Logo
Print this page

Cluj: UBB, în top naţional şi în clasamente internaţionale în nanoştiinţe şi nanotehnologii

magnanews.ro magnanews.ro

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) se numără printre cele patru instituţii româneşti aflate în clasamentul StatNano nanoştiinţelor/nanotehnologiilor şi pe poziţii importante în clasamentul internaţional.

„Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca (UBB) se numără printre cele patru instituţii academice din România incluse în cea mai recentă analiză dedicată instituţiilor academice de către StatNano (https://statnano.com/aboutus), grup internaţional care colectează şi analizează contribuţiile ştiinţifice relevante pentru domeniul nanoştiinţelor/nanotehnologiilor, incluzând standarde şi politici în domeniu. În analiza cea mai recentă StatNano (din 2020 pentru 2019) dedicată instituţiilor academice, din România sunt vizibile patru instituţii (în ordine alfabetică): Academia Română, Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca (UBB), Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Bucureşti”, se arată într-un comunicat trimis, luni, de UBB.

Universitatea clujeană conduce în topul naţional la trei dintre cei patru indicatori.

„UBB ocupă aici prima poziţie în ţară şi poziţii importante la nivel internaţional în trei (3) din cei patru indicatori utilizaţi în această ultimă analiză: (1) Citări – prima poziţie în ţară şi 498 la nivel internaţional; (2) Indicele Hirsch (care combină cantitatea şi calitatea publicaţiilor) – prima poziţie în ţară şi 335 la nivel internaţional; (3) Numărul mediu de citări/publicaţie – prima poziţie în ţară şi 374 la nivel internaţional. Prin prisma numărului de articole publicate, UBB se află pe locul trei în ţară şi 537 la nivel internaţional”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, dacă se ia în calcul şi perioada 2014-2019, din cei patru contributori naţionali, UBB ocupă poziţia a doua în ţară la numărul de citări cumulate, poziţia a patra la numărul de publicaţii cumulate, „dar rămâne în fiecare an pe prima poziţie în ţară ca indicator de calitate relativ, dacă raportăm numărul citărilor la numărul articolelor, şi ca indice Hirsch mediu în această perioadă”.

„Această direcţie academică a fost şi a rămas un ‘hot topic’ în ştiinţa mondială, fiind o prioritate în toate programele publice sau private. Mă bucur că UBB este unul din liderii naţionali, cu vizibilitate şi impact internaţional în nanoştiinţe/nanotehnologii. Noi avem un institut de referinţă dedicat acestei specializări – Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano Ştiinţe – care, împreună cu Facultatea de Fizică şi adiţional cu alte ştiinţe conexe (ex. biologie, chimie, mediu), face din UBB un actor important la nivel internaţional în acest domeniu transformaţional pentru lume. Mai mult, unii din oamenii de ştiinţă de la UBB se află printre 2% cei mai citaţi oameni de ştiinţă ai lumii în domeniu, ceea ce confirmă leadershipul internaţional al UBB”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, potrivit comunicatului.

Simona Cernica

magnanews.ro

 

 

 

© Albaiulianul. All rights reserved.