Items filtered by date: Monday, 21 July 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Ultimatum ONU: Luptele trebuie sa inceteze imediat in Gaza

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, s-a pronunţat luni pentru încetarea ‘imediată’ a ostilităţilor dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, în cursul unei conferinţe de presă desfăşurate la Cairo unde a sosit în încercarea de a se ajunge la un armistiţiu.

Eforturile diplomatice s-au intensificat recent în capitala egipteană în timp ce conflictul din Fâşia Gaza s-a soldat în două săptămâni cu moartea a peste 570 de palestinieni, în marea majoritate civili.

Agerpres

Read more...

DNA: Sefii DIICOT si IGPR stiau despre problemele de la Alba

Comisarul Traian Berbeceanu susţinea, într-o discuţie interceptată de procurorii anticorupţie, că şefa DIICOT, Alina Bica, şi şeful Poliţiei române, Petre Tobă, ar fi cunoscut problemele de la DIICOT Alba şi BCCO Alba, după ce ar fost informaţi de către el.

În rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe anchetatorii lui Berbeceanu, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) redau conţinutul unei discuţii dintre acesta şi adjunctul şefului Poliţiei Române, Florentin Robescu.

În această discuţie, care a fost interceptată de DNA, Berbeceanu susţinea că şefa DIICOT şi şeful Poliţiei Române ar fi fost informaţi de el despre problemele de la DIICOT Alba şi BCCO Alba, inclusiv despre conflictul său cu procurorul Ioan Mureşan.

În aceeaşi discuţie, adjunctul şefului Poliţiei Române spunea că la conducerea Ministerului de Interne au existat nemulţumiri legate de faptul că nu a fost prezentat raportul în care Berbeceanu prezenta problemele.

În 16 iulie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual, pe Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT în perioada 7 decembrie 2009 - 15 august 2013, în prezent pensionat, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, şi pe Alin Mirel Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care în 18 iulie a constatat că sunt legale şi temeinice măsurile preventive ale controlului judiciar luate faţă de Mureşan, Cean şi Muntean.

În perioada în care se află sub control judicar, cei trei trebuie să se prezinte la instanţă de câte ori sunt chemaţi, să informeze dacă îşi schimbă domiciliul, să se prezinte la secţiile de poliţie desemnate cu supravegherea lor, conform programului stabilit sau de câte ori sunt chemaţi, să nu părăsească ţara fără încuviinţarea instanţei, să nu se apropie şi să nu comunice între ei, cu Traian Berbeceanu sau cu martorii indicaţi în rechizitoriu, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Ioan Mureşan şi Alin Muntean sunt sub supravegherea Poliţiei Alba Iulia, iar Nicolaie Ioan Cean, sub supravegherea Poliţiei Brad.

Mediafax

 

Read more...

Un miliardar mexican recomanda saptamana de lucru de trei zile

Miliardarul mexican Carlos Slim, al doilea cel mai bogat om al lumii, a recomandat introducerea săptămânii de lucru de trei zile, însoțită de o pensionare la o vârstă mai înaintată, ca o modalitate de a îmbunătăți calitatea vieții și a crea o forță de muncă mai productivă, transmite CNBC.

Cu ocazia unei conferințe economice organizată în Paraguay, Carlos Slim a apreciat că a venit timpul unei modificări radicale a vieții active. "Oamenii vor putea lucra până la 70 sau 75 de ani și să lucreze doar trei zile pe săptămână, 10 poate 11 ore pe zi", a declarat Carlos Slim. "Cu o săptămână de lucru de trei zile, am avea mai mult timp pentru relaxare, pentru calitatea vieții. Cu patru zile libere va fi important să fie descoperite noi activități de divertisment și noi modalități pentru a fi ocupat", a adăugat miliardarul mexican.

Potrivit lui Slim, actuala vârstă de pensionare provine dintr-un timp în care speranța de viață era mai mică. Însă într-o societate a cunoașterii, prelungirea speranței de viață face inevitabilă majorarea vârstei de pensionare. "În prezent, speranța de viață este de 86-90 de ani, în consecință vârsta de pensionare ar trebui să crească la 70-75 de ani", susține Carlos Slim.

