“Genocide against Roma – Remember to resist Genocidul împotriva romilor – Amintiţi-vă să rezistaţi”

news.ro news.ro

În perioada 2 – 7 august a.c., la sala Dalles, au loc o serie de evenimente, organizate pentru a comemora Holocaustul Romilor (2 august).

Expoziţia „Genocide against Roma – Remember to resist/Genocidul împotriva romilor – Amintiţi-vă să rezistaţi” este organizată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, de Punctul Naţional de Contact pentru Romi – Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, de Agenţia Naţională pentru Romi şi de Muzeul Naţional al României.

În cadrul conferinţei de deschidere a expoziţiei au avut loc dezbateri pe tema: memorie şi educaţie, discursul instigator la ură etc. La conferinţa de deschidere a expoziţiei vor participa şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Relaţii Interetnice.

În fiecare an, în data de 2 august, sunt comemorate la nivel internațional victimele de origine sinti și romă ale Holocaustului nazist – “Pharrajimos” (tăiere, fragmentare, distrugere în limba romani), amintind de anul 1944 când într-o singură noapte, aproape 3.000 de romi, în special femei şi copii, au fost ucişi în lagărele Auschwitz-Birkenau.
2017 este anul celei de-a 73 comemorări a masacrului din 2 și 3 august 1944 când, la Zigeunerlager,  lagărul de concentrare din Auschwitz – Birkenau (Polonia), au fost ucise câteva mii de personae rome și sinti. Istoricii estimează că în timpul dictaturii naziste au fost exterminaţi între trei sute şi cinci sute de mii de romi. Peste 20.000 dintre ei din 14 ţări au pierit la Auschwitz-Birkenau. Etnia romă a fost cea mai afectată de nazism, dacă avem în vedere procentele: peste 90% din populaţia romă din Austria, Germania şi Estonia a fost exterminată de regimul fascist.
Acţiunile regimului nazist german de exterminarea romilor au fost mult mai puţin studiate decât cele din holocaustul evreiesc, şi numai în ultimii ani comunitatea romă a început să ceară recunoaşterea ca victime ale regimului nazist.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top