1 Decembrie la Alba Iulia

wordpress.com wordpress.com

România se naște aici, în fiecare an de la 1918 încoace. Alba Iulia a fost și rămâne dovada primului impuls, locul în care s-a desăvârșit lupta pentru unitate a românilor, locul sfânt în care Dumnezeu a deșteptat o națiune, iar noi nu facem altceva decât să-i prețuim existența contopită cu a României Mari. Alba iulia nu e doar un loc. E unicul loc născut românește, modelat de români și desăvârșit de unire, e locul în care primești mai mult decât dăruiești, construit pe istorie și gata să-și scrie istoria.

În mod firesc, și în acest an, vom avea parte de toate festivismul angajant și sobru care comprimă în câteva episoade o întreagă istorie. Te deum, parada militară, depuneri de coroane, tot ceea ce exprimă respectul pentru ceea ce ne-au făgăduit și au împlinit înaintașii. Suntem din nou gazde primitoare pentru acei români care au conturată în inimă România și care, într-o atmosferă de reculegere și pietate, se întâlnesc an de an la congresul Spiritualității Românești.

Sărbătoarea din acest an cuprinde în program și un eveniment excepțional, un concert simfonic susținut de Filarmonica de Stat a Republicii Moldova din Chișinau (30 noiembrie, ora 19.00, Casa de Cultură a Sindicatelor), un dar neprețuit de la orașul înfrățit cu Alba Iulia. Spre deosebire de anul trecut, Festival de Romania include în programul zilei de 1 Decembrie  o paradă militară, spre încântarea tuturor celor care admiră spiritul cazon (1 decembrie, Bulevardul 1 Decembrie 1918). Soliile cetăților de scaun vor fi primite pe terasa Sălii Unirii pe 1 Decembrie. Desigur, nu vom pierde din vedere tinerii, pe care îi incurajam să se bucure de viața trăită în Cetate și pentru care avem “volum” la scenă, artiști pe măsură și multă voie bună. Delia, Andra, Iris vor menține ridicată cota de distracție. Vom semnala tuturor celor prezenți la Alba Iulia faptul ca Cetatea Alba Carolina va sărbători în 2015 un tricentenar, 300 de ani de când s-a început construcția acestei moșteniri sfinte pentru noi. În mod curent, Primaria și Consiliul Județean Alba colaborează eficient în astfel de momente.

În weekendul dedicat Zilei Naționale va fi inaugurat și Parcul Sărbătorilor de Iarnă.

Bugetul alocat de Primăria Alba Iulia pentru Ziua Națională este de 200 000 lei. Manifestările sunt realizate în colaborare cu Consiliul Județean Alba.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top