Compania sa de telefonie fixă Telmex este un exemplu în acest sens. Angajații care s-au alăturat acestei companii la sfârșitul adolescenței se pot pensiona înainte de a împlini 50 de ani, dar pot opta să lucreze în continuare însă doar patru zile pe săptămână.

Carlos Slim, 74 de ani, are potrivit Forbes o avere de 72 de miliarde de dolari, ceea ce îl plasează pe locul al doilea în topul celor mai bogați oameni ai planetei.

AGERPRES

 

Read more...

Pagini Facebook in onoarea victimelor tragediei aeriene, create de ESCROCI

Numele şi fotografiile victimelor avionului malaysian prăbuşit joi în Ucraina sunt exploatate de escroci, care creează pagini false pe Facebook în onoarea acestora, pentru a direcţiona traficul online către alte site-uri, informează Daily Mail în ediţia electronică de luni.

Facebook a închis paginile respective, dar site-ul extern goalshighlights.com rămâne activ. Acesta a fost înregistrat în Bucureşti în 2010, iar Furnizorul Serviciilor Internet (ISP) a fost localizat în Olanda, potrivit dailymail.co.uk.

Paginile de Facebook, create în ziua catastrofei, le cereau utilizatorilor să acceseze un link către un site care ar prezenta imagini de la prăbuşirea avionului Boeing al Malaysia Airlines. “Camerele video au surprins momentul prăbuşirii avionului MH17 în Ucraina. Urmăriţi înregistrarea video aici”, preciza link-ul respectiv.

Ken Gamble, preşedintele filialei australiene a Asociaţiei Internaţionale pentru Prevenirea Criminalităţii cibernetice, a declarat că pare ca site-ul să fi fost spart pentru a duce către site-uri pentru adulți sau către altele care vând droguri. El a adăugat că site-urile spre care ducea goalshighlights.com conţineau fişiere virusate care infectează calculatorul după ce sunt accesate.

Gamble a precizat că escrocii se folosesc adesea de dezastre precum cel din Ucraina pentru a creşte traficul altor site-uri sau pentru “scopuri mai sinistre”. “Toată lumea caută informaţii pe moment, vrea să ştie mai multe despre ce s-a întâmplat. Este o oportunitate de a profita de vulnerabilităţile oamenilor, iar emoţia este cea mai mare”, a subliniat acesta.

Înainte ca Facebook să închidă paginile false, unii utilizatori şi-au exprimat furia faţă de aceste acţiuni, însă alţii nu şi-au dat seama că paginile erau o înşelătorie şi chiar au postat mesaje emoţionante.

Mediafax

Read more...

Cisiordania in greva si doliu

Cisiordania ocupată era paralizată luni de o grevă generală ca reacție la bombardamentele israeliene violente din Fâșia Gaza de duminică, soldate cu cel puțin 140 de morți, dintre care peste 70 numai în cartierul Shajaya din orașul Gaza, relatează AFP.

Apelul la grevă a fost lansat de sindicate și de mai multe mișcări islamiste, înainte de a obține și sprijinul Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), mișcarea președintelui Mahmoud Abbas, care a făcut apel la manifestații pe întregul teritoriu după ora 18.00 GMT.

În întreaga Cisiordanie, magazinele, piețele și clădirile publice au rămas închise, în semn de solidaritate cu locuitorii din Fâșia Gaza, care a cunoscut duminică cea mai sângeroasă zi de la declanșarea ofensivei israeliene împotriva enclavei palestiniene.

În cursul nopții de duminică spre luni, circa 4.000 de persoane au manifestat la Ramallah. O altă adunare a avut loc la Nablus.

Situația în Cisiordania a fost calmă de la declanșarea ofensivei israeliene împotriva Fâșiei Gaza, soldată până în prezent cu peste 500 de morți, dintre care majoritatea civili, inclusiv aproape 100 de copii, și circa 3.150 de răniți, potrivit Reuters și DPA.

AGERPRES

 

Read more...

Australia: Peste 15 ani Sida va putea fi invinsa

Oraşul Melbourne din Australia găzduieşte, între 20 şi 25 iulie, cea de-a 20-a Conferinţă Internaţională pe tema Sidei. În acest context a fost publicat un raport de unde rezultă că pentru prima dată în ultimii 33 de ani, de când a fost identificat acest virus, numărul de infecții diminuează.

