Szobi Csech inmormantat cu onoruri militare

libertatea.ro libertatea.ro

Cascadorul Szobi Csech a fost înmormântat duminică, la București, cu onoruri militare pe Aleea Artiștilor din Cimitirul Bellu.

În prezența familiei, a colegilor săi cascadori, a studenților săi și a câtorva actori, Szobi Csech a fost înmormântat în aplauzele a câtorva sute de bucureșteni care au venit la Cimitirul Bellu.

Printre personalităţile care au ţinut să-şi ia rămas bun de la cascador, s-au numărat Cabral, Andreea Ibacka, medicul Monica Pop, Cristina Ţopescu sau Andreea Deatcu. Florin Piersic a lipsit de la ceremonie întrucât se află în străinătate.
Szobi Cseh, unul dintre cei mai mari cascadori ai României, a murit vineri la vârsta de 71 de ani. Acesta era internat la Institutul Clinic Fundeni. 
Prima apariție pe ecran a cascadorului Szobi Cseh a fost în anul 1970, în filmul "Mihai Viteazul — Unirea", în regia lui Sergiu Nicolaescu. Ca actor, a debutat alături de nume celebre ale cinematografiei românești: Violeta Andrei, Marga Barbu, Mircea Basta, Toma Caragiu ș.a., în filmul "August în flăcări" (1973), în regia lui Dan Pița și Alexandru Tatos. Începând din 1965, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 120 de filme artistice de lungmetraj sau TV, din care 25 sunt producții străine sau coproducții. Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice străine ca regizor sau cascador. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie-divertisment în țară și străinătate. 
La 5 mai 2010, ministrul Culturii și Patrimoniului Național, Hunor Kelemen, l-a decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, prin decretul semnat de președintele Traian Băsescu în noiembrie 2009. 
Președintele Traian Băsescu a semnat vineri decretul de decorare post-mortem a maestrului Cseh I. Szabolcs-Imre (Szobi Cseh) cu Ordinul Național "Steaua României", informează Administrația Prezidențială. 
Potrivit sursei citate, în semn de înaltă apreciere pentru talentul și profesionalismul dovedite de-a lungul carierei sale din cinematografie, teatru și televiziune, pentru dăruirea și abnegația cu care a luptat pentru combaterea unor fenomene sociale negative prin metode noi bazate pe arta spectacolului și pe sport, președintele Traian Băsescu a conferit post-mortem Ordinul Național "Steaua României" — în grad de Cavaler maestrului Cseh I. Szabolcs-Imre (Szobi Cseh). 
AGERPRES

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top