Items filtered by date: Saturday, 07 September 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Elevii salută decizia ministerului, dar condamnă lipsa dialogului

  Noile măsuri luate de Ministerul Educaţiei, privind creşterea ponderii mediei evaluării naţionale la admiterea în învăţământul liceal sunt bine primite de Consiliul Naţional al Elevilor. Într-un comunicat ofeirt presei, Consiliul precizeză că prin noua reglementare “se asigură o evaluare obiectivă și se elimină discrepanțele apărute în unele situații, în urma notării subiective din ciclul gimnazial”.
  Există însă motive de nemulţumire pentru reprezentanţii elevilor, legate de această decizie, întrucât nu au fost consultaţi “nici de această dată în privința acestei decizii. Ministerul Educației a încâlcat dispozițiile art. 80 (1) din Legea Educației Naționale, care specifică faptul că învățământul este centrat pe beneficiari și deciziile se iau prin consultarea acestora. Având în vedere faptul că educația este definită ca un bun public, comunicarea cu actorii sistemului trebuie să fie una reală și continuă. Dialogul reprezintă mai mult decât comunicare prin intermediul presei”.
  O nemulţumire există şi în legătură de statutul elevilor, care, la doi ani de la intrarea în vigoare a Legii Educaţiei încă nu a fost aprobat. Consiliul elevilor reaminteşte că ” Ministerul are obligația de a elabora toate actele normative specificate în lege în termen de 8 luni de la intrarea în vigoare, conform Art. 361 (6)”.
  Iulia-Flavia MIRON, președinte al Consiliului Național al Elevilor, a declarat : “Măsura privind admiterea la liceu permite o evaluare obiectivă a cunoștințelor elevilor. De asemenea, prioritățile ministerului pentru acest an ar trebui să asigure un proces educațional corect și transparent. În acest sens, comunicarea cu beneficiarii direcți ai sistemului educațional trebuie întărită. În prezent, nu putem afirma faptul că avem un proces educațional de calitate, transparent deoarece legea nu este integral respectată, statutul elevului nu este aprobat, iar deciziile majore nu sunt întotdeauna luate prin consultarea actorilor sistemului educațional.”

Read more...

13-15 septembrie: Vintage Week-end la Alba Mall.

  Un eveniment deosebit va avea loc la Alba Mall în perioada 13-15 septembrie: Vintage Week-end la Alba Mall. Vor fi prezenţi expozanţi în număr mare, mulţi dintre ei care au mai participat şi în ediţiile anterioare ale acestui eveniment.. 
  Trecutul inseamna amintiri . Iar amintirile frumoase sunt tot ceea ce ne ramane din trecut, in lupta lui permanenta cu prezentul si in asteptarea unui viitor greu de desenat. Alba Mall are placerea si onoarea sa va invite in..... trecut .
  In vremea cand fiecare pagina de carte insemna o pagina de viata, cand un tablou era proiectia unui vis frumos, cand obiectele aveau si dadeau personalitate.
  Numarul de mare de expozanti de la editiile anterioare si devotamentul albaiulienilor pentru astfel de eveimente sunt cele mai bune argumente pentru ca si editia de anul acesta sa fie cel putin la acelasi nivel.
  Asadar, pentru nostalgici si deopotriva colectionari , Vintage Weekend Alba Mall este un reper solid, in care apreciem “trecutul” in formele sale cele mai prezente. Timp de trei zile albaiulienii vor putea admira produse unicat, confectionate handmade insa, poate cel mai important, lucrate cu suflet si purtand fiecare o poveste.
  Un motiv de incantare, un bun prilej de a explora trecutul, dar si o ocazie de a oferi celor dragi si deosebiti piese de colectie, purtand o singura eticheta: vintage.

Read more...

Au vrut să fure 18 saci cu struguri, dar au fost prinşi de poliţişti

   În cursul zilei de vineri, 6 septembrie, o patrulă de siguranţă publică din Blaj, a depistat un automobil încărcat cu 18 saci de struguri, condus de un bărbat de 58 de ani din localitate. De asemenea, în maşină se mai aflau alte dăup persoane M.O., de 27 de ani şi I.I., de 24 de ani, ambii din Blaj.
  În urma cercetărilor efectuate de poliţişti a rezultat că cele 850 kg de struguri, în valoare de 1.700 de lei, transportaţi cu autoturismul, au fost sustraşi de către M.O. şi I.I., dintr-o fermă viticolă de pe raza municipiului Blaj şi vânduţi conducătorului autoturismului.
  Întreaga cantitate de struguri a fost predat reprezentanţilor societăţii comerciale păgubite iar faţă de cei M.O. şi I.I. au fost întocmite actele premergătoare cercetării sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.

Read more...