Totodată, cercetătorii în domeniul SIDA reuniți la conferință au declarat luni că nu există nici un semn iminent de vindecare a bolii, iar dezvoltarea unui remediu pentru cei deja infectați ar putea dura "mulți, mulți ani", relatează luni DPA.

"Suntem pregătiți, cu o motivație puternică, pentru a merge mai departe cu studiile clinice", a declarat Deborah Persaud de la Johns Hopkins Childrens Center din Maryland, care a condus echipa de cercetători în cazul copilului din Mississippi, în martie 2013, și care precizează că acum oamenii de știință știu în ce direcție trebuie să meargă, mai scrie DPA.

Potrivit specialiştilor, de la descoperirea sa, în urmă cu 33 de ani, virusul a ucis 39 de milioane de oameni. În 2013 însă numărul infecţiilor s-a diminuat cu 38 la sută faţă de 2001, iar decesele cu 35 la sută faţă de 2005, un an cu un număr record de morţi.

Onusida, sau altfel spus programul ONU în vederea combaterii Sidei, arată că în prezent 14 milioane de persoane au acces, pe glob, la aşa-numita “triterapie”.

Experţii arată însă că în numeroase ţări există încă obstacole ideologice, economice şi altele legate de mentalităţi şi prejudecăţi pentru ca tratemente şi campaniile de prevenire să poată fi eficiente. In Nigeria, de exemplu, ţara cea mai populată a Africii, 80 la sută din persoanele care ar avea nevoie de tratament nu au de fapt acces la el. Sunt criticate în raport şi autorităţile din Rusia, care refuză adoptarea unor măsuri destinate reducerii riscurilor de infecţie. In schimb, ţări precum China, India sau Iran au realizat progrese.

Anul trecut au fost cheltuiţi în lupta împotriva Sidei 14 miliarde de euro. Suma necesă pentru anul viitor este însă evaluată între 16 şi 18 miliarde de euro. Pentru că succesul, în această bătălie, este relativ. In fiecare zi, se arată în raportul Onusida, în jur de 5700 de persoane sunt infectate de virus. Iar anul trecut au murit de sida 1 500 000 de oameni.

Conform Organizației Națiunilor Unite (ONU), 35 de milioane de persoane trăiesc cu virusul sidei, iar 19 milioane de persoane nici nu ştiu că sunt seropozitive. Africa este continentul cel mai afectat, unde sunt atinse de sida în jur de 24.700.000 de persoane, dintre care 58 la sută sunt femei. Sida a fost o catastrofă pentru umanitate, dar în ritmul în care evoluează programele de combatere a ei se crede că peste 15 ani se va putea vorbi de sfârșitul acestei pandemii.

Read more...

Romania ramane un sustinator ferm al Curtii Penale Internationale

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, s-a întâlnit luni cu procurorul Curții Penale Internaționale, Fatou Bensouda, context în care a susținut că România va rămâne un susținător ferm al acestui organism jurisdicțional internațional.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, în timpul discuțiilor ministrul Titus Corlățean a menționat implicarea activă a României în sprijinirea activității Curții Penale Internaționale.

De asemenea, ministrul afacerilor externe a evocat demersurile României de promovare a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale și a activității acestei instanțe penale internaționale. Între aceste demersuri se numără și organizarea la București a unui eveniment de celebrare a zilei Justiției Penale Internaționale, care s-a bucurat de participarea înaltei oficiale străine.

Cei doi oficiali au efectuat un scurt schimb de vederi referitor la situația din Ucraina. Procurorul Curții Penale Internaționale a inițiat o investigație cu privire la posibile fapte comise în perioada 21 noiembrie 2013 — 22 februarie 2014, în urma acceptării de către Ucraina a competenței Curții cu privire la această perioadă, se arată în documentul citat.

