Sfaturi practice ca să reziști la 40 de grade

Sfaturi practice ca să reziști la 40 de grade

În deșert temperaturile sar binișor de 50 de grade. De la oamenii deșertului putem învăța cum să facem față la temperaturi de 40 de grade și la dogoarea orașelor. Inspiră-te de la beduini, scrie Amos News.

Prognozele anunță o vară caldă, foarte cadă și pe alocuri toridă. Dacă nu te poți muta în Făgăraș sau pe Vârful Omul, canicula trebuie îndurată. Dacă treci peste faptul ca principala cauză pentru care suntem nevoiți să acceptăm aceste excese termice este omul și civilizația galopantă, iată câteva sfaturi foarte bune care vor face zilele catastrofal de fierbinți, cu temperaturi de 40 de grade și peste, să fie suportabile.

Fii calm! – Este dovedit faptul că temperaturile ridicate sunt un factor de stres suplimentar, la care organismul trebuie să facă față. Un efect imediat este o stare de nervozitate crescută. În trafic, magazine, mijloace de transport în comun vei vedea oameni nervoși. Deci, fii calm, evită orice tensiune suplimentară și zâmbește – la un moment dat va veni și iarna…

Apă, cât mai multă apă

Știi deja că deshidratarea la temperaturi ridicate este rapidă. Ce nu știe toată lumea este că efectele deshidratării nu se resimit acut de către organism. În lipsa apei, pierdută prin transpirație abundentă, ficatul și rinichii își încetinesc activitatea. Ficatul nu mai produce suficientă glucoză, nutrientul consumat de creier și de mușchiul cardiac. Efectele – durerile de cap, senzația de amețeală și palpitațiile. În puls, deshidratarea duce la încetinirea procesului de transpirație, ceea ce crește și mai mult temperatura organismului creat să funcționeze optim la 36 de grade.

Dacă nu te hidratezi este ca și cum ai avea febră, undeva pe la 39-40 de grade, cu riscuri de colaps. Dacă temperatura exterioară ajunge la 33 de grade este obligatoriu să bei doi litri de apă (de preferat minerală sau cu adaus de electroliți).  Pentru fiecare grad peste 33 de grade Celsius, mai adaugă jumătate de litru de lichide cu electroliți. Asa fac oamenii deșertului!

Ce bei? Aici este marele secret!

Ideală este apa plată cu lămâie, dar nu apa carbogazoasă. Apa trebuie să fie doar cu maxim 10 grade mai rece decât mediul ambiant. Nu este recomandată apa cu gheață, pentru că face mai mult rău decât bine! În prima fază răcorește, dar obligă mecanismele de termoreglare ale organismului la un efort suplimentar. Pe de o parte trebuie să ridice temeperatura apei reci, pe de alta să facă față căldurii excesive. Așa poate să apară șocul termic!

Este foarte bun ceaiul din plante puțin concentrat și neîndulcit (maceșe, mentă în combinație cu sunătoarea, tei în combinație cu levănțica, mentă și soc) cu adaos de suc de fructe (lamâie, portocală) sau limonada clasică cu miere (puțină: maxim o lingură la un litru de apă). Evită sucurile de tip cola și derivate. Bea cafea cu moderație, pentru că favorizează pierderea de apă din organism și aplică obiceiul turcilor care beau după fiecare ceașcă (ceașcă, nu cană!) un pahar mare cu apă!

Ce îmbraci la 40 de grade?

Haine ușoare, largi, din bumbac, de culori deschise – ca beduini! Ei se îmbracă în bumbac și mătase din cap până în picioare. Fereste-te de soare! Uită de haine strămte, de curele sugrumate la mijloc. Fii atent ce porți in picioare ți gândeste-te că în orașe asfaltul dogorește pe la vreo 60-70 de grade! sandalele sunt o soluție dar au nevoie de talpă groasă de cel puțin doi-trei centimetri. pantofii de pânză sunt cea mai bună alegere.

Ce mănânci?

Dacă este cald nu înseamnă că nu trebuie să mănânci. Temperaturile ridicate îți solicită metabolismul la fel de intens ca și în zilele cu ger. Mecanismele de termoreglare funcționează cu energie, deci ai nevoie de hrană! Evită carnea de porc, dar consumă carne de pui și vită, fierte sau la cuptor. Renunță la salam, pentru telemea de vacă, iaurt și branză de vaci. Bea lapte, pentru a susține echilibrul calciu-magneziu, dat peste cap de transpirația abundentă și, evident, mănâncă cât mai multe fructe și legume: roșii, ardei, castraveți, salată, în orice combinație. Consumă ulei de măsline sau de floarea soarelui și evită untul, margarina și brânzeturile topite. Telemeaua reechilibrează aportul de sodiu și clor, pe care le pierzi prin transpirație. În lipsa lor inima o ia razna… Măncă ciocolată, pentru ca are magneziu și antioxidanți. Și nu în ultimul rând, foloseste condimente – ardei iute, piper – produc vasodilatație și răcoresc.

De ce trebuie să te ferești

Sunt foarte periculoase trecerile bruște de la cald la rece și de la rece la cald. Deci, ai grjă la ce temperatură setezi aerul condiționat, acasă, la serviciu, în mașină. Ideal este să fie programat la doar zece grade mai puțin decât mediul ambiant. Dacă afară sunt 40 în casă trebuie să fie 30… iar în mașină la fel!
Ferește-te de aglomerații, de spațiile închise și neventilate. Evită să stai în soare! Renunță la orice sursă de căldură de care nu ai nevoie – becuri, calculator, televizor. Ai grijă la temparatura la care sunt păstrate produsele perisabile și de unde le cumperi.

corectnews.com

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top