Ce risca Robert Turcescu dupa ce s-a deconspirat

Ce risca Robert Turcescu dupa ce s-a deconspirat

Jurnalistul Robert Turcescu a dezvăluit duminică seara că a fost locotenent-ofițer sub acoperire și se va retrage din viața publică.

În intervenția de aseară de la B1TV Robert Turcescu a repetat obsesiv ca vrea să ajungă în fața unui judecător în fața căruia va răspunde la toate întrebările, în ciuda apelurilor repetate de a dă lămuriri mai consistente cu privire la gestul său:

“Mă supun judecătorilor adevărați care vor judeca cu dreaptă măsură ceea ce s-a întâmplat. (…) Voi spune tot ce știu. Voi spune tot, dar în fața unui judecător. El este singurul care poate să dea un verdict. Nici eu nu pot să îmi dau un verdict. Nu știu dacă sunt vinovat sau nu”, a spus Robert Turcescu la B1 Tv.

Potrivit Codului Penal, gestul jurnalistului îl poate costa ani buni de închisoare. Fiindcă e vorba de un militar se va sesiza sau va fi sesizat Parchetul Militar și pedepsele variază între 2 ani de închisoare până la 12 ani și interzicerea unor drepturi.

Noul Cod Penal care prevede sancțiuni dure pentru persoanele care divulgă informații secrete sau nepublice:

Art. 303/Noul Cod Penal – Divulgarea informaţiilor secrete de stat

(1) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de stat, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele unei persoane juridice dintre cele prevăzute în art. 176, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Deţinerea, fără drept, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce conţine informaţii secrete de stat, dacă poate afecta activitatea uneia dintre persoanele juridice prevăzute în art. 176, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Art. 304/Noul Cod Penal – Divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice

(1) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care ia cunoştinţă de acestea, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

(3) Dacă, urmare a faptei prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), s-a săvârşit o infracţiune împotriva investigatorului sub acoperire, a martorului protejat sau a persoanei incluse în Programul de protecţie a martorilor, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani, iar dacă s-a comis cu intenţie o infracţiune contra vieţii, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani.

Duminică, în jurul prânzului, pe blogul lui Robert Turcescu a apărut o postare prin care acesta dezvăluia că a fost locotenent-colonel sub acoperire, anunțul fiind însoțit de fotografii ale unor state de plată și livretul militar, în acesta din urma menționându-se că Turcescu ar fi fost avansat în 2010 la gradul de locotenent-colonel de Unitatea Militară 02515 B. 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top