Titus Corlățean și Fatou Bensouda au făcut, totodată, un schimb de opinii cu privire la evoluțiile recente în activitatea Curții Penale Internaționale. A fost discutată inițiativa unor state din Uniunea Africană referitoare la amendarea Statului Curții Penale Internaționale, ocazie cu care șeful diplomației române a reiterat angajamentul României pentru integritatea Statutului și pentru neafectarea principiilor fundamentale ale funcționării sistemului de justiție penală internațională.

Curtea Penală Internațională (CPI) este prima și totodată singura instanță penală internațională permanentă. Această instituție a fost înființată prin Statutul de la Roma al CPI, adoptat la data de 17 iulie 1998, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2002. În prezent, 122 de state sunt părți la Statutul CPI.

CPI este complementară jurisdicțiilor penale naționale, competența acesteia incluzând crimele cele mai grave care privesc ansamblul comunității internaționale.

România este în mod tradițional un susținător al justiției penale internaționale. Prin vocea ilustrului diplomat și jurist Vespasian Pella, România a pledat încă din perioada interbelică pentru înființarea unei jurisdicții penale internaționale cu caracter permanent în sprijinul păcii și stabilității în lume.

România a semnat Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale la data de 7 iulie 1999 și l-a ratificat prin Legea nr. 111 din 28 martie 2002, fiind printre primele 60 de state care au întreprins acest demers, făcând astfel posibilă intrarea în vigoare a Statutului.

În cursul anului 2013, România a deținut poziția de co-facilitator al Planului de acțiune pentru universalitatea și punerea în aplicare completă a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale. În această calitate, România a organizat, la București, Haga și New York, o serie de evenimente menite să promoveze Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și activitatea acestei instanțe penale internaționale, care au inclus vizita la București a Președintelui Curții Penale Internaționale, E.S Sang-Hyun Song. Aceste acțiuni au fost completate cu demersuri diplomatice la nivel bilateral, menite a promova universalitatea Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale.

AGERPRES

 

Read more...

MH17. Kievul este dispus sa predea Occidentului controlul anchetei

Kievul este dispus să predea partenerilor săi occidentali, în special Olandei, ''țara care a suferit cel mai mult'', coordonarea anchetei asupra prăbușirii avionului companiei Malaysia Airlines și să asigure transportul rămășițelor pământești ale victimelor la Amsterdam, a declarat luni premierul ucrainean Arseni Iațeniuk, într-o conferință de presă, informează Reuters și Interfax-Ukraina.

"Ucraina este dispusă să transmită partenerilor noștri occidentali rolul de coordonare a anchetei privind circumstanțele producerii tragediei aeriene, iar Olanda ar putea conduce acest proces", a afirmat șeful guvernului ucrainean. 

În același timp, el a spus că nu are dubii că avionul de linie malaezian a fost a fost doborât cu o rachetă din cadrul sistemului de rachete antiaerian BUK-M1, care a fost folosit de "profesioniști". 

"În acest moment, nu avem niciun dubiu că avionul a fost doborât de la sol, în urma unui atac cu rachetă, cel mai probabil cu o rachetă BUK—M1 (SA-11, sistem de rachete ghidate prin radar). Este clar că acest sistem nu putea fi operat de teroriști proruși beți. Au fost indivizi profesioniști", a spus el, în contextul în care Kievul atribuie un rol clar Moscovei în prăbușirea avionului malaezian. 

Președintele rus Vladimir Putin ar trebui să înțeleagă că 'este de ajuns deja' , a afirmat premierul ucrainean, criticându-l pe liderul rus pentru că a permis livrarea de arme către rebelii care se opun armatei ucrainene în estul Ucrainei. 'Nu mă aștept la nimic de la guvernul rus. Rușii au furnizat arme, au trimis combatanți. Putin ar trebui să înțeleagă că este de ajuns deja. Acesta nu mai este un conflict între Ucraina și Rusia. Acesta este un conflict internațional', a opinat Iațeniuk. 

El a adăugat că au fost recuperate rămășițele pământești a 272 de persoane, dintre care cele a 251 se află în camere frigorifice în orașul Torez. "Noi suntem pregătiți să trimitem corpurile neînsuflețite la Amsterdam pentru a se proceda la autopsia lor și la orice expertiză independentă necesară'', a mai spus premierul ucrainean. 

