Guvernul vrea cresterea taxelor locale

stiripesurse.ro stiripesurse.ro

Pentru a acoperi gaura provocată la buget de reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, Guvernul României dorește să majoreze masiv taxele locale percepute pe terenuri, case, apartamente, maşini de mic litraj.

În 2015, în absenţa unor măsuri de compensare, deficitul bugetar va creşte la 3% din PIB în condiţiile în care acesta trebuie să fie de cel mult 1,5% din PIB, spune Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului Fiscal, citat de Romania Libera

Pentru a compensa micşorarea CAS, Guvernul a luat în calcul taxele plătite la bugetele locale. Rescrierea Codului Fiscal este un bun prilej pentru a adăuga noi valori, crescute, ale impozitelor pe case, apartamente, terenuri, autovehicule.

În prezent, în cazul clădirilor cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă care deţin instalaţii de canalizare, alimentare cu apă, electricitate, valoarea impozabilă este de 935 lei pe metru pătrat. Aceasta se înmulţeşte cu suprafaţa proprietăţii şi cu coeficienţii de corecţie şi se aplică un impozit de 0,1%. Coeficienţii de corecţie privesc rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea şi variază între 0,9 (valoare aplicabilă unei localităţi mici pentru o locuinţă aflată la perferie) şi 2,6 (coeficient aplicabil unei locuinţe aflate în centrul unui oraş important). Conform noilor propuneri, valoarea impozabilă creşte de aproape 3 ori, de la 935 de lei la 2.430 lei pe metru pătrat. Coeficienţii de ajustare scad de la 0,9-2,6 la 0,6-1, insuficient însă pentru a acoperi creşterea valorii impozabile.

Persoanele fizice care deţin clădiri cu destinaţie rezidenţială sau nu, vor plăti impozite identice cu persoanele juridice. Impozitarea va fi de 0,1% din valoarea impozabilă corectată în cazul clădirilor cu destinaţie rezidenţială sau cuprinsă între 0,25% și 1,5% din valoarea evaluată, în cazul clădirilor cu alte destinaţii.

Majorări au fost aduse şi impozitelor pe terenuri, iar creşterile sunt masive. Ca un exemplu, potrivit actualului Cod Fiscal, în cazul unui hectar de teren aflat în centrul Bucureştiului se plăteşte 10.353 lei. În viitor se va achita 83.000 de lei dacă propunerile din noul CF intră în vigoare în actuala formă. Impozitul minim pentru un lot de casă de 1.000 metri pătraţi în intravilanul unui sat este în prezent de 17,8 lei şi va creşte la 18 lei.

Creşteri au fost aplicate şi în privinţa impozitelor de plată la bugetele locale pentru maşinile de mic litraj. Taxele pentru cele de mare litraj au fost scăzute. Dacă în prezent se plăteşte 18 lei la fiecare 200 centimetri cubi, în cazul autoturismelor cu motor între 1.601 şi 2.000 centimetri cubi, în viitor se va plăti 20 de lei la fiecare 200 de centimetri cubi. Ieftinirile apar doar la autovehiculele cu motoare de peste 2.000 de centimetri cubi.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top