Cronica proiectului dedicat ”Saptamanii educatiei globale” la Colegiul Economic

Cronica proiectului dedicat ”Saptamanii educatiei globale” la Colegiul Economic

Ateliere de lucru pe grupe, planșe, prezentări, mese rotunde cu invitați speciali și degustări de mâncare s-au desfășurat în perioada 17-21 noiembrie 2014, în cadrul ediției a XI-a a PROGRAMULUI ”SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE” la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia. Tema de anul acesta Securitatea alimentației, a fost abordată de elevii colegiului prin activități educaționale care au vizat atragerea atenției asupra problemeleor legate de alimente și de mediul înconjurător.

Elevii din clasele a X a C, a X-a B, a XI a E, a XI a C, a X a G, a X a F, coordonați de prof. Monica Fer, Lucian Ghiban, Felicia Beca,  au realizat prezentări power point și plașe informative în urma unei munci asidue de informare și documentare. Tematica abordată în proiectele lor a avut în vedere alimentaţia sănătoasă, responsabilitatea socială (sărăcia, zone dezavantajate), alimentaţia raţională, apa şi hrana sănătoasă, calitatea produselor alimentare, risipa alimentelor, conservarea hranei, protecţia consumatorului, foametea şi malnutriţia, criza globală a hranei, responsabilitatea ecologică. În plus s-a atras atenția asupra poluării ca factor perturbator asupra sănătății în dorinţa de a face ca mediul înconjurător să devină un loc mai sănătos prin responsabilitatea propriilor acţiuni.

Pe tot parcursul săptămânii elevii au avut la dispoziție o serie de materiale necesare unei bune informari pentru realizarea produselor finale, iar Centrul de Documentare și Informare a găzduit și o miniexpozitie de cărți pe această tematică.

Profesorii implicati în proiect au propus activități educative, curriculare sau extracurriculare, interactive abordând metode didactice moderne. Clasa a XI-a A, coordonată de profesorul Cosmin Apolzan a realizat o activitate pe grupe despre dezvoltarea durabilă a mediului, prof. Simona Himcinschi a organizat o dezbatere între ”experți” și ”observatori” într-o activitate educativă despre dietă și postul creștin. Limbile moderne au abordat tematica alimentației sănătoase prin activități specifice în limba respectivă. Astfel, au fost discutate problemele alimenatației sănătoase pe baza unor eseuri în limba engleză (cls. a X –a C, coord. Moșneag Cristina) și printr-o activitate interactivă pe grupe pornind de la un film documentar (cls. IX a D, coord prof. Chinde Claudia). Clasele a XII-a A și a X-a C au răspuns pozitiv provocării propuse de profesorii coordonatori Stanciu Mihaela și Toth Cristina legată de hrana sănătoasă care ne menține în formă. (Bien nourrir pour être en forme). Foametea și  criza economică ulterioară marilor conflagrații modiale au fost abordate din punct de vedere istoric de către clasa a XI a C împreună cu profesorul Daniel Barbu. În cadrul activităților educative elevii claselor a X-a C și a IX-a D, încurajați de către diriginții Simion Adrian și Chinde Claudia, au avut ocazia să afle informații utile despre nutriție de la doi invitați speciali nutriționiștii: Cormoș Radu și Ratcz Ecaterina. 

Driginții Ciocan Carmen și Basarabă Mihaela de la clasele a XII-A și a X-a F au organizat împreună cu elevii o activitate interactivă pe grupe care s-a finalizat cu realizarea unor afișe despre risipa de alimente, alimentația sănătoasă și calitatea produselor alimentare. Elevii din clasa a XII-a D coordonați de diriginta Ghiușan Adina au pus în practică sfaturile primite despre hrana sănătoasă și au organizat un răsfăț culinar cu produse preparate în casă.

Maratonul dedicat alimentației și vieții sănătoase, s-a încheiat vineri, 21.11.2014, de la ora 11, în Centrul de Documentare și Informare, cu premierea câștigătorilor concursului inițiat de profesoara Monica Fer Todoran pe cele trei secțiuni: prezentări power point, prezentări planșe (cls. a X-a G, a X-a F, a XI a E a XI a C) și comunicare referate despre materia primă din alimetație (a IX a F).  Astfel, timp de trei săptămâni elevii s-au pregătit și au realizat planșe și materiale power point care au fost evaluate de reprezentanții Agenției de Dezvoltare Centru, Mirela Groza, Nicolae Mărginean și de prof. docum. Lavinia Dobra. Elevii au fost recompensați pentru efortul depus cu diplome și premii oferite de ADR Centru. 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686