Jandarmii din Alba au insemn heraldic

Jandarmii din Alba au insemn heraldic

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.665 din 02.09.2015, a fost publicat Ordinul viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative nr.490/2008 privind însemnele heraldice ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne nr. 100 din 24.08.2015, în care a fost aprobat proiectul de însemn heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean “ Avram Iancu ” Alba.

Însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba din cadrul Jandarmeriei Române păstrează în compoziție elemente din stema Ministerului Afacerilor Interne, după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde.

 Pe pieptul acvilei, un scut, despicat, având, în partiția din dextra, pe albastru, un romb de argint, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru, iar în partiția din senestra, pe roşu, un legionar roman de argint, redat în întregime din faţă şi privind spre dreapta, ţinând în mâna dreaptă o lance, de asemenea, de argint, poziţionată puțin oblic spre dextra, iar în stânga un scut negru având în câmp literele VRR scrise cu argint, dispuse V în registrul de sus, iar RR în cel de jos.

În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ŞI ORDINE).

În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN * ALBA.

Semnificaţia elementelor însumate:

a) romb – viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă;

b) litera J – sigla care desemnează încă din secolul al XIX-lea Jandarmeria Română;

c) cununa din frunze de stejar – forţa, puterea, autoritate veche;

d) legionarul roman – element preluat din vechea stemă a judeţului Alba pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686