MAE dezminte acuzatiile rusesti privind livrari de armament catre extremistii "Statului Islamic"

agerpres agerpres

Ministerul de Externe respinge informaţiile din presa rusă potrivit cărora tancuri româneşti ar fi ajuns, în 2013, la gruparea extremistă Statul Islamic (SIIL), precizând că România nu a exportat tancuri în perioada 2012-2014.

“Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, ca autoritate naţională de control al exporturilor de produse militare, nu a primit spre examinare şi, implicit, nu a eliberat nicio licenţă de export de tancuri, către nicio destinaţie, în perioada 2012 – 2014″, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, MAE, care respinge “cu fermitate informaţiile de presă, prin care, citându-se surse anonime, se face referire la ipotetice livrări către forţele extremiste ale grupării Statul Islamic de «tancuri şi arme de foc» produse în România”.

Ministerul de Externe informează că toate produsele militare exportate de România se regăsesc în rapoarte anuale şi trimestriale care sunt transmise la UE, ONU sau OSCE.

“Aceste rapoarte prezintă valoric şi cantitativ exporturile româneşti de componente, produse şi echipamente militare, inclusiv de arme de foc şi tancuri sau alte vehicule blindate”, precizează MAE.

Potrivit Ministerului de Externe, România respectă “cu stricteţe cele mai înalte standarde de control al exporturilor şi importurilor de produse militare”, Departamentul pentru Controlul Exporturilor aprobând licenţele de transfer de produse militare numai în baza prezentării unor asigurări primite din partea utilizatorilor finali şi confirmate de autorităţile competente din ţările de destinaţie.

Surse militare citate de agenţia rusă RIA Novosti susțin că serviciile secrete occidentale au oferit grupului terorist sunnit Statul Islamic (SI/SIIL), care ocupă regiuni din Irak şi Siria, armament greu achiziţionat din România, Bulgaria, Croaţia şi Ucraina. “Serviciile secrete occidentale au fost responsabile de găsirea unor furnizori de armament de încredere, din state occidentale, pentru transferul de fonduri, transportarea şi livrarea unor provizii «umanitare» letale în Orientul Mijlociu. De la începutul anului 2013, armament greu a fost achiziţionat din Bulgaria, Croaţia, România şi Ucraina”, afirmă oficialul militar citat de RIA Novosti. Conform acestuia, transportoare blindate, mitraliere, lansatoare de rachete şi muniţie au fost cumpărate din Bulgaria, sisteme de artilerie au fost achiziţionate din Croaţia, iar tancuri şi arme de foc ar fi fost cumpărate din România. Ucraina ar fi furnizat vehicule de infanterie.

Livrările de armament au fost iniţiate în anul 2013, prin intermediul unor firme create special pentru aceste contracte. Contractele nu menţionau beneficiarii reali ai transporturilor, ci alte ţări şi companii.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top