Rusia declara razboi comercial Romaniei?

Getty Images Getty Images

Rusia a decis miercuri să limiteze importurile de carne de vită din Romania, după ce a descoperit cazuri de îmbolnăvire cu boala vacii nebune. Acesta este cel mai recent episod din seria “razboiului comercial” relansat de Moscova declanșat în urma sancțiunilor impuse pentru implicarea Rusiei în criza din Ucraina, scrie AFP. 

“Din cauza declanșării unei epidemii de encefalopatie spongiformă bovină (boala vacii nebune) la bovinele din regiunea Clujului în Romania începand cu 6 august 2014 sunt impuse restricții temporare asupra exporturilor către Rusia” a vacilor vii, carnii de vita și altor produse asociate, potrivit unui comunicat al Rosselkhoznadzor (autoritatea sanitară din Rusia).

Decizia vine după ce marți președintele Vladimir Putin a ordonat Guvernului să elaboreze măsuri de ripostă la noile sancțiuni europene și americane adoptate săptămâna trecută contra Rusiei, pe care Occidentul o acuză că este implicată în conflictul din estul Ucrainei.

La începutul lunii iunie, România a primit din partea Organizației Internaționale de Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaște statutul de țară cu risc neglijabil pentru boala vacii nebune.

România a efectuat analize timp de șapte ani pentru a putea primi acest standard din partea OIE, "standardul de top din cele trei pe care le emite".

Din cele 178 de state membre OIE, doar 25 au standardul de risc neglijabil la fel ca al României, 20 au risc controlat, iar restul țărilor sunt cu risc nedeterminat.

Moscova a fost deseori acuzată că utilizează arme comerciale, în special invocarea de motive sanitare, drept mijloc de presiune diplomatică asupra vecinilor săi.
Rusia a decretat deja vineri un embargo asupra importurilor de fructe și legume provenind din Polonia, motivând că s-a încălcat valabilitatea certificatelor. 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top