Noua bancnota de 10 EURO a intrat in circulatie

presalibera.ro presalibera.ro

Banca Centrala Europeană a anunțat, ieri, că a introdus în circulație o nouă bancnotă de 10 euro, care are o serie de elemente de siguranță. Vechea bancnotă va fi scoasă, treptat, din circulație.

Băncile centrale din zona euro au pus în circulație, în același timp, noua bancnotă, insistând asupra faptului că modelul este mult mai rezistent. Fără îndoială, principalul motiv pentru luarea acestei măsuri a fost acela ca bancnota să fie mai greu de falsificat, informează Deutche Welle

Noua bancnotă de 10 euro redă în hologramă și în filigran un portret al Europei, personaj din mitologia greacă ce a dat numele continentului nostru. Elementele de siguranță ies în evidență prin metoda „atinge-privește-înclină”. Astfel, hârtia foșnește și este fermă la atingere, iar imaginea principală, literele și numărul de mari dimensiuni care indică valoarea nominală sunt mai groase. Când veți orienta bancnota spre o sursa de lumină, imaginea principală și valoarea nominală devin vizibile în filigran, iar dacă înclinați bancnota , cifra 10 își va schimba culoarea. Seria Europa va continua cu bancnotele de 20 de euro, 50 de euro, 100 de euro, 200 de euro și 500 de euro, care vor fi introduse în anii următori.

În primele șase luni ale acestui an au fost descoperite peste 330.000 de bancnote falsificate, în întreaga Europă.

Bancnota de 5 euro din seria "Europa" este în circulație din luna mai 2013. Cea de 20 de euro ar putea fi lansată oficial la începutul anului 2016.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top