Bărbat de 64 de ani, împuşcat din greşeală de propria armă

  În seara zile de vineri, 6 septembrie, poliţiştii din Galda de Jos, au fost contactaţi telefonic de către L.C. de 64 de ani din Lupşeni, comuna Galda de Jos, care s-a împuşcat din greşeală cu propria armă de vânătoare.
  Cadre de la Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, Criminalistic şi ai Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos, s-au deplasat pentru a investiga acest accident. De asemenea, o ambulanţă l-a transportat pe accidentat la Spitalul de Urgenţă din Alba Iulia
  În urma cercetărilor efectuate de polițiști a rezultat că în data de 06.09.2013, în jurul orelor 20.30, L.C. s-a deplasat împreună cu fiul său L.C., jr., în vârstă de 37 de ani, în locul numit ”Goroni”, de pe raza comunei Galda de Jos, pentru o vânătoare neautorizată, luând cu ei cele două arme de vânătoare ale bărbatului de 64 de ani, pe care le deţine legal.
  Tatăl i-a încredinţat fiului, care nu este deţinător legal de permis de armă, una din armele de vânătoare.
  Crezând că este un vânat în zonă, L.C. jr.  a executat un foc în direcţia unde se afla tatăl său, împrejurare în care mai multe alice i-au cauzat leziuni corporale în zona cervicală, toracică şi la nivelul braţului drept. După incident cei doi s-au deplasat la domiciliu de unde L.C. a apelat SNUAU 112, încercând să inducă în eroare anchetatorii în legătură cu modul în care s-a produs incidentul în urma căruia a suferit  leziuni.
  Victima a fost internată la Spitalul Județean Alba, în prezent fiind în afara oricărui pericol.
  În cauză cercetările sunt continuate împotriva lui L.C. jr. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și muniţiilor, uz de armă letală fără drept şi vătămare corporală din cuplă, urmând ca în funcţie de concluziile medico-legale să fie făcută încadrarea juridică finală a  faptei.
  Faţă de tatăl său cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunii de  nerespectarea regimului armelor și muniţiilor, fapt prevăzută şi pedepsită de art. 279, alin. 1 din Codul Penal.

Read more...

Volumul “Trei poduri peste lume” de ASR Principele Radu al României, va fi lansat la Alba Iulia, miercuri, 11 septembrie

  Principele Radu al României se va afla în Alba Iulia, miercuri, 11 septembrie, începând cu ora 16.00 pentru lansarea volumului „Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003”. Evenimentul, organizat împreună cu Librăria Humanitas Alba Iulia, va fi găzduit de Uniunea Artiștilor Plastici (Str. 1 Decembrie 1918, bl. M10). Lansarea va avea loc în prezența Alteței Sale Regale și va fi prima dintr-o serie de lansări prin țară. Deschiderea evenimentului va fi făcută de doamna Mioara Pop, Director al Bibliotecii Județene “Lucian Blaga”.
“Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003” a Principelui Radu al României este un jurnal „pe sărite“ în care aventura spirituală a actorului care duce texte româneşti şi străine pe meridianele (şi scenele) lumii se împleteşte cu destinul omului de stat, devenit membru al Casei Regale a României. Misiunea sa, aceea de a purta numele şi spiritualitatea românească în lume, de a fi mesager al ţării pentru reintegrarea ei în familia căreia de drept îi aparţine, lumea democratică, devine un sens şi o datorie umană, pe care o îndeplineşte cu devotament alături de întreaga Familie Regală a României.
  Cele trei poduri din titlul cărții fac referire la trei treceri diferite, simultane și fundamentale în viața Alteței Sale Regale: trecerea de la un mileniu la altul, trecerea de la România comunistă la lumea liberă, trecerea de la condiția de actor la cea de principe regal.
  <<Este o lucrare apăsat subiectivă, dar prezintă o poveste de viață destul de neobișnuită. Mă simt obligat față de societate să vorbesc despre aceste lucruri. Sfertul de secol despre care cartea vorbește mi-a oferit o sumedenie de ocazii de a fi mândru de familia și de țara mea, precum și de timpul meu. (…) Aducerea între paginile cărții a acestor gânduri este și un fel de a mulțumi pentru tot ceea ce am primit. Un personaj de film spunea, acum vreo douăzeci de ani: “Ceea ce primești la naștere este un dar de la Dumnezeu. Ceea ce faci cu ceea ce primești este darul tău către Dumnezeu”. >> (ASR Principele Radu al României)
  “Principele Radu ilustrează în chip strălucit idealul permanent al Familiei Regale: a servi România.”  (Frédéric Mitterrand)
  Volumul este disponibil pe www.curteaveche.ro și în librăriile din țară la prețul de 35 lei. Următoarea lansare va avea loc pe 16 septembrie la Buzău.

Read more...

Atenţie la radare!!!

  Inspectoratul de Poliţie al judeţului Alba, atenţionează participanţii la traficul rutier să conducă cu maximă atenţie, să respecte regulile de circulaţie şi să aibă un comportament civilizat pe timpul deplasării pe drumurile publice din judeţ.
  În acest sfârşit de săptămână radarele sunt amplasate astfel:
Drumul Naţional 1 – Galda de Jos – Teiuş - Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj
Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa - limită judeţul Sibiu
Drumul Naţional 1 – Alba Iulia - Sebeş – Cut – Cunţa
Drumul Naţional 1 – Alba Iulia –Sântimbru – Oiejdea
Drumul Naţional 7 – Săliştea – limită cu judeţul Hunedoara
Drumul Naţional 7-Alba Iulia – Șibot - limită judeţul Hunedoara
Drumul Naţional 14 B  - Blaj – Şona – Jidvei - Cetatea  de Balta - Bălcaciu - Biia 
Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori – Daia Romana
Drumul Naţional 74 A - Câmpeni –Vadu Moţilor - Albac
Drumul Naţional 74 - Alba Iulia - Micești - Ighiu
Drumul Naţional 74 - Abrud –– Bucium Cerbu - Zlatna – Feneş
Drumul Naţional 75 - Baia de Arieş – Lupşa
Drumul Județean 750 C - Teiuş – Stremţ
Alba Iulia – Bulevardul Încoronării - Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor
Ocna Mureş – Războieni – Noşlac
Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian
Cugir - strada Victoriei

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686