Maior: Presedintele a avut dreptate. Serviciile nu l-au informat privind legatura dintre fratele sau

Sursa imagine: ziarulfaclia.ro Sursa imagine: ziarulfaclia.ro

Seful SRI, George Maior, a declarat, marti, ca a existat o informare a presedintelui Traian Basescu privind activitatile clanului Bercea in octombrie 2009, dar ca seful statului a avut dreptate atunci cand a spus ca nu a fost informat despre legaturile dintre Sandu Anghel si fratele sau, informeaza Mediafax.

Directorul SRI a precizat ca in perioada 2001- 2012 la nivelul Serviciului au fost derulate 8 actiuni informativ-operative referitoare la activitatile de criminalitate organizata ale gruparii Bercea.

Maior a spus ca Traian Basescu a fost informat de SRI pe 29 octombrie 2009 in legatura cu probleme care tin de securitatea nationala privind activitatea clanului Bercea.

George Maior a spus ca acea informare nu a continut aspecte referitoare la relatia lui Bercea cu fratele sefului statului. "Nu a continut acea informatie referitoare la raportul, relatia lui Bercea cu fratele domniei sale. Presedintele, in declaratia de ieri, a avut dreptate cand a spus ca serviciile de informatii nu au abordat aceasta chestiune intr-o informare separata", a spus directorul SRI.

El a mai declarat ca urmarirea clanului s-a referit la activitati precum perceperea de taxe de protectie in diferite judete sau controlarea directa sau prin interpusi a unor operatiuni de evaziune fiscala.

”E o informare transmisa presedintelui Traian Basescu la data de 29 octombrie 2009 cu probleme ce tin de securitatea nationala vizavi de acest clan (Bercea - n.r.) Ca sa evit o intrebare a dumneavoastra, nu a continut acea informare aspecte referitoare la raporturile sau relatiile lui Bercea cu fratele domniei sale”, a spus Maior.

El a precizat ca SRI nu l-a informat pe Basescu despre relatia fratelui sau cu Bercea pentru ca serviciul trecuse deja la faza de sesizare a organelor de urmarire penala.

”Deci presedintele, in declaratia de ieri, a avut dreptate cand a spus ca serviciul sau serviciile de informatii, eu ma refer la serviciul nostru, nu a abordat aceasta chestiune intr-o informare separata. Aceasta este informarea transmisa presedintelui Romaniei la acea data, cu anumite aspecte ce tin de securitatea nationala. De ce? In momentul in care SRI, pe baza activitatilor sale, a trecut la faza de sesizare a organelor de urmarire penala si de cooperare cu acestea, in limitele competentelor sale si ale protocoalelor de cooperare cu diverse structuri ale parchetului, ale DNA , etc, el nu poate transmite beneficiarilor legali informatii legate de aspecte ce tin de aceste dosare”, a spus Maior.

El a aratat ca acesta este un lucru elementar intr-un stat de drept.

Raportul votat marti in unanimitate de catre Comisia SRI, in urma audierii directorului institutiei, George Maior, contine si mentiunea ca, in conditiile initierii si derularii cercetarii de catre organele de urmarire penala, SRI nu mai are posibilitatea legala de a transmite beneficiarilor abilitati in stat documente de informare care sa aiba la baza date obtinute in contextul instrumentarii cauzei.

Potrivit Raportului, SRI e obligat sa respecte confidentialitatea fazei de urmarire penala, fiind practic interzisa diseminarea de date care fac obiectul unui dodar penal asupra carora procurorul este singurul care poate dispune.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top