate de informare și consiliere Asociația Pakiv România și partenerii săi vizează să sprijine cel puțin 1000 de persoane din mediul rural, șomeri, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, persoanele ocupate în agricultura de subzistență și persoane inactive, iar prin programele de formare profesională vizează calificarea a 875 dintre aceștia în următoarele ocupații: confecționer asamblor articole textile, lucrător în comerț, confecționer obiecte artizanale din lemn, lucrător instalator pentru construcții, îngrijitor bătrâni la domiciliu, lucrător finisor în construcții.

Proiectul ”Caravana ocupării în satele din regiunile Centru, Nord Est și Sud Est” va fi implementat pe o perioadă de 18 luni și își propune să contribuie la creșterea oportunităților de ocupare în zonele rurale, din regiunile Centru, Nord Est și Sud Est.

Informaţii suplimentare:

Expert PR

Cristian PRUNEAN

Asociaţia Pakiv România

Telefon: 0258811170                                   

Web: www.pakiv.ro,               

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686