Braconaj arheologic la Cetatea Dacica din Capalna

Braconaj arheologic la Cetatea  Dacica din Capalna

Poliţiştii din Alba au confiscat două detectoare de metale de la două persoane care le-au folosit fără drept într-un sit arheologic de pe raza comunei Şugag. Pe numele celor doi a fost întocmit dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de pătrundere neautorizată, cu detectoare de metale, în siturile arheologice.

În fapt, la data de 25.08.2015, în jurul orelor 19.00, poliţiştii din Şugag şi jandarmii montani, au fost sesizaţi de către paznicul Cetăţii Dacice din Căpâlna, cu privire la faptul că a observat doi bărbaţi care foloseau detectoare de metale.  

Imediat, la faţa locului s-a deplasat o echipă formată din poliţist şi jandarm şi, în imediata vecinătate a cetăţii, i-a identificat pe C.D.O., de 25 de ani şi S.D.O., de 29 de ani.

Totodată, ascunse într-un rucsac, au fost găsite două detectoare de metale care se pare că au fost folosite de către cei doi tineri, în situl arheologic, în scopul găsirii de obiecte ce fac parte din patrimoniul cultural național.

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au întocmit pe numele celor doi tineri, dosar de cercetare penală, sub aspectul comiterii infracțiunii de pătrundere, neautorizată, cu detectoare de metale în siturile arheologice, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 26 din O.G. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic, iar cele două detectoare au fost ridicate în vederea confiscării.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top