Items filtered by date: Friday, 12 December 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Statul Islamic s-a nascut intr-o inchisoare americana

Jurnaliștii de la The Guardian au publicat o serie de articole plecate de la informațiile oferite în exclusivitate de unul dintre membrii ISIS pe care conștiința a început să-l îndepărteze de principiile grupului terorist.

“Dacă nu ar fi existat nicio închisoare americană în Irak, nu ar fi existat nici Statul Islamic. Bucca (închisoarea) a fost o fabrică. Ne-a produs pe noi toți. Ne-a construit ideologia.”

Afirmațiile de mai sus aparțin lui Abu Ahmed unul dintre cei mai vechi lideri al Statului Islamic care a acceptat să acorde un interviu cotidianului The Guardian. În“ISIS: the inside story”, corespondentul cotidianului britanic redă povestea obținută de la o sursă de prima mână despre originile și contextul formării Statului Islamic, formațiunea jihadistă a momentului care și-a autoproclamat autoritatea asupra unui teritoriu și a pretins inființarea unui califat.

"Cu toții eram speriați de Bucca, dar am realizat apoi că aveam de a face cu o oportunitate. Nu ne-am fi putut întâlni niciodată cu toții în Baghdad sau în alta parte, ar fi fost imposibil de periculos. Aici, nu numai că eram în siguranță, dar eram la doar câteva sute de metri distanță de întreaga conducere a al-Qaida", povestește Abu Ahmed. 

Istoria începe odată cu înființarea, de către SUA, a închisorilor din Irak unde au fost concentrați insurgenții și alți lideri ai jihadului islamist. Au fost mai multe astfel de închisori, nu doar celebra și sinistra Abu Ghraib. Bucca, spre exemplu, a fost o astfel de închisoare unde a fost prizonier “Ahmed”liderul citat de The Guardian, dar și Al Baghdadi, viitorul “calif” și conducator al jihadistilor de la ISIS. 

“Baghdadi era o persoana liniștită”, spune Ahmed. “Avea o carismă. Simțeai că era cineva important. Dar erau alții ce erau și mai importanți acolo. Nu credeam, sincer, ca va ajunge așa departe.A fost respectat foarte mult de armata SUA”, relatează același Ahmed. “Dacă voia să viziteze oameni din alt lagăr, putea, pe când noi, nu. Și așa, sub nasul lor, a fost elaborată o nouă strategie și a fost construit Statul Islamic.”

Cu doctorat în studii Islamice și cu argumente prin care-și susține chiar descendența din profetul Mohammed, al-Baghdadi avea un pedigree rar printre detinuții din Bucca. Prin modul pacifist în care se afișa, acesta i-a convins pe americani ca nu reprezintă un pericol și a fost pus în libertate în 2004. Mica grupare pe care a pornit-o pe lângă Al-Qaida s-a transformat de-atunci în Statul Islamic, iar al-Baghdadi a devenit cel mai periculos om din lume, mai scriu cei de la The Guardian.

 

Read more...

Persoana disparuta

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, împreună cu poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Rurală Aiud şi ai Postului de Poliţie Livezile, continuă cercetările, pentru găsirea unei femei de 78 de ani, din comuna Livezile, dispărută de la domiciliu din 10 decembrie 2014.

În data de 11.12.2014, ora 08,30, Postul de Poliţie Livezile a fost sesizat de către o femeie din comună, cu privire la faptul că soacra sa, cunoscută cu afecţiuni psihice, a plecat de la domiciliu şi nu s-a mai întors.

În baza sesizării, poliţiştii au demarat activităţile de căutare a femeii şi au fost efectuate verificări în zona localităţii Livezile şi în vecinătatea acesteia, la rudele femeii şi în locurile în care obişnuia să se deplaseze.

Căutările au fost reluate în această dimineaţă, la acestea participând 6 poliţişti din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Aiud şi 10 voluntari din comuna Livezile dar până acum femeia nu a fost identificată.

          Ioaunaş Maria are următoarele semnalmente:

-înălţime 1,50 m;

-greutate 40 - 50 kg,

-părul cărunt, lung, ochi căprui, faţă ovală, constituţie slabă;

-ţine ochiul stâng închis;

În ziua dispariţiei purta basma maro, pulover de culoare închisă, pieptar maro, pantalon închis şi rochie neagră. Era încălţată cu o pereche de galoși de culoare albastră ce au în partea superioară un contur de culoare roz.

În cauză a fost dispusă urmărirea la nivel naţional iar cercetările sunt continuate în vederea depistării persoanei dispărută de la domiciliu.

Persoanele care pot da relaţii sunt rugate să apeleze numărul de urgenţă 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686