Logo
Print this page

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014

expresspress.ro expresspress.ro

Astăzi ne alegem președintele pentru următorii 5 ani. Sunt așteptați la urne peste 18 milioane de români, care pot vota în 18.550 de secții de votare în țară și 294 în străinătate.

Ne vom putea exercita dreptul de vot în baza: cărţii de identitate, cărţii electronice de identitate, cărţii de identitate provizorie, buletinului de identitate, paşaportului diplomatic, pașaportului diplomatic electronic, pașaportului de serviciu, pașaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar - în cazul elevilor din școlile militare.

Cei care se află în străinătate, în state care permit accesul pe teritoriul lor pe baza cărţii de identitate, în ziua alegerilor pot prezenta la urne: paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, cartea de identitate, cartea electronică de identitate.

Reprezentanţii Ministerului de Interne au făcut primele precizări din ziua votului. Aceştia au anunţat că serviciile de evidenţă a populaţiei funcţionează în mod excepţional şi duminică, până la ora 21.00. Cei care au nevoie de documente noi de identitate le pot obţine în timp record.

● Pentru înmânarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă actul de identitate, ori care refuză să semneze în lista electorală sau în tabelul electoral în care este înscris pentru primirea buletinului de vot și a ștampilei cu mențiunea „VOTAT”, amenda este între 4.500 și 10.000 de lei;

● Dacă veți citi cu voce tare opțiunea exprimată pe buletinul de vot, amenda este de la 1.000 lei, la 2.500 de lei;

● Împiedicarea exercitării drepturilor electorale - împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales - se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani;

●Oferirea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați, ori un anumit candidat, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

 

 

© Albaiulianul. All rights reserved.