Mii de romani sunt obligati sa dea inapoi ajutoarele sociale primite in Spania!

Associated Press Associated Press

Situație tensionată pentru mii de români care au părăsit Spania fără să anunțe. Aceștia rămân fără ajutorul social sau cel de șomaj și trebuie să înapoieze banii pentru toată perioada în care au fost ajutați de statul spaniol.

Situația vine în contextul în care multiple fraude au fost descoperite în sistemul asigurărilor sociale, cei mai mulți vinovați fiind români.

Mare atenție! Conform noilor legi, toți străinii care sunt asistați social sau sunt șomeri indemnizați trebuie să anunțe autoritățile iberice și să obțină o autorizație pentru a părăsi Spania. Dacă încalcă aceste prevederi, riscă să li se suspende sprijinul financiar și chiar să înapoieze toți banii pe care i-au primit de la stat până în acel moment.

De unde această măsură care ar putea produce probleme pentru mii de români?

Decizia a fost luată după ce mai mulți emigranți plecau să muncească sau să trăiască în alte țări, perioadă în care ei continuau să primească sume din Spania, bani care nu li se mai cuveneau.

În acest fel, mii de români au fost descoperiți că ar încasa sume de bani necuvenite. Au fost obligați să dea înapoi banii încasați astfel.

Teoretic, cei care refuză să plătească banii, vor avea sechestru pe bunuri: conturi bancare, autoturisme și bunuri.

"Au fost momente în care li s-a arătat ca au plecat românii pentru că aveau un decedat în familie sau pentru că spaniolii le cereau un document în România. Ca să obțină acest document, trebuiau să vină personal în Romania. Au plecat din Spania și când s-au întors li s-a tăiat ajutorul de șomaj. Statul i-a pus să plătească și retroactiv toată perioada în care au primit ajutor de șomaj", a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE.

"Nu ni s-a spus că pe această perioadă nu putem să părăsim Spania. La terminarea șomajului, au descoperit că am fost plecat o perioadă de o lună de zile și mi s-a zis că trebuie să returnez toată suma primită până în acel moment: 11.000 de euro", declara Marius Pisa, un român stabilit în Spania.

În momentul de față, în Spania sunt stabiliți cca 1 milion de români. Dintre aceștia 80.000 de români nu dețin locuri de muncă și reprezintă o povară pentru stat.

sursa: Incont.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top