Un avion de linie malaezian, model Boeing-777, cu 298 de persoane la bord, s-a prăbușit joi seară în estul Ucrainei, fiind doborât cu o rachetă sol-aer de către rebelii proruși, menționează Interfax-Ukraina. 

AGERPRES

Read more...

“Demonul” a ordonat doborarea avionului. Racheta a fost lansata de experti militari rusi

Seful contrainformatiilor din Ucraina a subliniat luni ca lansarea a fost efectuata de experti militari rusi, la ordinul dat de liderul unuia din grupurile armate ale insurgentilor, Igor Bezler, cunoscut sub numele de cod “Bes” (“Demonul”).

“Rusia este obligata sa ne furnizeze numele persoanelor care au efectuat lansarea” rachetei, a reiterat seful Departamentului de Contraspionaj al SBU, Vitali Naida.

“La ora actuala, Ucraina nu are toate dovezile privind implicarea Rusiei in catastrofa aeriana, dar in curand va avea suficiente probe”, a afirmat acelasi responsabil militar ucrainean, intr-un interviu la postul de televiziune local “1+1″, citat de Ukrainska Pravda.

“Dispunem in prezent de o multime de informatii operative, le primim si le verificam. Cooperam cu parteneri straini, intre care FBI, experti din Olanda si Polonia. Parteneri din Marea Britanie urmeaza sa ni se alature” in aceasta ancheta, a afirmat Vitali Naida.

Impreuna cu experti internationali, Ucraina va reusi sa adune suficiente probe pentru a demonstra implicarea Rusiei in doborarea avionului de linie malaezian si pentru a initia un demers impotriva Moscovei intr-o instanta internationala, a declarat seful contraspionajului ucrainean.

“Noi vom dovedi ca in Ucraina nu este un razboi civil, ci o actiune terorista provocata de Rusia’, a subliniat reprezentantul SBU.

Agerpres

Read more...

AMR 2

Preşedintele Traian Băsescu mai are la dispoziţie două zile pentru a promulga sau a retrimite Parlamentului legea de modificare a Codului fiscal care prevede reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, în vreme ce unii economişti constată că discuţia s-a politizat nepermis de mult şi că ambele tabere prezintă deformat elementele de context.

Şeful statului susţine că aşteaptă în continuare ca de la guvern să-i fie prezentate sursele de acoperire a noului deficit rezultat ca urmare a reducerii contribuţiei de asigurări înainte de a promulga legea, în vreme ce de la Palatul Victoria nu vin date care să indice că guvernul ar mai dori să facă vreun pas suplimentar.

Discuţia în jurul „sustenabilităţii“ măsurii de reducere a CAS este una ipocrită, mai ales când ea este condusă de un reprezentant al dreptei politice cum este preşedintele Băsescu, afirmă economistul Florin Câţu, scrie Ziarul Financiar. Şi argumentează: reducerea de taxe este unul dintre pilonii gândirii liberale. Chiar dacă în acest caz punctual al reducerii CAS măsura ar putea avea drept consecinţă majorarea altor taxe, ea tot este bună, pentru că va antrena un PIB potenţial mai mare cu toate beneficiile ce rezultă de aici.

La întâlnirea de săptămâna trecută dintre preşe­dintele Traian Băsescu şi reprezentanţii oamenilor de afaceri, aceştia din urmă au spus că îşi doresc redu­cerea CAS, dar se tem că măsura va majora deficitul, care va trebui acoperit din alte taxe sau din taxe majorate. „Să admitem că o să crească taxele după reducerea CAS. Iată un motiv ca să economiseşti – şi, evident, că ţii banii în bănci – ştiind că vei plăti taxe mai mari. Iar o economisire mai mare înseamnă invesţitii mai mar şi, implicit, un PIB potenţial mai mare. Orice reducere de taxe înseamnă un transfer de la stat la privat – decizia se va lua în sectorul privat. Efectul de multiplicare este întotdeauna mai mare când scad taxele“, afirmă Florin Câţu.

Potrivit Consituţiei, o lege adoptată de Parlament se trimite spre promulgare preşedintelui României, iar promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire. Înainte de promulgare, preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii. Dacă preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei la Curtea Constituţională, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686